masa do tortu - 6951 przepisów (strona:33/464)

TORT CHAŁWOWY Z ANANASEM 194

dużą chałwę z Ukrainy, więc nie pozostało mi nic innego jak upiec coś chałwowego. Padło na tort chałwowy z ananasem - blaty biszkoptowe skropione syropem z ananasa, przełożone masą chałwową z kawałkami ananasów. Tort nie jest za słodki, gdyż słodycz chałwy została przełamana obecnością ananasa. Idealny jako tort na urodziny lub inną okoliczność... Składniki: Biszkopt: 1,5 szklanki mąki pszennej(...)Przykrywamy go drugim krążkiem, również nasączamy syropem z ananasów, rozsmarowujemy 1/3 masy i układamy kawałki ananasów. Przykrywamy ostatnim krążkiem, który nasączamy syropem i wykładamy pozostałą masę. Rozsmarowujemy ją na wierzchu i na bokach tortu. Tort dekorujemy kawałkami ananasów i posypujemy pokruszoną chałwą. Wkładamy do lodówki na min. 2 godziny. Przechowujemy w lodówce. P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo

Kuchnia MagdaLeny
Ulubiony tort Marcello 832

smarujemy kremem układamy owoce, posypujemy wymieszanymi ze sobą bakaliami przykrywamy blatem biszkoptowym II warstwa Postępujemy tak samo jak z warstwą pierwszą III warstwa Przykrywamy blatem skropionym ponczem cały tort smarujemy masą, dekorujemy. ( na boki zostawić można trochę bakalii nanosimy je na boki szerokim nożem od dołu do góry). * tort można zrobić w różnych wielkościach z 6 jajek lub 8 jajek

kgwjanczewo
Tort koszula 172

około 20 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wystudzić.  Wystudzony biszkopt zetnijcie z wierzchu (jeśli urósł wam z górką) Krem na bezie szwajcarskiej  -do posmarowania tortu z wierzchu pod masę cukrową 460 g masła miękkiego i pokrojonego w kosteczkę 6 białek 1,5 szklanki cukru szczypta soli 1 łyżeczka pasty waniliowej  Zobaczcie na  filmie(...)godzinę.  Masę cukrową wyrobić rękoma, aby nabrała konsystencji ciastoliny i rozwałkować na około 0,5 cm. Przełożyć delikatnie (używając wałka) na schłodzony tort i wygładzić zaczynając od góry, później boki. Z reszty masy cukrowej wyciąć kołnierzyk i przykleić używając odrobiny wody. Następnie wyciąć ozdoby i ozdobić na wzór koszuli.  Tort najlepiej smakuje jak postoi w temperaturze pokojowej około

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Tort koszula 199

około 20 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wystudzić.  Wystudzony biszkopt zetnijcie z wierzchu (jeśli urósł wam z górką) Krem na bezie szwajcarskiej  -do posmarowania tortu z wierzchu pod masę cukrową 460 g masła miękkiego i pokrojonego w kosteczkę 6 białek 1,5 szklanki cukru szczypta soli 1 łyżeczka pasty waniliowej  Zobaczcie na  filmie(...)godzinę.  Masę cukrową wyrobić rękoma, aby nabrała konsystencji ciastoliny i rozwałkować na około 0,5 cm. Przełożyć delikatnie (używając wałka) na schłodzony tort i wygładzić zaczynając od góry, później boki. Z reszty masy cukrowej wyciąć kołnierzyk i przykleić używając odrobiny wody. Następnie wyciąć ozdoby i ozdobić na wzór koszuli.  Tort najlepiej smakuje jak postoi w temperaturze pokojowej około

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Świąteczny tort. 229

sokiem z pomarańczy i smarujemy częścią powideł, na to wykładamy część masy śmietanowej. Na to układamy kolejny blat ciasta, nasączamy go, smarujemy powidłami i wykładamy masę. Przykrywamy ostatnim krążkiem ciasta i nasączamy go. Tort wstawimy do lodówki. Śmietanę ubijamy na sztywno jak wcześniej, dodajemy(...)cukier i cukier waniliowy do smaku, pod koniec ser mascarpone. Odkładamy trochę masy i barwimy ją na zielono. Wyjmujemy ciasto z lodówki i jasnym kremem smarujemy całą powierzchnię tortu. Z zielonej masy wykonujemy przy pomocy tylki w formie gwiazdki choinki i dekorujemy je DECORADĄ DELEKTA

