przygotować taki tort, na widok którego moja księżniczka podskoczy z radości. W tym roku znowu się udało :) Tort w kształcie "Barbie - motyla" to prosty pomysł na dekorację domowego tortu – bez użycia masy cukrowej, bez skomplikowanych technik – po prostu smaczny domowy tort przygotowany przez mamę dla małej dziewczynki :) Tort w kształcie "Barbie - motyla" to okrągły biszkopt (średnica formy 24 cm ), który(...)mieszamy z barwnikami i dekorujemy wg własnego pomysłu. Właściwie celem mojego wpisu nie jest dzielenie się przepisem na tort, ale samym pomysłem na jego dekorację, jednak uważam, że masy którymi tort był przełożony są tak dobre, że warto je polecić. Składniki na krem jagodowy – 1 warstwa do tortu o średnicy 24 cm: 250 g serka mascarpone 200 g konfitury jagodowej
Trzeci talerzKrem budyniowy jest jednym z najpopularniejszych dodatków do tortów. Jego wyjątkowość polega na dosyć gęstej konsystencji oraz na bardzo waniliowym smaku. Domowy krem budyniowy stanowi na pewno zdrową alternatywę dla tego typu kremów w proszku dostępnych w sklepach. Receptura domowego kremu budyniowego jest prosta wiec nawet niedoświadczony cukiernik sobie poradzić. Krem budyniowy może stanowić doskonałą bazę dla owocowych kremów opartych(...)powinna przypominać budyń). Studzimy. Miękkie masło miksujemy z wystudzoną masą budyniową. Przed posmarowaniem ciasta możemy masę włożyć na 10 minut do lodówki(chłodną masą lepiej smarować ciasto lub torty).Gotową masa możemy przekładać torty, ciasta biszkoptowe. Smacznego
Ciasta z tradycjamiminut do piekarnika. Studzimy przez 5 minut przy uchylonych drzwiczkach, wyjmujemy i zostawiamy do całkowitego ostudzenia. Potem biszkopt przekrawamy na dwie części – tak jak na tort. Masa: Mascarpone ubijamy, powoli wlewamy śmietankę, dodajemy cukier puder i miksujemy razem, aż masa zgęstnieje – uważamy, aby jej nie przebić, gdyż łatwo może sie zwarzyć, gdy będziemy ubijać zbyt długo. Poncz(...)zbożowej). Mieszamy, aż do rozpuszczenia. Nasączamy delikatnie oba biszkopty – można za pomocą łyżki – ja skrapiam spryskiwaczem – to bardzo wygodny sposób. Na jeden blat biszkoptu wykładamy ubitą masę i wyrównujemy. Przykrywamy drugim biszkoptem. Puszkę kajmaku wstawiamy do garnka z gorącą wodą i zostawimy na 5 minut. Wyjmujemy i mieszamy kajmak (ciepły zrobi się płynny i będzie nam łatwiej
Poezja smakuMiałam ogromną ochotę na tort, co prawda okazji żadnej nie było, ale czy musi być okazja, aby przygotować tort?! Tort wiosenny z musem truskawkowym, warstwą kisielu przygotowanego z ananasa i śmietanki kokosowej o tak, do popołudniowej kawki. Przepis na biszkopt idealny już poznaliście, jest rewelacyjny i niezawodny wykorzystamy go do dzisiejszego tortu. Biszkopt można upiec dzień, czy dwa wcześniej(...)góry całą dłonią , wierzch nasączyć resztą ponczu, wstawić do lodówki na około 3 godziny. Masę serową wstawić do lodówki na czas chłodzenia tortu. Po schłodzeniu tortu odciąć brzegi od obręczy, zdjąć obręcz, udekorować tort resztą masy, masa będzie po trzech godzinach już ścięta, należy ją umieścić w rękawie cukierniczym i przy pomocy szerokiej końcówki do nakładania kremu udekorować wierzch
SprawdzonaKuchnia.pltort jest idealny do szybkiego wykonania - nie musimy zbytnio przejmować się jego równymi, gładkimi bokami, wszystkie nierówności przykrywają wafelki, a wierzch zdobią "kostki lodu" no i oczywiście %%%%% ;). Po prostu nie może się nie udać. A efekt wizualny jest rewelacyjny. SKŁADNIKI (tortownica 22 cm) Biszkopt idealny : 5 jajek ¾ szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej Masa(...)stopniowo dodajemy mascarpone. Biszkopt przekroić na trzy blaty. Pierwszy smarujemy 1/3 masy, przykładamy drugim krążkiem i czynności powtarzamy. Kładziemy trzeci krążek, wierzch i boki tortu dokładnie smarujemy masą. Dookoła tortu przyklejamy wafle. Dobrze jeśli na bokach jest więcej masy wtedy wafle dobrze się przykleją i nie będą odpadały. Na wierzch układamy pokrojoną w kratkę galaretkę
