trzydziestki upiekłam sobie tort. Wy też sobie upieczcie, nawet bez okazji,a co ;) SKŁADNIKI: Na tortownicę o średnicy około 23 cm. Biszkopt kakaowy: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 5 jajek 5 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej tortowej 2 łyżki gorzkiego kakao 100 ml wódki o smaku pomarańczowym do nasączenia blatów Masa pomarańczowa: 250 g serka mascarpone(...)blaty: najlepiej długim nożem z ząbkami, lub za pomocą nitki. Nasączamy blaty wódką pomarańczową. Smarujemy pierwszy blat całą masą pomarańczową, przykrywamy drugim blatem. Wierzch i boki tortu smarujemy masą czekoladową. Torcik ozdabiamy według własnych upodobań - ja użyłam szpatułek do wygładzania i dekoracji ciast. Odstawiamy torcik na kilka godzin do lodówki. Tort kroimy nożem zanurzonym na chwilę w gorącej wodzie
W kuchni Katieskropić 1/3 ilości wiśniówki, posmarować resztą konfitury wiśniowej i wyłożyć 1/3 masy z wanilią. Przykryć ostatnim, górnym krążkiem, skropić do resztą wiśniówki. Wierzch i boki pokryć ostatnią częścią masy. Boki tortu obłożyć dłonią tartą czekoladą. Wierzch udekorować masą, wiśniami i dekoracjami z czekolady. Wstawić do lodówki do czasu podania. Można od razu podawać po przełożeniu lub po 2-3 godzinach
Blondynka Gotujełyżek cukru pudru lub do smaku wykonanie: Śmietankę ubijamy na pół sztywno dodając stopniowo cukier puder. Serek rozmikowujemy. Dodajemy do niego śmietankę z cukrem i miksujemy, aż masa stanie się gęsta. dodatkowo: ok. 1/2 -1 słoiczka dżemu brzoskwiniowego 2 pomarańcze, obrane i pokrojone na mniejsze kawałeczki ok. 200-250 g podłużnych biszkoptów wstążka opcjonalnie dodatkowy krem do dekoracji wierzchu (zmiksowałam(...)śmietanki kremówki z 125 g serkiem mascarpone oraz cukrem do smaku + barwniki) składniki na nasączenie: ok. 200 ml naparu z herbaty wymieszane z 1 łyżeczką soku z cytryny wykonanie tortu: Pierwszy blat biszkoptu nasączamy, smarujemy dżemem, układamy część owoców, wykładamy 1/3 kremu, przykrywamy drugim blatem, nasączmy go, smarujemy dżemem, układamy pozostałe owoce, wykładamy drugą część kremu. Przykrywamy trzecim blatem. Nasączamy
Domowy Smak Jedzeniałyżek cukru pudru lub do smaku wykonanie: Śmietankę ubijamy na pół sztywno dodając stopniowo cukier puder. Serek rozmikowujemy. Dodajemy do niego śmietankę z cukrem i miksujemy, aż masa stanie się gęsta. dodatkowo: ok. 1/2 -1 słoiczka dżemu brzoskwiniowego 2 pomarańcze, obrane i pokrojone na mniejsze kawałeczki ok. 200-250 g podłużnych biszkoptów wstążka opcjonalnie dodatkowy krem do dekoracji wierzchu (zmiksowałam(...)śmietanki kremówki z 125 g serkiem mascarpone oraz cukrem do smaku + barwniki) składniki na nasączenie: ok. 200 ml naparu z herbaty wymieszane z 1 łyżeczką soku z cytryny wykonanie tortu: Pierwszy blat biszkoptu nasączamy, smarujemy dżemem, układamy część owoców, wykładamy 1/3 kremu, przykrywamy drugim blatem, nasączmy go, smarujemy dżemem, układamy pozostałe owoce, wykładamy drugą część kremu. Przykrywamy trzecim blatem. Nasączamy
Domowy Smak Jedzeniazdolności plastycznych. Jeśli mieszkasz w UK możesz takie wydruki zamówić Tu . Polecam! Iwonka wydrukuje wszystko i doradzi jak użyć wydruków na torcie, aby wyglądały pięknie i nie powtarzalnie. Trawa została wykonana z masy maślanej zabarwionej barwnikiem spożywczym i wyciskanej przy użyciu rękawa cukierniczego i specjalnej tylki Tu możecie sprawdzić jak ta tylka wygląda. Dwa biszkopty- jeden(...)smaku) cukru pudru 1/2 łyżeczki pasty waniliowej 37 g groszków czekoladowych Maltesers Mascarpone z śmietaną i cukrem pudrem utrzeć na stabilny krem. Groszki dodamy przy składaniu tortu bezpośrednio na krem. Masa maślana do posmarowania tortu na wierzchu 500 g słodzonego mleka skondensowanego 700 g masła 82 % sok wyciśnięty z jednej cytryny Barwnik w żelu zielony Masło utrzeć na puszystą
