masa do tortu - 6951 przepisów (strona:13/464)

TORCIK BORÓWKOWO-ŚMIETANOWY 252

torcik. Poniżej jest właśnie przepis na ten mały torcik. Tort jest mocno owocowy i naprawdę smakowity, nie jest przesłodzony, więc nawet osoby nielubiące tortów z chęcią go zjedzą. Smak borówkowy jest intensywny, a świeże borówki w masie śmietanowej przełamują jej słodycz. Do tego ciemny biszkopt, dzięki dodatkowi kakao jest wilgotny i też nie jest za słodki. Oprócz tego, że tort(...)rozsmarowujemy masę śmietanową i w masie umieszczamy świeże borówki. Przykrywamy trzecim biszkoptem, na którym rozsmarowujemy kolejne 1/3 porcji masy borówkowej. Przykrywamy ostatnim blatem biszkoptowym. Wierzch oraz boki tortu pokrywamy pozostałą masą borówkową. Dekorujemy bezami, świeżymi borówkami oraz miętą. Wkładamy do lodówki na min. 2 godz. Przechowujemy w lodówce. P.S. Miska- kotek widoczna na zdjęciach pochodzi ze sklepu TarkaiMiarka.pl: Miarki-miseczki

Kuchnia MagdaLeny
Torcik Kilimandżaro z jabłkami (bez żelatyny) 322

pieczenia. Jajka wybić do dużej miski, dodać cukier, szczyptę soli i cukier z wanilią. Całość zmiksować na puszystą masę. Do masy jajecznej dodać olej. Zmiksować na niskich obrotach. Do masy przesiać suche składniki. Całość wymieszać łyżką lub rózgą. Przelać masę do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 50 minut lub do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z formy(...)miseczki. Na spodniej warstwie ciasta ułożyć pierścień. Do środka przełożyć masę jabłkową. Wyrównać powierzchnię. Na ciasto założyć obręcz tortownicy. Górną warstwę pokroić na 8 jednakowych wycinków. Część wycinków ułożyć wokół obręczy. Na masie jabłkowej ułożyć pozostały krążek ciasta. Przytrzymać nim ułożone wycinki ciasta. Wyłożyć masę jogurtową na środek tortu. Część masę podłożyć pod wycinki. Dookoła tortu ułożyć pozostałe wycinki ciasta

Weekendy w domu i ogrodzie
Tort w kształcie poduszki 265

Pierwszy torcik- poduszka, specjalnie dla bratanicy z figurką kotka. Poniżej możecie obejrzeć efekty mojej pracy wraz z prezentacją przedstawiająca etapy tworzenia tortu. Torcik składał się z rzucanego biszkoptu i kremu maślanego- truskawkowego - przepis BISZKOPT: 5 jajek, 3/4 szklanki miałkiego cukru 3/4 mąki pszennej 1/4 mąki ziemniaczanej Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną(...)Delikatnie przekładami ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. /mojewypieki.com/ Dodatkowo zużyłam 500g masy cukrowej na pokrycie i ozdobienie tortu + masa na figurkę, złote perełki, żółty oraz złoty barwnik spożywczy, kilka kropli alkoholu do rozcieńczenia barwnika oraz syrop z wody i cukru jako ponczu. Polecam schłodzić biszkopt i krem przed

Pudełko rozmaitości
Tort podwójnie czekoladowy z bezą 137

dwiema różnymi masami czekoladowymi - jedna z gorzką czekoladą, a druga z białą czekoladą, przygotowane na bazie kremówki i serka mascarpone. Składa się on z bezy, która znajduje się na samym wierzchu oraz dwóch biszkoptów - jasnego i ciemnego z kakao, przełożonych masami. Dodatkowo pod masą z białej czekolady znajduje się dżem malinowy, dla przełamania słodkiego smaku. Tort petarda! Smakuje genialnie(...)Studzimy. Tort: Na dnie tortownicy lub paterze umieszczamy jasny biszkopt i skrapiamy go ponczem. Następnie rozsmarowyjemy masę z gorzkiej czekolady i przykrywamy biszkoptem ciemnym. Biszkopt ciemny również lekko skrapiamy ponczem i wykładamy dżem z malin, a następnie rozsmarowujemy masę z białej czekolady. Boki tortu również smarujemy masą z białej czekolady i obsypujemy płatkami czekoladowymi. Na wierzchu umieszczamy ostrożnie wystudzoną bezę

