tort z naszej kulinarnej historii/tradycji. Bez udziwnień, dodawania różności: sztucznych olejków zapachowych, różnych ciasteczek, wafelków.... i sama nie wiem czego jeszcze, bez tony masy cukrowej, nie utopiony w morzu kremu i cukru. W oryginale do przełożenia tortu użyta została marmolada (kiedyś często torty przekładano marmoladami, konfiturami). Polałam tort czekoladą, ale nie według oryginalnego przepisu, uznałam że polewa będzie troszkę zbyt(...)miski wsypać migdały z czekoladą, na nie wyłożyć masę maślano-jajeczną, wymieszać. Na masę wyłożyć pianę i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec 50 – 60 minut. Upieczony tort wyjąć z piekarnika, zdjąć obręcz tortownicy. Odwrócić górą do dołu na deskę, zdjąć denko tortownicy
królestwo garówProste ciasto czekoladowe na co dzień i od święta. Składa się ono z ciemnego biszkopta przełożonego konfiturą malinową oraz czekoladową masą budyniową, na wierzchu z bitą
Kuchnia MagdaLenyKremówka, w niektórych regionach zwana także napoleonką, to dwa płaty ciasta francuskiego przełożone masą budyniową - samą lub z dodatkiem warstwy bitej śmietany. Spotkałam się też z
Kuchnia MagdaLenylaski wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z waniliiSKŁADNIKI NA GANACHE CZEKOLADOWE:50 g mlecznej czekolady4 łyżki śmietany kremówki 36 %DO DEKORACJI:plasterki pomarańczy lub inne dekoracje według uznaniaWYKONANIE:Przygotowanie tortu zacznij od Musu Pomarańczowego.PIERNIKOWY SPÓD BROWNIE:Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.Dno tortownicy o średnicy 20-21 cm wyłóż papierem do pieczenia.W jednej misce wymieszaj wszystkie suche składniki(...)cukier puder oraz ziarenka z wanilii lub ekstrakt. Zmiksuj krótko całość i przełóż mus na zastygły mus pomarańczowy, wyrównując dokładnie jego wierzch. Tort będzie sięgał dokładnie do samego rantu tortownicy, nie martw się, masa nie wypłynie.CZEKOLADOWE GANACHE:W garnuszku podgrzej śmietanę kremówkę z połamaną czekoladą, dobrze wymieszaj, aby całkowicie się rozpuściła. Ostudź.Tort wyjmij z tortownicy (obkrój
Słodko-Słony Świat IlonyPolecam ten tort z bitą śmietaną na każdą okazję nawet na niedzielę:) TORT Z BITĄ ŚMIETANĄ I TRUSKAWKAMI BISZKOPT 6 jajek 1,5 szkl cukru 1 szkl mąki tortowej 0,5 szkl mąki ziemniaczanej 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki octu MASA ŚMIETANOWO-TRUSKAWKOWA 750 ml śmietany 30% 0,5 kg świeżych i dojrzałych truskawek(...)wierzchu i boków tortu, a resztę wymieszać z pokrojonymi truskawkami. Wystudzony biszkopt przekroić na trzy części (jeżeli lubimy bardzo wilgotne torty albo używamy śmietan fixu nasączamy każdą część wodą wymieszaną z sokiem z cytryny i alkoholem) i przełożyć masą śmietanowo-truskawkową. Wierzch i boki posmarować dość równomiernie wcześniej odłożoną bitą śmietaną. Truskawki pokroić na plastry i poukładać dowolnie na torcie
Pieguskowa Kuchniaciągle mieszając, powoli wlewać ostygniętą masę kawową. Na końcu dodać śmietankę kremówkę i wymieszać delikatnie łyżką do połączenia składników. 12. Na nasączone ciasto w tortownicy wyłożyć połowę kawowego kremu. Przykryć go drugim krążkiem ciasta, nasączyć połową pozostałego ponczu i wyłożyć resztę kawowego kremu. 13. Na krem położyć ostatni krążek ciasta i nasączyć go ponczem. Tort wstawić do lodówki na parę(...)kremówki. 15. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i fixami. Dodać do niej serek i wymieszać mikserem na średnich obrotach. Odłożyć parę łyżek masy na rozetki, a resztą posmarować boki i wierzch tortu (dosyć grubo, żeby nie było widać nierówności). 16. Na wierzchu tortu zrobić rozetki. Wierzch posypać kakao i udekorować czekoladowymi paluszkami. Do brzegów tortu docisnąć czekoladowe
