masa do tortu - 6951 przepisów (strona:50/464)

Tort kufel piwa 189

znam uwielbia piwo, a moja druga połowa niezaprzeczalnie należy do tego grona. Dlatego w tym roku postanowiłam zrobić mu niespodziankę i przygotować tort w kształcie kufla. Nie było łatwo, tort jest pracochłonny i trudny do wykonania, ale było warto. Dominuje smak orzechowy z nutą gorzkiej czekolady, która nadaje mu wytrawnego charakteru. Całość uzupełnia krem karmelowy, który świetnie współgra z orzechowo(...)pieczenia i delikatnie obciążamy. Tort wstawiamy do lodówki na całą noc. Zdejmujemy obręcz. Wierzch i boki tortu tynkujemy kremem maślanym i chłodzimy. Teraz pozostaje nam zabawa z masą cukrową. Po udekorowaniu tortu na wierzch wykładamy krem z mascarpone imitujący pianę. Notes Wysokość tortu: 15 cm Waga: 2,750 kg By Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl

Wędrówki po kuchni
Malinowo - Śmietankowa Rozkosz 145

należy rozmrozić je i odsączyć na sitku z nadmiaru wody. Część malin odłożyć do dekoracji tortu. 2,5 szklanki wody zgotować wraz z 1 szklanką soku malinowego. W mieszance rozpuścić galaretki i pozostawić do wystudzenia. Do chłodnych galaretek wsypać maliny i delikatnie przemieszać. Gdy masa zacznie delikatnie tężeć, przełożyć ją na warstwę dżemu i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia(...)pozostawały widoczne ślady miksera). Masy nie należy zbyt długo ubijać, gdyż krem mógłby się zważyć.  1/3 masy przełożyć na stężałą galaretkę i przykryć 2 częścią biszkoptu. Pozostałą masą przykryć wierzch tortu i boki.  Na wierzch i boki obsypać rozkruszonymi bezami. Dodatkowo na górę poukładać odłożone maliny. Schłodzić w lodówce. Smacznego

My sweet a life
Schab w galarecie 237

każdego plasterka włożyć masę chrzanową i zwinąć plasterek w rurkę. Zabezpieczyć wykałaczką Krok 7 . Tak przygotowane rurki schabowe ,ułożyć na półmiskach . Do szprycy od tortu przełożyć resztę masy chrzanowej i udekorować schab  Krok 8.  Zalać schabowe rurki żelatyną . Gdy żelatyna zgęstnieje można wyciągnąć wykałaczki Aby półmisek wyglądał ładnie należy zalewać schab gęstniejącą żelatyną .  Jedna warstwa ,po wałeczkach

Eli Gotowanie
Tort kawowe zapomnienie 198

różny, ale jak się okazało tort był pyszny. A że czasu miałam sporo, to pobawiłam się też w zdobienie. Jeżeli nie macie tyle czasu, to polecam zrobienie tego tortu z samą masą czekoladową. PRZEPIS: SKŁADNIKI NA CIASTO 6 jajek 160 g cukru 120 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 60 g kakao 4 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego(...)orzechów włoskich zostawić do dekoracji, pozostałe zmielić (można użyć blendera). Odłożony krem wymieszać z zmielonymi orzechami i tak uzyskaną masą wyłożyć dolny oblat. Następnie nałożyć cienką warstwę kremu czekoladowego i nałożyć na to górny oblat. Wysmarować kremem górę i boki tortu. Bita śmietana: Do miski wlać śmietanę, dodać łyżeczkę cukru, cukier waniliowy i ubić. Pod koniec ubijania dodać śmietan

Passions hobbies life
Tort cappuccino 159

mascarpone. Ja nieco zmodyfikowałam ten przepis. Zrezygnowałam z czekoladowej masy , która ginęła gdzieś w tym ciemnym  biszkopcie i zastąpiłam ją masą mascarpone ( zrobiłam jej więcej ) do której dodałam trochę polewy czekoladowej.  Przygotowanie tego tortu nie sprawia trudności i zajmuje mało czasu. Zachęcam więc wszystkich do spróbowania". Tort cappuccino (Źródło - "Czekoladowe ciasta" Dr Oetkera) Składniki: Tortownica(...)masy odłożyć do drugiego naczynia i wymieszać z 2 łyżkami polewy. Z biszkoptu zdjąć papier do pieczenia i przeciąć ciasto w poziomie na pół. Spodnią warstwę tortu nasączyć kawą. Rozsmarować na niej masę serową z polewą czekoladową. Przykryć drugą polową ciasta. Również nasączyć ją kawą. Boki i wierzch tortu posmarować  kremem mascarpne.  Nanieść na tort polewę. Rozprowadzić łyżką

