masa do tortu - 6951 przepisów (strona:80/464)

Zielony tort z piernikowym kremem 126

Tort w soczyście zielonym kolorze, przełożony masą maślano czekoladową o smaku piernika, urzekający i wyglądem i kolorem, jak również prostotą wykonania oraz smakiem. Nie obawiajcie się 'warzywnego' smaku, ponieważ szpinak w tym cieście kompletnie nie wpływa na smak, a jedynie je pięknie koloryzuje- jednak, aby ciasto było w jednolitym i soczystym kolorze, to szpinak musi być bardzo dobrze zmiksowany(...)śmiało do kremu piernikowego można je dodać, np.; borówki, maliny lub cząstki pomarańczy będą się bardzo dobrze komponować. Myślę, że na Święta, tuż obok piernika czy makowca, taki szpinakowy tort też będzie smacznym akcentem. Tortownica 20 cm*: * świeży szpinak- 150-200 g * mąka pszenna- 2 szklanki * olej- 2/3 szklanki * cukier trzcinowy- 2/3 szklanki * jajka- 3 szt. * cukier waniliowy- 2 łyżeczki

Kraina Miodem Płynąca
Tort porzeczkowy 343

Bardzo owocowe wydanie tortu, lekko kwaskowaty i świeży bez ciężkich mas. Zainspirowana przepisem Kasi z blogu Gotuję bo lubię, pokusiłam się o jego zrobienie, wprowadziłam kilka zmian, które bardziej odpowiadają moim domownikom. Można go robić cały rok, bo wystarczy mieć mrożone porzeczki, a smak lata bezcenny. Przepis podaję na dużą tortownicę o średnicy 26-28 cm. Biszkopt kokosowy: - 3 białka(...)Porzeczki na polewę podgrzewamy w rondlu z 3 łyżkami wody i cukrem pudrem, a następnie miksujemy blenderem na gładką masę. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i dodajemy do porzeczek. Gdy mus ostygnie i zacznie tężeć jest gotowy aby posmarować nim nasz tort. Wierzch tortu przed podaniem udekorować świeżymi kwiatami

Apetyczna babeczka
Tort Opium wg Aleex 111

uzyskania bardzo jasnej, puszystej masy żółtkowej. 4. Do drugiej misy włożyć białka i zacząć ubijanie. Po lekkim spienieniu dodać sól i ubić do sztywności. 5. Powoli i stopniowo dodawać do białek resztę cukru, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, aż powstanie sztywna i błyszcząca masa bezowa. 6. Do masy bezowej dodać utartą masę żółtkową i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia(...)Masło utrzeć w misie miksera. Dodawać wystudzony budyń, w trzech porcjach, ucierając. Na sam koniec dodać suchy i zmielony mak. Utrzeć. 24. Odłożyć 4 łyżki masy kremowej na lekkie posmarowanie wierzchu tortu, a resztę podzielić na 4 równe części.  25. Przygotować poncz, łącząc ze sobą wodę z amaretto. 26. Przygotować paterę do złożenia tortu.  27. Na paterze układać

W mojej kuchni
Tort cappuccino z żywymi kwiatami 232

zawsze na urodziny przygotowujemy takie pyszności. Tym razem tort z żywymi kwiatami, który okazał się idealny smakowo i wizualnie. Pod śmietaną kryje się masa z wafelkami oraz cappuccino, a całość z konfiturą z czarnej porzeczki. Tort cappuccino z żywymi kwiatami   Składniki : biszkopt : 7 dużych wiejskich jajek 3/4 szkl 250ml drobnego cukru 1 czubata szkl 250 ml mąki poznańskiej(...)dodajemy fix wraz z cukrem pudrem i miksujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji, dodajemy wafelki i mieszamy.  Na konfiturę nakładamy masę wafelkową.   Przykrywamy drugim blatem, oprószamy cappuccinem.   Masa cappuccino: Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy wymieszany fix z cukrem pudrem oraz sypkie cappuccino - miksujemy.   Na wierzch nakładamy krem cappuccino i przykrywamy trzecim dużym blatem.  Krem śmietankowy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Tort leśny mech 134