Mała Cukierenkaciągle mieszając, powoli wlewać ostygniętą masę kawową. Na końcu dodać śmietankę kremówkę i wymieszać delikatnie łyżką do połączenia składników. 12. Na nasączone ciasto w tortownicy wyłożyć połowę kawowego kremu. Przykryć go drugim krążkiem ciasta, nasączyć połową pozostałego ponczu i wyłożyć resztę kawowego kremu. 13. Na krem położyć ostatni krążek ciasta i nasączyć go ponczem. Tort wstawić do lodówki na parę(...)kremówki. 15. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i fixami. Dodać do niej serek i wymieszać mikserem na średnich obrotach. Odłożyć parę łyżek masy na rozetki, a resztą posmarować boki i wierzch tortu (dosyć grubo, żeby nie było widać nierówności). 16. Na wierzchu tortu zrobić rozetki. Wierzch posypać kakao i udekorować czekoladowymi paluszkami. Do brzegów tortu docisnąć czekoladowe
Mała Cukierenkakuchennej na 2 stugramowe tabliczki czekolady należy wziąć 3 i pół łyżki syropu/sztucznego miodu. Ozdobą tortu z poprzedniego wpisu ( klik ) była róża wykonana z czekolady plastycznej. Technika wykonania rozwiniętej róży z czekolady plastycznej jest taka sama jak kwiatu z masy cukrowej ( klik ) Z dwóch tabliczek czekolady wyjdą nam dwie duże róże i jedna mniejsza - bądź pięć mniejszych(...)każdego tortu. Pisząc ten post przypomniał mi się mój pierwszy tort, który wykonałam na zjazd rodzinny ( połączony z 70siątymi urodzinami babci ( 2007 rok)). Tort był piętrowy i byłam z niego bardzo dumna, choć teraz widzę masę niedociągnięć ( nierówne obłożenie, niewyprofilowane płatki kwiatów itd. ) Fota z balkonu :) Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody
kawawszklancenasączenia biszkopta: 100 ml soku pomarańczowego Dodatkowo do dekoracji: wiórki białej czekolady truskawki Tort ptasie mleczko. Przepisy Thermomix. Wykonanie: Do naczynia Thermomix zakładamy motylek, dajemy jajka i cukier, ubijamy czas 1 min/obr. 3 . Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy czas 1 min/obr. 2. Masę przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze(...)może być lejąca ponieważ może nam wsiąknąć w biszkopt i rozlać się po bokach. Kolejną warstwę przelewamy na zastygniętą masę i pozostawiamy do stężenia. (masy w lodówce szybko tężeją). To samo robimy z trzecią warstwą. Tort wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem dekorujemy tort wiórkami białej czekolady i truskawkami. The post Tort ptasie mleczko appeared first
Themo przepisyPyszny tort o klasycznym połączeniu smaków. Idealny na urodziny i na święta. Składniki (średnica 26cm): Biszkopt orzechowy: 4 jajka 150 g cukru 100 g mąki pszennej tortowej 100 g mielonych orzechów włoskich 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki wody Biszkopt kakaowy: 2 jajka 2 łyżki mąki 2 łyżki cukru 1 łyżka ciemnego kakao(...)nasączam herbatą biszkopt orzechowy od góry. Na tort i jego boki wyłożyć pozostały krem. Udekorować orzechami i tartą gorzką czekoladą. Schłodzić w lodówce. *Do masy lub do naparu z herbaty można dodać alkoholu, jeśli tortu nie będą jadł dzieci. Smacznego
