Agusiowy tort urodzinowy. Taki właśnie torcik, zrobiłam sobie na urodziny :) Dobrze, że udało mi się zrobić zdjęcia, to mogę sobie zapisać na przyszłość :) Mało jest przepisów na tort, na moim blogu, właśnie dlatego, że nie zawsze uda się zrobić zdjęcia :) Robię torty proste, nieskomplikowane i ten też taki jest. Zwykły biszkopt, masa ze śmietanki i mascarpone(...)tortu. Do reszty masy, wsypać czekoladę gorzką i wymieszać łyżką. Blat tortu nasączyć, a następnie wyłożyć 1/2 masy, przykryć drugim blatem. Docisnąć. Ponownie nasączyć i wyłożyć resztę masy. Przykryć kolejnym blatem i znów docisnąć. Wierzch i boki tortu,wysmarować masą bez czekolady. Następnie obsypać utartą czekoladą. Na górę nasypałam sporo czekolady, na boki delikatnie
Agusiowe smakołykiTorcik zrobiony przez moje córki..co prawda masa do tortu była z torebki, ale liczy się efekt ..i co najważniejsze niespodzianka...Dziś są moje urodziny ..i moje córki przyszykowały taki oto torcik..ale jakie było moje zaskoczenie i zdziwienie, jak zobaczyłam tort ..z zapalonymi świeczkami ..Czasem tak bywa.., że o czymś się zapomina..tak było i w przypadku świeczek(...)akurat takie świeczki... Pani Monice dziękuję za życzenia.. 6 jaj 1 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mąki ziemniaczanej 1,5 szk. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa do tortu mleko maliny, kiwi Ubić pianę z białek, dodać cukier, ubić. Następnie dodać żółtka. Ponownie ubić a na koniec wsypać mąkę i proszek do pieczenia i wymieszać. Piec
Moje domowe kucharzeniewarstwą biszkoptu. Wierzch tortu możemy ozdobić ubitą śmietaną 30% z cukrem pudrem i udekorować truskawkami. Lub jeżeli ma to być tort na urodziny dla dziewczynki przygotować dekorację z masy cukrowej. Przygotowanie tortu pod dekorację z masy cukrowej. Przełożony kremem i frużeliną tort należy posmarować masą maślaną, boki i wierzch. Bita śmietana i owoce mogą rozpuścić masę cukrową. Składniki na masę(...)maślaną: ½ szklanki cukru kostka masła łyżeczka zapachu waniliowego sok z połowy cytryny Tort schłodzić. Teraz przygotowujemy masę cukrową. Składniki: 800 g cukru pudru (możliwe, że będzie mniej, stopniowo dodawać) 50 gram glukozy 4 płaskie łyżeczki żelatyny 70 ml zimnej wody Do szklanki nalewam 70 ml wody. Do wody dodaję żelatynę, dokładnie mieszam i pozostawiam do napęcznienia. Następnie podgrzewam napęczniałą żelatynę
kulinarnyswiatdomiKREM CYNAMONOWY: 500 g mascarpone (dobrze schłodzonego) 500 ml śmietany kremówki (dobrze schłodzonej) 3 - 4 łyżki cukru pudru (ilość według uznania) 2 łyżeczki cynamonu SKŁADNIKI NA MASĘ MAŚLANĄ DO OBŁOŻENIA TORTU: 500 g miękkiego masła 4 łyżki cukru pudru odrobina aromatu śmietankowego DODATKOWO: gotowa biała masa cukrowa (kupiłam gotowy, rozwałkowany blat ciasta o wadze 450 g, zapakowany jak ciasto francuskie(...)torcie jako trzeci, ostatni blat - ma on być węższy niż dwa pierwsze, tak aby ryba od góry sie "zaokrągliła". Wierzch tortu posmaruj dokładnie masą maślaną i obłóż tort rozwałkowaną masą cukrową. Dokładnie dociśnij ją do kształtu ryby wraz z ogonem. Ogon możesz też "dosztukować", docinając masę osobno. Z pozostałych resztek masy wytnij płetwy i przyklej je na paterze
Słodko-Słony Świat Ilonyśmietany dodać serek mascarpone i na najmniejszych obrotach miksera połączyć ze sobą. Biszkopt wystudzić, wyrównać (odciąć wystającą górę) i podzielić na 3 placki. Tort przełożyć i wysmarować masę śmietanową. Całość udekorować startą czekoladą ozdobami z czekolady. Krok po kroku: 1. Ubić białka na sztywną pianę 2. Zmiksować resztę składników z połowę(...)resztą białek 4. Upiec biszkopt 5. Ubić śmietankę z cukrem pudrem i zmiksować z serkiem 6. Pokroić biszkopt 7. Przełożyć i wysmarować placki masą 8. Udekorować tort startą czekoladą Pobierz wersję do druku: Pobierz Tort mocno czekoladowy z masą śmietanową Artykuł Tort mocno czekoladowy z masą śmietanową pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.pltortu na bazie mascarpone i śmietany. Idealna także jako dekoracja innych ciast oraz jako krem do biszkoptu, babeczek i naleśników. Świetnie sprawdzi się również w klasycznym deserze z owocami. Najlepszy krem do tortów, to również krem bezpieczny, dlatego w naszym przepisie nie ma jajek. Jak zrobić krem z mascarpone do tortu? Do przygotowania tego prostego kremu mascarpone do tortu będziesz(...)tortu sprawdzi się także doskonale do domowego ciasta marchewkowego. Smakuje rewelacyjnie! Zapraszamy na sprawdzony przepis na tynk do tortu z mascarpone i mamy nadzieję, że wypełni smakiem nie jeden pyszny deser. Polecamy! Krem z serka mascarpone do tortu Składniki: serek mascarpone: 250 g śmietana 36 %: 250 g cukier puder: 1/2 szklanki ekstrakt waniliowy: 3/4 łyżeczki Krem z mascarpone do tortu
Kuchnia Na Wypasiepianę ze szczyptą soli. Następnie dodajemy partiami cukier, łyżka po łyżce, ciągle ubijając. Dodajemy żółtka i jeszcze chwile ubijamy. Na koniec do masy jajecznej wsypujemy partiami przesiane mąki, Delikatnie mieszamy do przy pomocy drewnianej łyżki. Do tego tortu używamy 2 tortownic o różnych rozmiarach. Spód tortownic wykładamy papierem do pieczenia, boków już nie smarujemy. Delikatnie przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch.Du(...)mlekiem kokosowym oraz ubitą na sztywno śmietanką z cukrem pudrem. Masą przekładamy każdy blat oraz wierzch tortu, wcześniej nasączamy blaty biszkoptu. Umyte, oczyszczone i osuszone truskawki układamy na masie tortu. Chłodzimy w lodówce do stężenia masy
Życie zaczyna się w kuchniCoś dla fanów smoczego zielonego koloru. Zielony tort z kiwi spodoba się i zasmakuje wszystkim fanom tego koloru i z pewnością zaskoczy wszystkich gości. Smok proponuje zabawę w kolorowe torty: w kolekcji mamy już więc tort zielony, tort niebieski i tort pomarańczowy {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/03\/tort-zielony-1-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020(...)rozpuszczoną, ostygniętą żelatynę. Całość dobrze wymieszać. Na spodnią warstwę biszkoptu wyłożyć połowę dżemu kiwi, a na to 1/3 masy śmietanowej. Przykryć drugą warstwą iszkoptu i powtórzyć czynności z dżemem i 1/3 masy śmietanowej. Pozostałą częścią masy śmietanowej "otynkować" tort. Udekorować owocami i wstawić do lodówki na kilka godzin, aby całość stężała. Smocze porady: Biszkopt wykonujemy z użyciem przepisu podstawowego
Bardzo Gruby Smokgrudki. Gotujemy, aż budyń zgęstnieje. Zostawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodajemy stopniowo zimny budyń. Teraz już wykańczamy tort :) Schłodzony tort smarujemy większą częścią masy budyniowej. Uszy Po trzy kółka przekładamy i smarujemy w koło masą(...)budyniową. Uszy przyklejamy do tortu. Nosek Trochę pokruszonych resztek ciasta z miski zagniatamy z częścią masy budyniowej. Formujemy kulkę, lekko ją rozpłaszczamy i układamy na torcie. Smarujemy masą budyniową. Tworzymy futerko misiowi, czyli posypujemy pokruszonym ciastem cały tort. Robimy oczy z banana i rodzynek,posypujemy wiórkami nos i uszy misia. Tort wstawiamy do lodówki. Powodzenia
Na moim talerzugrudki. Gotujemy, aż budyń zgęstnieje. Zostawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodajemy stopniowo zimny budyń. Teraz już wykańczamy tort :)Schłodzony tort smarujemy większą częścią masy budyniowej. UszyPo trzy kółka przekładamy i smarujemy w koło(...)masą budyniową. Uszy przyklejamy do tortu. NosekTrochę pokruszonych resztek ciasta z miski zagniatamy z częścią masy budyniowej. Formujemy kulkę, lekko ją rozpłaszczamy i układamy na torcie. Smarujemy masą budyniową. Tworzymy futerko misiowi, czyli posypujemy pokruszonym ciastem cały tort.Robimy oczy z banana i rodzynek,posypujemy wiórkami nos i uszy misia.Tort wstawiamy do lodówki.Powodzenia! Polecam