Wiem co jem
TORT CZEKOLADOWY Z MALINAMI I GALARETKĄ CZEKOLADOWĄ 153

maliny, pomarańcze, cytryny czy truskawki. Dziś przedstawiam mój kolejny eksperyment, który pochodzi z mojego wcześniejszego bloga ALE Ciachoo! (stąd te zdjęcia słabszej jakości 🙈) Jest to tort mega czekoladowy - kakaowy biszkopt z czekoladową masą z orzechami laskowymi do tego maliny i galaretka czekoladowa. PYCHOTA! Składniki: Biszkopt: 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka 1 szklanka cukru 3 łyżeczki octu 2 łyżeczki proszku(...)masa w między czasie możemy wykonać galaretkę. Galaretkę malinową rozpuszczamy w gorącej wodzie. Do rozpuszczonej galaretki dodajemy zamrożone maliny. Czekamy. aż galaretka lekko zaczyna tężeć i wylewamy na zastygniętą masę czekoladową. Ponownie wkładamy do lodówki na ok. 30 min. aby galaretka stężała. Galaretka czekoladowa: Gdy tężeje nam galaretka malinowa możemy przystąpić do wykonania galaretki czekoladowej. Do garnka wlewamy 2 szklanki

Kuchnia MagdaLeny
TORT CZEKOLADOWY Z MALINAMI I GALARETKĄ CZEKOLADOWĄ 168

maliny, pomarańcze, cytryny czy truskawki. Dziś przedstawiam mój kolejny eksperyment, który pochodzi z mojego wcześniejszego bloga ALE Ciachoo! (stąd te zdjęcia słabszej jakości 🙈) Jest to tort mega czekoladowy - kakaowy biszkopt z czekoladową masą z orzechami laskowymi do tego maliny i galaretka czekoladowa. PYCHOTA! Składniki: Biszkopt: 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka 1 szklanka cukru 3 łyżeczki octu 2 łyżeczki proszku(...)masa w między czasie możemy wykonać galaretkę. Galaretkę malinową rozpuszczamy w gorącej wodzie. Do rozpuszczonej galaretki dodajemy zamrożone maliny. Czekamy. aż galaretka lekko zaczyna tężeć i wylewamy na zastygniętą masę czekoladową. Ponownie wkładamy do lodówki na ok. 30 min. aby galaretka stężała. Galaretka czekoladowa: Gdy tężeje nam galaretka malinowa możemy przystąpić do wykonania galaretki czekoladowej. Do garnka wlewamy 2 szklanki

Kuchnia MagdaLeny
Tort mocno kokosowy 161

razem miałam przyjemność przygotować tort na wieczór panieński mojej kochanej kuzynki;) Mocno kokosowy masa z dodatkiem czekolady na jasnych biszkoptach z pewnością zadowoli nie jedno wybredne podniebienie;) Tort nie jest skomplikowany w wykonaniu ale przy swojej prostocie niezwykle smaczny. Idealny na każdą domową uroczystość. Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki . Jakość zdjęcia kiepska bo robione aparatem w telefonie ale innego(...)wymieszać. Kolejno do masy dodajemy cukier puder i mieszamy na delikatnych obrotach miksera. Następnie dodajemy wiórki kokosowe i syrop , mieszamy do połączenia się składników.  Masy wystarczy do dwukrotnego przełożenia biszkoptów.  Wykonanie tortu: Biszkopt przekroić na 3 części, pierwszą z nich ułożyć na paterze nasączyć przygotowanym wcześniej syropem kokosowym, następnie wyłożyć na niego połowę przygotowanej masy

Krakowskie smaki Ani
Tort intensywnie pomarańczowy bez pieczenia. 208

dłuższego czasu zastanawiałem się nad zrobieniem tortu na urodziny mojej lubej. Chciałem, by nie był to tradycyjny tort z biszkoptem, przekładany masą, a coś wyjątkowego. Czy wyszło wyjątkowo? Musicie spróbować przygotować i sami oceńcie. Wiem jedno...tort z dokładkami znikł w mgnieniu oka. Jak go przygotować? Spód: -około 300 gramów przygotowanych sucharów, rozgniecionych na drobno -około 900 gramów kremu orzechowo(...)łyżce dodajemy masę pomarańczową i miksujemy na minimalnych obrotach. Gdy nasz krem się stanie jednolitą masa wkładamy na chwilę do lodówki. Wyciągamy spód z lodówki, układamy na nim mandarynki z puszki i przykrywamy kremem pomarańczowym. Kremu zostawiamy do wykończenia brzegów i góry tortu. Warstwa bez: -6 białek jaj -szczypta soli -5 łyżek cukru pudru Białka ubijamy ze szczyptą soli