Tort leśny mech z pomarańczowym kremem mascarpone idealnie wpisze się nie tylko w atmosferę świąt Bożego Narodzenia, ale także sprawdzi się jako tort urodzinowy. W naszej wersji do dobrze znanej masy z mascarpone dodaliśmy sok i skórkę startą z pomarańczy, aby w ten sposób nawiązać do grudniowego, świątecznego czasu. Skoro wymyśliliśmy sobie tort na święta, to i nie zważając(...)pszenną, krupczatkę, proszek do pieczenia oraz sodę. Jajka ubić z cukrem na puszystą, białą masę. Miksując na najniższych obrotach, wlewać stopniowo olej, następnie dodawać po łyżce szpinaku. Do szpinakowej masy wsypywać partiami wymieszane mąki z dodatkami, delikatnie mieszając drewnianą łyżką, aby nie powstały grudki, a masa nie opadła. Ciasto przelać na tortownicę (26 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia

niecodziennikpary
Tort Malakoff 158

tylko zobaczyliśmy zdjęcie tortu malakoff , od razu wiedzieliśmy, że przypadnie on nam do gustu. To ciasto bez pieczenia składa się z biszkoptów, lekkiej masy kremówkowo-mascarponowej i dużej ilości migdałów. Wszystko to powoduje, że tort malakoff chce się jeść, jeść i jeść. Składniki na tort malakoff 180 g masła w temperaturze pokojowej 180 g cukru pudru 4 żółtka 180 płatków(...)pierwszej warstwie rozprowadzić połowę masy migdałowej, ponownie ułożyć biszkopty maczane w mleku z rumem, wyłożyć resztę masy, na koniec położyć zwilżone biszkopty. Przykryć folią, wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc. Następnego dnia przystąpić do wykańczania i ozdobienia tortu, zaczynając od namoczenia płatka żelatyny w szklance zimnej wody (przez 10 minut). Odcisnąć go i rozpuścić w mikrofalówce

niecodziennikpary
Cukrowe koraliki do dekoracji - zrób to sam 184

zrobić masę cukrową , czekoladę plastyczną , kolorowe posypki z cukru czy czekoladowe ażurki . Dziś pokażę Wam jak zrobić cukrowe koraliki do dekoracji babeczek czy tortów :) Do zrobienia koralików potrzebna będzie kolorowa masa cukrowa. Można ją zrobić samemu lub zdecydować się na kupioną - ja użyłam właśnie tej, bo miała ładne intensywne kolory. Małe kółeczka można wyciąć tylką (dzióbkiem) do szprycy, ja zdecydowałam

Ciastkozercy
Cytrynowo-truskawkowy tort bezowy 174

wszystkich, którym brakuje słodyczy na co dzień - słodki tort bezowy na weekend. Cztery warstwy bezy, masa bitej śmietany i słodki sos truskawkowy. Ostatnim bastionem rosądku jest cytrynowy akcent. Bomba kaloryczna, której ciężko się oprzeć. Marzyłam o tym torcie od kilku dni. Mam nadzieję, że Wam się spodoba.Składniki:na bezy (możecie też kupić gotowe)7 białek350g cukru pudru1 łyżeczka soku

W kuchni wieczorem
Tort Rocher wg Aleex 192

się w codzienności, w pośpiechu spraw nieistotnych. Młody będzie wkraczał w dorosłość z nami u boku, abyśmy wspierali go, gdy będzie tego potrzebował. A doniosłość dzisiejszego dnia podkreśli wyjątkowy tort z tego przepisu . Pyszny, mocno czekoladowy, z orzechami i nutellą. Idealny, by podkreślić niezwykłe wydarzenia. Składniki: Biszkopt orzechowo - czekoladowy: • 8 jajek • 180 g drobnego cukru do wypieków • 120 g mąki(...)resztę kremu Rocher, rozsmarować na całej jego powierzchni oraz po bokach tortu. 21. Ozdobić wierzch według własnego pomysłu: u mnie są to rozetki z masy śmietanowej, złote cukrowe perełki i literki – stosowne do okazji. 22. Tort schłodzić. 23. Podawać z kawą, przechowywać w lodówce. Smacznego

W mojej kuchni
Tort błękitna laguna 203

Pyszny niezbyt słodki Tort błękitna laguna  Biszkopt mąka pszenna 1 szkl proszek do pieczenia 2 łyżeczki woda zimna -4 łyżki jajka 9 szt mąka ziemniaczana 1 szkl. cukier 1 szkl ocet -1 łyżka MASA BUDYNIOWA mleko -2 szkl cukier -4 łyżki margaryna -210 g mąka -5 łyżek PIANKA śnieżki 2 opak mleko -1,5 szkl galaretka niebieska -2 opak(...)wody, odstawić do stężenia. PRZEKŁADANIE TORTU Biszkopt upieczony i ostudzony, przekroić na 3 krążki. Na pierwszy i drugi  krążek biszkopta, wyłożyć masę budyniową, przykryć ostatnim krążkiem biszkopta. Wyłożyć  większą część pianki, na wierzch i boki tortu. Na piance ułożyć delicje, i wyłożyć piankę.  Boki tortu obsypać migdałami. Wierzch polać stężałą  galaretką, tak by powstały ociekające sople

