masa do tortu - 6951 przepisów (strona:3/464)

TORT PORZECZKOWY Z MASĄ CUKROWĄ 229

czasu i skupienia, delikatności, uwagi i skrupulatności. To dopiero mój pierwszy, ale wiem, że nie ostatni tort w stylu angielskim. Dopiero co zaczynam swoją drogę. Usłaną dywanem z masy cukrowej. TORT PORZECZKOWY Z MASĄ CUKROWĄ /własny;/  tort o średnicy 26 cm BISZKOPT: 6 jajek 6 łyżki mąki pszennej 6 łyżki mąki ziemniaczanej 12 łyżek cukru 1/2 łyżeczki proszku(...)wstawiam całość na chwilę do lodówki (około 10 min). Masę cukrową ( PRZEPIS ) rozwałkowuję podsypując glukozą na cienki placek tak, by bez kłopotu można przenieść go bez rozerwania na tort. Niech masa ma większą powierzchnię od ciasta do dekoracji, gdyż umożliwi to łatwiejszą pracę. Po nałożeniu masy na tort, wygładzam specjalną szpachelką - można też dłońmi. Nadmiar masy odcinam - mieszam

W kuchni Karmel-itki
Różyczki - tort czekoladowo-pomarańczowy w stylu angielskim 210

Cake. Źródło: http://www.pin-upcake.blogspot.com/2013/04/czekoladowo-pomaranczowy-tort-w-masie.html Zdjęcie dzięki uprzejmości i za zgodą P. Anny Stachury - autorki bloga Pin-up Cake. Źródło: http://www.pin-upcake.blogspot.com/2013/04/czekoladowo-pomaranczowy-tort-w-masie.html Na koniec obłożyć cały tort masą maślaną, wyrównać górę i boki, aby powierzchnia była gładka. Wtedy masa cukrowa będzie lepiej wyglądała i nie będą się odznaczały żadne grudki. Obłożony tort masą maślaną wstawić (najlepiej(...)lodówki. Na drugi dzień tort obłożyć masą cukrową i udekorować wg uznania.Użyłam ok. 600 g białej masy cukrowej, którą zabarwiałam barwnikami spożywczymi w żelu (Wilton

Domowa Cookierenka Agi
Tort komunijny 217

Mamy czas komunijny, więc postanowiłam przygotować tort w stylu angielskim. Dodam że jest to mój pierwszy tort, z masą cukrową . Masę cukrową i opłatki cukrowe otrzymałam od  SEMPRE  , za co ślicznie dziękuję(...)przekroić na 3 placki. Pierwszy krążek nasączyć ponczem, wyłożyć połowę kremu śmietanowego, posypać pokrojonymi brzoskwiniami. Tak samo postąpić z drugim krążkiem i przykryć trzecim krążkiem. Wierzch i boki tortu posmarować masą maślaną, odstawić tort, najlepiej na całą noc do lodówki. Masę cukrową dobrze wyrobić, rozwałkować , obłożyć nią tort, nadmiar masy ściąć. Z pozostałej masy wyciąć pasek i nakleić na dół

Kuchnia Danusi
Przegląd tortów - dekoracje 2 326

tortów, staną się inspiracją dla Was. Inne torty możecie podejrzeć TUTAJ Tort na roczek -Myszka Minnie -śmietanowy z opłatkiem Tort na roczek Myszka Miki - dekoracja z opłatka i masą cukrową Tort Kopciuszek - dekoracja z bitej śmietany Tort "Kraina Lodu" Olaf- dekoracja z masy cukrowej Tort książka - dekoracja opłatkowa Tort "My Little Ponny"  - dekoracja z kremu maślanego i masy cukrowej(...)Tort "Świnka Peppa" - dekoracja z kremu maślanego i masy cukrowej Tort "Kraina Lodu" Elsa - dekoracja z opłatka i masy cukrowej

