mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy i cały czas mieszamy, aż masa będzie gęsta. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo wystudzony do temperatury pokojowej budyń i miksujemy na gładki krem. Masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy posiekane orzechy oraz czekoladę. składniki na krem czekoladowy do obłożenia(...)stężałą galaretkę, którą smarujemy (wierzch i boki) pozostałą częścią kremu bez dodatków. Następnie układamy drugi blat na którym rozsmarowujemy całą masę z orzechami oraz czekoladą i układamy trzeci blat biszkopta. Całość wstawiamy do lodówki aby się ustabilizowało. Schłodzony tort obkładamy kremem czekoladowym i wstawiamy do lodówki. Schodzony tort oblewamy czekoladowym dripem i dowolnie dekorujemy np. czekoladkami, malinami, borówkami i listkami
Domowy Smak Jedzenialiczba...Chciałam, żeby to było coś wyjątkowego, a nie zwykły biszkopt ze śmietaną :) Podrasowałam ten pomysł i do biszkoptu dodałam kakao, a do masy chałwę. U nas w rodzinie każdy lubi chałwę więc ze zjedzeniem tortu nie było problemu - zniknął bardzo szybko...Usprawiedliwiamy się tym, że był upieczony w małej tortownicy ;) Tak wiec rekomendację konsumentów tort zyskał i teraz zachęcam(...)ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i chałwę. Biszkopt przekrajamy wszerz na pół i wykładamy większą część masy, rozsmarowujemy równo, przykrywamy drugą połową biszkoptu i wykańczamy tort pozostałą masą, a następnie posypujemy pozostałą chałwą. Schładzamy przez ok. 3-4h przed podaniem. Przechowujemy w lodówce do 3 dni. Smacznego
chili & sugarblat ulozyc na paterze.Posmarowac go 2-3 lyzkami dzemu i nalozyc krem.Przykryc kolejnym blatem i rozsmarowac reszte kremu.Polozyc trzeci blat i rozsmarowac na nim odlozone 4 lyzki masy budyniowej.Mozna rowniez posmarowac boki tortu ,jesli chcemy(...)udekorowac np.wiorkami bialej czekolady.°Do garnuszka wlac sok z czarnego bzu,dodac cukier i Tortenenguss lub make ziemniaczane i mieszajac caly czas doprowadzic do wrzenia.Zagotowac.Nieco przestudzic i udekorowac masa gore tortu.°Schlodzic przez noc w lodowce.Zycze smacznego!Calosc to 16 porcji: 1 porcja to:301 kcal,5 g bialka,15 g tluszczu i 37 g weglowodanow
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!krążkiem . 13. Na drugi spód wyłożyć masę jogurtową zostawiając troszkę do dekoracji. 14.Przykryć trzecim krążkiem . Wierzch i boki torcika posmarować resztą masy czekoladowej . 15.Biszkopty przyciąć do wysokości tortu , leciutko posmarować masą i przyklejać w koło. 16. Tort udekorować według własnego uznania . Ja w koło zrobiłam malutkie rozetki z masy jogurtowej.Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliMój drugi tort o tematyce bajkowej krainy lodu- prezent dla małej Lenki. Wszystkie dekoracje zrobione własnoręcznie z domowej masy cukrowej
Maślane ciasteczkowystudzenia. Krój na blaty dopiero po przestudzeniu. Co do kremów: Pierwszy to prażynka Callebout wymieszana z czekoladą mleczną, druga to bita śmietana. Pod masę cukrową położyłam klasyczny maślany krem. Przed podaniem tort zawsze najlepiej schłodzić. Pamiętajcie tylko, że śmietana(...)musi być bardzo dobrze schłodzona do ubijania. Pamiętajcie tez, żeby nie ubijać jej zbyt długo, bo zrobi się nam masełko. Taka packa znacznie ułatwia mi pracę podczas przygotowywania tortów obkładanych masą cukrową (więcej informacji znajdziecie tu ) Mam nadzieje,ze chociaż troszkę się Wam spodobał. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytciastem z przyjaciółmi. Nie jesteśmy w stanie przejeść wszystkich słodkości jakie prezentuję na blogu. Niedźwiedzia przysługa…jednak nie, bo tort z malinowym musem zamówiony już na kolejne imprezy. Tort z malinowym musem Składniki: 2 okrągłe formy o średnicy 23 cm Biszkopt 4 jajka 180 g cukru 75 g ziemniaczanej mąki 75 g pszennej mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)tortu. Na pierwszy placek wyłóż połowę malinowego musu. Przykryj drugim plackiem i rozsmaruj cały curd z marakui. przykryj kolejnym plackiem i rozsmaruj resztę musu. Zakończ czwartym plackiem. Posmaruj tort białą maślaną masą. Napełnij cukierniczy rękaw z tylką barwioną masą i udekoruj tort. Na koniec posyp cukrowymi perłami. Wstaw do lodówki na conajmniej 2 godziny lub na noc. Tak się złożyło
