wyżej linku. Kiedy jest już ostudzony, przekrawam go wzdłuż, aby powstały trzy części. Dwie dolne warstwy nasączam dokładnie syropem z kwiatów czarnego bzu. Przygotowuję masę truskawkową do przełożenia tortu. składniki na masę: - 250 gram serka mascarpone - 1 kubeczek śmietanki 30% - 100 gram zmiksowanych truskawek - ok. 70 gram pokrojonych truskawek - 4 łyżki cukru pudru Łączę ze sobą serek ze zmiksowanymi(...)truskawkami, dodaję do tego ubitą już śmietanę z cukrem pudrem, na końcu dodaję pokrojone truskawki. Całość mieszam i dzielę na dwie części. Przygotowuję masę do obłożenia tortu po bokach i na wierzchu. składniki na masę: - 1 kubeczek śmietanki 30% - 2 łyżki cukru pudru - ewentualnie 1 śmietanfix Miksuję ze sobą wszystkie składniki do momentu uzyskania odpowiedniej gęstości. Na pierwszy blat
WielopokoleniowoPrzyznaję, że miałam lekkie obawy czy się uda, czy lukier nie będzie zbyt twardy, czy nie będzie odstawał od ciasta, czy masa mi się właściwie zetnie... Postawiłam na masy owocowe, aby tort nie był zbyt słodki, bo lukier nadrabiał słodyczą. Tort robiłam na chrzciny najmłodszego dziecka, na komunię też byłby idealny. Użyłam mojego niezawodnego przepisu na biszkopt(...)biszkopt więc blaty wyszły mi troszkę poszarpane). *blaty biszkoptowe najlepiej przekładać w tortownicy, bo galaretki mogą wypłynąć. *masa maślana nie rozpuszcza lukru więc jest najbezpieczniejsza, gdybyśmy nie posmarowali tortu żadną masą, to lukier odstawałby od ciasta podczas krojenia, a gdybyśmy użyli innej masy (np. z bitej śmietany), lukier mógłby się rozpuścić. *do dekoracji tortu oprócz lukru plastycznego użyłam także lukru
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieczekoladę. Do czekolady wlewamy pozostałą kremówkę, mieszamy do połączenia się z czekoladą. Do serka ze śmietaną wlewamy przestudzoną czekoladę. Wszystko miksujemy w miarę sztywny krem. składniki na masę maślaną do obłożenia tortu: 250 g serka mascarpone 200 g masła, miękkiego 2 łyżki cukru pudru wykonanie: Masło miksujemy z cukrem pudrem na puch. Dodajemy stopniowo mascarpone i miksujemy na gładki krem(...)masy śmietanowej. Przykrywamy drugim blatem, nasączamy go, pokrywamy pozostały musem oraz masą śmietanową i przykrywamy trzecim blatem, który nasączamy. Całość schładzamy przez ok 15 min. w lodówce. Następnie obkładamy tort masą maślaną i dowolnie dekorujemy
Domowy Smak Jedzeniamieszmy go z cukrem pudrem Do serka wrzucamy ubita smietane i laczymy wszystko razem powoli mieszajac mikserem Tort: biszkopt masa smietanowa cos do przystroju tortu ( np. masa cukrowa) Biszkopt dzielimy na dwa placki Jeden placek smarujemy dosyc gesto masa Na to nakladamy drugi placek Na gore nakladamy pozostala mase i ladnie(...)wygladzamy na wierzchu tortu Mozna pozostawic taka wersje ale tez mozna przystroic, ja ozdobilam boki masa cukrowa i zrobilam rozyczi z niej Smacznego
Klaudynkowa kuchniamożecie użyć dowolnych, świeżych, sezonowych owoców. Przygotowanie biszkoptu Przygotowaliśmy 2 biszkopty, aby tort był znacznie wyższy. Powyżej znajdziecie listę potrzebnych składników, jeśli będziecie robili biszkopty oddzielnie, albo tylko jeden- to podzielcie składniki na pół. Jajka ubijamy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli , aż powstanie puszysta masa. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy do uzyskania(...)