masa zaczęła tężeć. masa kawowa: 200 gram serka mascarpone wkładamy do miski, wlewamy 300 gram (1 i 1/2 kubka) śmietanki, wsypujemy cukier puder i miksujemy do powstania gęstego kremu. Na koniec wlewamy zaparzoną, wystudzoną kawę i dokładnie mieszamy. masa kajmakowo - adwokatowa: Pozostały serek mascarpone wkładamy do drugiej miski, wlewamy resztę śmietanki, dodajemy 2/3 puszki masy(...)ponczujemy woda z sokiem. Wykładamy konfiturę z rozpuszczoną galaretką - rozsmarowujemy równo, po całej powierzchni ciasta. Na konfiturę wykładamy całą masę kajmakowo - adwokatową. Przykładamy drugi blat biszkoptowy, który nasączamy resztą ponczu. Wykładamy puszystą masę kawową i wyrównujemy wierzch. Tort ozdobiłam resztą masy kajmakowej i mielonymi orzechami. Wykończenie to kwestia estetyki, wyobraźni, lub po prostu składników, które pozostały
Kronika PiekarnikaMój syn na czwarte urodziny zażyczył sobie kolorowy tort. Zrobiłam więc tęczowy tort biszkoptowy z masą maślaną, cukierkami m&m`s i wafelkami KitKat. Tort wyszedł bardzo kolorowy i bardzo słodki. Ale najważniejsze, że młody był zadowolony, a tort smakował. Początkowo blaty chciałam upiec na jednorazowych tackach o średnicy 20 cm, jednak akurat takich nie udało mi się dostać(...)pierwszy blat położyć kolejne biszkopty: niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony, każdy z nich nasączać herbatą i smarować cienką warstwą kremu. Wierzch i brzegi ciasta posmarować resztą masy. Dookoła tortu ułożyć wafelki. Jeśli je docinamy, układamy je odciętą końcówką od dołu. Tort związać wstążką. Tuż przed podaniem, wysypać wierzch tortu cukierkami
Mama Gotujetortu:) Składniki na biszkopt : 4 jaja 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka mąki pszennej 4 łyżki wody Składniki na masę do przełożenia tortu : 1 serek mascarpone 500 g 1 serek naturalny 500 g -"zielona łąka" 2 puszki mandarynek, mandarynki oddzielamy od soku 1 śmietana 30 % -500 ml. 3 łyżki żelatyny(...)białka nie opadły Upiec w temp.180 C przez około 30 min.- przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem Ja piekłam w prodiżu w okrągłej foremce o średnicy 26 cm Przygotowanie masy do tortu : dobrze będzie, gdy zrobimy to w dużym naczyniu i dużym mikserem, bo kremu jest dużo Serki zmieszać ze sobą, dodać cukier puder i dobrze rozmieszać mikserem Śmietanę ubić, żelatynę
Proste PotrawyUwielbiam tort z masą cappuccino :) jest idealny na każdą wyjątkową okazje! Składniki 4 jajka 15 dag cukru 3 cukry waniliowe 12,5 dag mąki tortowej 1 łyżeczka proszku 5 dag płatków kukurydzianych (dobrej jakości) 10 dag czekolady gorzkiej lub deserowej 25 dag owoców sezonowych 7 łyżeczek żelatyny 1 l śmietany kremówki 4 łyżki kawy cappuccino Tłuszcz i wiórki kokosowe(...)łyżkami wrzącej wody, a śmietankę ubić z cukrami waniliowymi, po czym wymieszać z kawą, następnie z żelatyną. Wymieszać masę dokładnie, wrzucić połowę owoców i posmarować 1 blat tortu ¾ tej tężejącej masy
Tradycyjna KuchniaTort kosz kwiatów zrobiony na 76 urodziny mojej babci. Krem kawowo-orzechowy na orzechowych biszkoptach. Moja kolejna zabawa z masą plastyczną. Tort był robiony w marcu ale zdjęcie się gdzieś zawieruszyło i znalazłam je dopiero dzisiaj robiąc komputerowe porządki;) Biszkopt* 3 jajka 100 ml mąki pszennej 100 ml drobnego cukru do wypieków 100 ml orzechów zmielonych bądź mocno pokrojonych(...)gotowej kremówki dodajemy serek mascarpone i mieszamy. Następnie dodajemy kawę, orzechy i wódkę, mieszamy do połączenia się składników. Na sam koniec dodajemy wystudzoną żelatynę. Masę odstawiamy na godzinę do lodówki, po tym czasie możemy przekładać tort. Do naponczowania tortu użyłam wódki orzechowej
