masa do tortu - 6951 przepisów (strona:31/464)

tort kakaowo-śmietankowy :-) 246

łyżki wódki DODATKOWO -300g śmietany 36%  -1 łyżka kakao -2 łyżki cukru pudru -2 -3 łyżki powideł kwaskowych -czekolada do dekoracji Przygotowanie tortu rozpoczynamy od ugotowania budyniu na masę. 2 szklanki mleka wlewamy do garnka, w osobnej misce miksujemy żółtka,mąkę, cukier, cukier wanil, 1/3 szkl mleka  Wylewamy na gotujące się mleko, mieszamy go zgęstnienia, studzimy. Biszkopt(...)sztywno z kakao i cukrem pudrem. SKŁADANIE TORTU Pierwszy blat ponczujemy, smarujemy cienko powidłami, nakładamy masę, następnie drugi blat-ponczujemy, smarujemy cienko powidłami i dajemy masę-trzeci blat ponczujemy  Cały tort smarujemy śmietaną 36% boki obtaczamy startą czekoladą. Dekorujemy według własnego uznania :-) Niestety nie mogę Wam pokazać tortu po przekrojeniu, ponieważ robiłam go na prezent, jednak osoba nim obdarowana

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Lekki tort z batonikami Princessa 97

u0142ow\u0119 masy \u015bmietanowej na sp\u00f3d biszkoptowy.\r","Przykry\u0107 drug\u0105 warstw\u0105 biszkoptu. Na\u0142o\u017cy\u0107 reszt\u0105 d\u017cemu, na to reszt\u0119 masy \u015bmietanowej. U\u0142o\u017cy\u0107 owoce.\r","Wstawi\u0107 do lod\u00f3wki do zastygni\u0119cia."],"keywords":"biszkopt,bor\u00f3wki,maliny,masa \u015bmietanowa,masa \u015bmietanowo-mascarpone,mascarpone,owoce,tort"} Drukuj Tort(...)pokruszone batoniki i delikatnie wymieszać. Nałożyć warstwami połowę dżemu i połowę masy śmietanowej na spód biszkoptowy. Przykryć drugą warstwą biszkoptu. Nałożyć resztą dżemu, na to resztę masy śmietanowej. Ułożyć owoce. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Smocze porady: Biszkopt wykonujemy z użyciem przepisu podstawowego . https://www.bardzogrubysmok.pl/lekki-tort-z-batonikami-princessa/ Owoce na tort Biszkopt przekrojony na pół Warstwy tortu Artykuł Lekki tort z batonikami

Bardzo Gruby Smok
Tort czekoladowo - wiśniowy 168

Torcik z wykorzystaniem wiśni z nalewki. Wiśni mam spory zapas więc jeszcze na kilka tortów wystarczy. Biszkopty kakaowo - czekoladowe świetnie komponują się z masą czekoladową i owocami. Tort udekorowałam polewą i wiśniami kandyzowanymi. Tort jest naprawdę prosty i szybki w przygotowaniu. Polecam! Tort czekoladowo - wiśniowy Składniki na tortownicę 20cm: Na biszkopty: 5 jaj 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej(...)czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietanki wlewamy jeszcze lekko ciepłą czekoladę miksując cały czas. Masę dzielimy na równe 3 części. Na podkładce do tortów układamy pierwszy blat, nasączmy go lekko posłodzoną, wystudzoną herbatą. Wykładamy 1/3 kremu czekoladowego, rozprowadzamy równomiernie. Na masie układamy wiśnie, lekko dociskamy. Układamy kolejny blat, ponownie

