niezawodna Iwonka (jeśli lepienie figurek z masy cukrowej nie jest waszą mocną stroną, zażyjcie tu do niej koniecznie) Tak o to powstał tort na 8 urodziny. Z masy cukrowej zrobione są tylko ozdoby. Pokryty z wierzchu jest czekoladowym ganache. W środku jest frużelina truskawkowa, krem z białej czekolady i pianka truskawkowa z borówkami(...)dokładnie wymieszać i przestudzić (powinna być nadal płynna) Śmietanę kremówkę ubić. Jak zacznie gęstnieć, dolewać cieniutkim strumieniem, przestudzoną galaretkę i miksować aż masa zgęstnieje. Borówki poukładamy później na na piance truskawkowej. Ganache do posmarowania tortu z wierzchu 500 g czekolady mlecznej 170 ml śmietany kremówki 150 g masła (82 % tłuszczu) Śmietanę zagotować krótko. Odstawić z ognie i wsypać
Piekarz-Kucharz-Garkotłuksmakiem i konstrukcją ciasta. Trochę podpytałem, trochę poczytałem i inspiracją miał być 3-BIT bez pieczenia, jednak nie byłbym sobą, gdybym czegoś nie zmienił i w efekcie końcowym mamy tort czekoladowy ze smakami popularnego batona 3-BITa. Czego użyłem? Biszkopt: -150 gram gorzkiej czekolady 60% kakao -6 jajek -łyżeczka proszku do pieczenia -100 gram mąki TYP450 -łyżka masła -skórka(...)Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, ubijamy minutę. Dorzucamy startą czekoladę. Mieszamy delikatnie. Po ubiczu można dodać żelatyny około łyżeczki rozpuszczonej w dwóch łyżkach gorącej wody. Komponujemy tort: Biszkopt, masa budyniowa, biszkopt, kajmak. Całość pokrywamy śmietaną. Wkładamy na noc do lodówki. Podajemy posypując zgniecionymi herbatnikami i startą czekoladą. Dla wszystkich, którzy lubią jak słodycz skręca
BaRepasaromaty i smaki.Proponuje wiec dzis tort na bazie ciasta korzennego z pysznym budyniowym kremem. Na poczatku sceptycznie podchodzilam do tego polaczenia smakow, ale musze przyznac, ze ono sie sprawdza. Tort korzenny z kremem budyniowymskladniki na ciasto: 3 szklanki maki 1 szklanka cukru 150g goracego miodu 4 jajka lyzeczka sody oczyszczonej 1 lyzka przyprawy do piernika skladniki na krem: 3 szklanki(...)mikserem smietane kremowke z dodatkiem usztywniacza. Mozna doslodzic smietane jesli ktos lubi slodkie wypieki. Na koncu do ubitej smietany dodajemy dobrze wystudzona biala czekolade i starannie mieszamy. Gotowa masa dekorujemy tort. Ja dodatkowo ozdobilam boki i gore tortu mielonymi orzechami laskowymi.Ciasto chlodzimy w lodowe jednak przed podaniem nalezy je wyciagnac przynajmniej godzine wczesniej.Smacznego
Przysmaki Karolkiprzykładam migdały. Reszta kajmaku – 1/2 puszki przekładam do miseczki i rozpuszczam w mikrofalówce, polewam po torcie. Torcik wkładam do lodówki na kilka godzin. Jest pyszny. Artykuł Tort z masą krówkową pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plśmietanowa. Kremówkę ubić i dodać śmietan fix i cukier puder. Dokładnie wymieszać. Biszkopt przekroić na 3 części. Na dwa krążki wyłożyć malinowy krem. Przykryć ostatnim krążkiem. Cały tort posmarować masą śmietanową. Udekorować malinami i kolorową posypką. Ciasto powstało w ramach akcji Ciasto na niedzielę , gdzie tym razem królują maliny. Razem ze mną wypiekały: Paulina , Szóste niebo
Ewusiowe SmakiTort czeski jest ciastem pracochłonnym i zabierze kilka godzin na jego przygotowanie. Przede wszystkim musicie nastawić się na to, że ciasto musi jeden dzień poczekać przed skonsumowaniem. Właściwie masa zmiękczy tort już po około 12 godzinach, ale lepiej poćwiczyć cierpliwość i poczekać kolejne 12 :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