śmietanfixy. Jak będziecie mieli dobrą śmietanę to śmietanfixy nie są potrzebne, jednak ich dodanie będzie powodowało, że masa nie będzie chłonęła zbyt dużo wilgoci i nam nie wypłynie z tortu. Masę kremową dzielimy na 5 części. Przygotowanie tortu Biszkopty kroimy na połowę wzdłuż, następnie każdy z nich nasączamy przygotowanym ponczem. Na pierwszy blat wykładamy 1 część masy, a następnie układamy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Tort oreo z borówkami to efekt połączenia tego, co lubimy. Piekłam go niedawno na imieniny taty i tak bardzo wszystkim smakował, że postanowiłam go zrobić także na dziś. Nie dziwiły mnie te pochlebne opinie o torcie, bo naprawdę byłam z niego dumna. Wyobraźcie sobie puszysty, mocno czekoladowy biszkopt nasączony ponczem z odrobiną rumu, delikatną masę śmietanową z mascarpone, w której(...)biszkoptu (najlepiej ten z wierzchu) ułożyć na paterze, nasączyć ponczem. 19. Na ciasto wyłożyć masę śmietanową z oreo. Przykryć środkowym blatem biszkoptu, który także nasączyć ponczem. 20. Na drugi blat biszkoptowy wyłożyć masę z borówkami, wyrównać i przykryć trzecim blatem. Nasączyć. 21. Wierzch i boki tortu obłożyć trzecią częścią masy. Tort dowolnie ozdobić. Przechowywać w lodówce. Smacznego
W mojej kuchniWitajcie :) zapraszam dzisiaj na tort malinowy z masą śmietanowo malinowo galaretkową. Ciasto jest przepyszne i szybko znika z talerzyków:) Tort jest pracochłonny ale warto go zrobić. Do wypieku użyłam mąki pszennej Młynów Stoisław. wszystkich zainteresowanych produktami zapraszam na stronę internetową http://www.stoislaw.com.pl/pl/ produkty możliwe do zakupienia również w sklepie firmowym online : http://www.mlynystoislaw.pl/ Młyny Stoisław(...)masą śmietanową z musem malinowym. Odstawiamy do lekkiego zastygnięcia.Następnie ściągamy obręcz. 3. Do rękawa cukierniczego odkładamy około 1 szklankę masy z galaretką do dekoracji . 4. Cały tort i boki smarujemy masą śmietanową z galaretką malinową. 5. Na torcie robimy rozetki z odłożonej masy i dekorujemy malinami. Ja zrobiłam ten błąd że do dekoracji użyłam mrożonych malin i puściły
Sama słodycz i szczypta chiliśmietanowej. Na śmietanę układamy truskawki i znowu przykrywamy 1/4 masy śmietanowej. Nakładamy biszkopt, który ponownie smarujemy dżemem i nakładamy na wierzch i boki masę śmietanową. Tort wkładamy do lodówki na 2 godziny. Masa maślana: Masło razem z cukrem ucieramy na puszystą masę. Dodajemy aromat migdałowy oraz mleko. Masę nakładamy na cały tort(...)około godzinę. Lukier plastyczny: Lukier plastyczny musimy rozwałkować. Najlepiej podsypać stolnicę, wałek i ręce cukrem pudrem. Lukier nakładamy na tort i wyrównujemy powierzchnię. Dodatkowo, możemy udekorować tort figurkami. Dobra rada: Zamiast masy maślanej i lukru plastycznego tort możemy posypać startą gorzką czekoladą! Smacznego
paapilotkaaINSTAGRAMIE. Ozdoby na tort jednorożec wykorzystałam do tortu jednorożec. Dekoracje z masy cukrowej polecam zrobić kilka dni przez zrobieniem tortu, aby zdążyły dobrze wyschnąć. Ozdoby z tej ilości masy zrobiłam do tortu o śr 16 cm. Użyłam gotowej masy cukrowej. Uszy: 2 kawałki masy cukrowej o wadze 12 g każdy 1 mała kulka masy cukrowej + 2 małe wykałaczki odrobina wody(...)Róg – pierwszy sposób: 2 kawałki masy cukrowej o wadze 35 g każdy długi patyczek (do szaszłyków) odrobina wody i pędzelek Z masy cukrowej formujemy dwa długie wałeczki (20-22 cm) zwężające się ku […] Artykuł OZDOBY NA TORT JEDNOROŻEC – tutorial pochodzi z serwisu SŁODKI POMYSŁ
