zrobiłam masę, zawinęłam ją szczelnie w reklamówkę, żeby nie dolatywało powietrze i zostawiłam na blacie. Nie chowałam do lodówki. Po około półtorej godziny, gdy mogłam zabrać się za dekorację tortu masa miała dalej taką samą konsystencję 1. Zawsze trzeba użyć glukozy, bez niej się nie uda. 2. Nie powinno nakładać się masy cukrowej na bitą śmietanę, gdyż ona powoduje rozpuszczenie(...)Lukier najlepiej przenosić nawinięty na wałek lub wsuwając całe ręce (nie tylko dłonie) 6. Można dodać do lukru odrobinę masła lub margaryny, wtedy jest bardziej plastyczny. 7. Masę najlepiej nakładać na tort posmarowany kremem maślanym. 8. Ja schłodziłam tort w lodówce przed nałożeniem masy i był bardziej stabilny. Polecam, fajna zabawa function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest
dom-agi.pltorty udekorowane masą plastyczną. Środek tortu jest dowolny (tzn biszkopty i smaki) jednak aby masa plastyczna trzymała swój fason i nie pociekła nam przed imprezą konieczne jest obłożenie tortu masą maślaną. Dzięki niej możemy ukryć wszystkie niedoskonałości naszego wypieku. Masa maślana jest oczywiście jadalna, do jej wykorzystania potrzebujemy tylko białek, masła, cukru i odrobinkę soli. Masa maślana nadaje się także
Krakowskie smaki Anikuchni. Na dziś przygotowałam letni, lekki tort z owocami. Uwielbiam lekkość (co niestety nie przekłada się na kaloryczność) masy z mascarpone, która wg mnie jest jedną z najlepszych mas do tortów. A jaki jest Wasz ulubiony tort? Smacznego! BISZKOPT Składniki: 6 jajek (żółtka i białka oddzielnie) 320 cukru pudru 100 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej Wykonanie(...)cukier i sok z cytryny i podgrzewamy, aż owoce się rozpadną. Do gorących malin dodajemy żelatynę i mieszamy aż się rozpuści. Studzimy. Gdy masa zacznie tężeć, należy przełożyć nią tort. MASA MASCARPONE: Składniki: 1 litr śmietanki 30% 150 g białej czekolady 1 serek mascarpone Wykonanie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietankę ubijamy do sztywno. Dodajemy mascarpone i przestudzoną białą czekoladę
psgotujemypołowę: do jednej części dodajemy pokruszoną czekoladę do drugiej 2 łyżki soku z cytryny. poncz: sok z 1/2 cytryny 1/2 szkl wody ponadto: rurki waflowe na obłożenie tortu kolorowy opłatek masa maślana do przyklejenia kolorowego opłatka wstążka składniki na masę maślaną: 125 g miękkiego masła 150 g cukru pudru 3 łyżki mleka(...)łyżka ekstraktu waniliowego szczypta soli wykonanie: Masło ucieramy mikserem na puch, następnie dodajemy stopniowo 3/4 cukru oraz sól. Gdy składniki się połączą dodajemy pozostałe składniki. Miksujemy na gładką masę. Wykonanie tortu : biszkopt ciemny – 1/2 masy z czekoladą – biszkopt jasny – 1/2 masy cytrynowej – biszkopt ciemny – 1/2 masy z czekoladą – biszkopt jasny. Boki tortu smarujemy pozostałą
Domowy Smak Jedzeniabloga to była jedna z najlepszych decyzji, która całkowicie odmieniła moje życie... bo robię to co KOCHAM ❤ A jak urodziny to musi być i tort 🎂 Tort mojego autorstwa... kakaowe ciasto biszkoptowe z wiśniami, dwiema masami na śmietance i serku mascarpone - czekoladową oraz kawową, a także bezą kawową w środku. Tort jest przepyszny, ale też pracochłonny oraz czasochłonny - samo suszenie bezy(...)upieczeniu studzimy w wyłączonym piekarniku. Rada: Gdy uznamy, że za dużo jest piany na bezę kawową, to z reszty możemy wykonać małe beziki, które przydadzą się do dekoracji tortu. Masa czekoladowa: Śmietankę 30% podgrzewamy w garnku na palniku (nie doprowadzamy do zagotowania). W gorącej śmietance rozpuszczamy gorzką czekoladę. Po rozpuszczeniu ściągamy z palnika i chłodzimy, a następnie mocno schładzamy
