połączenia się składników i dodajemy dobrze wystudzony mus truskawkowy z żelatyną. Miksujemy, żeby składniki się połączyły. Wstawiamy na chwilę do lodówki, żeby masa troszkę zgęstniała (pamiętajmy, że szybko się zastyga). Świeże truskawki myjemy, zostawiamy kilka do przyozdobienia tortu, resztę kroimy w drobną kostkę. 4. Na pierwszy blat ciasta nakładamy część(...)masy (masę musimy podzielić tak, żeby wystarczyło nam jeszcze na posmarowanie boków i wierzchu tortu), wysypujemy truskawki i nakładamy masę. Na masę drugi blat ciasta. Wierzch i boki tortu smarujemy pozostałą masą i posypujemy pokruszonym ciastem, które odkroiliśmy z wierzchu. Takie ciasto wkładamy najlepiej na całą noc do lodówki. Rano przyozdabiamy wierzch u mnie truskawki i kwiatuszki :-) Smacznego
kruche babeczkimożna iść na skróty i kupić bitej śmietany w sprayu, ani też produktów typu śmietanka, które obok prawdziwej śmietany nawet nie stały. Przez takie rzeczy możecie zepsuć cały tort. Podobnie rzecz ma się z masłem, musi być masło, a nie margaryna. Koniecznie zaopatrzcie się w mąkę tortową, ale również w cukier biały, przy czym koniecznie musi on być drobny(...)jest gotowy. Pierwszy blat biszkoptu kładziemy na podkład pod tort , następnie nakładamy masę. Przykrywamy drugim blatem oraz ponownie nakładamy krem. Możecie dodać jeszcze owoce np. truskawki. Pozostałą masą smarujemy tort z góry i z boków i to niemal wszystko. Przystrajamy nasz tort Skoro tort jest gotowy, możemy pomyśleć o przystrojeniu go. Możecie zakupić czekoladowe albo cukrowe ozdoby, ale także
jakszef.plserowej. Na nią układamy dowolne owoce (u mnie były to borówki). Kładziemy kolejny krążek biszkoptu, nasączamy go i wykładamy masę śmietankową i kolejną porcję owoców, kolejny biszkopt nasączamy kładziemy krem i owoce.I postępujemy tak do wyczerpania składników. Kiedy nasz tort jest złożony wstawiamy go do lodówki na ok godzinę.Następnie(...)ubijamy pozostała cześć śmietany w sposób opisany powyżej. Wierzch pokrywamy idealnie gładko masą śmietankową a do reszty dekoracji użyłam tylki Wilton M1. Czyli napełniłam woreczek masą i wyciskałam owieczkowe "kłaczki" po bokach tortu, dookoła wierzchu. Oczy i usta zrobione zostały z rozpuszczonej czekolady. Nosek i uszka ulepiłam z masy cukrowej. Polecam tylko umieszczenie dekoracji tuż przed samym podaniem, Ponieważ
Malinowe Pocałunkilodówce. W zależności od prywatnych preferencji można dodać 2 lub 3 łyżki cukru. Wciąż ciepłą i płynną żelatynę mieszamy z ubitą śmietaną. Tak powstałą masę rozsmarowujemy na powierzchni tortu i… gotowe. Masa maślana – tradycyjne przepisy wprost z dawnych książek kucharskich Czasami najprostsze pomysły są najlepsze. Choć masa maślana nie należy do najbardziej dietetycznych, to jest naprawdę świetnym ukoronowaniem tortu(...)cukru, mleka i wody, powoli mieszamy do chwili rozpuszczenia żelatyny. Do masy można dodać barwniki spożywcze, żeby zabarwić ją na preferowany kolor. W momencie gdy masa uzyska temperaturę pokojową, wylewamy ją na tort. Kiedy zastygnie, można dodatkowo udekorować ją kawałkami czekolady lub cukierkami w dopasowanych kolorach. *** Tak naprawdę ile osób, tyle pomysłów na udekorowanie tortów. Powyżej przedstawiłam Wam raptem kilka
kolorowotorcikowobędzie ubita dodajemy serek mascarpone, miksujemy do połączenia się składników. Następnie dodajemy wystudzoną rozpuszczoną białą czekoladę, mieszamy do połączenia się składników i wsypujemy kokos. Mieszamy. Masę dzielimy na 3 części (2 większe do przełożenia tortu i jedna mniejsza do posmarowania boków i wierzchu tortu). Dodatkowo: 20 g kokosu uprażone płatki migdałów pralinki Rafaello (u mnie około(...)sztuk) 200 g dżemu z czarnej porzeczki Przełożenie tortu: blat ciasta - połowa dżemu porzeczkowego - masa kokosowa - blat ciasta - druga połowa dżemu - masa kokosowa - blat ciasta - boki, oraz górę tortu smarujemy pozostała masą kokosową, boki okładamy uprażonymi płatkami migdałów, górę posypujemy kokosem i układamy pralinki. Tort zostawiamy na całą noc w lodówce :-) Smacznego
