TAKI TORCIK na 1-sze urodziny siostrzenicy Tort śmietanowy. Przełożenie - masa śmietankowa-malinowa-czekoladowaDekoracja - śmietana + cukrowe dekoracje
kolorowotorcikowonasączyć naparem kawy. W jednym naczyniu ubić kremówkę ze śmietan-fixem. W drugim żółtka z ksylitolem. Do ubitych żółtek dodać mascarpone i ubitą kremówkę. Dokładnie wymieszać i przełożyć tort warstwami biszkopt, masa, biszkopt, masa. Górę można posypać kakao. Wstawić do lodówki i schłodzić. Smacznego
Smaczne ZdroweMoże tort? Może ciasto? Ciasto/tort z masą czekoladową i masłem orzechowym oraz suszonymi śliwkami. Idealny do kawy, herbaty i wiosennych, świeżych soków. Masa jest zdrowa, słodka i mocno czekoladowa. Świetnie nada się do niej masło orzechowe z kawałkami orzechów, które delikatnie chrupią pod zębami. Ciasto rozpływa się w ustach, jednak z wyglądu...powiem tak. Mount Everest to nie jest. Biszkopt(...)rośnie wysoki, jednak gdy chcemy mieć większy tort to podwajamy porcję i na biszkopt i na masę. Delikatne, puszyste... bez glutenu i laktozy, a da się nawet bez cukru! Osoby uczulone powinny sprawdzić odpowiednie oznaczenia na produktach. Biszkopt kukurydziany: 1 szkl. mąki kukurydzianej 4 średnie jajka 3 łyżki cukru trzcinowego/kokosowego lub ksylitolu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli himalajskiej
Czarnawisienkakoniec wlać olej. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i porcjami dosypywać do ubitej masy, mieszać łyżką, nie miksować. Formę 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ja dodatkowo obłożyłam tortownicę obręczą aby ją podwyższyć, bo chciałam mieć wysoki tort, a nie piec 2 razy. Można z folii aluminiowej złożonej na 3 razy taki pasek owinąć wokół tortownicy na górze(...)konfiturą i wykładamy 1 porcję kremu. Z pozostałymi robimy to samo. Wkładamy do lodówki na min 30 minut. Masło miksujemy na puszysty krem, stopniowo dosypując cukier. Gotową masą smarujemy dokładnie wierzch tortu oraz boki. . Trzeba wygładzić najlepiej jak się da:) Wstawiamy na min 1 h do lodówki, im dłużej tym lepiej. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Wlewamy do woreczka cukierniczego
gotuj ze mnąjednym żółtku, cały czas ubijając.Mąkę ziemniaczaną, migdały i proszek do pieczenia wymieszać. Wszystko dodać do ubitych jajek - delikatnie połączyć.Masę wylać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i upiec w 170 stopniach C przez około 30 minut.Do tortu potrzebujemy trzech blatów biszkoptowych. Po upieczeniu pierwszego biszkoptu, przystąpić do przygotowanie drugiego biszkoptu, z połowy porcji.Upieczone biszkopty odstawić do wystygnięcia(...)ubić na sztywno. Serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem. Do serka dodać ubitą śmietankę - wymieszać.Powstałym kremem dekorować tort.Możecie tak jak ja część masy zabarwić barwnikami spożywczymi i wyciskać kolorowe paski. Lub pozostawić tort biały i udekorować go świeżymi kwiatami nagietka lub innymi jadalnymi kwiatami. Smacznego
kolorowotorcikowotemat tortu z bitą śmietaną. Chodziło mi o trochę lżejszą wersję, więc część śmietany zastąpiłam serkiem ricotta. Lekki trocik z serkiem ricotta i brzoskwiniami Składniki na tortownicę 24 cm: Biszkopt (jeden blat): 3 jajka ( białka i żółtka oddzielnie) 80 g cukru 55 g mąki pszennej 16 g kakao ( 2 łyżki) ½ łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowo- śmietankowa(...)cytryny. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Do masy z serka ricotta dodajemy lekko przestudzoną żelatynę, mieszamy mikserem. A następnie ubitą śmietanę. Delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na uprzednio przygotowany spód tortu. Wyrównujemy. Ciasto wstawiamy do lodówki na około 1 h, aby masa lekko stężała. Brzoskwinie odsączamy z kompotu i kroimy na cienkie płatki, układamy na stężałej masie serowej. Całość zalewamy tężejącą
Mia Cucina Sofietanagrzanego do 150 st. C. Pieczemy ok. godziny. Ciasto jest gotowe gdy wbity patyczek jest suchy. Wyjmujemy ciasto do przestudzenia. W czasie, gdy ciasto stygnie przyrządzamy masę z serka śniadaniowego do przełożenia tortu marchewkowego. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy serek i wszystko ucieramy na krem. Na końcu dodajemy starta skórkę cytrynową, która idealnie podkręci smak(...)kremu. Tak przygotowaną masą serkową przekładamy nasze ciasto oraz dekorujemy wierzch tortu. Żeby ułatwić sobie dekorację warto krem schłodzić chwilę w lodówce. Ciasto marchewkowe gotowe do jedzenia