Malinowe Pocałunki
Tort tęczowy 356

baaardzio długo. Mimo, iż nigdy nie przygotowywałam masy cukrowej i miałam pietra, żeby do niech podchodzić, postanowiłam go zrobić na urodziny córki. Czasu pochłonął masę ale mina dzieciaków (i dorosłych) po rozkrojeniu jest bezcenna. Tort jest pyszny lekki i niezbyt słodki. Robi ogromne warzenie i mimo iż jest czasochłonny warto zrobić go na wyjątkową okazję(...)barwnik. Masę chłodzimy i dodajemy tyle cukru pudru, aby ponownie uzyskać konsystencje plasteliny. Masę rozwałkowujemy i wycinamy lub wykrawamy dowolne napisy czy ozdoby. Ozdoby przyklejamy do tortu za pomocą rozpuszczonej białej czekolady. Masę cukrową możemy kupić gotową. Oszczędzimy sobie sporo czasu

Pyry na Gaz
Tort kwiatek w doniczce 175

nasączamy i każdy smarujemy jedną częścią masy.Smarujemy boki ciasta, a do masy która została na sama górę dodajemy szczyptę czarnego barwnika i dopiero smarujemy górę tortu.  Boki tortu obkładamy masą na doniczkę zawijając na górze rant. Górę posypujemy biszkoptową "Ziemią" Na wykałaczkach mocujemy kwiatki i listki. Smacznego

Krylowa Kuchnia
Tort rafaello z truskawkami - bez wiórków kokosowych:) 566

Postanowiłam ulepszyć tradycyjne rafaello. A, że zbliżała się pewna bardzo ważna rocznica, stworzyłam tort o masie bardzo podobnej do rafaello, jednak zamiast wiórków kokosowych użyłam płatki ryżowe, dzięki czemu masa nabrała bardziej delikatny smak. Dodałam również świeże truskawki, które tylko dodały ciastu uroku:) Tort wyszedł bardzo delikatny, puszysty i naprawdę smaczny! Biszkopt: 4 duże jajka,  szklanka cukru,  szklanka

Z miłości do słodkości
Podsumowanie akcji "Świąteczne Słodkości! 2015" 382

skorupki do nadziania, drożdzowe Piernik staropolski-dojrzewający- etap II Drożdżówki z lodówki Zakręcona drożdżówka Wafle z masą i bakaliami Sernik na zimno a la ptasie mleczko Drożdżówka z masą makową Tort makowo-kawowy Ciasto "Wiewiórka" - pyszny i szybki brzydal Pierniczki świąteczne z ciasta dojrzewającego Warstwowy miodownik Cytrusowy deser w wersji świątecznej Piernik na herbacie Piernikowe muffinki Ptysie z masą piernikową(...)koniakiem i żurawiną Trufle figowe z pistacjami Trufle migdałowo śliwkowe WZ-ka Sernik kajmakowy z truflowym kremem Ciasto Frozen; kraina lodu Piernik staropolski z kremem cytrynowym i powidłami Tort mocno czekoladowy Bursztynowa szarlotka Domowe masło orzechowe Pomarańczowe muffiny z czekoladą i kremem cynamonowym Żurawinowe ciastka w słoiku Sernik z białą czekoladą Makowiec warstwowy Świąteczne pierniczki Choinki z piernika Bożonarodzeniowe muffinki

My Culinary Art
Tort serowy z brzoskwiniami 128

średniej jakości, ale za to ciasto tak dobre, że zdecydowałam się wrzucić przepis. Sernik gotowany nauczyła mnie robić moja mama, wprowadziłam do przepisu moje modyfikacje i tak powstał tort serowy. Masa serowa jest delikatna i lekka, do tego słodkie brzoskwinie, wilgotny biszkopt nasączony syropem z brzoskwiń i galaretka. W sezonie można użyć świeżych brzoskwiń lub nektarynek, ale teraz jak najbardziej(...)nadają się te z puszki. Do tortu zużyłam tylko połowę biszkoptu, (można odłożyć do innego ciasta-znakomicie przechowuje się w lodówce owinięty szczelnie folią) można użyć całego, ale wtedy należy podwoić masę serową, można również upiec biszkopt z połowy składników.  na tortownicę 26 cm Biszkopt: 6 jaja 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szk.l wody