Kuchnia MagdaLenybloga to była jedna z najlepszych decyzji, która całkowicie odmieniła moje życie... bo robię to co KOCHAM ❤ A jak urodziny to musi być i tort 🎂 Tort mojego autorstwa... kakaowe ciasto biszkoptowe z wiśniami, dwiema masami na śmietance i serku mascarpone - czekoladową oraz kawową, a także bezą kawową w środku. Tort jest przepyszny, ale też pracochłonny oraz czasochłonny - samo suszenie bezy(...)upieczeniu studzimy w wyłączonym piekarniku. Rada: Gdy uznamy, że za dużo jest piany na bezę kawową, to z reszty możemy wykonać małe beziki, które przydadzą się do dekoracji tortu. Masa czekoladowa: Śmietankę 30% podgrzewamy w garnku na palniku (nie doprowadzamy do zagotowania). W gorącej śmietance rozpuszczamy gorzką czekoladę. Po rozpuszczeniu ściągamy z palnika i chłodzimy, a następnie mocno schładzamy
Kuchnia MagdaLenycukier sok z cytryny Obłożenie tortu masło 75 g cukier puder - 3 łyżki sok z cytryny Dodatkowo: dżem wiśniowy Do dekoracji kwiatki cukrowe masa cukrowa barwnik spożywczy ecru mata silikonowa do koronek bobas na tort Przygotowanie : Biszkopt Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Cały czas ubijając dodawać stopniowo cukier, następnie po jednym żółtku. Mąkę przesiać(...)obłożyć wierzch i boki masą maślaną, odstawić tort do lodówki, najlepiej na całą noc. Po tym czasie do białej masy dodać odrobinę barwnika écru dobrze wyrobić i rozwałkować. Obłożyć tort masą cukrową, nadmiar odciąć. Trochę masy cukrowej dobrze nanieść na matę silikonową, dobrze docisnąć wałkiem. Oderwać leciutko masę od maty i za pomocą kleju spożywczego, przykleić do masy cukrowej białej
Kuchnia Danusiczasie śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec miksowania dodajemy schłodzone mascarpone i pokruszoną chałwę. Mieszamy, aby składniki się połączyły. Krem maślany do tynkowania tortu Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na jasną, puszysta masę. Stopniowo dodajemy mleko skondensowane o temperaturze pokojowej. Miksujemy całość około 2-3 minut. Pod koniec miksowania zmniejszamy obroty, aby „odpowietrzyć ” krem. Krem będzie idealnie gładki(...)obkładamy masą cukrową. Małe piętro ustawiamy po środku dużego piętra tortu. Warto użyć wsporników jak i dodatkowego, cienkiego podkładu dla zabezpieczenia tortu przed zapadnięciem się. Teraz pozostaje tylko udekorowanie tortu masą cukrową i ozdobami. Powodzenia. Notes Waga tortu: 7,3 kg By Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl
Wędrówki po kuchniWyrównaj powierzchnię kremu i wstaw tort do lodówki na minimum 20 minut masę marcepanową rozwałkuj na grubość ok 2 mm nawiń delikatnie masę na wałek i przenieś nad tort. Dociskając delikatnie masę, zaczynając od góry(...)idąc w dół po małym kawałku, pokryj nią tort. Odetnij nadmiar masy na dole z odciętej masy zrób długi pasek, posmaruj go odrobiną wody i przyklej dookoła tortu z masy możesz również wyciąć logo Hondy, żeby było bardziej trójwymiarowe przy pomocy barwników namaluj na torcie logo, Domo kun i napisy – jeśli używasz barwników w proszku, dodaj do nich odrobinę
SandraFrej.comtort o smaku chałwy orzechowej był idealnym pomysłem. Ciasto jest bardzo proste. Składa się z biszkoptu przekrojonego na 3 części oraz masy budyniowej z dodatkiem chałwy. Tort chałwowy udekorowałam zmielonymi orzechami. Ważne jest, aby tort przygotować dzień wcześniej lub kilka godzin przed podaniem, wtedy smakuje najlepiej! Czas wykonania: 2 h 30 min Ilość porcji(...)Upiec biszkopt 7. Utrzeć masło z cukrem 8. Dodać wystudzony budyń 9. Dodać pokruszoną chałwę 10. Przekroić biszkopt na 3 części 11. Przełożyć biszkopt masą 12. Wysmarować tort masą 13. Udekorować orzechami Pobierz wersję do druku: Pobierz Tort chałwowy z orzechami Artykuł Tort chałwowy z orzechami pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plalkocholu na szklankę herbaty). Pamietajmy, ze nasączony biszkopt ma być wilgotny- ale nie mokry! Zwłaszcza, że w przypadku tortu makowego- nasz biszkopt dodatkowo wchłonie wilgoć z masy makowej! Wykonanie Tortu: MASA MAKOWA: Mak zalewamy zagotowaną