Kuchnia MagdaLeny
Tort podwójnie czekoladowy z bezą 137

dwiema różnymi masami czekoladowymi - jedna z gorzką czekoladą, a druga z białą czekoladą, przygotowane na bazie kremówki i serka mascarpone. Składa się on z bezy, która znajduje się na samym wierzchu oraz dwóch biszkoptów - jasnego i ciemnego z kakao, przełożonych masami. Dodatkowo pod masą z białej czekolady znajduje się dżem malinowy, dla przełamania słodkiego smaku. Tort petarda! Smakuje genialnie(...)Studzimy. Tort: Na dnie tortownicy lub paterze umieszczamy jasny biszkopt i skrapiamy go ponczem. Następnie rozsmarowyjemy masę z gorzkiej czekolady i przykrywamy biszkoptem ciemnym. Biszkopt ciemny również lekko skrapiamy ponczem i wykładamy dżem z malin, a następnie rozsmarowujemy masę z białej czekolady. Boki tortu również smarujemy masą z białej czekolady i obsypujemy płatkami czekoladowymi. Na wierzchu umieszczamy ostrożnie wystudzoną bezę

Kuchnia MagdaLeny
KREM ŚMIETANOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ / tort 225

barwniku i dodaję do zimnej  śmietany chwilę przed ubiciem. Z przepisu poniżej przygotujecie sporą porcję kremu, który wystarczy Wam na przełożenie 4 blatów biszkoptu  plus obłożenie tortu masą dookoła. Zazwyczaj moje biszkopty mają 23 cm średnicy. Zobacz inne przepisy w dziale TORTY  Koniecznie wypróbuj przepis na biszkopt Krem śmietanowy z białą czekoladą Drukuj Składniki 1 l śmietanki(...)wysokim naczyniu, miksujemy chwilę i dodajemy śmietanfixy. Dalej miksujemy, aż nasza masa stanie się gęsta. Uważaj, zbyt długie ubijanie śmietanki spowoduje zwarzenie się masy i powstanie nam masło. Artykuł KREM ŚMIETANOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ / tort pochodzi z serwisu Rusty fork

Rusty Fork
Masa maślana z mlekiem skondensowanym 133

masło utrzyj mikserem na jasną i puszystą masę ok. 7 min. Wlej mleko skondensowane i ubijaj jeszcze przez kilka minut. W trakcie ubijania dodaj barwnik. Gotowej masy użyj do tynkowania i dekorowania tortów, ciast lub babeczek. Wskazówki: Masło powinno być miękkie ale nie zbyt miękkie. Nie może być zbyt maziste ani tym bardziej rozpuszczone. Masa ma lekko żółty kolor, żeby(...)żelu też się nada. Można też zabarwić masę na inny dowolny kolor. Jeśli masa po miksowaniu zrobiła się zbyt miękka, wstaw ją na chwilę do lodówki. Tort do tynkowania tą masą nie może być za bardzo schłodzony, bo masa zbyt szybko zastygnie uniemożliwiając dokładne pokrycie tortu. [Głosów:3    Średnia

Słodki Blog
Tort migdałowy z masą budyniową 235

Bardzo mocno migdałowy tort, ponieważ masa jak i biszkopt są o smaku migdałowym. Jest to jeden z smaczniejszych tortów jakie zrobiłem, smak bardzo zbliżony jest do rafaello, którego smak chyba każdy uwielbia. Przepis jest prosty i w miarę szybki w przygotowaniu jeżeli wcześniej przygotujemy sobie migdały (obierzemy ze skórki i zmielimy). Zachęcam do wypróbowania przepisu : )   BISZKOPT MIGDAŁOWY 5 jajek(...)płatków migdałowych 16 całych migdałów (obranych ze skórki)   Biszkopt migdałowy: Dno tortownicy o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy. Przeczytaj cały przepis - Tort migdałowy z masą budyniową at AleTorcik

AleTorcik
Tort kakaowo- wiśniowy z rurkami 389

najbardziej dlatego, że jak na tort to wcale nie ma przy nim za dużo roboty. A wygląda bardzo efektownie ;) Polecam! :) Tortownica o średnicy 22cm. Składniki: Biszkopt: 4 jajka rozmiar L ( jeśli mniejsze to 5 sztuk) 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao łyżeczka proszku do pieczenia szklanka cukru cukier waniliowy Masa: 200g masła 500ml mleka(...)boki tortu smarujemy cienko masą. Do boków przyklejamy rurki. Żeby dobrze się przykleiły można na koniec owinąć tort tasiemką lub sznureczkiem. Na wierzchu układamy kuleczki czekoladowe. Gotowe! :) Masa do tortu pochodzi z przepisu na Kubankę

Czerwona Porzeczka
TORT URODZINOWY MINIONEK 212

mascarpone 330 ml śmietanki 36 % 1/2 szklanki cukru pudru 2 banany masa maślana: 100 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny dodatkowo: masa cukrowa ozdoby na tort Mąkę, sodę i sól przesiewamy. Kefir łączymy z połową szklanki wody i cukrem waniliowym, Odstawiamy. Kakao mieszamy z połową szklanki letniej wody, dokładnie, aby nie było grudek(...)poziomu, przykrywamy drugim blatem ciasta. Wstawiamy do lodówki. Teraz przygotowujemy masę maślaną. Masło i cukier  ucieramy na puszystą masę, na koniec dodajemy sok z cytryny. Obkładamy cały tort, bardzo dokładnie masą maślaną. To ważne aby masa cukrowa dobrze się trzymała. Tort powinien stać w lodówce ok 6 godzin. Dopiero po tym czasie przechodzimy do dekorowania. Tort wyjmujemy z lodówki