RAROSSAUwielbiam torciki śmietanowe, natomiast nie przepadam za tortami z masami maślanymi.Tort urodzinowy BISZKOPTjajka-6 sztcukier-1 szklankamąka-1 szklankaproszek do pieczenia-1 łyżeczkaKREMśmietana 36% ( Puratos)- 600 mlcukier puder -1 łyżkaśmietan fix - 2 opakDODATKOWOdżem wiśniowywiórki kokosowePONCZwoda gotowana - 1 szklsok z cytryny -0,5 sztcukier -1 łyżkaspirytus - 2 łyżkiPRZYGOTOWANIE:BISZKOPT Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z solą i cukrem(...)KREM Kremówkę ubić na sztywno, dodać pozostałe składniki, dalej ubijać, aż masa śmietanowa będzie gęsta. PONCZ Składniki ponczu wymieszać, krążki ciasta, nasączyć ponczem. Na paterze ułożyć pierwszy krążek ciasta, posmarować kremem śmietanowym. Przykryć drugim krążkiem ciasta, posmarować dżemem . Przykryć ostatnim krążkiem ciasta. Wierzch i boki tortu, posmarować kremem śmietanowym, tort obsypać wiórkami kokosowymi, udekorować według własnego uznania
Kuchnia Danusiśmietanką, dodać kakao i ponownie krótko zmiksować. (!) jeśli masa będzie zbyt gęsta, można delikatnie próbować rozrzedzić ją śmietanką kremówką, dodając ją z wyczuciem i sprawdzając stan masy. Schłodzić w lodówce. Tort: dolny blat naponczować i posmarować konfiturą morelową(...)wyłożyć masę czekoladową, przykryć drugim naponczowanym blatem. Ponownie posmarować konfiturą. Wyłożyć masę pomarańczową, zostawiając 3 jej łyżki do wysmarowania wierzchu i boków tortu. Przykryć trzecim naponczowanym blatem. Cały tort posmarować pozostałą masą pomarańczową. Udekorować płatkami migdałowymi, boki obłożyć krakersami. Schłodzić w lodówce. Artykuł Tort pomarańczowo-czekoladowy z kajmakiem i konfiturą morelową pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniaśmietanową oraz polewa z gorzkiej czekolady idealnie ze sobą komponują tworząc słodki i wyjątkowy w smaku tort. Torcik idealny dla wielbicieli marcepanu i słodkich ciast. Tort Marcepanowy z Konfiturą z Róży, Masą Ś m ietanową oraz Polewą Czekoladową - Składniki: Biszkopt: 4 jajka (osobno żółtka i białka) 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki tortowej(...)opcjonalnie) ok. 100 g konfitury z róży ok. 300 g masy marcepanowej (gotowej lub z tego przepisu ) Polewa Czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej 50 g masła Tort Marcepanowy z Konfiturą z Róży, Masą Ś m ietanową oraz Polewą Czekoladową - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Tortownice (ok. 21 cm) wykładamy pergaminem, boki smarujemy masłem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka
Słodka StronaPrzepis na ten tort znalazłam w jakiejś gazecie już dawno temu. I tak sobie leżał i czekał... aż się doczekał. I szkoda, że tak długo czekał. Tort jest pracochłonny, ale warto mu poświęcić trochę czasu. Bo jest i pyszny i zachwyca swoim wyglądem. I wbrew pozorom nie jest aż tak bardzo kaloryczny, gdyż sam biszkopt jest ciastem raczej dla diety(...)ubić ze Śmietan-Fixem i posmarować wierzch i boki tortu. Boki obsypać startą czekoladą lub wiórkami czekoladowymi. Wierzch tortu ozdobić malinami i posiekanymi pistacjami. Moje uwagi: 1. Kiedy zwijamy tort masa musi być dosyć mocno stężała, tak żeby nie wylewała się poza brzegi paska biszkoptowego. Wówczas przy zwijaniu nie będzie się bardzo "ciapać". 2. Upieczony biszkopt delikatnie nasączyłam przegotowaną wodą
In my kitchenjęzyku polskim; duński to zupełnie inna bajka...); dzisiaj jednak mam wrażenie, że napisałam już wszystko. Tak więc - konkrety. Czyli ciasto. I to nie byle jakie, bo dwupiętrowy tort pokryty masą cukrową. Musze przyznać, że solidnie się nad nim napracowałam... A i tak trochę mnie zdenerwował, bo na górze miały być literki, które w ostatniej chwili się posypały, i przez(...)beza całkowicie wystygnie - około 10 minut. Dodawać po małym kawałeczku masła, miksując na najniższych obrotach. Krem się zważy, a następnie przybierze pożądaną konsystencję. Oba torty posmarować kremem maślanym, dolny obłożyć czarną masą cukrową, górny - białą. Z pozostałej masy przygotować kwiaty: róże, orchidee, stokrotki i dowolne małe kwiatki, a także liście. Przygotować koronki. Większy tort udekorować koronkami, na jego środku
