masa do tortu - 6951 przepisów (strona:71/464)

Tort wiśniowo- śmietankowy z nutką cynamonową 250

Całość skomponowała się idealnie, tort nie był ani za słodki ani za kwaśny.  Poniżej jak się prezentował;)  Składniki: 6 jajek 6 łyżek orzechów 3 łyżki mąki  łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek cukru drobnego do wypieku  4.5 łyżki bułki tartej Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno. Do masy białkowej dodać cukier oraz żółtka(...)gotowej żelatyny dodać łyżkę bitej śmietany wymieszać, dodać kolejną porcję śmietany i również wymieszać. Następnie zmieszaną żelatynę z kremówką przelać do całości reszty masy i za pomocą miksera na najszybszych obrotach dokładnie wymieszać.  Wykonanie tortu: Układamy pierwszy blat biszkoptu, na to frużelinę owocową, 1/3 bitej śmietany, biszkopt, frużelinę kolejną porcję bitej śmietany, biszkopt, frużelinę i resztę kremu śmietanowego

Krakowskie smaki Ani
Tort makowy z kajmakowymi kremami 124

minął ;/ Jak więc na urodziny przystało mam dla Was przepis na tort makowy z kajmakowymi kremami. Trochę mnie już znacie i wiecie, że jak jest tort to musi mieć on co najmniej dwie masy Tutaj bazą obu kremów stanowił kajmak. W tym połączeniu zakochałam się w Boże Narodzenie, kiedy przygotowałam makowca z polewą kajmakową i postanowiłam zainspirować się tymi smakami(...)puder i utrwalacz do śmietany. Następnie ciasto makowe przecinamy w dwóch miejscach, tworząc trzy blaty. Dolny blat smarujemy jasną tężejącą masą, przykrywamy środkowym ciastem, które smarujemy tężejącym czekoladowym kremem. Całość przykrywamy górnym blatem. Na koniec boki i górę tortu smarujemy i ozdabiamy ubitą śmietaną. Górę dekorujemy według uznania, u mnie ciasteczkami oreo. Całość wstawiamy w zimne miejsce do całkowitego stężenia

PatiGotuje
Tort brzoskwiniowy z mango. 296

Imieniny najwspanialszej istoty na tej planecie. W ramach prezentu postanowiłam obdarować mamę tortem. Więc tegorocznym tortem Barbórkowym był mix egzotyczny. Bardzo smaczny lekki i niespotykany w smaku. Gorąco zachęcam do zabawy napojami sunquick. Masa z jego dodatkiem wyszła boska.Składniki:5 jajek1 szkl cukru3/4 szkl mąki pszennej1/4 szkl mai ziemniaczanejpuszka brzoskwiń2 galaretki brzoskwiniowesok z cytryny do smaku(...)cukier waniliowy i 2 łyżki cukru pudru (można więcej, jeżeli ktoś lubi słodko). Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy wymieszany z kolejną rozpuszczoną łyżeczką żelatyny ser mascarpone.Wyjmujemy tort z lodówki i dekorujemy go masą wedle naszego gustu i uznania

Malinowe Pocałunki
Niemiecki tort wiśniowy 447

pieczenia 3 łyżki kakao Składniki na masę śmietanową:1 litr śmietany kremówki 5 łyżek cukru 4 małe opakowania Śmietan-Fix Poncz do nasączenia tortu:1 szklanka mocnej herbaty expresowej 30 kropli aromatu rumowego 2 łyżeczki cukru Masa wiśniowa:250 ml kompotu z wiśni 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 50 ml wiśniówki 600 g wiśni(...)sztywnej konsystencji. Do czasu wykorzystania przechowywać ubitą śmietanę w lodówce. Przechodzimy do właściwego wykonania tortu. Dla ułatwienia sobie pracy na blat kładziemy kwadrat z twardej tekturki, dzięki której łatwo możemy manipulować ciastem. Na tekturkę położyć pierwszy blat ciasta, nasączyć obficie ponczem. Na niego wyłożyć masę wiśniową (fot.2). Przykryć kolejnym blatem, znów nasączyć, wyłożyć część bitej śmietany, tak aby tworzyła około

Świat Ciasta
Tort Walentynkowa Rozkosz 181

Walentynki, walentynki - w tym roku obchodzę, a co! :) Mąż kupił wcześniej kwiaty i czekoladę, nie ma wyjścia, trzeba świętować. Jak to ja, postanowiłam coś wyczarować w kuchni. Stanęło na torcie, kształt - oczywiście walentynkowe serce. Afrodyzjak? Czekolada - stąd czekoladowy biszkopt. Biszkopty nieskromnie mówiąc wychodzą mi pyszne i puszyste jak chmurka. :) Do czekolady idealnie pasuje mi kontrastowe połączenie z bitą śmietaną(...)konfitura z Maroko Sklep, do kupienia TUTA J Zimny biszkopt kroimy poziomo na dwie części, nasączamy ponczem , najlepiej od wewnątrz jeden i drugi blat. spód tortu smarujemy konfiturą morelową i nakładamy około połowy masy śmietanowej i przykrywamy drugim blatem. Resztą kremu smarujemy boki i wierzch tortu, wygładzamy powierzchnię i układamy ozdoby wycięte z galaretki. Smacznego! Skomentuj

