masa do tortu - 6951 przepisów (strona:87/464)

Tort czekoladowy korzenny 181

tort z naszej kulinarnej historii/tradycji. Bez udziwnień, dodawania różności: sztucznych olejków zapachowych, różnych ciasteczek, wafelków.... i sama nie wiem czego jeszcze, bez tony masy cukrowej, nie utopiony w morzu kremu i cukru. W oryginale do przełożenia tortu użyta została marmolada (kiedyś często torty przekładano marmoladami, konfiturami). Polałam tort czekoladą, ale nie według oryginalnego przepisu, uznałam że polewa będzie troszkę zbyt(...)miski wsypać migdały z czekoladą, na nie wyłożyć masę maślano-jajeczną, wymieszać. Na masę wyłożyć pianę i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec 50 – 60 minut. Upieczony tort wyjąć z piekarnika, zdjąć obręcz tortownicy. Odwrócić górą do dołu na deskę, zdjąć denko tortownicy

królestwo garów
Czekoladowe ciasto z budyniem 210

Proste ciasto czekoladowe na co dzień i od święta. Składa się ono z ciemnego biszkopta przełożonego konfiturą malinową oraz czekoladową masą budyniową, na wierzchu z bitą

Kuchnia MagdaLeny
KREMÓWKA - NAJLEPSZA! 234

Kremówka, w niektórych regionach zwana także napoleonką, to dwa płaty ciasta francuskiego przełożone masą budyniową - samą lub z dodatkiem warstwy bitej śmietany. Spotkałam się też z

Kuchnia MagdaLeny
TORT PIERNIKOWO-POMARAŃCZOWY Z POTRÓJNYM MUSEM 593

laski wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z waniliiSKŁADNIKI NA GANACHE CZEKOLADOWE:50 g mlecznej czekolady4 łyżki śmietany kremówki 36 %DO DEKORACJI:plasterki pomarańczy lub inne dekoracje według uznaniaWYKONANIE:Przygotowanie tortu zacznij od Musu Pomarańczowego.PIERNIKOWY SPÓD BROWNIE:Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.Dno tortownicy o średnicy 20-21 cm wyłóż papierem do pieczenia.W jednej misce wymieszaj wszystkie suche składniki(...)cukier puder oraz ziarenka z wanilii lub ekstrakt. Zmiksuj krótko całość i przełóż mus na zastygły mus pomarańczowy, wyrównując dokładnie jego wierzch. Tort będzie sięgał dokładnie do samego rantu tortownicy, nie martw się, masa nie wypłynie.CZEKOLADOWE GANACHE:W garnuszku podgrzej śmietanę kremówkę z połamaną czekoladą, dobrze wymieszaj, aby całkowicie się rozpuściła. Ostudź.Tort wyjmij z tortownicy (obkrój

Słodko-Słony Świat Ilony
TORT Z BITĄ ŚMIETANĄ I TRUSKAWKAMI 178

Polecam ten tort z bitą śmietaną na każdą okazję nawet na niedzielę:) TORT Z BITĄ ŚMIETANĄ I TRUSKAWKAMI BISZKOPT 6 jajek 1,5 szkl cukru 1 szkl mąki tortowej 0,5 szkl mąki ziemniaczanej 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki octu MASA ŚMIETANOWO-TRUSKAWKOWA 750 ml śmietany 30% 0,5 kg świeżych i dojrzałych truskawek(...)wierzchu i boków tortu, a resztę wymieszać z pokrojonymi truskawkami. Wystudzony biszkopt przekroić na trzy części (jeżeli lubimy bardzo wilgotne torty albo używamy śmietan fixu nasączamy każdą część wodą wymieszaną z sokiem z cytryny i alkoholem) i przełożyć masą śmietanowo-truskawkową. Wierzch i boki posmarować dość równomiernie wcześniej odłożoną bitą śmietaną. Truskawki pokroić na plastry i poukładać dowolnie na torcie