kolorowotorcikowo
Tort Kraina Lodu (Frozen) – pomysł na dekorację IX 262

żeby nie było za dużo czyszczenia i włożyłam w przygotowane otwory. Po przymierzeniu lalki wyciągnęłam. Całość cienko przesmarowałam pozostałością masy z przełożenia. Dekorację wykonałam następnego dnia, kiedy masa usztywniła tort, a zewnętrzna część schłodziła się i stanowiła dobrą bazę dla kremu właściwego. Pomysł na dekorację tortu - Kraina Lodu (Frozen) Jakiej masy użyć do dekoracji tortu? To pytanie często sobie zadaję(...)użyciem barwników. Masy na bazie bitej śmietany, które są barwione sztucznymi barwnikami, po kilku godzinach obsychają i lekko pękają tu i tam. Większość osób lubi taki maślany smak masy na torcie, więc warto je stosować, ale najlepiej bez barwników i zbyt wielu detali w dekoracji. Do dekoracji tortu można też użyć masy na bazie margaryny lub masła z jakimś dodatkiem

Trzeci talerz
Tort kawowo - różany! Najlepszy tort na przyjęcie! 187

zimny do nasączania blatów. Dolny blat biszkoptu układamy na tortownicy, nasączamy go polewając dokładnie ponczem z każdej ze stron. Przygotowujemy płyn z żelatyną, który będziemy wykorzystywać do utwardzenia masy do tortu: Potrzebujemy 1/2 opakowania "żelatyny w proszku na 2,5 litra". (Żelatyna jest w różnych opakowaniach, ja używam właśnie tej i tą Wam polecam) Pół opakowania żelatyny wysp do kubka(...)płynu z żelatyną. Śmietanę ubijamy na najwyższych obrotach. Masa musi być sztywna. Dodajemy cukier i cieniutkim strumieniem płyn z żelatyną, szybko ubijamy. Masa jest gotowa od razu do przełożenia tortu. Masę wykładamy na blat, przykrywamy ostatnim blatem biszkopta, nasączamy go ponczem. Całość tortu smarujemy cienką warstwą masy kawowej. Górę tortu obsypałam startą gorzką czekoladą. Tort wstawiamy do lodówki na minimum

SMYKWKUCHNI
Tort Legia Warszawa – Tort z białą czekoladą i frużeliną truskawkową – Instrukcja Krok po kroku 263

wodą lub herbatą cytrynową Wszystkie płyny wymieszać, odstawić. Składniki Krem maślany na bezie szwajcarskiej (swiss meringue buttercream): Krem przygotowany zgodnie z tym przepisem , krem najlepiej przygotować w dniu obkładania tortu masą cukrową, u mnie 1 dzień przed podaniem. Nie zużyłam całego kremu, zostało mniej niż połowa, ale warto mieć zapas na wszelki wypadek. 460 g masła, w temperaturze pokojowej, pokrojonego(...)wyłożyć resztę kremu, wyrównać, wyłożyć 3 blat, nasączyć. Tort schować do lodówki na 4-6 godzin. Po tym czasie, przykładając szablon, ostrym nożem wyciąć z tortu herb legii. Tort obłożyć masą maślaną, równomiernie, tak aby wszystkie boki tortu były równo pokryte, schować na 4-6 godzin do lodówki, następnie nałożyć drugą warstwę kremu maślanego, ta będzie już znacznie cieńsza, tylko

moj przepis na
Tort Legia Warszawa – Tort z białą czekoladą i frużeliną truskawkową – Instrukcja Krok po kroku 151

wodą lub herbatą cytrynową Wszystkie płyny wymieszać, odstawić. Składniki Krem maślany na bezie szwajcarskiej (swiss meringue buttercream): Krem przygotowany zgodnie z tym przepisem , krem najlepiej przygotować w dniu obkładania tortu masą cukrową, u mnie 1 dzień przed podaniem. Nie zużyłam całego kremu, zostało mniej niż połowa, ale warto mieć zapas na wszelki wypadek. 460 g masła, w temperaturze pokojowej, pokrojonego(...)wyłożyć resztę kremu, wyrównać, wyłożyć 3 blat, nasączyć. Tort schować do lodówki na 4-6 godzin. Po tym czasie, przykładając szablon, ostrym nożem wyciąć z tortu herb legii. Tort obłożyć masą maślaną, równomiernie, tak aby wszystkie boki tortu były równo pokryte, schować na 4-6 godzin do lodówki, następnie nałożyć drugą warstwę kremu maślanego, ta będzie już znacznie cieńsza, tylko