NA MOIM TALERZUtorta z połowy składników i od razu pożałowałam. Był pyszny i szybko się skończył. Tort makowy nie wymaga nasączania, jest lekki i puszysty, a przy tym łatwy w przyrządzaniu. Tort makowy Składniki: Tortownica o średnicy 18 cm, 15 cm wysoka Biszkopt makowy 3 duże jajka 90 g cukru pudru 1 ½ łyżki miodu 200 g zmielonego maku Krem kawowy 2 jajka(...)posmaruj większością kremu. Przykryj drugim plackiem i wstaw do lodówki wraz z resztą masy. Po 20 minutach wyjmij tort i resztę masy. z lodówki. Zdejmij obręcz i posmaruj tort resztą masy. Udekoruj wierzch tortu połówkami orzechów pecan. Boki obsyp pokrojonymi pekan. Zmielony mak z paczki zalałam zimnym mlekiem (około 100 ml mleka + 100 g maku, razem waga
codojedzeniaElegancka i jednocześnie prosta dekoracja tortu – delikatne róże i boki obłożone okruchami ciemnego ciasta. Dekoracja składa się z 3 elementów: - masy do obłożenia tortu - pokruszonego ciemnego ciasta - masy do wykonania dekoracyjnych kwiatów Masa do obłożenia tortu średnicy 21 cm : 350 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Śmietana i mascarpone powinny(...)być dobrze schłodzone. Śmietanę należy ubić za pomocą miksera na sztywno, dodając pod koniec miksowania cukier puder. Do ubitej śmietany dodać mascarpone i jeszcze raz wszystko dobrze zmiksować. Tort obłożyć masą zaczynając od boków. Pokruszone ciemne ciasto Można użyć dowolnego ciasta, jednak najpraktyczniej jest upiec ciemne ciasto, które rośnie „z górką”, ściąć nadmiar i po przełożeniu warstw i obłożeniu ciasta
Trzeci talerzjakąś łyżką. 7. Przełóż do formy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180C przez około 12-15 minut. Powtórz operację tyle razy ile chcesz mieć blatów do tortu 2. MASA WIŚNIOWA vel kisielek składniki 700g wiśni seta alkoholu u mnie whisky, w oryginale likier wiśniowy laska wanilii albo pół w oryginale łyżeczka ekstraktu z wanilii 2-3 łyżki skrobi(...)wygodnym miejscu np. na stole albo na podłodze. Usiądź obok. Wsadź UMYTE (!) łapki do garnka z masą,weź garść masy i wyrównaj nierówności po bokach tortu zapełniając je śmietanową masą niczym podczas garncarstwa. Do wyrównania góry użyj noża(lub też łapek) 8. Obsyp tort czekoladą. Użyj tutek by zrobić wzorki z masy która pozostała. 9/ Dodaj czereśnie koktajlowe. UWAGA
U Fiolkijakąś łyżką. 7. Przełóż do formy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180C przez około 12-15 minut. Powtórz operację tyle razy ile chcesz mieć blatów do tortu 2. MASA WIŚNIOWA vel kisielek składniki 700g wiśni seta alkoholu u mnie whisky, w oryginale likier wiśniowy laska wanilii albo pół w oryginale łyżeczka ekstraktu z wanilii 2-3 łyżki skrobi(...)wygodnym miejscu np. na stole albo na podłodze. Usiądź obok. Wsadź UMYTE (!) łapki do garnka z masą,weź garść masy i wyrównaj nierówności po bokach tortu zapełniając je śmietanową masą niczym podczas garncarstwa. Do wyrównania góry użyj noża(lub też łapek) 8. Obsyp tort czekoladą. Użyj tutek by zrobić wzorki z masy która pozostała. 9/ Dodaj czereśnie koktajlowe. UWAGA
Fiolka w kuchnipaterze ma pozostać tylko podstawa- 1/3 grubości biszkoptu). Odkrojoną część biszkoptu skruszamy do miski. Na ułożony na paterze biszkopt, ponownie zakładamy obręcz tortownicy, po czym nasączamy podstawę naszego tortu. MASA BAJADERKOWA: Serek mascarpone, przekładamy do odpowiedniego naczynia i przez chwilę miksujemy za pomocą miksera, aby nabrał pulchności. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej tzn. połamaną czekoladę wkładamy do szklanej miski. Miskę(...)Delikatnie dociskamy masę dłonią- aby utworzyła ona zwartą całość. POLEWA: Wszystkie składniki polewy podgrzewamy w garnuszku- cały czas mieszając, aż składniki rozpuszczą się i utworzą gęstą, jednolitą masę. Wylewamy polewę na górę tortu- równomiernie ją rozprowadzając. Opruszamy górę tortu posypką i wkładamy tort do lodówki przynajmniej na 3h. Po wyjęciu tortu z lodówki- delikatnie oddzielamy boki tortu od tortownicy
Domowe Torty