BaRepas
Mój tort urodzinowy (orzechowo-jagodowy). 213

biszkopt wyciągamy z obręczy, usuwamy skórkę i przekrawamy na 4 blaty. Przechodzimy do składania naszego tortu.  Pierwszy blat wkładamy ponowie w obręcz i lekko nasączamy go naszą kawą z rumem. Tak, aby po przyciśnięciu palcem nie wypływał nasącz. Rozsmarowujemy na nim trochę masy orzechowej i układamy na niej jagody. Trzymamy odległość od krawędzi, bo owoce wyjdą nam na wierzch(...)zagotowujemy do 116 ° C (do próby nitki). Gdy syrop będzie nam dochodził do pożądanej konsystencji, zaczynamy ubijać pianę. Następnie wylewamy go do białek i miksujemy, aż masa ostygnie. Łączymy z kremowym masłem. Tort delikatnie wyciągamy z obręczy, obsuwając ją w dół. Jego wierzch i boki pokrywamy równo kremem maślanym. Pokrywamy masą lukrową i dekorujemy. Smacznego

DominikaDolci
tort z kremem malinowym 233

krem ale nie za długo aby masa się nie zważyła. Następnie dodajemy przetarte maliny i mieszamy przy pomocy np. szpatułki na jednolity krem. składniki na nasączenie: ok. 200 ml naparu z herbaty wymieszane z 1 łyżeczką soku z cytryny dodatkowo: frużelina malinowa lub dżem malinowy biszkopty świeże maliny żywe kwiaty wstążka wykonanie tortu: Pierwszy blat biszkoptu nasączamy, smarujemy dżemem, wykładamy

Domowy Smak Jedzenia
Tort rocznicowy 194

Już jutro nasz wielki dzień a jest nim 24 rocznica ślubu. I z tej okazji upiekłam tort. Ozdoby z masy maślanej to dla mnie debiut ale jak na pierwszy raz jestem zadowolona. Jak to mówią praktyka czyni mistrza, więc będę dalej próbować. A tort jest z bitą śmietaną i mascarpone oraz mandarynkami - pycha. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Krem z białymi michałkami 749

Krem z białymi michałkami to idealny dodatek do tortów, ciast, babeczek i deserów. Nigdy nie byłam fanką tych cukierków, ale ten krem po prostu uwielbiam! Słodycz kremu z białymi michałkami można przełamać frużeliną owocową np. malinową :). Składniki: 160 ml śmietany kremówki 30/36% 140 g białej czekolady 125 g serka mascarpone, schłodzonego(...)ubiciem. Ilość kremu z przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 20-21 cm . Jeśli masa wyjdzie za rzadka (nie zwarzona), włóż krem do lodówki, aby trochę zgęstniał. Jeśli lubisz robić torty, piec ciasta, ciasteczka i inne słodkie wypieki. Jeśli lubisz chwalić się swoimi kulinarnymi dziełami i dzielić

Słodki Pomysł
Jak elegancko udekorować tort? 155

wielu przyjęć, w tym urodzin, ślubów, chrzcin i nie tylko. Przygotowywany na cieście biszkoptowym, przekładany kremem lub bitą śmietaną, wykończony lukrem bądź masą cukrową, piętrowy albo płaski – zawsze dopasowany do okazji i niezmiennie pyszny. Jednak smak tortu to nie wszystko. Ważna jest również odpowiednia jego dekoracja, która podkreśli wzniosły charakter uroczystości. Podpowiadamy, jak szybko i łatwo stworzyć samodzielnie elegancką dekorację(...)polewa czekoladowa , ale i lukier świetnie nadają się do dekorowania różnego rodzaju wypieków. W przypadku torcików w stylu angielskim najlepiej sprawdzi się lukier plastyczny, nazywany też masą cukrową. Można nią pokryć dokładnie wierzch tortu bądź wykonać dowolne figurki w kształcie kwiatków, serduszek, cyferek czy zwierzątek. Dzięki barwnikom je możesz zabarwić na dowolny kolor. Potrzebne składniki: 500 g cukru pudru

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Tort szpinakowy z owocami 195

nadzieję, że to nie będzie dla Was przeszkodą w podjęciu wyzwania i przygotowaniu czegoś podobnego.    Nie jestem zwolenniczką tortów typowo cukrowych, dlatego i tym razem postanowiłam zrobić najzwyklejszy, a z masy cukrowej przygotować tylko ozdoby, których i tak nikt nie zjadł... (no może prócz kilku klocków). Po urodzinach został mały kawałek, a to oznacza, że był naprawdę(...)końcu dodajemy kilka kropel soku z cytryny. Przełożenie: Biszkopt szpinakowy- połowa warstwy truskawkowej- połowa kremu z jagodami- biszkopt zwykły- krem z jagodami- warstwa truskawkowa- biszkopt szpinakowy. Masą maślaną wygładzamy wierzch tortu oraz boki. Obsypujemy rozkruszonym zielonym biszkoptem oraz ozdabiamy wedle własnego upodobania

Kuchnia w czekoladzie