Piekarz-Kucharz-Garkotłukzdolności plastycznych. Jeśli mieszkasz w UK możesz takie wydruki zamówić Tu . Polecam! Iwonka wydrukuje wszystko i doradzi jak użyć wydruków na torcie, aby wyglądały pięknie i nie powtarzalnie. Trawa została wykonana z masy maślanej zabarwionej barwnikiem spożywczym i wyciskanej przy użyciu rękawa cukierniczego i specjalnej tylki Tu możecie sprawdzić jak ta tylka wygląda. Dwa biszkopty- jeden(...)smaku) cukru pudru 1/2 łyżeczki pasty waniliowej 37 g groszków czekoladowych Maltesers Mascarpone z śmietaną i cukrem pudrem utrzeć na stabilny krem. Groszki dodamy przy składaniu tortu bezpośrednio na krem. Masa maślana do posmarowania tortu na wierzchu 500 g słodzonego mleka skondensowanego 700 g masła 82 % sok wyciśnięty z jednej cytryny Barwnik w żelu zielony Masło utrzeć na puszystą
Piekarz-Kucharz-GarkotłukPyszne ciasto z dużą ilością kawowy :) Idealnie nadaje się do tortów z masą kawową, orzechową, kajmakową, czy do tortu tiramisu :D Składniki na biszkopt kawowy: 5 jajek 1/2 szklanki cukru 1 op. cukru wanilinowego 1 łyżka octu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kawy inki/rozpuszczalnej/mielonej 1 kopiasta łyżka kakao(...)Przygotowanie: Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawaj cukier. W międzyczasie do żółtek dodaj proszek do pieczenia oraz ocet i wymieszaj na jednolitą masę, odstaw. Po dokładnym ubiciu białek dodaj do nich żółtka i ponownie zmiksuj. Po uzyskaniu jednolitej masy, przesiej obydwie mąki i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj szpatułką (lub mikserem na najniższych obrotach
Kulinarna (nie)codziennośćmascarpone i delikatnie mieszamy łyżką! Następnie dodajemy cukier puder oraz mleczko kokosowe i ponownie mieszamy do połączenia składników. 1/3 masy odkładamy do lodówki (do dekoracji boków i wierzchu tortu). Do reszty masy natomiast dodajemy wiórki, mieszamy do połączenia. Składniki do nasączenia biszkoptu: 75 ml likieru migdałowego (amaretto) 75 ml mleczka kokosowego Likier i mleczko mieszamy ze sobą. Jeden blat biszkoptu(...)wiórkami. Następnie kładziemy drugi biszkopt, nasączamy pozostałym likierem z mleczkiem. Na biszkopt wykładamy pozostałą część kremu z wiórkami. Na wierzch wykładamy ostatni biszkopt. Boki i wierzch tortu smarujemy pozostawioną wcześniej resztą masy. Oprószamy pozostałymi wiórkami kokosowymi i dekorujemy wg uznania. Schładzamy przez minimum 3 godziny w lodówce. Przed wyłożeniem masy kokosowej można oprószyć biszkopt startą gorzką czekoladą. Smacznego
Moje-pitraszeniepamiętam takiego ciasta lub tortu żeby tak szybko zniknął z patery. Mimo, że nie był jakiś szczególnie wyszukany. Ot taki zwykły biszkopt i masa na bazie mojego ulubionego jogurtu greckiego. Polecam jest prosty w przygotowaniu i bardzo lekki. Z pewnością dopomnicie się o dokładkę :) SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 18 CM: BISZKOPT: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki(...)wodą. Jogurt ubijamy, dodajemy cukier puder oraz zimną galaretkę. Masę dobrze miksujemy, chowamy na chwilę do lodówki. Gdy zacznie tężeć masę dzielimy na 2 części i przekładamy biszkopty. Tort schładzamy. MASA DO DEKORACJI: Szklankę mleka gotujemy z czekoladą i cukrem. W pozostałym mleku mieszamy budyń. Wlewamy na wrzące mleko i gotujemy. Cały czas mieszamy. Budyń odstawiamy w chłodne miejsce. Nakrywamy