codojedzeniaszłam nieco na łatwiznę wykorzystując opłatek z ulubioną postacią córki. Tym razem postawiłam na fantazyjne posypki i róż. Wszak to tort dla dziewczynki. Tak powstał tort przekładany śmietaną z mascarpone z truskawkami oraz z masą maślaną . Składniki: biszkopt: - 5 jajek (u mnie wielkość M) - 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej - 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej - 3/4 szklanki cukru masa do przełożenia(...)też na różowo za pomocą barwnika spożywczego. Tak przygotowaną masą bardzo cienko smaruję cały tort. Wkładam do lodówki na 30 minut. Po tym czasie nakładam resztę cukrowej masy maślanej na tort. Wygładzam nożem lub szpatułką. Teraz czas na ozdoby. Z galaretki z cukrem wycięłam pół krążki, które zamieniły się u mnie w skrzydła motyla. Czułki wykonałam pisakiem lukrowym. Całość ozdobiłam
Kuchnia co dniawody Każdy blat nasączamy alkoholem wymieszanym z wodą. Dwa pierwsze blaty smarujemy dżemem. Gotową masę dzielimy na trzy części. Dwoma przekładamy blaty a trzecią częścią smarujemy wierzch i boki. Gotowy dowolnie dekorujemy. Ja użyłam kremu do dekoracji tortu przepis tutaj
Domowy Smak Jedzeniadelikatnymi ruchami szpatułki do masy czekoladowej. Wstawić do lodówki do czasu przełożenia. Dodatkowo: – pół słoiczka konfitury wiśniowej; – 15 dag pokruszonych ciastek Pierwszy krążek ułożyć na paterze posmarować konfiturą wiśniową nałożyć 1/3 bitej śmietany, przykryć drugim krążkiem, ponownie posmarować konfiturą i 1/3 bitej śmietany. Położyć ostatni krążek, rozsmarować śmietanę na całym wierzchu tortu, również po bokach. Boki obsypać pokruszonymi(...)czekoladowa bita smietana bita śmietana czekoladowa tort kakaowy z bitą śmietaną czekoladowa bita śmietana do tortu bita śmietana czekoladowa do tortu jak zrobic mase czekoladowa z bitą śmietaną masa czekoladowa do tortu z bitej śmietany bita śmietana kakaowa jak zrobic czekoladowa bita smietana masa czekoladowa z bitej śmietany The post Tort kakaowy z czekoladową bitą śmietaną appeared first
dom-agi.plprzestygniętą żelatynę i dokładnie połączyć ze śmietaną. Masę kajmakową podzielić na trzy równe części, pierwszy blat biszkoptu posmarować masą kajmakową, przykryci drugim blatem także posmarować masą, przykryci kolejnym blatem, trzeci blat oraz boki tortu posmarować bitą śmietaną. Wierzch udekorować, rozetkami z bitej śmietany oraz masy kajmakowej. rrarossa@gmail.com
RAROSSAwstawiam do lodówki. Miękkie masło utarłam na puch, Żółtka utarłam z cukrem na parze, następnie połączyłam z masłem i doprawiałam do smaku sokiem z cytryny. Masą posmarowałam wierzch i boki tortu i ponownie schłodziłam w lodówce. W gorącej wodzie rozpuszczam żelatynę, dodaję glukozę(...)mieszam. Cukier puder dodaję porcjami do uzyskania elastycznej masy. Masę plastyczną dzielę na trzy nierówne części, największą zabarwiłam kakao, mniejszą zabarwiłam barwnikiem czerwonym, a najmniejszą pozostawiłam białą. Zimny tort obłożyłam czekoladową masą plastyczną z czerwonej zrobiłam kokardę, a z białej różę, która ułożyłam na środku tortu. Dodatkowo z białej polewy zrobiłam ozdobny wzorek na torcie :) Tak przygotowany tort
Ciasteczkowy PotwórProponuje Wam dzisiaj, domową bardzo efektowną masę cukrową do zdobienia tortów i wypieków domowych. Zrobienie jej jest banalnie proste i trwa kilka minut, a reszta to już nasza kreatywność. Podstawą jest cukier puder i oczywiście żelatyna i glukoza, bez tego ani rusz. Koszt mały w porównaniu do końcowego efektu, w glukozę i żelatynę możecie zaopatrzyć się w zwykłym sklepie spożywczym(...)ciasta wykrawamy małe kółeczka, nakładamy je na wykałaczkę zlepiając odrobiną wody. Przygotowaną różę na wykałaczce można wbić w wytłoczkę po jajkach aby stwardniała i wyschła. Składniki na masę cukrową na duży tort ok.30 x15 cm : 80 dag cukru pudru 50-60 ml gorącej wody, ok 6-7 łyżek 3 łyżeczki glukozy 3 łyżeczki żelatyny 1. Gorącą wodę nalać do szklanki
Apetyczna babeczkaPralina: 30g orzeszków ziemnych 30g drobnego cukru 30g płatków kukurydzianych 100g czekolady mlecznej Warstwa wiśniowa: 300g mrożonych wiśni 100g cukru ½opakowania galaretki wiśniowej Krem do tynkowania tortu: 1 kostka masła 150g masy krówkowej z puszki Polewa: 40ml słodkiej śmietanki 60g mlecznej czekolady Dodatkowo słodycze lub owoce do dekoracji tortu Sposób przygotowania Biszkopt: Kakao zalewamy wrzącą wodą, mieszamy, a następnie(...)warto przed jej wyłożeniem zrobić rant z czekoladowej masy, tak by nam nic nie wyciekło)- biszkopt- warstwa kremu czekoladowego-pralina- ostatnia warstwa kremu czekoladowego-biszkopt- tynk z masy kajmakowej (nakładamy dopiero jak tort nam się dobrze „sklei”- po minimum dwóch godzinach w lodówce)- ganache czekoladowy, który nakładamy tylko na brzegi tortu tak by swobodnie spływał w dół ;) Dekorujemy wg uznania
Kuchnia w czekoladzie