Kuchnia Danusi
Tort Red Velvet 181

popularny. Odróżnia się od innych nie tylko kolorem, ale także składem: w red velvet muszą znaleźć się maślanka, ocet oraz kakao. Charakterystyczna jest także masa ze słonego serka. Ja mam bardzo miłe wspomnienia z tym tortem – celebrowałam nim kilka lat temu obronę magisterki z wyróżnieniem. Teraz przygotowałam go na Dzień Mamy. Tort Red Velvet – ciasto: 400 g mąki(...)noża). Na końcu należy wymieszać ocet z sodą, powinien zacząć się pienić. Dodajemy do ciasta i miksujemy ostatni raz. Masę przekładamy do dwóch małych tortownic o średnicy 20-21 cm wyłożonych papierem lub natłuszczonych i wysypanych mąką (w amerykańskich tortach każdą warstwę piecze się oddzielnie). Pieczemy ok. 25-30 minut w 170°C z termoobiegiem (lub 180 – bez). Studzimy

Poezja smaku
Tort kajmakowy 279

który posiada w swoim składzie zaskakujące składniki np: chrupiące ciasteczkowe kulki czekoladowe,  przepyszną konfiturę jagodową i rewelacyjny krem kajmakowy.  Bałam się, że masy nie starczy, ponieważ dziwnym trafem "ubywało" jej z miski.  Tort wyszedł bardzo smaczny! Tradycyjnie, jak to bywa podczas wspólnego gotowania i pieczenia, trwała  bardzo burzliwa dyskusja dotycząca dekoracji tortu. Kompromisowy efekt końcowy przedstawiamy

Pan i Pani Smith w kuchni
Tort jagodowy z roladkami 199

Tort zrobił wrażenie na gościach. Jest połączeniem lekkiego biszkoptu z masą jagodową i śmietanową. Dodatkowo boki zostały wyłożone roladkami z jagodami w żelu. Taki tort sprawdzi się na rodzinnych uroczystościach. Biszkopt: 5 jajek 2/3 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Rolada jagodowa: 4 jajka 0,5 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku(...)ubijamy na sztywno, stopniowo dosypujemy cukier.  Gdy piana jest lśniąca i błyszcząca dodajemy kolejno po jednym żółtku, miksujemy na wolnych obrotach. Mąki przesiewamy przez sitko, wsypujemy partiami do masy. Mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Robimy to delikatnie, aby masa nam nie opadła. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Wyrównujemy i wstawiamy

VioletoweKucharzenie
TORT BEZOWY - DACQUOISE Z ORZECHAMI, JAK OD SOWY 1761

wersji - jesienno-zimowej.Słodycz bezy i karmelu połączona z orzechami włoskimi i śmietanką z mascarpone... Chrupiący z wierzchu i delikatnie ciągnący wewnątrz, mmmm.... to trzeba spróbować. Ostatnio przygotowywałam ten tort bez mascarpone i daktyli tylko ze śmietaną , orzechami i karmelem i był równie smaczny, a kalorii troszkę mniej... Tutaj podaję jednak przepis tradycyjny (z małymi modyfikacjami), pochodzący od mojej ulubionej(...)piec jeszcze ok.110-115 minut. Po ok.1h można blaszki zamienić poziomami, by ta dolna się nie przypaliła. Zostawić w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Krem do tortu:- 250g mascarpone- 300ml kremówki- 150g masy karmelowej "krówki"- 100g orzechów włoskich- 10 daktyli , pokrojonych na kawałkiWymieszać masę karmelową z serkiem mascarpone. W drugim naczyniu ubić kremówkę. Następnie połączyć obydwie masy, na końcu dodając pokruszone

Smaczne Zdrowe
TORCIK BISZKOPTOWY Z MASĄ ŚMIETANOWĄ Z WIŚNIAMI 152

okrągłe rocznice. Zobaczcie jakim tortem poczęstowałam gości na imprezie z okazji jego 40 urodzin. Nie chwalę się, ale pyszny był.Polecam! Składniki: biszkopt jasny: 4 jajka 10 łyżek mąki 10 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia biszkopt ciemny: 4 jajka 10 łyżek mąki 10 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao masa śmietanowa z wiśniami(...)resztę masy. Na wierzch wykładamy ostatni biszkopt. Odstawiamy do lodówki *Na drugi dzień ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy mascarpone, miksujemy, dosładzamy cukrem pudrem do smaku. Gotową masę rozsmarowujemy na boki i wierch tortu. Boki za pomocą szprycy gwiazdki dekorujemy, na wygładzony wierzch układamy w dowolny wzór owoce. * Tort wstawiamy do lodówki do schłodzenia

Z Majeczką w kuchni