Pani na deserBeza Pavlova z kremem i malinami to jeden z moich ulubionych deserów . Tym razem Madzia zrobiła mi ogromną niespodziankę i przygotowała ten pyszny tort bezowy . Beza
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Ostatni rok upłynął mi pod znakiem „nauczę się piec ciasta”, takie z masami, przekładane dobrocią. Ba! Marzyły mi się torty piętrowe(...)obrazka i takie, przy których czołowi cukiernicy zdychają z zazdrości. Podjęłam nawet pewne próby, które ucieszyły tylko wsiowy drób. Jednak odkryłam coś innego. Mimo że ciasta z masami i torty wielopiętrowe nie są mi pisane, lubię i umiem piec bułki, bułeczki, drożdżówki i nawet czasem chleby. Kocham bawić się ciastem, lubię konsystencję ciasta i kocham patrzeć, jak drożdże rozwijają swoją
ladykitchendodajemy cukier. Dodać serek mascarpone i szybko wymieszać. Dodatkowo: 100 g gorzkiej czekolady, startej na tarce o dużych oczkach Wykonanie [TORT]: Jeden blat biszkoptu kładziemy na tortownicy. Nasączamy 1/3 mieszanki kawy z likierem. Wykładamy 1/3 masy z mascarpone, którą(...)posypujemy 1/3 wiórków gorzkiej czekolady. Następnie wykładamy 2 blat, nasączamy, wykładamy 1/3 masy mascarpone, posypujemy wiórkami gorzkiej czekolady. Z trzecim, wierzchnim blatem postępujemy tak samo jak z poprzednimi. Tort kończymy masą z mascarpone posypaną ostatnią częścią wiórków. Boki również smarujemy masą. Należy schłodzić ciasto przez ok. 3-4 godziny w lodówce
psgotujemyreszty masy dodajemy zmielone Michałki i miksujemy kilka sekund na najwyższych obrotach. Wstawiamy masę na 10 minut do lodówki. *ja sobie jeszcze odłożyłam trochę białej masy do dekoracji. PONCZ Składniki mieszamy ze sobą. SKŁADANIE TORTU Pierwszy orzechowy spód ponczujemy i dajemy(...)niego masę michałkową. Następnie roladę kroimy w takiej samej grubości koła i układamy na kremie. Na nie dajemy znów masę michałkową i kładziemy drugi orzechowy spód-ponczujemy. Masą michałkową smarujemy cały tort. Boki obtaczamy w zmielonych orzechach włoskich. W tym momencie polecam tort wstawić na około 30 minut do lodówki.Krem się zetnie i tort będzie stabilny. Potem dekorujemy według
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokumusi stać się jasna i puszysta (może to potrwać nawet 10minut). W drugiej większej misce rozmiksować serek mascarpone na gładką masę. Do serka dodać masę jajeczną i zmiksować tylko do połączenia się składników. Złożenie tortu: Ostudzony biszkopt przekroić na 3 części. Pierwszy blat ułożyć na paterze, skropić(...)likierem amaretto i przykryć 1/3 masy. Ułożyć drugi blat, również nasączyć likierem i przykryć 1/3 masy. Na końcu ułożyć ostatni blat, naponczować go i cały tort pokryć wokół ostatnią częścią masy. Cienką warstwę masy rozprowadzić także na górze tortu. Boki tortu ozdobić tartą czekoladą a wierzch tortu posypać kakaem (najlepiej zrobić to przez sitko). Na końcu ułożyć dekoracyjnie ciasteczka
Mania WypiekaniaProsty tort makowy z gotowej masy makowej z orzechami – Nowy, pyszny tort makowy w Małej Cukierence. Wygląda wspaniale, jest wilgotny, aromatyczny, bogaty, smaczny. W przygotowaniu jest prosty i szybki(...)Upieczone ciasto jest wilgotne, mokre, więc dodatkowo tortu już nie nasączałam. Dla aromatu można troszkę blaty ciasta skropić likierem. Polecam! (zmodyfikowany przepis ze strony zjemto.blog ). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Prosty tort makowy z gotowej masy makowej z orzechami Składniki: Ciasto: 6 jajek
Mała Cukierenka