masa do tortu - 6951 przepisów (strona:15/464)

ŚWIĄTECZNY TORT MAKOWY Z ŻURAWINĄ I MASĄ PIERNIKOWĄ 215

Kolejne świąteczne ciasto mojego autorstwa 😀 Tym razem postanowiłam połączyć smaki ciasta makowego z piernikiem. Moja propozycja to świąteczny tort makowy- biszkoptowe blaty makowe przełożone żurawiną i masą piernikową oraz beza makowa na wierzchu. Tort nie jest za słodki, gdyż kwaśna żurawina i słodka masa piernikowa komponują się idealnie. Zadowoli on zarówno wielbicieli makowców, jaki i pierników 😉 Ciasto nie tylko rewelacyjnie(...)Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, na którym rozsmarowujemy pozostałą część żurawiny. Na żurawinie ponownie rozsmarowujemy 1/3 porcji masy piernikowej. Przykrywamy trzecim blatem biszkoptowym. Na wierzchu i na bokach tortu rozsmarowujemy pozostałą część masy piernikowej. Przykrywamy bezą makową. Boki oblewamy rozpuszczoną czekoladą. Dekorujemy czekoladą, żurawiną i perełkami. Wkładamy do lodówki. Przechowujemy w chłodnym miejscu. P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo

Kuchnia MagdaLeny
Tort na każdą okazję – jak wybrać? 340

przykład lubią najbardziej torty śmietankowo-malinowe. Nie lubią mas czekoladowych, więc nigdy takich nie zamawiam. To bardzo ważne, aby podać te wymagania przy zamówieniu tortu. Warto też wybierać masy tak by tort nie był za słodki i nikogo nie rozbolały brzuszki. Nie eksperymentujcie w tym dniu, tylko postawcie na sprawdzone połączenia. Tort dla dorosłego Wybierając torty urodzinowe dla osoby dorosłej(...)się nie tylko gustem solenizanta, ale też i „stylem” uroczystości. Tort dla mamy powinien być piękny, może być np. biały i przyozdobiony kwiatami wykonanymi z masy cukrowej. Ale za to tort dla przyjaciółki może być już bardziej szalony o ile taka będzie też cała uroczystość. Tu można pokusić się o śmieszne figurki, napis itd. A dla 19-nastolatki

Słodkie okruszki
Tort m&m's 315

Dziś będzie kolorowo i smacznie;) Tort  m&m's   wykonałam na zamówienie dla pewnej bardzo młodej osóbki- miał być kolorowy, elegancki no i przede wszystkim smaczny;) Moja mała klientka wybrała owocowo- czekoladowy smak ze śmietankowym wykończeniem. Z jej późniejszych relacji jej siostry wiem, że smakował- polecam więc i Wam. To wypiek typowy na przyjęcia urodzinowe(...)wstążka WYKONANIE: blat biszkoptowy+ dowolne nasączenie+ masa truskawkowa   blat biszkoptowy+ nasączenie+masa czekoladowa   blat biszkoptowy+ nasączenie+masa śmietankowa    boki masa śmietankowa + biszkopty+ ściągamy gumką recepturką   na wierzch wysypujemy cukierki   tort przewiązujemy wstążką   Smacznego

Domowe ciasta
Torcik orzechowy z masą kawową 224

Anioły witają Nowy Rok pysznym orzechowym tortem z masą kawową. Życzymy Wam  słodkości..... Składniki na ciasto: 8 jajek 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki bułki tartej 30 dag orzechów włoskich zmielonych Jajka ubić z cukrem za pomocą miksera na puszystą masę, dodać pozostałe składniki, wylać na tortownicę i piec ok 35 minut(...)rozpuściła, odstawić do przestygnięcia. W tym czasie utrzeć masło i stopniowo dodawać masę jajeczną, uważając żeby się nie zważyła. Ciasto przekroić na 3 części i przełożyć masą, resztką masy posmarować cały tort i udekorować cząstkami orzechów. Można też zrobić mniej masy, placek przekroić na pół i przełożyć, tak jak to my zrobiłyśmy.Mamy wtedy lekko odchudzoną wersję tortu, który

Anioły w kuchni
Tort orzechowy z masą z masła orzechowego 189

Tort upiekłam na urodziny wielbiciela marki BMW i masła orzechowego :)  Solenizant był mile zaskoczony i bardzo zadowolony a tort wszystkim bardzo posmakował :) Masa z masła orzechowego ma bardzo ciekawy smak a orzeszki przyjemnie chrupią podczas jedzenia. Biszkopt: 120g zmielonych orzechów włoskich 5 jajek 1/2 szkl cukru pudru 1,5 łyżki mąki pszennej 4 łyżki kaszy manny Masa(...)cukier puder. 1/3 masy odłożyć do dekoracji. Resztę zmiksować z masłem orzechowym. Krążki biszkoptu nasączyć herbatą z dodatkiem alkoholu, posmarować cienko dżemem i masą orzechową. Wierzch i boki tortu posmarować masą budyniową. Ja położyłam opłatek z masy cukrowej i polałam boki rozpuszczoną białą czekoladą.  Tort można jednak dowolnie udekorować. Schłodzić

