masa do tortu - 6951 przepisów (strona:82/464)

Mazurek bakaliowy 293

dekoracyjną rozetkę. Do miski przełożyć marcepan i białko i za pomocą drewnianej łyżki dokładnie je ze sobą połączyć, aż stworzą jednolitą masę, przypominającą gęsty krem. Masę nałożyć do szprycy do dekoracji tortów i wykonać rozetki na obwodzie jednego z placków z kruchego ciasta (fot.2) . Największą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Jeżeli nam się zmieszczą, przełożyć od razu(...)temperaturze 180˚C, aż do osiągnięcia złotego koloru. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno dodając cukry waniliowe. Teraz ułożyć warstwami: kruche ciasto,  1/2 puszki  masy kajmakowej (fot.4) (jeżeli jest zbyt zbita, należy ją rozpuścić w kąpieli wodnej - wstawiając otwartą puszkę do garnka z gotującą wodą (fot.3) ), ubitą śmietanę (fot.5) , ponownie kruche ciasto, ponownie

Świat Ciasta
Wegański TORT Z KREMEM w kilku wersjach + mały poradnik JAK W OGÓLE ZROBIĆ TORT + tzw. biszkopt Matki Weganki + bezglutenowy TOR 356

masła orzechowego, o czym zresztą można przeczytać w komentarzach pod tortem Olgi :) Tort dobrze się trzymał, dojadaliśmy resztki przez tydzień i nic się nie psuło, jedyne, przed czym ostrzegam, to blendowanie - nie zabierajcie się za ten krem nie mając porządnego blendera, który nie uciągnie ciężkiej masy. Ja robiłam go z Vitamixem, a i tak musiała być przerwa na przestygnięcie silnika(...)przypadku nasączanie niepotrzebne) i jeszcze cienką warstwą gorzkiego kremu czekoladowego. Góra wykończona wiśniami i całość oblana czekoladą, czyli coś, co uwielbiam ja! 3. Tort z marcepanem - również czekoladowe blaty przesmarowane lekko powidłami śliwkowymi i przekładane masą marcepanową homemade (obrane migdały zmielone z cukrem i likierem amaretto) czyli coś, co najbardziej lubi M. (marcepan). 4. Torty z kremami na margarynie

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Świąteczny torcik z cytrynową pianką 164

szklanki wody.Serek mascarpone, śmietanę i cukier i utrzeć końcówkami do ubijania piany na puszystą masę.Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej, zahartować 2 łyżkami masy i połączyć z resztą masy.Masę rozsmarować na wierzch i boki tortu, posypać wiórkami kokosowymi po wierzchu i dowolnie udekorować

Mix smaku
Tort orzechowy z rabarbarem i jogurtem greckim 80

gotujemy.  Ściągamy z palnika i do gorącej masy dosypujemy łyżkę galaretki  i mieszamy do jej rozpuszczenia. Studzimy w lodówce, by masa zaczęła tężeć. Biszkopt: Całe jaja wbijamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy  na wysokich obrotach aż zbieleją - około 10 minut. Dolewamy olej, mieszamy. Do puszystej jajecznej masy przesiewamy mąkę, wcześniej wymieszaną z proszkiem do pieczenia(...)resztę jogurtu dodajemy do ubitej śmietany  i ubijamy chwilkę razem na zmniejszonych obrotach. Dolewamy zahartowane jogurtem mleko z żelatyną,  mieszamy całość na gładką masę, również miksując na niskich obrotach miksera. Składanie tortu: Spodni blat biszkopta ponczujemy wodą z sokiem z jednej cytryny i łyżką cukru. Wokół brzegów wykładamy, w formie pierścienia szerokiego na 3 cm galaretkę jabłkowo - rabarbarową