MamaOskarka
MINI NAKED Smörgåstårta Z ŁOSOSIEM I ZIOŁAMI 117

tort kanapkowy”, który jest nieodłączną częścią kuchni tego pięknego kraju Postanowiłam przygotować go w wersji „naked”, czyli bez pokrywania całości masą serową ani majonezem tak, żeby dobrze widoczne były poszczególne warstwy potrawy. Jestem zachwycona takim sposobem przygotowywania tortów, dlatego „przemyciłam” ten pomysł tutaj. Poza tym styl skandynawski (we wzornictwie, sposobie życia itd) jest dość minimalistyczny, dlatego rezygnacja z dodatkowych ozdobników(...)owoce morza, po warzywa i owoce. Wszystko zależy od naszej wyobraźni Jak już wcześniej wspomniałam zdecydowałam się na minimalistyczny przepis – tylko kilka składników masy serowej, niewiele ozdób. Dodatkowo miniaturowa wersja potrawy sprawia, że tort wydaje się lżejszy i delikatniejszy. Ascetyczne tło zwraca uwagę na danie, nie odciągając wzroku w innym kierunku. Minimalizm, prostota, praktyczność – tym dla mnie jest styl skandynawski

SandraFrej.com
Tort orzechowo - jabłkowo - śmietankowy 187

moim blogu pewnie co jakiś czas będą się pojawiać nowe wypieki orzechowe. Sezon zaczynam dostojnie, bo tortem z gatunku orzechowych. Mianowicie jest to tort na cieście z mielonych orzechów włoskich z masą jabłkową, kremem budyniowym o smaku śmietankowym, wykończony bitą śmietaną. Niby nic szczególnego, ale smaki fajnie się ze sobą łączą, a sam tort ładnie wygląda w przekroju. Poza(...)łyżek wody przegotowanej i wystudzonej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Masa jabłkowa: 2szkl. musu jabłkowego (użyłam domowego z antonówek) 1 galaretka cytrynowa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Krem budyniowy: 1,5szkl. mleka 3 łyżki cukru 1,5 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru na 0,5l mleka 3 łyżki miękkiego masła Wierzch i boki tortu: 500ml śmietany 30% 2 śmietan - fixy 1łyżeczka cukru waniliowego

Waniliowe Improwizacje
Tort z musem truskawkowym. 186

dokładnie mieszamy i odstawiamy do lekkiego stęzenia. Nasączenie: ok szklanki zimnej przegotowanej wody  sok cytrynowy do smaku. Masa: ok 700 ml śmietany kremówki 30%-36% 500 g sera mascarpone cukier do smaku ok 2-3 łyżki cukier waniliowy Wykonanie tortu. Zimny biszkopt kroimy na 3 części. Rant tortownicy, w jakiej piekliśmy ciasto układamy na tortownicy i wkładamy do środka(...)koniec dodając cukier i cukier waniliowy do smaku. Wykładamy część masy na nasączony biszkopt i rozsmarowujemy po całości i wykładamy pozostały mus truskawkowy. Następnie przykrywamy go masą śmietanową. Nasączamy ostatni biszkopt i tort wstawiamy do lodówki na ok 30 min. Po tym czasie delikatnie nożem odkrawamy ciasto od rantu tortownicy, rozpinamy ją i zdejmujemy. Dzięki temu zabiegowi nasz tort będzie

Malinowe Pocałunki
Tort czekoladowo jagodowy 191

tortownicy i pozostawiamy do przestudzenia, a następnie przekrawamy na 3 blaty, każdy nasączamy ponczem już po nałożeniu na tort. 2. Krem: Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, serki mascarpone oraz zmiksowane jagody, Wszystko dodajemy stopniowo, uważając by nie ścięło nam masy. Na końcu wlewamy zimną, tężejącą galaretkę jagodową (wiśniową). Krem schładzamy kilkanaście minut w lodówce.  3. Przełożenie: Pierwszy(...)blat biszkoptu- 1/5 masy jagodowej- odsączone kawałki ananasa- tężejąca galaretka cytrynowa (schładzamy całkowicie w lodówce)- następnie 1/4 masy jagodowej- kolejny biszkopt- 1/3 masy jagodowej- biszkopt- resztą masy smarujemy cieniutko wierzch oraz boki tortu, pozostawiając część na napis i dekorację- ganache z białej czekolady. Ganache: Śmietankę mocno podgrzewamy cały czas mieszając by się nie przypaliła. Zestawiamy z ognia i dosypujemy posiekaną