Smak mojej kuchni
Tort Garfield 163

nagrzanego piekarnika.Piec w temp. 180 stopni ok. 25 min.krem kokosowyWszystkie składniki na krem oprócz masła połączyć i zostawić na całą noc w lodówce.Masło utrzeć i dodawać po łyżce masę z lodówki dalej ucierając.krem budyniowyBudyń rozrobić w 2/3 szklanki mleka. resztę mleka zagotować z cukrem kryształem. Ugotować budyń i odstawić do wystygnięcia.Masło i budyń powinny mieć taką samą(...)nasączyć likierem migdałowymUłożyć jasny blat, wyłożyć 1/2 kremu kokosowego, rozsmarować, przykryć ciemnym plackiem, wyłożyć resztę kremu kokosowego.następnie posmarować wierzch i boki tortu kremem budyniowym, schłodzić w lodówce ok. 4 godzin można dłużej.W tym czasie przygotować masę cukrową oraz dekoracje

Mix smaku
Tort czekoladowo - malinowy 301

wody1 łyżeczka cukru2 łyżki nalewki truskawkowej/wiśniowej/malinowej+ dżem truskawkowy   coś do dekoracji (ja wykorzystałam czekoladowe ażurki)    kilka borówek amerykańskich do dekoracjiWYKONANIE:Do tego tortu wykorzystałam tortownicę o średnicy 21 cm.Na początku wykładamy formę tortownicy papierem do pieczenia bądź smarujemy masłem i posypujemy mąką.Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni.Obie mąki i kakao przesiewamy i odkładamy(...)minut.Po upieczeniu otwieramy tortownicę i przekładamy ciasto na talerz (odwrotnie niż było w  piekarniku) tak, aby góra tortu była prosta. Pozostawiamy, aż ciasto wystygnie.(Ciasto można przygotować dzień wcześniej).Ciasto kroimy na trzy równe części i pozostawiamy na czas przygotowania mas do tortu.Czekolady rozpuszczamy w miseczce w kąpieli wodnej (napełniamy garnek gorącą wodą i na garnek kładziemy miseczkę

Serce zamknięte w formie pyszności
TORT AUTA ZYGZAK MCQUEEN 209

robiłam już kilka tortów z lukrem, jednak za każdym razem mam kłopot z jego położeniem na tort, aby było równo i nie pękał. Dla mnie to najtrudniejsza część tortu;) Mam nadzieję, że sprostałam oczekiwaniom solenizanta :) Składniki na biszkopt: * 6 jajek w temperaturze pokojowej * 1 szklanka mąki pszennej tortowej * 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Białka(...)krem maślany jeszcze około 3 minut. Ilość cukru pudru jaką należy wsypać pozostawiam Wam. Kiedy przygotowuję krem do dekorowania dodaję go więcej, a kiedy ma posłużyć do posmarowania tortu pod masę cukrową dodaję go mniej, ponieważ masa cukrowa jest bardzo słodka. Ostatni etap to rozrzedzanie kremu poprzez dodanie mleka. Rozrzedzać krem należy stopniowo, aby nie przesadzić ;). Tort wyjąć z lodówki

Zrób to smacznie
TORT Z LODAMI I KREMEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY 293

jajko – 3 szt * cukier puder Królewski – 3 łyżki * mąka ziemniaczana – 1 czubata łyżka * kasza manna – 20 g/2 pełne łyżki KREM KARMELOWY Z PRAŻYNKĄ: * masa kajmakowa – 2 czubate łyżki * prażynki do tortów – 1 garść * mascarpone – 100 g * śmietana 36% – 50 g * cukier puder Królewski – 1 czubata łyżka * żelatyna – 1 łyżeczka KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADY: * biała(...)koniec cukier puder. Dodajemy zimne mascarpone i mieszamy do połączenia składników. Jeśli chcemy przygotować tort na drugi dzień polecam dodanie do kremu 1 łyżeczki żelatyny – masa dłużej pozostanie sztywna. CAŁY TORT: Na spód tortownicy wkładamy biszkopt, nasączamy herbatą, wylewamy krem karmelowy. Przykrywamy drugim biszkoptem, dociskamy, nasączamy, smarujemy częścią kremu z białej czekolady. Ponownie przykrywamy biszkoptem, nasączamy i smarujemy. Czynność