Kuchnia domowa Anipuszystą masę, po czym małymi porcjami dodajemy budyń. Biszkopt makowy przekrawamy na trzy części, przekładamy kremem advokat. Wierzch tortu dekorujemy według własnego uznania. Tort umieszczamy w chłodnym miejscu najlepiej na całą noc , aby masa stężała. Smacznego
kgwjanczewocukier waniliowy,\r","puszka brzoskwi\u0144 w syropie.\r"],"name":"Sernik z brzoskwiniami","recipeCategory":"ciasta, desery, torty","cookTime":"PT1H0M","prepTime":"PT0H15M","recipeInstructions":["Zmiksowa\u0107 razem ciastka i mas\u0142o, aby otrzyma\u0107 mas\u0119 o konsystencji mokrego piasku. Wklepa\u0107 w dno tortownicy.\r","Po\u0142ow\u0119 sk\u0142adnik\u00f3w (0,5kg twarogu, 1 \u0142y\u017ck\u0119 m\u0105ki ziemniaczanej(...)u0142o\u017cy\u0107 na masie serowej.\r","Reszt\u0119 sk\u0142adnik\u00f3w zmiksowa\u0107 i wy\u0142o\u017cy\u0107 na brzoskwinie.\r","Na wierzch u\u0142o\u017cy\u0107 reszt\u0119 brzoskwi\u0144.\r","Piec godzin\u0119 w 175st.\r","Stopniowo wyjmowa\u0107 z piekarnika i studzi\u0107 sernik."],"recipeYield":"tortownica 26cm","keywords":"brzoskwinie,ciasto,sernik,tort,twar\u00f3g","totalTime":"PT1H15M
Bardzo Gruby Smokwaniliowego lub cukru z prawdziwą wanilią MASA MAŚLANO-BUDYNIOWA: 200 g miękkiego masła 1/3 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego lub z prawdziwą wanilią wystudzony budyń (ugotowany z 1,5 opakowania - w sumie 60 g proszku budyniowego na 500ml mleka) 150 g chałwy waniliowej - pokruszonej 1 łyżka mleka POSYPKA NA GÓRĘ TORTU: 2 łyżki posiekanych drobno niesolonych orzeszków ziemnych(...)biszkoptu, również delikatnie nasączamy. Smarujemy równo kremem górę ale również boki i wstawiamy na 20-30 minut do lodówki by troszkę związała się masa z biszkoptem. BOKI CZEKOLADOWE: Przygotowujemy sobie papier do pieczenia na długość obwodu tortu, i wysokości tak mniej więcej 2 cm nad tortem. Tabliczki czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Płynną czekoladę przekładamy rękawa cukierniczego (ja robiłam
Gotuj z Mąkąostatnio bardzo znana masa cukrowa ! :) Można bardzo ładnie ozdobić nią tort czy też muffinki :) Wszystko zależy od naszej pomysłowości, można stworzyć kwiatki, zwierzaki itp. Co tu dużo mówić - wystarczy spróbować ! :) A więc do dzieła !Składniki: 80dag cukru pudru 10 dag glukozy w proszku 4 łyżeczki żelatyny 70 dag zimnej wody 3 łyżeczki margaryny olejek migdałowyŻelatynę rozpuścić(...)gotować!). Następnie dodać glukozę i margarynę. Na stolnicę wysypać cukier puder i wlewać żelatynę, zagniatać do momentu powstania jednolitej masy. Jeżeli chcemy rozwałkować to podsypujemy cukrem pudrem.Masa wyjdzie biała, więc jeśli chcemy uzyskać kolory, dodajemy barwnik spożywczy i zagniatamy masę tak, aby kolor było wyraźnie widać
charlotte gotujepudru oraz serków mascarpone. Do gotowej masy wyciskamy sok z jednej limonki, mieszamy i odstawiamy do lodówki na czas przygotowywania tortu. 4. Przełożenie tortu: Biszkopt dzielimy na 3 części. Pierwszy płat skrapiamy lekko cytryną- wykładamy odrobinę masy mascarpone (ok 5mm), na to tężejąca galaretka truskawkowa. Odstawiamy do lodówki. Drugi płat smarujemy równie cieniutko masą mascarpone i przykładamy kremem do dołu
Kuchnia w czekoladzie