mąki ziemniaczanej ¾ szklanki mąki pszennej Masa do przełożenia blatów biszkoptu ( przygotowanie kremu najlepiej rozpocząć dzień wcześniej) 6 batoników Milky Way 660ml śmietany kremówki 30% 3 łyżeczki żelatyny Masa na boki i wierzch tortu 300ml śmietany kremówki 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Duża puszka brzoskwiń (około 400g) Dzień wcześniej: Do garnuszka wlewamy 660ml śmietany kremówki. Batoniki Milky Way kroimy(...)serek mascarpone i mieszamy na niskich obrotach do osiągnięcia jednolitej masy. Odstawiamy do lodówki. Brzoskwinie wyciągamy z puszki zostawiając sok. Dzielimy je na dwie części. Jedną połowę kroimy w kostkę, a drugą w paski. Przygotowujemy poncz do nasączenia biszkoptów. Do szklanki nalewamy ¾ syropu z brzoskwiń i dopełniamy wodą. Wykonanie tortu Jedne z blatów układamy na paterze i nasączamy 1/3 powstałego
Kolizje Smakówsłodki początek będzie tort. Zrobiłam go kilka dni temu na urodziny mojej córki. Była zachwycona! Myslę, że to jest świetna propozycja na tort dla dziecka. Biszkopt: 7 jajek 1 szklanka mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru (niepełna) 2 czubate łyzki dobrego kakao 1 łyżka oleju Nadzienie: 250ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru, Wiśnie w lekkim(...)dodać śmietanę. Konsystencja powinna być lekko płynna. Gdy nasze czekoladowe ganache przestygnie i zacznie gęstnieć, wylewamy je na tort i wyrównujemy nożem. Znowu czekamy chwile żeby masa trochę zgestniała i przyklejamy wafelki naokoło tortu. Do środka wrzucamy M&Msy. Najlepiej żeby całość postała w lodówce kilka godzin, wówczas wafelki dobrze przykleją się do tortu. Smacznego
Smaki Przyprawy i Kolorysłodki początek będzie tort. Zrobiłam go kilka dni temu na urodziny mojej córki. Była zachwycona! Myslę, że to jest świetna propozycja na tort dla dziecka.Biszkopt:7 jajek1 szklanka mąki1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 szklanka cukru (niepełna)2 czubate łyzki dobrego kakao1 łyżka olejuNadzienie:250ml śmietany kremówki2 łyżki cukru pudru,Wiśnie w lekkim syropie (dla dorosłych będę lepsze w likierze ;-))Lekki(...)dodać śmietanę. Konsystencja powinna być lekko płynna.Gdy nasze czekoladowe ganache przestygnie i zacznie gęstnieć, wylewamy je na tort i wyrównujemy nożem. Znowu czekamy chwile żeby masa trochę zgestniała i przyklejamy wafelki naokoło tortu. Do środka wrzucamy M&Msy.Najlepiej żeby całość postała w lodówce kilka godzin, wówczas wafelki dobrze przykleją się do tortu.Smacznego
Kulinarna rozmowaLekki tort na jasnym biszkopcie przełożony masą z serka mascarone i kremówki oraz mandarynkami i ananasami. Ma delikatny i orzeźwiający smak. Będzie smakował i dzieciom i dorosłym. Ten prosty tort może przygotować każdy. Nie wymaga on ani specjalnych umiejętności, ani doświadczenia. Przygotowuje się go szybko i wystarczy mu 1-2 godziny w lodówce przed podaniem. Składniki na tortownicę o średnicy(...)dużej misce miksujemy śmietaną z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i sok z cytryny. Masę dzielimy na 2 równe części. Do pierwszej części dodajemy 2 łyżki soku ananasowego i mieszamy całość mikserem. Dodajemy pokrojone ananasy i całość mieszamy łyżką. Gotowy krem wykładamy na najniższy blat tortu. Przykrywamy blatem środkowym. Do drugiej części dodajemy 2 łyżki soku z manadynek i mieszamy