wodą- tak aby cały znalazł się pod powierzchnią wody- i odstawiamy do wystygnięcia. Durszlak wykładamy lnianym ręczniczkiem i wlewamy do niego wystygniętą wodę z makiem(...)przykrywamy kolejnym blatem i lekko dociskamy. Środkowy blat- podobnie: nakładamy warstwę masy makowej, następnie krem, przykrywamy ostatnim blatem. Na trzeci- ostatni blat, nakładamy już tylko warstę masy makowej, którą ładnie wygładzamy. Boki naszego tortu smarujemy kremem (tylko boki! Nie nakładamy kremu na górę tortu! ) i wyrównujemy niedoskonałości. Tak przygotowany tort jest gotowy do dekoracji. DEKORUJEMY : Krem umieszczamy w rękawie
Domowe Tortyłyżki lub więcej cukru pudru 450 g malin(można użyć mrożonych ) Mascarpone, śmietanę i cukier puder zmiksować na gładki stabilny krem. Masa maślana do posmarowania z wierzchu tortu(pod masę cukrową) 1/2 szklanki mleka 1 1/2 szklanki cukru pudru sok z cytryny 400g miękkiego masła Mleko z cukrem pudrem zagotować do rozpuszczenia cukru. Przestudzić. Masło utrzeć na puch(...)warstwach biszkoptu. Złożony tort włóżcie do lodówki na 2 godziny, aby się porządnie schłodził. W tym czasie przygotujcie krem maślany do posmarowania z wierzchu tortu. Schłodzony tort posmarujcie dokładnie masą maślaną. Powinien być równy i wygładzony, aby masa cukrowa dobrze przykleiła się do tortu. Schłodzicie 45 minut. Rozwałkujcie masę cukrową na grubość 4-5 milimetrów i przełóżcie
Piekarz-Kucharz-Garkotłukzwarta i gładka i elastyczna. Blat wysypać mąką ziemniaczaną, dość obficie. Masę rozwałkować na grubość około 3 mm, rozwałkować na wielkość o kilka centymetrów więcej niż średnica tortu licząc z bokami. Masę nawinąć na wałek, przenieść na tort, wyrównać szpachlą wierzch, później boki. Obciąć nadmiar masy. Pozostałą masę wyrobić jeszcze raz, można z niej uformować figurki, napisy lub ozdoby. Tort(...)lodówki. Lepiej nie trzymać tortu pod kloszem żeby nie zawilgotniał. *Jeżeli tort będzie spożywany przez osoby na diecie bezmlecznej należy masło zastąpić masłem roślinnym. Ja synowi zdjęłam z tortu masę maślaną i lukier plastyczny. Smacznego! Tort limonkowo-miętowy Tort limonkowo-miętowy Tort limonkowo-miętowy Tort limonkowo-miętowy
moj przepis nazwarta i gładka i elastyczna. Blat wysypać mąką ziemniaczaną, dość obficie. Masę rozwałkować na grubość około 3 mm, rozwałkować na wielkość o kilka centymetrów więcej niż średnica tortu licząc z bokami. Masę nawinąć na wałek, przenieść na tort, wyrównać szpachlą wierzch, później boki. Obciąć nadmiar masy. Pozostałą masę wyrobić jeszcze raz, można z niej uformować figurki, napisy lub ozdoby. Tort(...)lodówki. Lepiej nie trzymać tortu pod kloszem żeby nie zawilgotniał. *Jeżeli tort będzie spożywany przez osoby na diecie bezmlecznej należy masło zastąpić masłem roślinnym. Ja synowi zdjęłam z tortu masę maślaną i lukier plastyczny. Smacznego! Tort limonkowo-miętowy Tort limonkowo-miętowy Tort limonkowo-miętowy Tort limonkowo-miętowy listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='4 jajka rozmiar
moj przepis narozpuścić. Rondelek zdjąć z ognia. Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie. Do masy z rondelka wsypać gorzkie kakao i wlać żelatynę. Całość wymieszać ze sobą. Musi utworzyć się jednolita masa. Składanie tortu. Biszkopt przekroić na 3 części. Spód ciasta nasączyć wodą wraz z dodatkiem soku z cytryny. Następnie całość posmarować dżemem i wyłożyć 1/3 przygotowanego kremu. Położyć drugi blat ciasta(...)posmarować dżemem i wyłożyć 1/3 kremu. Na sam wierzch położyć ostatni kawałek ciasta. Lekko nasączyć. Na koniec wyłożyć resztę kremu, który należy rozsmarować wierzch jak i boki tortu. Z masy plastycznej wyciąć dane kształty/litery/liczby. Wierzch tortu polać ostudzonym lukrem czekoladowym. Gdy lekko zastygnie to od razu ozdobić masą plastyczną i srebrnymi perełkami. Tort schować do lodówki. Kroić
Ugotować