Kronika Piekarnika
Tort z musem czekoladowym 159

składniki umieść w misie miksera i wymieszaj na gładką, puszystą masę. Ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku ok. 20min. w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Ciasto pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Na tą wielką blaszkę przygotowałam 4 porcje ciasta. Jeśli zamierzasz zrobić klasyczny tort (średnica 26cm) 2 porcje ciasta wystarczą. Możesz upiec je osobno(...)Całość wylej na blat ciasta i przykryj drugim. Odstaw na min. godzinę do lodówki. Następnie całość wysmaruj dookoła i z wierzchu kremem maślanym i obłóż masą cukrową. Dekoruj wedle uznania- wierzę, że twój tort będzie cudny. Uwierz w to i ty i do dzieła. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Tort ananasowo- śmietanowy z galaretką 356

żelatynę. Wszystko razem miksuję. Masę wykładam na ciasto. Wyrównuję. 5. Galaretki żółte rozpuszczam w 2 szklankach wrzątku. Studzę. Plastry ananasa kroję w małą kostkę. Układam na masie śmietanowej. Owoce zalewam tężejącą galaretką. Tort wstawiam na godzinę do lodówki

Tradycyjna kuchnia Kasi
Urodziny w stylu Minecraft i przepis na ciasteczka 161

stylu Minecraft. No i jak tu nie spełnić tej prośby Dziś pokazuję Wam zaledwie fragment tego co zaplanowałam na urodziny. 14 października oczywiście pojawi się też tort, owocowe szaszłyki, ulubione napoje i… masa prezentów. Mój synek jeszcze nie umie czytać i nie przegląda mojego bloga, więc mogą Wam zdradzić rąbek tajemnicy i… miejmy nadzieję też zainspirować. Jeśli Wasze(...)wiele więcej możecie znaleźć tutaj: PIKSELE A’LA MINECRAFT Wszystkie elementy z pikselami na pewno zachwycą każdego fana Minecraft. Do tego można pokusić się o przygotowanie zielonego kwadratowego tortu i pysznych kruchych ciasteczek. Tak, tak na congee.pl znajdziecie również wspaniałe foremki, które wypróbowaliśmy i polecamy! Choć reszta przyjęcia jest tajemnicą ukrywaną przed moim małym solenizantem, to foremki wypróbował osobiście

Słodkie okruszki
Tort chałwowo - kawowy z gruszkami 118

torciku są trzy kremowe masy,  w których kawa przyjemnie komponuje się z chałwą, i waniliowymi gruszkami podduszonymi w winie.  Przygotowanie tortu można rozpocząć o poranku,  by wieczorem nadawał się do poczęstunku - masy uzyskują idealną gęstość.  Ciasto jogurtowe jest przyjemnie lekkie i miękkie. Dzisiejsza propozycja jest doskonała na wyjątkowe okazje,  ale też na absolutny okazji deficyt

Kronika Piekarnika
Tort kakaowy z kremem czekoladowym i wiśniami 575

każdym razem wymieszać. Śmietanę ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Następnie do ubitej śmietany dodać cukier puder, ale mieszać już delikatnie. Ubitą śmietanę dodać do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać. Formowanie tortu – jedno ciasto położyć na talerzu, posmarować połową kremu. Na to rozrzucić wypestkowane wiśnie. Przykryć drugim ciastem. Ponownie posmarować kremem. Na górę potrzeć czekoladę mleczną. Można obsypać

Kuchnia Pokoleń
Tort "Od Serca" 202

truskawek listki świeżej mięty garstka zmiksowanych na pył ciastek Petit Beurre (do obsypania boków tortu) Wykonanie: Mleko skondensowane gotujemy w puszce zanurzonej w wodzie około 2-2,5 godziny.  Na biszkopt wylewamy zagotowane mleko skondensowane, na które układamy warstwę ciastek. Wkładamy do lodówki. Jak masa zastygnie, na ciastka wykładamy krem kawowy, na który układamy wiśnie z konfitury. Czekoladę rozpuszczamy

Blondynka Gotuje
Tort marcepanowy 112

Czas czytania: 3 min Tort marcepanowy jest fantastyczny i myślę, że wszystkim amatorom marcepanu będzie bardzo smakował. Biszkopt jest odrobinę inny niż przy klasycznych tortach, ten jest z dodatkiem mielonych migdałów i co ważne, jest niezwykle łatwy. Wystarczy, że ubijecie dobrze pianę z białek, a reszta pójdzie(...)płatka. Krem jest również bardzo prosty i bardzo pyszny. Dla podkreślenia marcepanowego smaku biszkoptu użyłam pomarańczowego ponczu i dżemu. Jeszcze tylko soczysty, dojrzały owoc mango, warstwa masy marcepanowej i kilka pralinek migdałowych i tort gotowy. Koniecznie wypróbujcie jest obłędny i elegancki. Print Tort marcepanowy .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Fantastyczny! Course Desery Cuisine Polska Keyword