Pieguskowa Kuchnia
Tort tiramisu i wielofunkcyjny robot planetarny Philips 204

ciągle mieszając, powoli wlewać ostygniętą masę kawową. Na końcu dodać śmietankę kremówkę i wymieszać delikatnie łyżką do połączenia składników. 12. Na nasączone ciasto w tortownicy wyłożyć połowę kawowego kremu. Przykryć go drugim krążkiem ciasta, nasączyć połową pozostałego ponczu i wyłożyć resztę kawowego kremu. 13. Na krem położyć ostatni krążek ciasta i nasączyć go ponczem. Tort wstawić do lodówki na parę(...)kremówki. 15. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i fixami. Dodać do niej serek i wymieszać mikserem na średnich obrotach. Odłożyć parę łyżek masy na rozetki, a resztą posmarować boki i wierzch tortu (dosyć grubo, żeby nie było widać nierówności). 16. Na wierzchu tortu zrobić rozetki. Wierzch posypać kakao i udekorować czekoladowymi paluszkami. Do brzegów tortu docisnąć czekoladowe

Mała Cukierenka
Tort tiramisu i mikser planetarny marki Philips 371

ciągle mieszając, powoli wlewać ostygniętą masę kawową. Na końcu dodać śmietankę kremówkę i wymieszać delikatnie łyżką do połączenia składników. 12. Na nasączone ciasto w tortownicy wyłożyć połowę kawowego kremu. Przykryć go drugim krążkiem ciasta, nasączyć połową pozostałego ponczu i wyłożyć resztę kawowego kremu. 13. Na krem położyć ostatni krążek ciasta i nasączyć go ponczem. Tort wstawić do lodówki na parę(...)kremówki. 15. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i fixami. Dodać do niej serek i wymieszać mikserem na średnich obrotach. Odłożyć parę łyżek masy na rozetki, a resztą posmarować boki i wierzch tortu (dosyć grubo, żeby nie było widać nierówności). 16. Na wierzchu tortu zrobić rozetki. Wierzch posypać kakao i udekorować czekoladowymi paluszkami. Do brzegów tortu docisnąć czekoladowe

Mała Cukierenka
Czekolada plastyczna (receptura + instrukcja wykonania róży ) 201

kuchennej na 2 stugramowe tabliczki czekolady należy wziąć 3 i pół łyżki syropu/sztucznego miodu. Ozdobą  tortu z poprzedniego wpisu ( klik )  była róża wykonana z czekolady plastycznej. Technika wykonania rozwiniętej róży z czekolady plastycznej jest taka sama jak  kwiatu z masy cukrowej ( klik ) Z dwóch tabliczek czekolady wyjdą nam dwie duże róże i jedna mniejsza - bądź pięć mniejszych(...)każdego tortu. Pisząc ten post przypomniał mi się mój pierwszy tort, który wykonałam na zjazd rodzinny ( połączony z 70siątymi urodzinami babci ( 2007 rok)). Tort był piętrowy i byłam z niego bardzo dumna, choć teraz widzę masę niedociągnięć ( nierówne obłożenie, niewyprofilowane płatki kwiatów itd. ) Fota z balkonu :) Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody

kawawszklance
Tort ptasie mleczko 314

nasączenia biszkopta: 100 ml soku pomarańczowego Dodatkowo do dekoracji: wiórki białej czekolady truskawki Tort ptasie mleczko. Przepisy Thermomix. Wykonanie: Do naczynia Thermomix zakładamy motylek, dajemy jajka i cukier, ubijamy czas 1 min/obr. 3 . Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy czas 1 min/obr. 2. Masę przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze(...)może być lejąca ponieważ może nam wsiąknąć w biszkopt i rozlać się po bokach. Kolejną warstwę przelewamy na zastygniętą masę i pozostawiamy do stężenia. (masy w lodówce szybko tężeją). To samo robimy z trzecią warstwą. Tort wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem dekorujemy tort wiórkami białej czekolady i truskawkami. The post Tort ptasie mleczko appeared first

Themo przepisy
Tort orzechowo-czekoladowy 137

Pyszny tort o klasycznym połączeniu smaków. Idealny na urodziny i na święta. Składniki (średnica 26cm): Biszkopt orzechowy: 4 jajka 150 g cukru  100 g mąki pszennej tortowej 100 g mielonych orzechów włoskich 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki wody Biszkopt kakaowy:  2 jajka 2 łyżki mąki 2 łyżki cukru 1 łyżka ciemnego kakao(...)nasączam herbatą biszkopt orzechowy od góry. Na tort i jego boki wyłożyć pozostały krem. Udekorować orzechami i tartą gorzką czekoladą. Schłodzić w lodówce. *Do masy lub do naparu z herbaty można dodać alkoholu, jeśli tortu nie będą jadł dzieci. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Tort makowo - migdałowy z kremem advocat 204