Trzeci talerzPrzepyszny i szybki w wykonaniu tort na każdą okazję. Można go wykonać na dwa sposoby: piekąc samemu biszkopt lub też kupić gotowy. Biszkopt: 3/4 szklanki cukru 7 jajek 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 1 litr śmietanki 30% 2 łyżki żelatyny sok z 1/2 cytryny pół szklanki cukru pudru(...)dodając cukier puder. Następnie dodajemy sok z cytryny, rozpuszczoną żelatynę oraz alkohol. Miksuję jeszcze przez chwilę. Podzielony na 3 części biszkopt przekładam masą i dekoruję startą czekoladą. Co do dekoracji mamy tutaj duże pole do popisu :) Wstawiamy tort na ok. 2 godziny do lodówki. Smacznego :) Jeżeli spodobał Ci się ten post to zapraszam do polubienia mojej strony na Facebook
Kolejny blog o gotowaniuDziś przedstawiam pomysł na pyszne ciasto. Jest to tort z dżemem Łowicz truskawkowym. Ciasto wyszło bajecznie i zajęło bardzo mało czasu na jego przygotowanie, ponieważ użyłam do niego gotowych blatów biszkoptowych. Oczywiście można samemu pokusić się o przygotowanie biszkoptów ale wtedy dłużej zejdzie.Polecam. Ciasto wyszło naprawdę super. I choć pierwszy raz próbowałam z gotowymi blatami(...)biszkoptowymi, to wiem, że zagoszczą u mnie w kuchni chyba częściej. Dlaczego się bałam? Bo zawsze były twarde w sklepie. Ale po nasączeniu ich spirytusem, dżemem i masą wyszły świetne. Spróbujcie! Tort z dżemem truskawkowym Łowicz 1 opakowanie blatów biszkoptowych (3 sztuki w opakowaniu) 1 słoik dżemu truskawkowego Łowicz 750 ml śmietany 30% 500 g mascarpone 3 opakowania śmietan
Gotuję TestujęOdstawiamy w chłodne miejsce. Jeden z blatów układamy na paterze lub dużym, płaskim talerzu (najlepiej któryś z wierzchów, górą do dołu), na którym podamy tort (później już raczej się go nie przeniesie). 100 g masy krówkowej mieszamy bardzo dokładnie z mlekiem i wódką. Powstały płyn będzie stanowił poncz. Powstałą miksturą nasączamy pierwszy blat. Pozostałą masę krówkową dzielimy na trzy części(...)lodówki. 200 g czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do przestygnięcia. Żelatynę rozpuszczamy (postępujemy tak, jak w przypadku masy orzechowej) i również studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy z roztopioną czekoladą i żelatyną. Boki i wierzch schłodzonego tortu dokładnie smarujemy kremem czekoladowym.Tort obkładamy dookoła rurkami, dokładnie, jedną przy drugiej. Wokół tortu zawiązujemy wstążkę. Środek posypujemy orzeszkami ziemnymi i dekorujemy
Ratunku obiadCiasto czekoladowe Masa: 500 ml śmietanki 36% podgrzać z 200g białej czekolady. Następnie chłodzić przez noc, ubić. Polewa czekoladowa; 100g gorzkiej czekolady i 50 ml śmietanki 30 lub 36% Blaty rozkroić , nasączyć wodą z sokiem z cytryny. Przekładać śmietaną i kawałkami świeźych truskawek. Schłodzoną czekoladą wykończyć torcik. Udekorować wedle uznania. Artykuł Drip cake dekoracja tortu pochodzi z serwisu Rusty fork
Rusty Forkcukru trzcinowego Lekko przesmażamy do rozpuszczenia cukru. Studzimy. Można cukier pominąć. Masa serowa: dwa opakowania mascarpone szklanka serka na sernik (mielonego) łyżka pasty waniliowej lub ziarenka z dwóch lasek wanilii łyżka miodu trzy łyżki jogurtu naturalnego Wszystko dokładnie łączymy ze sobą. Odstawiamy do lodówki na godzinę. Składamy tort. Biszkopt przekrawamy. To, co nam się pokruszy odkładamy na bok, można(...)trochę „wyskubać” ze środka, będzie do dekoracji na górze ciasta. Biszkopt nasączamy syropem, smarujemy konfiturą i na to dajemy masę serową. Konfitura z masą zrobi ładne esy-floresy. Jeśli upiekliście dwa biszkopty, żeby mieć wyższy tort, to czynność powtarzacie przy każdym blacie. Na sam wierzch dajemy cieniutką warstwę masy, sporo owoców i okruszki ciasta. To, jak będzie wyglądało ciasto zależy