Kuchnia w czekoladzie
Sernik z brzoskwiniami i bezą kokosową 159

delikatna i kremowa w smaku, a to dzięki dodatkowi mleka. Poza tym spód biszkoptowy nadaje pewnej delikatności i lekkości całemu ciastu. Dopełnieniem są słodkie brzoskwinie zatopione w masie serowej, a wisienką na torcie jest złocista i chrupiąca beza kokosowa. Ciasto słodkie, ale nie przesłodzone, więc sięga się po nie z przyjemnością... Składniki: Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru 2 łyżki

Kuchnia MagdaLeny
Tort czekoladowo-malinowy w wiosennej oprawie 258

odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Mascarpone ubijamy z cukrem na puszysty krem, cały czas ubijając dodajemy przestudzoną czekoladę i żelatynę. Kiedy krem znacznie zwiększy objętość, jest gotowy. Masę dzielimy na 3 części. Przełożenie tortu:Konfiturę malinową łączymy z wódką i ok. 3-4 łyżkami soku, który wyciekł z rozmrażanych owoców (jeśli używamy świeżych malin, to zastępujemy go taką samą ilością owocowej(...)mascarpone i cukrem pudrem ubijamy na sztywno na najwyższych obrotach miksera. Kiedy masa jest już bardzo gęsta dodajemy żelatynę (może być letnia) oraz zielony barwnik i miksujemy na najmniejszych obrotach do połączenia się składników i uzyskania jednolitego koloru. Gotowym, gęstym kremem od razu dekorujemy dobrze schłodzony tort. Przed podaniem wstawiamy go ponownie do lodówki na min. 2 godz

Ratunku obiad
Tort makowy 141

ciekawe. A jak już postawi się takie ciacho na stole to zawsze wzbudza on niesłychane emocje i każdy jest ciekaw jak smakuje. Postanowiłam z okazjii świąt zrobić tort makowy, połączyłam go z masą jajeczno- kawową, wg mnie jest to jedna z lepszych mas tortowych i wyszło przepysznie. Warto go zrobić na świąteczny stół. Zapraszam... Stopień trudności dość trudny- czasochłonny, ciasto(...)utrzeć w misce i stopniowo, cały czas ucierając, dokładać po łyżce masę jajeczno-kawową. Na paterze położyć pierwszy makowy blat. Posmarować niezbyt grubą warstwą powideł. Na konfiturę wyłożyć część kremu. Przykryć drugim blatem makowym i przykryć kremem, zostawiając krem na jego boki. Przykryć ostatnim blatem makowym. Boki tortu wysmarować kremem, dowolnie udekorować ja udekorowalam zmielonymi orzechami włoskimi. Na wierzch można

Kubki smaku
RAINBOW CAKE 127

cukru. Teraz stopniowo dolwewamy sok z cytryny i mieszamy. Blaty ciasta przekładamy kremem z bitej śmietany. Boki i wierzch ciasta pokrywamy kremem maślanym. Tort chłodzimy w lodówce  przez 3 godziny. Pod koniec tego czasu robimy masę z pianek. Pianki marshmallow z wodą rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mieszamy od czasu do czasu aby przyspieszyć proces. Pod koniec dodajemy barwnik spożywczy(...)puder dodajemy stopniowo, aby masa nie była zbyt twarda.  Jeśli chcesz masę zrobić wcześniej owiń ją folią spożywczą aby nie wyschła. Gotową masę wałkujemy blacie posypanym mąką ziemniaczaną na grubość 3-4 mm. Kładziemy na tort posmarowany w całości kremem i chłodzimy w lodówce minimum 1godzinę. Do przyklejania ozdób używamy rozpuszczoną piankę. To naprawdę świetny klej

KuchcikoweLove
Tort Auto 433

Wykonanie :   Biszkopt przekładamy masą / kremem również z wierzchu Odcinamy boki tortu Tak powstała podstawa auta oraz po złożeniu dwóch boków góra auta Przymierzamy górę auta jeśli wystaje odejmujemy tyle warstw żeby było  w sam raz ,  Ścinamy część góry tak jak na rysunku Kładziemy górę na podstawę - teraz decydujemy jaki model auta robimy :) Możemy ściąć zaokrąglony

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
Tort orzechowy z nutką mięty 154

specjalne okazję, które wymagają wyjątkowych smakołyków. Klasyczne orzechowe blaty połączone z masą maślaną i dobrym naturalnym kakao oraz nalewką miętową tworzy dostojny i pyszny tort.... Składniki na duży tort, ok. 24 porcji. Tortownica o średnicy 26 cm. Składniki na 1 orzechowy blat, musimy upiec trzy takie same, każdy pieczony osobno. Jedna porcja na orzechowy blat, składniki musicie pomnożyć(...)zmiksowanego masła i mieszamy, następnie dodajemy kakao. Jako ostatnia do masy trafia nalewka w małych porcjach, miksować na małych obrotach miksera.  2. Gotową masą przekładamy orzechowe blaty, dekoracje i dodatki wg. uznania. Po udekorowaniu tort na kilka godzin powinien trafić w chłodne miejsce. Dobrej jakości kakao naturalne znajdziecie na www.Skworcu.com.pl

Apetyczna babeczka