puszystą masę, po czym małymi porcjami dodajemy budyń. Biszkopt makowy przekrawamy na trzy części, przekładamy kremem advokat. Wierzch tortu dekorujemy według własnego uznania. Tort umieszczamy w chłodnym miejscu najlepiej na całą noc , aby masa stężała. Smacznego

kgwjanczewo
Sernik z brzoskwiniami 96

cukier waniliowy,\r","puszka brzoskwi\u0144 w syropie.\r"],"name":"Sernik z brzoskwiniami","recipeCategory":"ciasta, desery, torty","cookTime":"PT1H0M","prepTime":"PT0H15M","recipeInstructions":["Zmiksowa\u0107 razem ciastka i mas\u0142o, aby otrzyma\u0107 mas\u0119 o konsystencji mokrego piasku. Wklepa\u0107 w dno tortownicy.\r","Po\u0142ow\u0119 sk\u0142adnik\u00f3w (0,5kg twarogu, 1 \u0142y\u017ck\u0119 m\u0105ki ziemniaczanej(...)u0142o\u017cy\u0107 na masie serowej.\r","Reszt\u0119 sk\u0142adnik\u00f3w zmiksowa\u0107 i wy\u0142o\u017cy\u0107 na brzoskwinie.\r","Na wierzch u\u0142o\u017cy\u0107 reszt\u0119 brzoskwi\u0144.\r","Piec godzin\u0119 w 175st.\r","Stopniowo wyjmowa\u0107 z piekarnika i studzi\u0107 sernik."],"recipeYield":"tortownica 26cm","keywords":"brzoskwinie,ciasto,sernik,tort,twar\u00f3g","totalTime":"PT1H15M

Bardzo Gruby Smok
Tort chałwowy 241

waniliowego lub cukru z prawdziwą wanilią MASA MAŚLANO-BUDYNIOWA: 200 g miękkiego masła 1/3 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego lub z prawdziwą wanilią wystudzony budyń (ugotowany z 1,5 opakowania - w sumie 60 g proszku budyniowego na 500ml mleka) 150 g chałwy waniliowej - pokruszonej 1 łyżka mleka POSYPKA NA GÓRĘ TORTU: 2 łyżki posiekanych drobno niesolonych orzeszków ziemnych(...)biszkoptu, również delikatnie nasączamy. Smarujemy równo kremem górę ale również boki i wstawiamy na 20-30 minut do lodówki by troszkę związała się masa z biszkoptem. BOKI CZEKOLADOWE: Przygotowujemy sobie papier do pieczenia na długość obwodu tortu, i wysokości tak mniej więcej 2 cm nad tortem.  Tabliczki czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Płynną czekoladę przekładamy rękawa cukierniczego (ja robiłam

Gotuj z Mąką
Masa cukrowa 183

ostatnio bardzo znana masa cukrowa ! :) Można bardzo ładnie ozdobić nią tort czy też muffinki :) Wszystko zależy od naszej pomysłowości, można stworzyć kwiatki, zwierzaki itp. Co tu dużo mówić - wystarczy spróbować ! :)  A więc do dzieła !Składniki: 80dag cukru pudru 10 dag glukozy w proszku 4 łyżeczki żelatyny 70 dag zimnej wody 3 łyżeczki margaryny olejek migdałowyŻelatynę rozpuścić(...)gotować!). Następnie dodać glukozę i margarynę. Na stolnicę wysypać cukier puder i wlewać żelatynę, zagniatać do momentu powstania jednolitej masy. Jeżeli chcemy rozwałkować to podsypujemy cukrem pudrem.Masa wyjdzie biała, więc jeśli chcemy uzyskać kolory, dodajemy barwnik spożywczy i zagniatamy masę tak, aby kolor było wyraźnie widać

charlotte gotuje
Tort owocowy z limonkowym kremem mascarpone 528

pudru oraz serków mascarpone. Do gotowej masy wyciskamy sok z jednej limonki, mieszamy i odstawiamy do lodówki na czas przygotowywania tortu. 4. Przełożenie tortu: Biszkopt dzielimy na 3 części. Pierwszy płat skrapiamy lekko cytryną- wykładamy odrobinę masy mascarpone (ok 5mm), na to tężejąca galaretka truskawkowa. Odstawiamy do lodówki. Drugi płat smarujemy równie cieniutko masą mascarpone i przykładamy kremem do dołu

Kuchnia w czekoladzie