kruche babeczkiTort orzechowo kawowy , z orzechów nerkowca, z kawą i kremem czekoladowym. Kolejny „wytrawny” tort. Bez modnej/popularnej masy cukrowej na wierzchu, bez posypek, ciasteczek (fenomenu oreo nie rozumiem), misternie ułożonej tony kremu na wierzchu. Lubię, aby tort bronił się smakiem, a nie niż upiększającymi dodatkami. Słodkość tortu możemy regulować rodzajem użytej czekolady. Więcej lub mniej czekolady deserowej i mlecznej. 250 cukru(...)Żółtka utrzeć na kogel-mogel z cukrem pudrem. Białka ubić na sztywną masę. Połączyć żółtka z orzechami i kawą, a następnie delikatnie wymieszać z pianą z białek. Masę na tort przełożyć do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 50 minut. Upieczony tort wyjąć z piekarnika, zdjąć obręcz tortownicy, Odwrócić górą do dołu na deskę, zdjąć
królestwo garówMasą cukrową można dekorować torty, ciasta lub zrobić ozdoby. Jest elastyczna i całkiem łatwo się ją przygotowuje. Jest jednak kilka zasad, których trzeba przestrzegać. Najważniejsze to nie kłaść masy cukrowej na tort posmarowany bitą śmietaną, ponieważ śmietana rozpuszcza masę. Najbardziej nadają się ciasta pokryte masą maślaną i wcześniej schłodzone. Nie powinna mieć też styczności z niektórymi owocami (np. ananas(...)potrzeby można też dosypać. Musi być plastyczna jak plastelina. Do gotowej masy dodać barwnik spożywczy i dokładnie zagnieść, tak aby powstał jednolity kolor. Tak przygotowaną masę cukrową rozwałkować, podsypując cukrem pudrem i obłożyć tort lub wycinać dekoracje.Smacznego
Oryginalny smakPuszysty, czekoladowy tort przełożony masą jogurtową, udekorowany musem czekoladowym i jagodami, które przełamały słodycz wypieku, nadając mu wyjątkowego smaku. Za bazę posłużył mi biszkopt kakaowy-najlepszy (rzucany) , natomiast masę przygotowałam według przepisu Halinki z bloga MOJE GOTOWANIE na Niebiański tort truskawkowy , nieco go modyfikując. Zarówno masę jogurtową, jak i mus czekoladowy należy zacząć przygotowywać dzień wcześniej (w sumie biszkopt też(...)zdejmujemy papier i gotowe! Teraz dzielimy biszkopt na 2 równe krążki (ja dziele za pomocą noża do chleba). MASA JOGURTOWA: 680 g jogurtu naturalnego dobrej jakości (2x340g) 150 g czekolady białej 1 łyżka miodu jagody Dzień przed przygotowywaniem tortu odsączamy jogurt. W tym celu przygotowujemy durszlak lub sito, wykładamy je gazą, a na nią wylewamy jogurt. Durszlak
Rozpustne gotowaniechoć tym razem tort prezentuje się nieco inaczej. Nie podaję przepisu na tort, a jedynie na polewę i dekorację z kwiatów. Polewę mirror glaze stosuje się na torty obłożone już wcześniej dowolną masą. Jest(...)wykonana z mleka skondensowanego, białej czekolady i żelatyny. Tort obsypany kwiatami to prosta dekoracja, którą można wykonać nie mając specjalnych umiejętności, a jedynie trochę chęci i czasu. Tort obłożony dowolną masą, pokryty (a właściwie oblany) jest błyszczącą glazurą mirror glaze. Kwiaty i liście wykonane są natomiast za pomocą tylek firmy Wilton o numerach 16 i 352. Tę dekorację wykonałam przy