KuchcikoweLove
TORT WYTRAWNY Z CZOSNKIEM (Bezglutenowy). 209

byle jaki bo... wytrawny i niespotykany. Dziś my, dwie buntowniczki, postanowiłyśmy na przekór wszelkim konwenansom smacznie złamać kulinarne prawa. Otóż - tort nasz wcale słodki nie jest, jest za to bardzo wyrazisty. Biszkopt jest zielony. Masa wcale nie jest ucierana. Zamiast czekoladowej wkładki występuje rybka, a typowa "wisienka na torcie" zerwała się z drzewa oliwnego. A, no i jeszcze jedno(...)/widelczykiem wspaniale się kruszy.Ma delikatną i bardzo przyjemną "strukturę". Przypomina biszkopt - taki na prawdę udany, ale ma w sobie coś na prawdę wykwintnego. Jest pyszny, co tu dużo gadać.Masa tortu - Kremowy Serek ARLA APETINA o smaku "Czosnek i Zioła":Do "tortu" - IDEALNY!!! Genialnie łączy się z naszymi ukochanymi smakami (szpinak, łosoś), i sam w sobie kryje wszystko

Wypisz Wymaluj
Tort Unicorn dla małej Księżniczki 219

czwartym spodem. Całość wstawiamy do lodówki.   W tym czasie ubijamy masło razem z cukrem pudrem na gładką masę bez grudek. W końcowej fazie dolewamy ekstrakt oraz mleko. Masą przykrywamy tort na wierzchu oraz po bokach (masa cukrowa musi być ułożona na masie maślanej, aby pozostała w odpowiedniej konsystencji).   Masę cukrową można przygotować wcześniej i przechowywać ją w lodówce

ChilliJemy
tort czekoladowy z wiśniami 195

całkowitego wystudzenia. Aby masa się nie zważyła budyń, masło oraz czekolada muszą mieć taka samą temperaturę. Masło miksujemy, dodajemy stopniowo budyń a następnie czekoladę i miksujemy na gładką masą. wykonanie tortu: Pierwszy blat nasączamy. Wykładamy cienką warstwę masy na której układamy odsączone wiśnie i smarujemy je cienką warstwą masy. Układamy drugi blat, nasączamy go i wykładamy warstwę masy z wiśniami

Domowy Smak Jedzenia
Bezglutenowy tort orzechowy – przepis krok po kroku 226

pomocą deski lub talerza, przewracamy ciasto wierzchem do góry. Po zdjęciu spodu tortownicy, elikatnie odklejamy papier (zwykle odchodzi bez problemu). 10. Całość powtarzamy 4 razy (pieczemy 4 warstwy tortu).   Przygotowanie masy:   1. Do dużego garnka – najlepiej z grubym dnem – wybijamy 4 całe jajka i dodajemy 8 łyżek cukru. 2. Stawiamy na najmniejszym palniku na kuchni(...)wyczerpania. 6. Na koniec dolewamy po trochę przygotowaną porcję alkoholu (50-100 ml) i miksujemy aż do połączenia składników. Teraz przychodzi czas na „złożenie” naszego tortu 1. Każdą warstwę ciasta, przed nałożeniem na nią masy, ponczujemy przygotowaną wcześniej mieszanką wody, spirytusu i cukru. 2. Dobrze jest tak rozłożyć proporcje masy, by wystarczyło jej na posmarowanie całości – w tym również boków

Okiem Blondynki by McBlondi
Tort "Pieniek" 126

cukierki rozpuszczą się. Jeżeli mimo mieszania pozostały np. drobne kawałki cukierków, a chcemy uzyskać gładką masę bez grudek, możemy przelać ją przez sitko. Tak przygotowaną, schłodzoną masę przekładamy do pojemnika, przykrywamy i wstawiamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia przekładamy schłodzoną masę do miski, dodajemy schłodzony serek mascarpone i miksujemy do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji(...)Schłodzony tort smarujemy z wierzchu i po bokach przygotowaną masą z mlekiem w proszku (trochę zostawiamy – masa będzie nam potrzebna do przyklejenia czekolady oraz ewentualnych ozdób). Na wierzchu rysujemy wykałaczką okręgi i oprószamy delikatnie kakao. Kawałki zamrożonej czekolady smarujemy masą z mlekiem w proszku i przyklejamy po bokach tortu (na przemian gorzka i mleczna czekolada). 10.    Na koniec

Na kulinarnym poligonie