Słodki PomysłDelikatny i prosty w przygotowaniu tort śmietanowy o smaku cappuccino. Mocno wilgotny pyszny biszkopt, przełożony lekką kawową masą, a do tego posypka z czekolady nadziewanej znanymi (chyba każdy wie jakimi) ciasteczkami.Serdecznie polecam dla początkujących domowych cukierników, gdyż tort jest prosty i dość łatwy w przygotowaniu. Na biszkopt-tortownica 24 cm: 6 jajek 6 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)już tylko do połączenia się składników. Masę podzielić na 5 części. Biszkopt nasączyć kawa cappuccino i wyłożyć na niego masę, postępować tak ze wszystkimi blatami. Górę tortu również posmarować masą. Czekoladę "ciasteczkową" pokruszyć i posypać wierzch tortu.Czwartą częścią masy wysmarować boki tortu, a ostatnią, piątą część masy przełożyć do rękawa cukierniczego. Tort ozdobić rozetkami z kremu
Krylowa Kuchniaprzełożyłam tradycyjny puszysty biszkopt, nasączony ponczem z dodatkiem wody różanej. Woda różana jest bardzo popularnym składnikiem nie tylko kosmetyków, ale także słodyczy, szczególnie popularnym na Bliskim Wschodzie. Wyjątkowy smak tort zawdzięcza połączeniu tych dwóch egzotycznych smaków i aromatów, kokosa i róży. Składniki: Biszkopt 6 dużych jaj w temperaturze pokojowej 3/4 szklanki cukru 1 niepełna szklanka mąki pszennej tortowej(...)cytryny i wodę różaną. Odstawiamy do wystudzenia. Wystudzony biszkopt odkrawamy od boków tortownicy i kroimy na 3 blaty. Blaty nasączamy przygotowanym płynem, nakładamy krem. Na koniec tort smarujemy resztą masy. Tort chłodzimy w lodówce przynajmniej 3 godziny przed podaniem. Dekorujemy pralinami kokosowymi, wiórkami kokosowymi i płatkami suszonych róż
Smakowity Blog KulinarnyMasa cukrowa służy do dekoracji ciast i tortów. Masą cukrową najczęściej pokrywa się torty, oraz formuje z niej różnego rodzaje ozdoby do dekoracji. Jest bardzo elastyczna i plastyczna tak, że bardzo dobrze lepi się z niej dowolne ozdoby. Taki oto tort przygotowałam na urodziny mojej Oli. Była to pierwsza próba, troszkę czasu zajmuje ale chyba warto :) Składniki(...)blat kuchenny wysypuję trochę cukru pudru (tak ze 3 szklanki) i wlewam powoli żelatynę. Mieszam łyżeczką, a jak już wyleje cały płyn zagniatam rękami powoli dosypując pozostały cukier puder. Masa bez problemu wchłonie cały przygotowany cukier puder (a przynajmniej powinna, dlatego cukier należy dodawać partiami). Gotową masę możecie barwić barwnikami spożywczymi. Masę wałkuje się najlepiej na blacie posypanym mąką ziemniaczaną
kulinarnyswiatdomiłyżce adwokatu i cały czas miksować.* Na końcu wlać rozpuszczoną w ciepłej wodzie żelatynę i ponownie zmiksować. Zimną kremówkę ubić na sztywno i małymi porcjami dodawać krem. Masę przełożyć do środka tortu i wyrównać powierzchnię pamiętając by zostawić miejsce na galaretkę adwokatową. Włożyć na 1-2 godziny lodówki. Galaretka adwokatowa: Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie, wlać do adwokatu(...)włożyć do lodówki. Najlepiej na całą noc. *Jeśli masa z adwokatem nam się "zwarzy" wkładamy naczynie do gorącej wody i cały czas miksujemy. Ale trzeba uważać by nie przegrzać masy. Tort polecam kroić nożem zamoczonym w gorącej wodzie
Ala piecze i gotujetort Rafaello. Proponuję przepis na prosty i pyszny tort o smaku kokosowym. Mam nadzieję, że przepis przypadnie Wam do gustu. Ja uwielbiam kokosowy smak i aromat. Mniaaam! Tort Rafaello Składniki: 4 jajka, 1 szklanka mąki, 1 szklanka cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 600 ml śmietany 30%, 2 łyżki cukru pudru, 250 g mascarpone, 120 ml napoju mlecznego(...)Masę przykrywamy blatem biszkopta i ponownie go nasączamy, smarujemy dżemem, posypujemy pozostałymi migdałami i smarujemy warstwą kremu. Wierzchni biszkopt smarujemy jedynie dżemem a następnie wierzch i boki pokrywamy masą. Boki tortu posypujemy wiórkami kokosowymi. Na tarce tarkujemy białą czekoladę i posypujemy nią wierzch tortu. Dodatkowo udekorowałam wierzch tortu jeszcze przygotowaną masą kokosową. Tort przechowujemy w lodówce. Zachęcam do wypróbowania innych
paapilotkaa