Przepisy Aleksandryznów mielić do uzyskania lepiącej się masy, którą wyłożyć do pudełka, ugnieść i wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Następnego dnia przed podaniem tortu oddzielać kawałki masy i uformować serduszka np. za pomocą sylikonowej formy do kostek lodu w tym kształcie, lub ręcznie. Maliny zmielić na pył w młynku do kawy i obtoczyć w nich serduszka(...)wody oraz z kakao na gładką masę. Agar/żelatynę namoczyć w ¼ szkl. wody w garnuszku przez ok 5 minut. Następnie dodać śliwkową masę i zagotować ciągle mieszając (jeśli użyty jest agar gotować dodatkowo 2-3 minuty). Tort oddzielić nożem od boków tortownicy i wyjąć go. Polewę wylać na górę i wyrównać, 2 łyżki polewy zostawić i przyklejać na nią
Candy Pandaspoprosiłam o fanpaga. I tak jestem z wami już przeszło rok. Z okazji rocznicy fanpaga zapraszam was na tort orzechowo - czekoladowy z karmelem. Tym razem zrobiłam z mamą tort bez masy, bo tatuś nie lubi tych z masą. A tacie też trzeba czasem zrobić przyjemność. Składniki: Biszkopt 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 mąki ziemniaczanej 3/4 drobnego cukru(...)połączenia się składników. Wsypujemy zmielone orzechy i mieszamy do równomiernego rozprowadzenia. Na pierwszy blat nakładamy masę, kładziemy drugi blat i nakładamy na niego czekośliwkę. Przygotowujemy ganche. Śmietanę podgrzewamy i dodajemy do niej połamaną czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy żeby wystygła. Zimnym ganche tynkujemy tort. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia i nakładamy kolejną porcję ganche. Na wierzch wylewamy karmel
Lili w kuchniprzypominają nam o lecie. Góra tortu nie przez przypadek jest chaotyczna – idealnie wpasowuje się w charakter mojej córki Składniki na ciasto czekoladowe: 200 g gorzkiej czekolady (idealnie minimum 70% kakao) 4 jaja 125 g masła 100 g drobnego cukru 100 g mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę budyniową: 3 żółtka (z białek upiekłam bezy(...)dokładnie zmiksować całość na gładką masę. Masę podzielić na pół. Do jednej połowy dodać borówki i 50 g połamanych bez. Przykryć drugim krążkiem i drugą połową masy posmarować górę i boki tortu. Wstawić do lodówki aż masa stwardnieje (ja wystawiłam na taras i w ciągu godziny przy mroźnej aurze, masa była idealnie twarda). W międzyczasie przygotować ozdoby na tort
gutfutrodziców. Poniżej znajdziecie kilka pomysłów, wskazówek a także linki do przepisów które wykorzystałam. Na dzień w którym urządzaliśmy urodziny, zapowiadali 35 stopni upału…Najbardziej obawiałam się o tort. Jaką masę zrobić aby się nie rozpłynął. Użyłam więc żelatyny a gotowe ciasto zabrałam w lodówce turystycznej do której włożyłam chłodzące wkłady. W ten sposób z ciastem nic się nie stało(...)drugim biszkoptem i znowu przekładamy masą. Przykrywamy trzecią. Na wierzchu i bokach rozsmarowujemy masę. Odkładamy do schłodzenia na noc. Aby nadać imprezie bardziej dziecięcego wymiaru postanowiłam ozdobić działkę kolorowymi balonami i własnoręcznie zrobionymi pomponami z tiulu. Koszt ozdób malutki a efekt zadowalający. Wszystkie przekąski oraz tort ustawiłam na stoliku i krzesłach pod drzewem pod którym większość dnia jest cień