Ostra na Słodko
Tort malinowo - borówkowo - czekoladowy 256

łyżki nalewki truskawkowej/wiśniowej/malinowej+ dżem truskawkowy   coś do dekoracji (ja udekorowałam tort czekoladowymi serduszkami i startą czekoladą)   kilka borówek amerykańskich do dekoracjiWYKONANIE:Do tego tortu wykorzystała tortownicę o średnicy 21 cm.Na początku wykładamy formę tortownicy papierem do pieczenia bądź smarujemy masłem i posypujemy mąką. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni. Obie mąki i kakao przesiewamy(...)minut.Po upieczeniu otwieramy tortownicę i przekładamy ciasto na talerz (odwrotnie niż było w piekarniku) tak, aby góra tortu była prosta. Pozostawiamy aż ciasto wystygnie.(Ciasto można przygotować dzień wcześniej).Ciasto kroimy na cztery równe części i pozostawiamy na czas przygotowania mas do tortu.Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej (napełniamy garnek gorącą wodą i na garnek kładziemy miseczkę z czekoladą) dodajemy

Serce zamknięte w formie pyszności
Tort czekoladowo - chałwowy z Whisky 645

dwie części i zabieramy się za kończeniem tortu :) Biszkopt układamy na tortownicy, nasączamy go ponczem, smarujemy masą i kruszymy chałwą, czynność powtarzamy następnie przykrywamy trzecim biszkoptem. Cały tort smarujemy starannie masą wyrównując go. Na wierzchu przez sitko posypujemy kakaem, boki wykładamy biszkoptami ( ja dolną końcówkę ścięłam gdyż biszkopciki były za wysokie) związujemy wstążką

Niezły Młynek
Tort orzechowy z kawą 1018

Puszysty i lekki biszkopt orzechowy przełożony kawowym kremem budyniowym. Te dwa smaki łączy czekoladowy ganache tworząc bardzo smaczny tort urodzinowy. BISZKOPT ORZECHOWY: 3 jajka 2 białka 1/2 szklanki cukru 150 g orzechów włoskich mielonych 1/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli KREM KAWOWY: 2 szklanki mleka 2 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku(...)się nie zagotowała i gorącą zalać posiekaną czekoladę. Połączyć uzyskując jednolitą masę i wystudzić. Gęsty ganache rozsmarować na każdym blacie ciasta. Składać biszkopt orzechowy w tort przekładając masą kawową. Polewa. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić, aż napęcznieje. Do garnuszka wsypać kakao i cukier. Wymieszać, zalać mlekiem i postawić na małym ogniu. Roztrzepać trzepaczką i doprowadzić do wrzenia. Zestawić

https:KKuchniaMniam
Tort rumuński 373

rozłożenie w czasie prac z nim związanych. Otóż krążki miodowo-orzechowe pieczemy 2 tygodnie przed imprezą, masę orzechową robimy 2 dni przed podaniem i wtedy też składamy go. Smak miodu pozostaje zamknięty w środku tortu, a on im dłużej leży, tym jest smaczniejszy. Składniki: Ciasto • 1/2 kg mąki • 2 jajka • 2 żółtka(...)położyć taką samą ilość masy orzechowej, pozostawiając kilka łyżek na boki. • Masę rozsmarować na pierwszym blacie, położyć następny, rozsmarować, i tak do końca. • Resztą masy posmarować boki tortu. • Ciastka petitki pokruszyć i obsypać nimi boki tortu. • Połówki orzechów wyjąć z miodu, osączyć z jego nadmiaru i poukładać ozdobnie na obwodzie