moj przepis na
TORT DLA FANA ĆWICZEŃ NA SIŁOWNI 127

masą maślaną i udekorowana masą plastyczną. Fakt faktem masa cukrowa jest mega słodka i wiem, że nie każdy ją lubi, ale mnie osobiście bardzo podobają się tego typu torty, a masy można po prostu nie jeść ;) Składniki na tort o średnicy 18 cm: Biszkopt: * 3 jajka * niepełne pół szklanki cukru * pół szklanki mąki tortowej Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Białka(...)krem maślany jeszcze około 3 minut. Ilość cukru pudru jaką należy wsypać pozostawiam Wam. Kiedy przygotowuję krem do dekorowania dodaję go więcej, a kiedy ma posłużyć do posmarowania tortu pod masę cukrową dodaję go mniej, ponieważ masa cukrowa jest bardzo słodka. Ostatni etap to rozrzedzanie kremu poprzez dodanie mleka (jeśli chcemy pozostawić krem w wersji podstawowej), lub dodanie barwnika spożywczego

Zrób to smacznie
Tort bananowy 119

Zostawić do ostygnięcia (ale ma być wciąż płynna). 350ml śmietanki ubić z 2 łyżkami cukru pudru. Do masy po łyżeczce dodawać ostudzoną żelatynę i zmiksować razem. Dodać startą na tarce czekoladę. Wymieszać z resztą masy. Masę śmietanową wyłożyć na wyjęty z lodówki tort. Na masie delikatnie ułożyć wierzchni blat ciasta. Przygotować drugą porcję ponczu: 8 łyżek zimnej, przegotowanej wody zmieszać(...)razem 150ml śmietanki i serek mascarpone. Dosypać 2 łyżki cukru pudru i razem wymieszać. Krem rozprowadzić po wierzchu tortu. Tort schładzać w lodówce przez kilka godzin przed podaniem. https://www.bardzogrubysmok.pl/tort-bananowy/ Warstwa bananów zalana galaretką Kolejne warstwy tortu bananowego Warstwa masy śmietanowej Górna warstwa biszkoptu Artykuł Tort bananowy pochodzi z serwisu Bardzo Gruby Smok

Bardzo Gruby Smok
Tort – pomysł na dekorację II 176

zamieszczam przepisu na sam tort, bo nie taka jest intencja tego wpisu. Dekoracja tego tortu składa się z 3 elementów: - masy kawowej do obłożenia tortu - białych dekoracji na bok tortu - masy do wykonania dekoracyjnych kwiatów i listków Masa do obłożenia tortu średnicy 25 cm : 250 g margaryny 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków 1 jajko 1 cukier(...)mieszając. Ściągnąć z ognia i wystudzić. Kawę zaparzyć łyżką wrzątku i wystudzić. Miękką margarynę utrzeć za pomocą miksera, dodać wystudzoną masę mleczno-jajeczną, dodać kawę i dobrze zmiksować. Tort obłożyć masą zaczynając od boków. Biała dekoracja na bok tortu : 2 szklanki ryżu prażonego (bez dodatków smakowych) Ryż nabrać w garść i przykładać do boku tortu lekko dociskając. Po prostu :) Masa