Pożeraczka, czyli raz adobrzemascarpone - 200 g śmietany 36% lub w lżejszej wersji 200 g jogurtu typu. Skyr Dodatkowo do przełożenia: - domowy dżem WYKONANIE : Składniki umieść w misie robota i ubij na puszystą masę. Tort przetnij na pół i mocno nasącz (poncz możesz wykonać dowolny np. woda, sok z cytryny/pomarańczy, herbata lub alkohol z nutami lipy, cytryny, pomarańczy lub wanilii), do nasączania biszkoptu(...)truskawek i tort jest gotowy. Uwielbiam takie delikatne i lekkie ciasta! Na obiad w tym roku przygotowuję cytrusową pieczoną kaczkę z suszonymi pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim. Rozpływającą się w ustach kaczkę poddaje z pieczonymi warzywami: niezastąpionymi ziemniaki hasselback i młodą marchewką, całość przygotowuję na jednej formie do pieczenia z grillem KONCIS, dzięki czemu oszczędzam masę czasu! Do przygotowania obiadu zawsze
SMYKWKUCHNIbiszkopt jasny. Tak jak przy ciemnej wersji nie używamy ani grama proszku do pieczenia , a mimo to biszkopt wyrasta wysoki i jest niezwykle puszysty. Nadaje się zarówno do przełożenia masami , tortów , jak i do zjedzenia solo np. przy ulubionej kawie. SKŁADNIKI:* jajka – 5 szt* cukier – 3/4 szkl* mąka – 3/4 szkl* mąka ziemniaczana – 1/4 szkl SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA(...)koniec ubijania stopniowo , łyżka po łyżce dodajemy cukier , nie przerywając przy tym ubijania.Cały czas miksując dodajemy żółtka ( jedno po drugim ) i dalej ubijamy.Wymieszane obydwie mąki przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki.Dno tortownicy ( ok. 22 cm ) wykładamy papierem do pieczenia , boków nie smarujemy.Wylewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika
Ostra na Słodkozrobiony na bazie czekolady ze skórką pomarańczową oraz awokado. Krem jest posłodzony świeżymi daktylami. Jest aksamitny i nie wymaga trzymania w lodówce. U mnie krem posłużył do przygotowania niezwykłego tortu. Polecam! Składniki: 3 bardzo dojrzałe, miękkie awokado 90-100 gr gorzkiej czekolady ze skórką pomarańczową, u mnie Terravita 10 daktyli 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki kakao Do naczynia(...)pasty z awokado. Następnie dodać daktyle, resztę awokado, skórkę pomarańczową, kakao zmielić blenderem na gładką masę, przez kilka minut, tak aby masa rozcierana między palcami była gładka. Można przekładać masą torty lub jeść do chleba jako smarowidło. Smacznego! Czekoladowy krem z awokado Czekoladowy krem z awokado Czekoladowy krem z awokado
moj przepis nazrobiony na bazie czekolady ze skórką pomarańczową oraz awokado. Krem jest posłodzony świeżymi daktylami. Jest aksamitny i nie wymaga trzymania w lodówce. U mnie krem posłużył do przygotowania niezwykłego tortu. Polecam! Składniki: 3 bardzo dojrzałe, miękkie awokado 90-100 gr gorzkiej czekolady ze skórką pomarańczową, u mnie Terravita 10 daktyli 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki kakao Do naczynia(...)pasty z awokado. Następnie dodać daktyle, resztę awokado, skórkę pomarańczową, kakao zmielić blenderem na gładką masę, przez kilka minut, tak aby masa rozcierana między palcami była gładka. Można przekładać masą torty lub jeść do chleba jako smarowidło. Smacznego! Czekoladowy krem z awokado Czekoladowy krem z awokado Czekoladowy krem z awokado listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='3 bardzo
moj przepis naspróbować. I żałuję, że tak długo z tym zwlekałam!! Ta masa świetnie nadaje się na dekorowanie tortów;) Co prawda nie mam zbytnio zdolności manualnych, jednak coś tam skleiłam;) Masą pokryłam tort składający się z ciemnego biszkoptu oraz kremu maślanego kawowo-orzechowego:) Jest bardzo elegancki, polecam go więc na szczególne okazje:) Biszkopt:6 jajek, 3/4 szklanki cukru, czubata szklanka mąki pszennej(...)odpowiednimi barwnikami. Ja z zielonej masy wycięłam listki, a z czerwonej kółka, które połączyłam w całość tworząc różyczki. Smarując je od spodu odrobiną kremu przykleić do tortu. Odstawić na kilka godzin, by masa dobrze zastygła
Z miłości do słodkości