Krylowa Kuchnia
Tort kokosowy 219

bardzo proste do zrobienia, a wyjątkowo dekoracyjne. Uświetnił wyjątkową okazję – trzecie urodziny bloga. Tak to już trzy lata. Dziękując za 10 milionów odsłon, częstuję Was wirtualnie kawałkiem tortu. Będę się starać, aby Poezja Smaku stawała się jeszcze ciekawsza. Biszkopt: 6 dużych jaj w temp. pokojowej 3/4 szklanki drobnego cukru (do wypieków) 1 niepełna szklanka mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki(...)limonki. Uzupełniamy wodą tak, aby otrzymać szklankę płynu. Wystudzony biszkopt odkrawamy od boków tortownicy i kroimy na trzy blaty. Nasączamy każdy blat i rozsmarowujemy masę. Na końcu cały tort kokosowy smarujemy resztą masy – boki obsypujemy wiórkami kokosowymi lub obkładamy płatkami kokosa. Wierzch wyrównujemy i układamy kwiaty ananasowe. Tort kokosowy chłodzimy w lodówce przez co najmniej 3 godziny przed podaniem

Poezja smaku
WALENTYNKOWY TORT TRUSKAWKOWY 245

dobrym jedzeniu...No i jest okazja żeby upiec coś wyjątkowego, bo na co dzień mi się nie chce 😉 Jedną z moich propozycji na Walentynki jest niebiański TORT TRUSKAWKOWY... Biszkopt przełożony fantastyczną truskawkową masą śmietanową z dodatkiem serka mascarpone i białej czekolady. Można go wykonać o każdej porze roku bo korzystamy z truskawek mrożonych. Jest trochę pracochłonny, ale naprawdę wart jest(...)trzecim krążkiem biszkoptowym, który nasączamy ponczem i wykładamy na niego ok. 1/3 masy śmietanowo-serowej. Przykrywamy ostatnim krążkiem, który nasączamy resztą ponczu i wykładamy pozostałą masę. Rozsmarowujemy ją na wierzchu i na bokach tortu. Gotowy tort wkładamy do lodówki. Galaretkę rozpuszczamy w ok. 300 ml wrzącej wody. Schładzamy, wylewamy na głęboki talerz i wkładamy do lodówki, aby stężała. Następnie wycinamy

Kuchnia MagdaLeny
Tort Czekoladowo Wiśniowy 318

wiśniach w zalewie25 ml wody2 łyżki cukru pudrułyżeczka mąki ziemniaczanej250 g wiśni bez pestek (mogą być mrożone)Masa Czekoladowa:5 żółtekcukier waniliowy3 łyżki mąki pszennejbudyń waniliowy2 szklanki mleka3/4 szklanki cukru220 g masła50 g czekolady mlecznej50 g czekolady gorzkiejłyżka kakaolikier wiśniowy (opcjonalnie)Tort Czekoladowo Wiśniowy - Sposób przygotowania:Biszkopt:Formę (ok. 25 cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek(...)takiej postaci całkowicie studzimy. Następnie na wiśnie kładziemy 2/3 masy czekoladowej. Całość przykrywamy górnym biszkoptem. Ciasto ponczujemy likierem wiśniowym (lub wódką wymieszaną z syropem wiśniowym). Calosc pokrywamy pozostałą masą czekoladową. Tort możemy udekorować bita śmietaną, wisienkami koktajlowymi i startą czekoladą.Moje posty

Słodka Strona
Uniwersalny krem śmietanowy do tortów 382

super uniwersalny krem śmietankowy z mascarpone. - tylko 3 składniki - gotowy w 5 minut Polecam do: - tortów bezowych  i gofrów -  deserów z galaretką i owocami -  tortów jako masa do przełożenia - do  naleśników  i placków Gorąco polecam również bardzo lekką wersję kremu kokosowego do tortów

AniaGotuje.pl
Tort z wkładką kokosową 252

nasączyć herbatą, posmarować cienko dżemem z czarnej porzeczki, wyłożyć 1/2 białego kremu, następnie wkładka kokosowa, 1/2 białego kremu, biszkopt kakaowy posmarowany od spodu dżemem porzeczkowym. Nasączyć biszkopt kakaowy. Tort posmarować masą czekoladową, udekorować wedle uznania, u mnie odłożone 3 łyżki białego kremu, kokos, posypka czekoladowa. 6. Tort schłodzić w lodówce. Smacznego

Kuchnia domowa Ani