Trzeci talerz
Tort Honda 239

Męski tort przełożony rewelacyjną masą delikatnie czekoladową, co ważne - niezbyt słodką :) Składniki: Biszkopt (blaszka 24x24 cm): 7 jajek szczypta soli 240 g cukru 150 g mąki pszennej tortowej 50 g mąki ziemniaczanej Masa delikatnie czekoladowa: 700 g śmietany kremówki 30% lub 36% 2 łyżki żelatyny 50 ml likieru czekoladowego 60 g gorzkiej czekolady Masa maślana (pomijamy, jeśli nie robimy dekoracji(...)kostki mlecznej czekolady. Przykryć drugim biszkoptem, znów nasączyć ponczem, rozsmarować drugą część masy i zetrzeć pozostałe 3 kostki mlecznej czekolady. Przykryć ostatnim biszkoptem.   Na koniec obłożyć cały tort masą maślaną, wyrównać górę i boki, aby powierzchnia była gładka. Obłożony masą maślaną tort wstawić (najlepiej na noc) do lodówki. Na drugi dzień tort obłożyć masą cukrową i udekorować

Domowa Cookierenka Agi
Tort kawowo-truskawkowy Ombre 126

wypełniony po brzegi truskawkami. Tort ozdobiony jest kremem maślanym na bezie szwajcarskiej. Pracę nad tortem rozłożyłam sobie na dwa dni. Pierwszego dnia z rana upiekłam biszkopt, zrobiłam masy, przełożyłam tort masą i owocami. Następnego dnia z rana zrobiłam krem maślany, obłożyłam tort kremem. W tym dniu tort można serwować ale można go też serwować dnia następnego. Składniki na tortownicę(...)krem wyraźnie zgęstnieje. Dodać ekstrakt z wanilii (lub Wasz ulubiony). Gotowa masa będzie charakterystycznie‚ mlaskała o ścianki miksera. Film instruktażowy z przygotowania kremu na bazie szwajcarskiej bezy. Obłożenie masą tortu: Z tortu delikatnie zdjąć obręcz. Tort postawić na paterze, najlepiej obrotowej. Z powstałego kremu maślanego odjąć 1/4 kremu do miseczki, do reszty dodać odrobinkę barwnika, na koniuszku wykałaczki, zmiksować, odłożyć

moj przepis na
Tort kawowo-truskawkowy Ombre 315

wypełniony po brzegi truskawkami. Tort ozdobiony jest kremem maślanym na bezie szwajcarskiej. Pracę nad tortem rozłożyłam sobie na dwa dni. Pierwszego dnia z rana upiekłam biszkopt, zrobiłam masy, przełożyłam tort masą i owocami. Następnego dnia z rana zrobiłam krem maślany, obłożyłam tort kremem. W tym dniu tort można serwować ale można go też serwować dnia następnego. Składniki na tortownicę(...)krem wyraźnie zgęstnieje. Dodać ekstrakt z wanilii (lub Wasz ulubiony). Gotowa masa będzie charakterystycznie‚ mlaskała o ścianki miksera. Film instruktażowy z przygotowania kremu na bazie szwajcarskiej bezy. Obłożenie masą tortu: Z tortu delikatnie zdjąć obręcz. Tort postawić na paterze, najlepiej obrotowej. Z powstałego kremu maślanego odjąć 1/4 kremu do miseczki, do reszty dodać odrobinkę barwnika, na koniuszku wykałaczki, zmiksować, odłożyć

moj przepis na
Tort Mikołajkowy 169

upiekę jakąś babkę i będzie dobrze, ale dla mojej córki nie było dobrze. Zażyczyła sobie tort świąteczny. A więc zgodziłam się i upiekłam tort o smaku czekoladowym na kremówce, ponieważ nie używam surowych żółtek do masy. Figurki zaczęłam lepić już parę dni wcześniej aby dobrze wyschły. I tak też powstał mój tort świąteczny(...)roboty. A na koniec krem czekoladowy. W ten sposób posmarować drugi blat biszkoptu. Jak widać ja tort ozdobiłam masą plastyczną więc wierzch całego tortu posmarowałam masą maślaną i obłożyłam tort masa cukrową. Całość ozdobiłam figurkami z tej masy

Amatorka kuchenna