Korniszonkinagrzanego do 150 st. C. Pieczemy ok. godziny. Ciasto jest gotowe gdy wbity patyczek jest suchy. Wyjmujemy ciasto do przestudzenia. W czasie, gdy ciasto stygnie przyrządzamy masę z serka śniadaniowego do przełożenia tortu marchewkowego. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy serek i wszystko ucieramy na krem. Na końcu dodajemy starta skórkę cytrynową, która idealnie podkręci smak(...)kremu. Tak przygotowaną masą serkową przekładamy nasze ciasto oraz dekorujemy wierzch tortu. Żeby ułatwić sobie dekorację warto krem schłodzić chwilę w lodówce. Ciasto marchewkowe gotowe do jedzenia
Gotujemy i jemywykładamy całość kremu z brzoskwiniami. Przykrywamy drugim biszkoptem, nasączmy pozostałą częścią ponczu. Całość tortu, boki i górę, smarujemy mniejszą częścią kremu twarożkowego (bez brzoskwiń). Schłodzić. Gdy masa ładnie zgęstnieje, cały tort smarujemy połową kremu do dekoracji. Ozdabiamy dowolnie. Ja przygotowałam tort z okazji chrztu mojego synka. Oto dekoracja. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiPyszny tort wiśniowy z dwoma kremami: wiśniowym i z białej czekolady, oba na bazie śmietany i mascarpone. Osobiście uwielbiam takie smaki. Tort przygotowywałam na 9 osób, ale wychodzi bardzo duży, więc wystarczy nawet na 20 osób. Jest przepyszny, więc koniecznie musicie spróbować :-) Gorąco Wam polecam ten przepis. SKŁADNIKI Biszkopt: 6 jajek szczypta soli 200 g cukru 110 g mąki pszennej(...)placek biszkoptu. Górę i boki tortu posmarować kremem z białą czekoladą. Tort udekorować według uznania kremem, startą czekoladą lub innymi dekoracjami (u mnie kwiaty i liście z masy marcepanowej i cukrowej). Tort włożyć do lodówki na co najmniej 3 godziny
Passions hobbies lifemakowy upieczecie. Zawsze coś ulepszam, modyfikuję i powstają nowe wersje w oparciu o te już sprawdzone. Dzisiaj mam dla Was wspaniały biszkopt makowy, który jest idealny do makowych tortów :) (tortownica średnicy 28 cm) Składniki: 500 g maku niebieskiego 40 dag cukru pudru 10 jaj 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego(...)przy uchylonych drzwiczkach. Przestudzony biszkopt wyjęłam z piekarnika ale dopiero na drugi dzień zabrałam się za jego krojenie. Tak upieczony biszkopt jest świetną podstawą... bazą... do tortów. Można przełożyć różnymi masami wg własnego gustu, własnego smaku. Przepis na ten biszkopt makowy polecam, bo idealnie sprawdzi się jako baza do zrobienia pysznych tortów. Tego biszkoptu nie trzeba nawilżać, skrapiać
Kuchnia u Krysipuder i masło czekoladowe. Gdy ciasto wystygnie,pokroić je na blaty. Nasączyć zaparzoną ulubioną herbatą i przełożyć kremem. Tort wstawić do lodówki. W tym czasie z masy cukrowej przygotować ozdoby ,którymi chcemy przyozdobić tort. Dekorujemy schłodzone ciasto i zjadamy ze smakiem:) sklep.sirwilliamstea.pl tu znajdziesz herbatę,której używam do zadań specjalnych.Ma bardzo wyrazisty smak i intensywny aromat.Świetnie sprawdza się
Wielki apetytpewno co mogę powiedzieć to, że był bardzo smaczny i dziewczynom się podobał:) Polecam opłatki do dekoracji, jak sama się przekonałam, że są prostą i efektowna ozdobą tortu:) Należy pamiętać, żeby przykleić go 1,5 h najwcześniej przed podaniem. Fajny efekt daje pomalowanie go klejem spożywczym albo lukrem bezbarwnym, nie próbowałam bo nie miałam czasu na to, tyle wyczytałam(...)Przełożenie: Biszkopt orzechowy przekrawamy na pół. Jedną część smarujemy masą i przykrywamy ciastem kokosowym, na którym również kładziemy masę. Wszystko przykrywamy biszkoptem orzechowym i całość tortu, wierzch i brzegi smarujemy pozostałą masą. Dekorujemy według uznania, ja boki posypałam wiórkami kokosowymi, myślę, że dobrze sprawdzą się również posiekane orzechy. Smacznego:) A to inne smakołyki które przygotowałam w tym dniu
ciastkarnia na kruchym spodzieNieskomplikowany w przygotowaniu, a przy tym efektowny i pięknie prezentujący się tort, który można również przygotować w formie ciasta. Czekoladowy biszkopt, lekka, śmietanowa masa z dodatkiem chrupiących migdałów oraz delikatny krem straciatella - smaki idealnie się ze sobą komponujące i tworzące idealną całość. Tort Straciatella z Migdałami- Składniki:Biszkopt:3 jajka1/2 szklanki cukru80 g mąki tortowej (0,4 szklanki(...)śmietany - łączymy składniki. Połowę masy wykładamy na dolny biszkopt i posypujemy połową płatków migdałów (ok. 50 g). Przykrywamy środkowym krążkiem ciasta. Ponczujemy mlekiem (można dodać odrobinę wódki lub innego alkoholu). Następnie do pozostałej części kremu dodajemy połowę startej czekolady (ok. 50 g) i delikatnie mieszamy.Masę wykładamy na ciasto (zostawiając ok. łyżkę na wierzch tortu) i przykrywamy górnym krążkiem. Ponczujemy
Słodka Strona