Mienta blogbarwnik spożywczy (opcjonalnie) Do miski przekładamy twaróg, dodajemy jogurt, sól i cukier. Wszystko ubijamy mikserem przez ok. 3 minuty. Masę można zabarwić na dowolny kolor. Jest ona dość płynna i raczej nie da się z niej formować dekoracji, ale tort możecie ozdobić owocami lub posypką czekoladową. Dodatki: kilka łyżek brzoskwiniowej konfitury (dżem dopasujcie do smaku użytych owoców) sok z cytryny(...)Górę tortu także skrapiamy lekko sokiem z cytryny i smarujemy resztą masy twarogowej. Górę ozdabiamy wg własnego uznania - układamy owoce, posypujemy wiórkami czekoladowymi lub ozdabiamy literkami. Tort wstawiamy do lodówki do stężenia masy na przynajmniej 2-3 h, a najlepiej na całą noc przed planowanym podaniem. Mój tort może nie jest dziełem sztuki, ale jest zrobiony od serca i smakuje
Cooking MonsterDzisiaj dostałam zlecenie na wykonanie małego tortu dla koleżanki mojej mamy. Postanowiłam wykazać się swoją inwencją twórczą i sama stworzyć przepis. Zdecydowałam się na tort kawowy i masę o smaku czekoladowym. Torcik był niewielki więc praca nad nim nie była zbyt długotrwała. Cala jednak zabawa tkwiła w dekoracji. Po raz pierwszy zdecydowałam się użyć masy cukrowej(...)celu masa udekorowałam jedynie wierzch a ścianki obłożyłam masą waniliową (niestety czekoladowej mi brakło) i wiórkami kokosowymi. Efekt moich zmagań widać poniżej. Tort okazał się trafionym pomysłem, ciasto kawowe nie jest zbyt słodkie za to masa czekoladowa rekompensuje wszystko każdemu łasuchowi. Polecam napączowanie ciasta alkoholem, tylko należy uważać z trunkiem z dwóch powodów. Po pierwsze chyba nikt nie chciał
ciastkarnia na kruchym spodzieNadchodzący tydzień rozpoczynamy od wpisu na słodko. Chciałabym Wam przedstawić ciasto, którym zachwycałam się w dzieciństwie. Dziś, w czasach tortów z masy marcepanowej, bezglutenowych ciast czekoladowych czy fantazyjnych babeczek może wydawać się „słabe”. Ot, taki biszkopt z masą, wykończony galaretką – placek rodem z PRL-u. Kto pamięta tamte czasy, pamięta również, że słodkości zachwycały właśnie swoją prostotą :) SKŁADNIKI: Na tortownicę
W kuchni Katietort samodzielnie w domu. Tym razem był to tort z kolorową dekoracją z MM'sów w kształcie tęczy. Przepis znalazłam u Kasi z bloga " Gotuję bo lubię ". Tort ten to biszkopt przełożony masą z mascarpone i nutellą oraz konfiturą truskawkową. Biszkopt nie zawiera proszku do pieczenia a mimo to pięknie i równo wyrasta. Po upieczeniu nie opada co zawdzięczamy(...)szklanki letniej wody 2 łyżeczki cukru 1 łyżka soku z cytryny Dodatkowo: 300 g konfitury truskawkowej 250 g MM'sów kilka białych pianek marshmallows Pierwszy blat tortu nasączyć i wyłożyć połowę masy. Przykryć drugim blatem, nasączyć go. Rozsmarować całą konfiturą. Nałożyć ostatni blat. Docisnąć. Pozostałym kremem pokryć górę tortu wraz z bokami. Na wierzch ułożyć tęczę z MM'sów oraz
Moja Galeria Smakujesienny wieczór zapraszam na pyszny Tort Książęcy, będący połączeniem biszkoptów, ciasta kokosowego, masy z pomadek "Michałków" oraz masy kakaowej. Już jeden kęs tortu sprawi ogromną radość dla naszego podniebienia. Warto go przygotować, bo jest przepyszny. SKŁADNIKI: Biszkopt ciemny: 3 jajka, ½ szklanki cukru, ¾ szklanki mąki, 4 łyżki oleju, ½ łyżki proszku do pieczenia, ½ łyżki octu, 1 łyżka kakao, Biszkopt jasny: 2 jajka(...)biszkopt ciemny wykładam połowę masy z Michałków. Wyrównuję i przykrywam ciastem kokosowym. Na ciasto kokosowe wykładam drugą połowę masy michałkowej. Wyrównuję i przykrywam biszkoptem jasnym. Masą kakaową smaruję boki oraz wierzch tortu. Boki tortu dodatkowo obsypuję posiekanymi orzechami włoskimi. Wierzch dekoruję kwiatami z opłatków. Gotowy tort wstawiam na godzinę do lodówki
Tradycyjna kuchnia Kasi