Krakowskie smaki Anitort czapka Tort czapka jest to tort piernikowy o aromatycznie korzennym smaku, przełożony masą krówkową z orzechami i udekorowany masą maślaną. Jego śliczny wygląd zrobi wrażenie nie tylko na dzieciach, ale na całej rodzinie. Ładnie się prezentuje i pięknie przyozdobi świąteczny stół. Jak wykonać taki tort czapka krok po kroku pokazane jest w filmiku . Zapraszam(...)spodu (patrz video) Wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny, żeby tort nabrał stabilności. Po tym czasie wyciągamy tort z lodówki i ściągamy rant. Za pomocą noża z ząbkami okrawamy tort na kształt czapki. Z okrojonych resztek lepimy kulę (to będzie pompon). Wstawiamy z powrotem tort i pompon do lodówki na czas przygotowań reszty składników. 5.) Krem maślany
RITA food channeltortowi. Połączenie wszystkich wspomnianych smaków składa się na przepyszny tort, którego warto przygotować w domu.Dla osób, które jednak za białą czekoladą nie przepadają i chciałyby zrobić mniej słodki tort polecam zamiast masy czekoladowej przygotować np. budyniową, podobnie jak w tym przepisie.Tort Makowy z Białą Czekoladą - Składniki:Warstwa z Białej Czekolady:250 g białej czekolady330 ml śmietanki 30 %Biszkopt:4 jajka7(...)czym małymi partiami wsypywać mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu dodać mak i delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki.Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C. Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka". Po wystudzeniu przekrawamy na 2 równe krążki.Warstwa makowo-kokosowa:Białka ubijamy
Słodka StronaDziś przedstawiam Wam najlepszy tort czekoladowy jaki zrobiłam. Pyszny, puszysty czekoladowy biszkopt przełożony czekoladową masą i kremową bitą śmietaną. Ja dodatkowo tort ozdobiłam polewa czekoladową, co uczyniło tort jeszcze bardziej czekoladowym (czytaj pyszniejszym) . Polecam!!! Składniki na tort czekoladowo-śmietanowy na tortownicę o średnicy 28 cm BISZKOPT (najlepiej przygotować go dzień przed składaniem tortu): 5 jajek szczypta soli 170 g cukru(...)gładka masa, którą wkładamy do lodówki i chłodzimy co najmniej przez noc. W chwili składania tortu wyjmujemy krem z lodówki i ubijamy na sztywną, puszystą masę. MASA ŚMIETANOWA (przygotowujemy ją w chwili składania tortu): 500 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 5 łyżek wrzącej wody Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Dobrze schłodzoną śmietanę
Rozpustne gotowanierozbrykanych bączków. Przechodząc do rzeczy. Tort jest na bazie bitej śmietany z mascarpone i musu brzoskwiniowego. Do dekoracji użyłam tylki 2D i ozdób wykonanych z masy cukrowej, które układamy na torcie dosłownie przed samym podaniem na stół (inaczej masa nam po prostu się rozpuści). Liczę, że się Wam spodoba
Malinowe Pocałunkiwiększość czasu spędzała by w stajni, postanowiłam upiec tort, który będzie w małym stopniu odpowiednikiem jej pasji. Pomimo braku talentu plastycznego mam nadzieję sprostałam zadaniu. SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 4 jajka 1 szkl.cukru 1/2 szkl.mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli sok z cytryny MASA: 1,5 – 2 budynie śmietankowe(...)samo, gdy masa jest bardzo gęsta. Dodatek mleka dodaje też puszystości całej masie. Upieczony biszkopt przekroiłam na pół, skropiłam sokiem z cytryny i przesmarowałam masą. Na wierzch tortu rozwałkowałam masę cukrową i ozdobiłam konikami i innymi gadżetami również z takiej masy. Niestety sama ich nie robiłam bo zabrakło talentu, zakupiłam już gotowe. Dookoła tort jest jeszcze ozdobiony odrobiną bitej