Smakołyki Asi
Tort Amaretti 216

wierzchu jak i boków tortu. Likier amaretto oraz przegotowaną, zimną wodę mieszamy ze sobą. Nasączamy delikatnie pierwszy blat tortu. Rozprowadzamy połowę dżemu. Na dżem wykładamy część masy ciasteczkowej, wyrównujemy. Przykrywamy drugim blatem tortu, jego również nasączamy. Wykładamy resztę dżemu oraz drugą część masy, wyrównujemy. Przykrywamy ostatnim blatem ciasta, który również nasączamy. Wierzch i boki tortu smarujemy resztą kremu. Boki(...)masła Opakowanie ciastek amaretti miało 200g. Kilka ciastek (14 sztuk) odłożyłam do dekoracji, resztę zmieliłam. Jedną szklankę odłożyłam (po 1/2 szklanki do ciasta i do masy), a resztą obsypałam wierzch i boki tortu. Wierzch dodatkowo posypałam też niewielką ilością zmielonych migdałów. Źródło

Smaki Na Talerzu
Tort truskawkowy z masą cukrową. Lego 251

ciasta między innymi: sylikonową matę, która okazała się bardzo przydatna podczas wałkowania. Trochę poczytałam w internecie i się dowiedziałam, że nie mogę  nakładać masy cukrowej bezpośrednio na tort, ponieważ  masa się rozpuści przy bezpośrednim kontakcie ze śmietaną. Trzeba przygotować tak zwany podkład z kremu maślanego. Wykonanie tortu jest dość pracochłonne. Jednak największą nagrodą był uśmiech i wielka radość(...)maślany. Masło miksujemy z cukrem pudrem na gładką masę.  Dodajemy sok z cytryny i ekstrakt z wanilii. Dalej mieszamy.  Powstałym kremem smarujemy cały tort. Wstawiamy do lodówki na około 5 min. Masę cukrową rozwałkowujemy i układamy na ciasto. Z biszkoptu II wycinamy kółka i obklejamy je masą cukrową. Elementy łączymy za pomocą lukru lub wody

Pan i Pani Smith w kuchni
Tort z musem jabłkowym i bitą śmietaną 257

kanciastej blaszce i krojony w kostkę. Jednak w ostatniej chwili zmieniłam blaszkę na okrągłą tortownicę i tak powstał rasowy biszkopt. A krojąc biszkopt na krążki i przekładając go masą, tort robi się sam - automatycznie :) Tort składa się z 3 cienkich krążków biszkoptu nasączonego słabą herbatą z cukrem, przełożony musem jabłkowym i bitą śmietaną, udekorowany wiórkami białej czekolady. Zapraszam na pyszny(...)niż jakbyśmy piekli w formie 23 cm . Ja mój tort piekłam w tortownicy 24 cm .. Obie mąki z proszkiem do pieczenia przesiać do miski i odstawić. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę i odstawić. Do miski z żółtkami dodać cukier i wrzątek. Ubić na biały puch mikserem. Masa powinna zwiększyć objętość ponad trzykrotnie. Dołożyć ubite białka. Zmniejszyć

Posadzone i zjedzone
Tort śmietankowy. 170

figi płatki migdałów Sposób wykonania: Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody i dodajemy razem z cukrem pod koniec ubijania śmietany. PRZYGOTOWANIE TORTU: Na paterze układamy jeden blat biszkoptu i skrapiamy go wcześniej przygotowanym nasączeniem. Rozsmarowujemy 1/2 masy mascarpone i nakładamy na nią ani za lekko ani za mocno stężoną galaretkę agrestową. Następnie przenosimy podstawę tortu do lodówki, aż galaretka(...)nakładamy pozostałą część masy mascarpone. Kładziemy drugi blat biszkoptu, ponownie nasączamy i rozsmarowujemy na nim 1/2 masy z białą czekoladą, następnie nakładamy galaretkę truskawkową i ponownie wkładamy tort do lodówki. Rozsmarowujemy masę czekoladową i kładziemy na wierzch ostatni trzeci blat biszkoptu. Cały tort dokładnie z wierzchu i z boków dokładnie smarujemy masą śmietanową. Następnie boki tortu obsypujemy płatkami migdałów

Kuchnia Pani Wiosny
CIASTO TORTOWE Z CHRUPIĄCĄ CZEKOLADOWĄ WARSTWĄ 295

Taki tort upiekłam na 99-te urodziny mojego dziadzia. Jest przy nim bardzo dużo pracy, ale naprawdę warto go zrobić. Wszystkie warstwy i smaki fajnie ze sobą pasują, nie jest ani mdły, ani za słodki, po prostu w sam raz. Gościom bardzo smakował, ale najbardziej zastanawiała wszystkich czekoladowa chrupiąca warstwa. Na pewno jeszcze nie raz wykorzystam ją w moich słodkich(...)wafelki w czekoladzie np. Grześki MASA BUDYNIOWA : 3 szklanki mleka 2 budynie waniliowe 10 łyżek cukru 2 kostki masła (lub z połowy składników, gdy nie podajemy w formie tortu) MASA ŚMIETANOWA : kubeczek śmietany 30% (330 ml) galaretka cytrynowa 2 łyżki cukru pudru ORAZ : 2 opakowania okrągłych biszkoptów zaparzona i posłodzona kawa oraz herbata do nasączenia kakao pokruszone ciastka na boki

