Tort orzechowy 201następnie odstawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ubijamy, powoli dodając przestudzoną masę jajeczną oraz kawę i spirytus. Upieczone i przestudzone biszkopty przekrawamy na pół, nasączmy ponczem i przekładamy masą. Wierzch tortu dekorujemy połówkami orzechów włoskich
Zainspirowana w kuchni
Tort "Kraina Lodu". FROZEN 286Prezent dla Zuzi :) Niebieskie biszkopty przełożone kremem Milky way. Być może będzie inspiracją dla kogoś :)
Maślane ciasteczko
Ciasto porzeczkowa fantazja z czekoladą 419Ciasto które zachwyca porzeczkowym aromatem, jest wilgotne niczym tort, pyszna masa z mleka w proszku i serków homogenizowanych tylko dopełnia smaku a warstwa czekoladowa to kropka nad „i” Godne polecenia. Składniki: Ciasto porzeczkowe: 6 jaj ¾ szklanki cukru 2 szklanki mąki tortowej 3 łyżki kakao 1 szklanka mleka 5 łyżek oleju roślinnego 1 płaska łyżeczka sody 1 łyżeczka
Wanilia i Kardamon
Tarta chałwowa z migdałami na cieście czekoladowym 231przepadam za ciastami, a w szczególności za tortami z masami. Tarta zaś jest inna, bo na kruchym cieście, smakami można kombinować, a potem się słodyczą rozkoszować. Moja tarta jest słodka, chociaż cukru do niej nie dodałam bo zamienniki wykorzystałam, syrop klonowy, który jest w smaku wyjątkowy oraz chałwę, której słodkości nie brakuje, a jej smak w całej tarcie
Moniki Smakołyki
Konfitura z rabarbaru 184niestety bardzo kwaśny, dlatego nigdy wcześniej nie zdecydowałam się na zrobienie konfitury z rabarbaru. W tym roku pomyślałam jednak, ze taka kwaśna konfitura będzie rewelacyjna do przełamania słodkich mas w tortach lub ciastach, jak również będzie idealna do puddingu z chleba. Składniki: 2 kg rabarbaru ok. 800 g cukru cynamon do smaku opcjonalnie kardamon Wykonanie: Rabarbar obrać, pokroić na mniejsze
Mama Gotuje
Beatka 244Podam Wam przepis na smaczne ciacho, które spokojnie można podać jako tort. Biszkopty, masa, owoce i galaretki to pyszne połączenie smaków wspaniale komponujących się ze sobą. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia:)Przepis pochodzi z książki 103 przepisy siostry Anastazji Biszkopt biały: 4 jajka 8 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasteczkowy Potwór
Tort wiśniowy z masą mascarpone, wiśniami, delicjami i galaretką 447Ulubione połączenie smakowe mojego męża. Mimo, iż z zasady nie jada on ciast (nawet nie próbuje) to tego torcika zjadł (nie wyliczając mu oczywiście!) w sumie
Kto ugości moich gości?
Tort tiramisu 271powtórzyć wszystkie czynności.Po położeniu ostatniego krążka całość należy docisnąć, by nieco masy wydostało się na zewnątrz, następnie pokryć wierzch oraz boki ostatnią porcją masy. Gotowy tort obłożyć biszkoptami (jeśli są zbyt długie, należy je przyciąć). Udekorować kakao . Schłodzić w lodówce. W przypadku braku tortownicy o 2 cm większej można przykleić
w mojej kuchni
Tarta z owocami i kremem budyniowym pasticcera 336oraz tarta z kremem pasticcera i świeżymi owocami. Ten ostatni wybrała sobie jako „tort” urodzinowy. Dziecko miało radochę, ciasto zjadło ze smakiem, a ja nie musiałam dumać nad tortem z masą cukrową) Włoska tarta na kruchym cieście, z pysznym kremem pasticcera i mnóstwem owoców, to klasyk który gości u nas nie tylko w lecie. Swoim kolorem
Mia Cucina Sofieta
Brak tytułu 189MINIE tort - na dzień dziecka dla moich dziewczynek Torcik upiekłam z racji dnia dziecka- miał być słodką niespodzianką na ten wyjątkowy dzień. Tort przełożyłam Masą śmietanową malinową Dr Oetker. Szczerze polecam ten produkt, łatwy, szybki sposób na naprawdę pyszny krem. Proszek wystarczy zmiksować ze śmietanką kremówką - i gotowe.Smak letnich słodkich malin
kolorowotorcikowo
Brak tytułu 172dziś..Weekend mocno zajęty... Warsztaty kulinarne z Alpro i zwiedzanie Warszawy :)Z warsztatów fotki wkrótce... niestety bateria mi padłą w aparacie i muszę poczekać aż dostanę jakieś foteczki :)Tort ozdabiany masą cukrową.Przekładany śmietaną i truskawkami
kolorowotorcikowo
Tort Charlotte z serem i musem czekoladowym 283sekund. Dodać żelatynę i ponownie zmiksować.Spód i boki tortownicy wyłożyć podłużnymi biszkoptami. Moja rada: te przy bokach lepiej przekroić na pół, bo inaczej będą bardzo wystawały poza tort. Nałożyć masę serową i wstawić do lodówki w celu schłodzenia. Na stężony serek wyłożyć mus czekoladowy. I znów wstawić do lodówki na min. 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.Pozosta
Pasja Smaku
GANACHE Z BIAŁEJ CZEKOLADY CZYLI IDEALNY KREM DO TYNKOWANIA TORTU 223się do tynkowania tortu oraz pod masę cukrową. Pyszny krem, dzięki któremu można nadać tortowi ładny, estetyczny wygląd dzięki temu, że krem podczas tynkowania nadaje równą i gładką powierzchnię. Sam krem bardzo szybko twardnieje, więc trzeba sprawnie nim tynkować tort, a przed krojeniem najlepiej wyjąć tort z lodówki kilka minut szybciej, aby trochę się ocieplił. Składniki: * 80 ml śmietany kremówki(...)całości powstała jednolita masa (ewentualnie jeszcze chwilę można podgrzać garnek z czekoladą). Masę teraz trzeba odstawić na około 6- 7 godzin. Po tym czasie miksować krem na najwyższych obrotach miksera przez około 5- 6 minut. Krem w ten sposób stanie się bardziej puszysty i łatwiej będzie go rozprowadzać na torcie. Podczas mieszania dodawać stopniowo biały barwnik, aby krem
Zrób to smacznie
Ciasto Marcinek 37735plackami i resztą masy śmietankowej (jeśli chcemy wierzch posypać pokruszonym plackiem, należy jeden zostawić) - boki Marcinka można pozostawić bez niczego, jeśli natomiast chcemy, aby pełnił funkcję tortu, można je tak jak ja posmarować masą, ale proponuję zrobić to dopiero na krótko przed podaniem (czyli przygotować dodatkową ilość masy śmietankowej po 1-2 dniach leżakowania ciasta), aby śmietana wyglądała świeżo(...)energię, zwłaszcza, jeśli ciasto przygotowujemy na specjalną okazję. Gotowy Marcinek wygląda zjawiskowo w przekroju, mnogość warstw kojarzy się z tortem naleśnikowym, jednak placki, mimo że miękną od śmietany, smakują inaczej niż naleśnik. Są delikatne w smaku, a w połączeniu z masą, tworzą cudowny śmietankowy duet. Dużą zaletą Marcinka jest również fakt, że można go przygotować na 2-3 dni przed
Smakołyki Bereniki