Kuchnia w opałachprzygotowania reszty składników. Śmietanę, mascarpone i cukier puder ubij na sztywną masę. Pod koniec ubijania wlej likier kokosowy i czekoladę. Wsyp wiórki kokosowe i wymieszaj szpatułką. Masę przełóż do rękawa cukierniczego. Składanie tortu: Na obrotowym talerzu umieść podkład pod tort i obręcz tortownicy, w której piekł się biszkopt. Do środka obręczy włóż pierwszy blat biszkoptu i zamknij obręcz. Nasącz biszkopt(...)równomiernie. Konfiturę przykryj warstwą masy kokosowej. Na to połóż drugi blat biszkoptu. Postępując dokładnie tak samo przygotuj drugą warstwę tortu. Zdejmij obręcz tortownicy i pokryj wierzch i boki tortu resztą masy kokosowej. Wyrównaj za pomocą szpachelki. Gotowy tort wstaw do zamrażalnika na 1 godzinę. Drip: Czekoladę połam na mniejsze kawałki i zalej gorącą śmietanką. Odstaw na kilka minut. Wymieszaj składniki
Słodki BlogTort był mały, bo zaledwie na 7 osób, ale za to jaki pyszny... mmm... Trochę z nim schodzi, ale z drugiej strony nie wyobrażam sobie, że tort - taki na biszkopcie i z masą - można zrobić w kilka chwil. No co by nie było, to biszkopt musi chłonąć sączenie i wilgoć z kremu, taki upieczony parę minut wcześniej nie zupełnie dobrze(...)każdy sączymy przygotowanym ponczem. Masę dzielimy na trzy części - pierwszą rozsmarowujemy na pierwszym krążku, przykrywamy drugim i rozsmarowujemy kolejną część masy, przykrywamy trzecim krążkiem. Wierzch i boki tortu smarujemy masą kokosową, a następnie polewamy czekoladą (jeśli polewa zgęstnieje, zanurzcie garnek w kąpieli wodnej i prze chwilę mieszajcie, nie podgrzewajcie na ogniu). Dekorujemy owocami
Czary - gary w kuchnipuszystego, pachnącego wanilią biszkoptu ze śmietankowym kremem wzbogaconym serkiem mascarpone – sprawia, że tort smakuje po prostu pysznie! A jak jeszcze do tego zestawu smaków dodamy masę krówkową i kuleczki maltesers- nasz tort zamieni się w prawdziwą ucztę dla łasuchów…i nie tylko SKŁADNIKI NA BISZKOPT WANILIOWY: 6 jajek szklanka mąki pszennej budyń waniliowy (proszek) szklanka cukru łyżeczka proszku(...)masę krówkową nakładamy warstwę kremu i przykrywamy ostatnim blatem, który także nasączamy. Kremem smarujemy również boki i górę naszego tortu. Wszystko ładnie wygładzamy. Tak przygtowany tort, jest gotowy jest do dekoracji! UWAGI: Jeżeli wasza masa krówkowa jest zbyt gęsta i ciężko ją rozsmarować- podgrzejcie ją troszkę przed nakładaniem- a znacznie ułatwi to Wam zadanie. Jeżeli należycie do wyjątkowych łasuchów, możecie
Domowe TortyTort czekoladowy z malinamiprzepis na biszkoptskladniki: 500g serka mascarpone 3 jogurty naturalne 200g czekolady gorzkiej (70% kakao) 1 lyzka cukru pudru 50g malin mrozonych lub swiezych 4 lyzki konfitury malinowo-jezynowej wykonanie:Czekolade topimy w kapieli wodnej i zostawiamy do przestygniecia.Mikserem ubijamy serek, jogurt i cukier puder. Jesli ktos woli slodsza mase nalezy dodac wiecej cukru pudu. Do masy wlewamy(...)polowy masy, ktora nam pzostala dodajemy pokruszone maliny. Pozostawiamy czesc malin do dekoracji. Mase z malinami nakladamy na biszkopt i nakladamy nastepny krazek. Dociskamy.Sciagamy obrecz tortownicy i pozostala masa ozdabiamy wierzch tortu i boki. Dekorujemy malinami i pokruszona czekolada. Mozemy za pomoca szprycy zrobic dekoracje z masy czekoladowej.Tort odstawiamy na 2 godziny do lodowki.Smacznego
Przysmaki KarolkiDziś przepis na tort, wobec którego nie można przejść obojętnie. Jest absolutnie fenomenalny! Jego przygotowanie jest dosyć szybkie. Tort jest bez masy, za to z dużą ilością jajek oraz mielonych orzechów i migdałów. Nie należy do najtańszych, ale na specjalne okazje, np na zbliżający się Dzień Matki, warto go przygotować. Tym bardziej warto go zrobić, jeśli Wasza Mama uwielbia wszystko(...)orzechami, czy też jest fanką wypieków bez mas czy kremów. Z pewnością sprawicie jej takim ciastem niezwykłą niespodziankę. Będzie można usiąść przy stole, z kawą i kawałkiem ciasta i rozmawiać, rozmawiać, rozmawiać… i nawet nie spostrzeżecie się jak szybko ten torcik znika;) Oczywiście tort można przygotować na wszelakie okazje. Na każdą będzie pasował doskonale. Dodam jeszcze, że na wierzchu
Smaki Na Talerzu