Pani na deser
Pączki z dżemem morelowym i cynamonową posypką 244

suknie, kapelusze, koronki, koraliki … i pięknie udekorowane stoły z równie kunsztownie przybranym jedzeniem. Niemiecki poradnik cukiernika z 1908 roku, to niezwykła książka. Jej pierwsza połowa, to przepisy na ciasta, torty, masy, marmolady, likiery i kompoty. Jest też cały rozdział poświęcony marcepanowi. Druga połowa tej książki, to piękne ilustracje dekoracji ciast i tortów. Ilustracje poprzedzielane są woskowaną bibułą, jak w starych(...)dopracowane w najmniejszym szczególe. Wyobrażam sobie cukierników w bogatych dworach, którzy w białych wykrochmalonych fartuchach, w wielkiej kuchni, z wielkim piecem i wielkim drewnianym stołem po środku, pochyleni nad tortem w skupieniu malują lukrowe artystyczne wzory. Później na srebrnych tacach wnoszą te arcydzieła na stół w jadalni, gdzie biesiadnicy srebrnymi widelczykami zajadają te pyszności z pomrukami zadowolenia i błogimi wyrazami

Posadzone i zjedzone
Truskawkowy Tort z Konikiem Pony 172

Truskawkowy Tort z Konikiem Pony  Kolejne próby dekorowania tortu masą cukrową, przyznaję że nie zajmuje mi to już całego dnia, a efekty końcowe nie zadowalają mnie w 100 % ale na szczęście małą solenizantka dla której pieczony był ten tort była zachwycona :) Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru pół szklanki mąki tortowej pół szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu(...)pieczenia (nabierze objętości). Do ubitych białek dodajemy delikatnie olej, następnie żółtka i obie mąki. Wylewamy na tortownicę. Pieczemy w temp 180  st. C przez ok 35 minut Masa truskawkowa : 0,5 kg truskawek 400 ml śmietany kremówki 1,5 łyżki żelatyny 2 łyżki cukru ( do smaku) Żelatynę zalewamy gorącą wodą i zostawiamy żeby napęczniała.  Truskawki rozdrabniamy na gładką

Słodka Kraina Wypieków
Tort śmietanowy z misiami 301

delikatny, śmietankowy i pyszny ! Jedynym lukrowym elementem są misie i ich serduszkowa podstawa. Reszta- to domowy, puszysty biszkopt, śmietankowy krem na bazie kremówki i serka mascarpone oraz masa krówkowa. Zatem nasz tort, nie tylko świetnie wygląda- ale i pysznie smakuje! Tort szczególnie sprawdza się we wszystkich tych okazjach, gdzie w roli głównej są zakochani- tak jak nasze misie na torcie(...)dociskamy. Drugi blat: nasączamy, nakładamy warstwę masy krówkowej, a na masę nakładamy krem- przykrywamy trzecim blatem. Trzeci blat: nasączamy , smarujemy kremem- wygłądzamy. Kremem smarujemy również boki naszego tortu. Przydatne wskazówki : Jeżeli wasza masa krówkowa jest zbyt gęsta i ciężko ją rozsmarować- podgrzejcie ją troszkę przed nakładaniem, a znacznie ułatwi to wam zadanie. Masę krówkową nakładamy tylko na środkowy biszkopt

Domowe Torty
Tort Ferrero Rocher 596

pół łyżeczki cukru Masa truflowa do przełożenia: 100g czekolady mlecznej 100g czekolady gorzkiej 250g śmietanki kremówki 100g masłą 50g orzechów laskowych 50g wafelków orzechowych w czekoladzie typu Princessa Masa do obłożenia tortu: 80g masła 4 łyżki kremu czekoladowego typu Nutella Dekoracja: 50g wafelków orzechowych w czekoladzie typu Princessa Pralinki Ferrero Rocher       *** Ciasto: żółtka jajek ucieramy z połową(...)ciasta nasączamy ponczem. Na pierwszym blacie układamy połowę masy truflowej. Przykrywamy drugim ba=latem i wykładamy resztę masy. Całość przykrywamy ostatnim blatem i wkładamy do lodówki *** *** Następnie przygotowujemy masę do obłożenia tortu: miękkie masło ucieramy na jasną, puszystą masę. Dodajemy krem czekoladowy i nadal miksujemy, aż uzyskamy jednolity krem *** *** Gotowym kremem obkładamy górę i boki tortu (dodatkowo na górze zrobiłam

Blog z Apetytem