Trzeci talerznasączony biszkopt powinien być wilgotny ale nie mokry! Wykonanie Tortu: BISZKOPT : Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z dwiema łyżkami cukru na bardzo gęstą pianę. W oddzielnym naczyniu ubijamy żółtka z pozostałym cukrem i zapachem aż do powstania żółtej kremowej konsystencji .Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę (pszenną, ziemniaczaną(...)lekko dociskamy. Kolejny- środkowy blat: nasączamy- smarujemy masą krówkową, na masę krówkową nakładamy warstę kremu, przykrywamy ostatnim blatem, który lekko dociskamy i nasączamy. Górę oraz boki tortu smarujemy kremem- wyrównujemy. UWAGI: Jeżeli wasza masa krówkowa jest zbyt gesta i ciężko ją rozsmarować- podgrzejcie ją troszkę przed nakładaniem a znacznie ułatwi to Wam zadanie. Nie musicie zużyć całej puszki- masa kówkowa
Domowe Tortysię niemal we wszystkich kulturach świata. Tort stanowi ważny element tej uroczystości, może być również oryginalnym pomysłem na prezent. Ostatnio bardzo popularne stały się torty w stylu angielskim, obłożone w 100% jadalną i bardzo słodką masą cukrową. Głównym jej zadaniem jest jednak sama dekoracja. O wyjątkowości tortów angielskich świadczy przede wszystkim ich pracochłonne przygotowanie. Potrzeba wielu godzin, by je wyprodukować(...)stabilny. Na chwilę przed dekorowaniem należy go wyjąć z lodówki, aby krem lekko zmiękł. Masa cukrowa będzie lepiej przylegała do tortu. Teraz pozostaje nam zabawa z masą cukrową. Powodzenia. Notatki - tort przed podaniem należy przez godzinę przechowywać w temperaturze pokojowej - wszystkie składniki kremu powinny mieć temperaturę pokojową by Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl
Wędrówki po kuchnijest prosty. W środku bita śmietana, mascarpone i świeże owoce. Na wierzchu krem z masła, gorzkiej czekolady i skondensowanego mleka. Zrobiłam też brązowo- czerwone mazy na torcie. (Użyłam masy, tej którą pokryty jest tort dodając odrobinę czerwonego barwinka i łyżki kakao.) Ozdobiłam czekoladowym dripem i słodkościami (mam nadzieje że ulubionymi). Zapraszam Was do wykorzystania tego przepisu jako(...)maliny i borówki) 3 łyżki cukru pudru, lub więcej jeśli lubicie bardziej słodkie Wszystkie produkty oprócz owoców włóżcie do misy miksera i zmiksujcie na stabilny krem Masa maślano-czekoladowo do posmarowania tortu 400 g masła 1 puszka skondensowanego mleka słodzonego (400 g) 100 g czekolady gorzkiej 1 czubata łyżka kakao. 100 g masła rozpuścić w garnku, zdjąć
Piekarz-Kucharz-Garkotłukzagotować, wymieszać z cukrem aby cały się rozpuścił i wystudzić. Połączyć z cukrem waniliowym, masłem i mlekiem w proszku. Masę dobrze wymieszać przy użyciu robota kuchennego. Masę dzielimy na trzy równe części. Tort łączymy kolejno: placek czekoladowy(...)masa mleczna ->placek malinowy ->masa owocowa -> placek czekoladowy -> masa mleczna -> masa mleczna ->placek malinowy ->masa owocowa -> placek czekoladowy -> masa mleczna Tort pozostawiamy w lodówce ok 1h do schłodzenia. Następnie dekorujemy go czekoladą i świezymi owocami. Smacznego
Niezły Młynekprzekładałam jej do oddzielnych misek). Dwie ćwiatki posłużą do przełożenia tortu. Natomiast połowa do wyłożenia na wierzch i obłożenia boków tortu. Złożenie tortu: Pierwszy blat biszkoptu układamy na paterze lub specjalnej podkładce do tortu. Nasączamy pączem (ja użyłam silikonowego pędzęlka). Nasączony biszkopt smatujemy dżemem. Wykładamy i rozprowadzamy pierwszą ćwiartkę masy. Kładziemy drugi blat biszkoptu lekko dociskamy. Ponownie nasączamy pączem, smarujemy(...)dżemem i wykładamy rozprowadzając drugą ćwiartkę masy. Przykrywamy trzecim blatem, lekko dociskamy i również nasączamy pączem. Pozostałą połową masy obsmarowujemy tort z wierzchu i po bokach aż do jej wykończenia. obtynkowany tort posypujemy z wierzchu i po bokach wiórkami kokosowymi oraz makiem. Na czas ubijania śmietany do dekoracji tort wstawiłam na chwilę do lodówki. dekoracja tortu: dobrze schłodzoną śmietankę ubijam
Blog kulinarny S9.PL