ladykitchenSnickers, to warstwowe, rozpływające się w ustach ciacho, które zrobicie nie używając piekarnika. Pięć warstw krakersów – dających oryginalny, lekko słony posmak – przełożonych delikatnym, budyniowym kremem, pod słodką pierzynką z masy krówkowej i orzeszków. Złożone ze sobą warstwy, tworzą pyszną całość. Pyszną i wyjątkowo podzielną (przepis przygotowany na blache o wymiarach 25×36 cm.). Jeżeli jednak chcielibyście przygotować Kostkę Snickers(...)standardowej tortownicy (średnica max 23 cm.), wystarczy zmniejszyć ilość składników o połowę. Zapraszam do przepisu i życzę SMACZNEGO! The post Kostka Snickers, bez pieczenia appeared first on Domowe Torty
Domowe TortyKrem maślany na bezie szwajcarskiej nadaje się doskonale jako delikatne wypełnienie tortu, a także jako tynk pod masę cukrową. Jego zastosowanie jest bardzo uniwersalne. Ozdoby wykonane z tego kremu utrzymują swój kształt i konsystencję. Według TheCakeBlog krem maślany na bezie szwajcarskiej można przechowywać w temperaturze pokojowej do 48h, w lodówce do 2 tygodni, a zamrożony nawet 2 miesiące. Chodź przepis(...)recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } SmartBake.pl udane wypieki Course Dessert Cuisine trudne Keyword beza szwajcarska, masa maślana Prep Time 20 minutes Cook Time 10 minutes Ubijanie bezy z masłem 20 minutes Servings 1 tynk na tort fi20 Calories 1 kcal Ingredients 100 g miękkiego masła min. 82% tłuszczu mlekowego 30 g białka 30g = 1 białko
SmartBake.plJakiś czas temu zainteresowałam się masą plastyczną do ozdabiania tortów. Wypróbowałam już kilka przepisów i niestety nie byłam zadowolona. Zaczęłam pomału zniechęcać się :( W końcu natrafiłam na przepis z tego linka http://www.wielkiezarcie.com/recipe30981.html . I to był strzał w dziesiątkę. Masa jest idealna do lepienia małych figurek jak i większych, ale również do obkładania całego toru. A oto przepis: Składniki
Amatorka kuchennajajek 1 szklanka drobnego cukru 2 szklanki mąki pszennej typ 450 7 łyżek oliwy 2 łyżeczki proszku do pieczenia tabliczka białej startej czekolady tortownica 23 cm MASA: 4 … Czytaj dalej Tort biały lion
gotuj ze mnąUbijać na najwyższych obrotach miksera aż do uzyskania jednolitego kremu, ok 10 min, pod koniec zmniejszyć obroty miksera i odpowietrzyć masę. Masa powinna być leciutka i puszysta. Drip : (najlepiej jest zrobić na samym koń cu gdy otynkujemy tort i solidnie schłodzimy) Czekoladę podzielić na małe kawałki i włożyć do miseczki, zalać śmietanką i rozpuścić w kąpieli wodnej(...)lekko docisnąć i włożyć do lodówki na minimum 4 godziny aby tort solidnie osiadł. Tort wyjąć z rantu na 15 minut przed tynkowaniem. Pierwsza warstwa tynku powinna być cieniutka, rozłożyć ją na całości zaczynając od góry po boki. Otynkowany tort włożyć na 15 minut do lodówki, reszta masy na tynkowanie czeka spokojnie na blacie. Gdy pierwsza warstwa stężeje możemy nakładać
Wanilia i Kardamon