SprawdzonaKuchnia.pl
Makowa panienka z kremem waniliowym 628

budyń będzie całkowicie zimny, miksujemy miękkie masło na puch. Dodajemy po łyżce zimnego budyniu – aż do wykończenia. Blat przekrawamy na dwie części – tak jak tort. Pierwszy blat smarujemy dżemem. Nakładamy 3/4 masy i delikatnie rozsmarowujemy. Przykrywamy drugim blatem. Rozsmarowujemy pozostałe 1/3 masy. Wiórki kokosowe wsypujemy na suchą patelnię i podprażamy do czasu, aż będą złote. Posypujemy wierzch ciasta(...)się najbardziej dodatkowo nagrodzona będzie naturalną, jutową torbą na zakupy w kolonialnym stylu. Powodzenia!   Zobacz także: Kartofelki - kruche ciasteczka Kartofelki to jedne z moich ulubionych kruchych ciasteczek. ... Tort tiramisu - najprostszy tort na wyjątkowe okazje Sama nie wiem kiedy minęły te dwa lata. Z jednej strony bard... Krajanka z rabarbarem Lubicie rabarbar? Lekko kwaskowy, doskonale nadaje się do wy... Kokosowy

Poezja smaku
Tort Czekoladowy 185

Propozycja dla wielbicieli czekolady.Kakaowy biszkopt, czekoladowo-budyniowa masa, a wszystko polane kuwerturą czekoladową, czyli czekolada, czekolada i jeszcze raz czekolada. :)Tort Czekoladowy - Składniki:Biszkopt:7 jajekszklanka cukru1/2 szklanki mąki pszennej tortowej1/2 szklanki kakao 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej              80-100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej (według upodobań)pół łyżeczki proszku do pieczeniacukier(...)najniższe obroty i dodajemy po jednym żółtku, a następnie po jednej łyżce mąk wymieszanych z kakaem i proszkiem do pieczenia, a na końcu wsypujemy startą czekoladę.Powstałą masę przelewamy do wyłożonej pergaminem tortownicy (30 cm) i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut (do suchego patyczka).Masa czekoladowa:Zagotowujemy ok. 400 ml mleka wraz

Słodka Strona
Tort orzechowo- kawowy 250

się inspiracją na tort.  Mam nadzieję, że zarówno smakowo jak i wyglądem przypadł jubilatom do gustu :)  Składniki: 300 ml orzechów 220 g mąki pszennej  300 g cukru  2,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 6 jajek 50 ml zimnej wody  szczypta soli Wykonanie: Orzechy zmielić, odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę. Następnie dodać

Krakowskie smaki Ani
sernikowy tort z wiśniami i bitą śmietaną 158

Tort sernikowy z bitą śmietaną Każdy z nas lubi torty i mam cichą nadzieję że jego lżejsze  wersje z owocami bitą śmietaną, oraz kakao przypadną do waszego gustu. składniki biszkopt 5 jajek 1 szklanka mąki tortowej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka masła masa tortowa 1 kg twarogu z wiaderka 3/4 szklanki cukru 5 płaskich(...)naczynia wlewamy schłodzoną słodką śmietanę i ubijamy na sztywno za pomocą miksera lub trzepaczki. Do ubitej śmietany dodajemy partiami cukier puder. Z lodówki wyjmujemy schłodzony tort, zdejmujemy rant tortownicy(wcześniej nożem dokładnie odcinamy jogurtową masę dookoła całego blaszanego rantu), połowę bitej śmietanę wkładamy do szprycy cukierniczej (lub torebki foliowej w której odcinamy nożem jeden z rogów) i dekorujemy górny brzeg

Miód i pieprz