To co kocham
Tort tiramisu 172

Bardzo efektowny tort, który jest niezwykle prosty w przygotowaniu :) Jedynie wygląda na skomplikowany ze względu za dekorację zewnętrzną. W środku znajduje się nieopadający biszkopt, bez proszku do pieczenia. Krem to niezawodne połączenie mascarpone i ubita śmietanka kremówka - szybki i bardzo trwały. Jako nasączenie wykorzystałam smakowy alkohol o smaku kawy. Wierzch posypany jest ciemnym kakao... Całość prezentuje się zjawiskowo i zachwyci(...)masy. Wyrównać, przykryć następnym blatem. Nasączyć połową pozostałego ponczu. Rozłożyć pozostałą część kremu z wiórkami, wyrównać. Na wierzch położyć ostatni blat i naponczować resztą mieszanki. Boki i wierzch tortu wysmarować masą, którą odłożyliśmy do dekoracji. Po wierzchu posypać ciemnym kakao. Biszkopty przyciąć do odpowiedniej wysokości. Przyklejać na bokach. Tort najlepiej przygotować dzień przed uroczystością, aby dobrze nawilgł. Przed podaniem przewiązać

Chocolate Muffin Blog
Ciasto Ferrero Rocher 2592

kremem Nutella. Dodać ubitą śmietanę i delikatnie pomieszać całość za pomocą łyżki. Odłożyć do lodówki 1/3 masy, będzie ona potrzebna do dekoracji tortu. Do pozostałej masy dodać pokruszone wafle orzechowe oraz zmielone orzechy. Całość delikatnie wymieszać. Biszkopty przełożyć równomiernie masą. Z odłożonej masy 2 – 3 łyżki przełożyć do rękawa papierniczego(...)resztą wysmarować wierzch tortu. Boki i brzegi ciasta posypać zmielonymi orzechami, a górę startą czekoladą. Na górze ciasta wykonać dowolne zdobienie i udekorować orzechami. Krok po kroku: 1. Orzechy podprażyć na patelni lub w piekarniku 2. Zmielić 3. Ubić białka 4. Dodać cukier 5. Dodać żółtka 6. Do piany przesiać mąkę, proszek do pieczenia

KuchniaWeDwoje.pl
Tort z kremem czekoladowym. Drip z mlecznej czekolady 176

sztywną masę. Dodaj czekoladę i wymieszaj krótko na wysokich obrotach miksera. Na tym etapie krem powinien być sztywny i gęsty, trzeba uważać żeby go nie przebić. * Czekolada musi być lekko ciepła, w innym przypadku zetnie się w kontakcie z zimną śmietanką. W moim przypadku tak się stało i krem nie jest jednolity tylko przypomina krem straciatella. Składanie tortu: Odłóż część(...)kremu. Następnie połóż kolejny krążek biszkoptu i przyciśnij. Postępując dokładnie tak samo jak wcześniej, przygotuj drugą warstwę tortu. Przykryj ostatnim krążkiem biszkoptu i nasącz go. Wierzch i boki tortu posmaruj masą, wygładź za pomocą łopatki i specjalnej packi. * Jeśli nie masz narzędzi cukierniczych do wygładzania możesz użyć zwykłej ekierki lub linijki. Gotowy tort umieść w zamrażalniku na ok. godzinę. Czekoladę

Słodki Blog
tort urodzinowy z owocami 180

udało się bez problemu umieścić do na paterze, nigdy nie składam tortu na dnie tortownicy. Dolny blat ciasta umieszczam od razu na paterze i zapinam wokół niego obręcz tortownicy. Ważne jest aby obręcz od środka wyłożyć papierem lub folią albo posmarować olejem, wtedy masa nie pociągnie charakterystycznego blaszanego smaku brytfanki(...)łatwiej będzie wyjąć ciasto. * Blaszki do pieczenia biszkoptu nie smarujemy masłem po bokach, wkładamy tylko dno papierem. Dzięki temu biszkopt przyklei się do obręczy i nie opadnie. * Latem torty wolę dekorować masą maślaną (zwłaszcza kiedy dekoracji jest niewiele), wtedy na stole tort wytrzyma dłużej niż ten dekorowany bitą śmietaną. Aby uzyskać masę maślaną masło ucieram z cukrem pudrem i sokiem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia