Następnie dodajemy mleko oraz cukier i serek mascarpone. Do masy powoli wsypujemy mleko w proszku, nieustannie mieszając. Na koniec łączymy wszystkie składniki z wcześniej ubitą śmietanką. Wykładamy masę na jedną warstwę tortu. Nadzienie z Ferrero Rocher Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Do serka mascarpone dodajemy pokruszone praliny Ferrero. Następnie przekładamy przestygniętą czekoladę do masy z serka. Na koniec łączymy wszystkie(...)składniki z wcześniej ubitą śmietanką. Dorzucamy wiśnie i dokładnie mieszamy. Wykładamy masę na 2 warstwę tortu. Polewa/ Glazura Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Dodajemy 3 łyżki śmietanki oraz 3 łyżki żelatyny, rozpuszczonej w 1/2 szkl. gorącej wody, cały czas energicznie mieszając. Tak przygotowaną, lekko przestygniętą polewę wylewamy na wierzch tortu, nie zapominając o brzegach. Całość dekorujemy batonikami Kinder Bueno
Pyszny DuetPierwszy raz robiłam tort dekorowany masą cukrową, wyszedł jak dziecku w przedszkolu, ale się spodobał :) Za wszelkie rady dziękuję Marcie R-K, bezsprzecznej mistrzyni dekoracji tortów :) Składniki: biszkopt: 5 jajek 3/4 … Czytaj dalej Tort Minionek
czarrna od kuchniokoło 2 godzin. Do posmarowania tortu możecie użyć bitej śmietany, lub masy maślanej. Masa maślana ma tą zaletę, że nie rozpuszcza dekoracji z masy cukrowej. Krem maślany do posmarowania tortu 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki mleka 400 g miękkiego masła sok z cytryny Wsypać cukier puder do garnka i zalać mlekiem. Zagotować(...)Schłodzić. W misie miksera ubić masło na puszystą masę. Do puszystego masła, cały czas miksując dodawać mleko z cukrem pudrem. Miksować tak długo aż masa będzie biała (około 4 - 6 minut) Do ozdoby tortu użyłam bezików upieczonych kilka dni wcześniej, makaroników, które piekłam dwa razy ze łzami w oczach, modląc się, aby ta partia w końcu się udała
Piekarz-Kucharz-GarkotłukJeden przepis już znajduje się na blogu i jest to Tort w stylu angielskim - przepyszny i uzależniający, a drugi powstał z czystego przypadku. Składniki na dwa cienkie biszkopty: szykujemy po- 3 jajka 6 płaskich łyżek cukru 2 łyżki mąki 1 łyżeczce proszku do pieczenia 1 łyżce octu Masa: 2 kostki masła po 250 gram 4 budynie śmietankowe 4 szklanki(...)dodając cukier waniliowy. Obie masy odstawiam do lodówki. Zwinięty biszkopt rozwijam, smaruję cienką warstwą dżemu, a na to kładę warstwę kremu cytrynowego. Układam pasy ciasta jeden przy drugim , smaruję najpierw dżemem, potem kremem. Wszystko po kolei zwijam jak roladę, ustawiam w pionie i odstawiam do lodówki na ok 2 godziny. Po tym czasie wyjmuję tort, wierzch i boki smaruję
Ciasteczkowy Potwórkoniec dosypuję cukier puder wg uznania i ponownie delikatnie miksuję. Teraz mogę przystąpić do złożenia tortu. Pierwszy blat nasączam 1/3 wody z herbatą, wykładam krem kajmakowy. Krem przykrywam drugim blatem, który również nasączam. Następnie wykładam krem mango i przykrywam trzecim blatem, który również nasączam. Tort wstawiam do lodówki do schłodzenia na kilka godzin. Krem na tynk: 250 g miękkiego masła(...)mlekiem w proszku i dokładnie miksuję. Odkładam dwie łyżki białego kremu, a do reszty dodaję rozpuszczoną czekoladę oraz kakao i miksuję na niskich obrotach do uzyskania jednolitej masy. Schłodzony tort wyciągam z lodówki, obkładam cienką warstwą czekoladowego kremu, wyrównuję i wstawiam do lodówki na ok 30 minut. Następnie wykonuję drugą warstwę tynku i ponownie tort wędruje do lodówki
Słodki sentymentDzisiaj na blogu alternatywa dla tych, którzy szczególnie nie przepadają za tradycyjnym tortem. Zamiast masy - domowy dżem truskawkowy, a wszystko oblane polewą czekoladową. Całość wieńczy zagadkowy napis wykonany białą czekoladą. Przyznacie ,że oryginalny? O co chodzi- wie tylko solenizant. Murzynek a' la tort w wykonaniu Kasi. Bardzo się cieszę, że moja synowa od czasu, do czasu podrzuci(...)czekolada do wykonania napisu WYKONANIE Cukier ,żółtka, masło, mleko, kakao oraz cukier waniliowy wrzucić do garnka. Wstawić na mały ogień. Podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Masę lekko ostudzić. Dodać mąkę bakalie i proszek do pieczenia, ubitą pianę i wszystko wymieszać. Piec 40-50 min w 180 stopniach C. Po upieczeniu placek przekroić na pół. Jedną
W kuchennym oknie Ewytort czekoladowy jest tak naprawdę wariacją na temat tych babeczek z cukinii , tylko w bardziej odświętnej formie. No i krem został zmodyfikowany tak, żeby bardziej nadawał się na masę do tortu i ogólnie lepiej trzymał formę. Jeśli pamiętacie babeczki, to wiecie, że zawierały one zarówno cukinię jak i awokado . Tak jest też w tym przypadku. Tak, tak – blaty naszego tortu(...)awokado - także bardzo odżywczy i zdrowy. No i niskowęglowodanowy! Po prostu rewelacyjny! Dania Deser Kuchnia Europejska , Wege Keyword biszkopt , brownie , ciasta z kremem , czekolada , jajka , mus z awokado , torcik , tort Porcje 16 porcji Czas przygotowania 20 minut Czas gotowania 20 minut Składniki Ciasto czekoladowe z cukinii 4 jaja 220 g cukinii 0,25 szklanki rafinowanego oleju kokosowego 160 g jogurtu
Modern Cave GirlTort o dwóch smakach i kolorach. Cała jego słodycz została przełamana dżemem wiśniowym i porzeczkowym. Składniki biszkopt kakaowy 2szt ( tortownica 24 cm ) 2 x 3 jajka
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyDziś częstuję tortem czekoladowym :) Pierwszy raz robiłam, trochę nakombinowałam ale efekt końcowy jest zadowalający :) Polecam, spróbujcie. Składniki na biszkopt: 6 jajek szczypta soli 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Białka ze szczyptą soli ubić, dodając stopniowo cukier. Kiedy będą sztywne dodawać po jednym żółtku, cały czas(...)mascarpone i zmiksować. Następnie powoli wlewać przestudzoną czekoladę cały czas miksując, na koniec wsypać kakao, zmiksować. Wystudzony biszkopt przekroić na 3 blaty. Przełożyć masą czekoladową. Górę i boki tortu również wysmarować masą. Udekorować według uznania. Wstawić na kilka godzin do lodówki
Agusiowe smakołykiMoże nie na czasie, ale na pewno jeszcze nie raz się przyda. Tort zrobiłam, na komunię mojego syna i zachwycił wszystkich gości. Puszysty biszkopt i niesamowicie smaczna masa na bazie serka mascarpone z borówką amerykańską to jest to! Nie za słodki, lekki, po prostu pyszny. Składniki: 7 jaj 3/4 szklanki cukru 3 łyżki mąki Masa: 1 kg serka mascarpone(...)nasączam ponczem i odstawiam by masa stężała. Śmietanę do dekoracji ubijam na sztywno dodając zagęstnik z cukrem pudrem, następnie dodaję sok wyciśnięty z połowy cytryny i wykładam 2/3 masy na wierzch tortu. Rozsmarowuję na górze oraz bokach. Resztę masy dziele na części, zabarwiam, przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam dekoracje. Polewą robię napisy. Całość odstawiam do lodówki
Ciasteczkowy Potwórpoziome kreski na tej wysokości jak na początku ) Kończymy resztę w ten sposób Za pomocą tej techniki możemy przygotować różne torty np koszyczek malin czy tort grzybiarza z grzybkami z masy cukrowej lub ciasteczkami grzybkami Do takiego tortu można dorobić rączkę z masy cukrowej splatając 2 wałeczki masy , kształtując uchwyt i pozostawiając
Od kuchni czyli o wszystkim po trochękogo: dla szukających pomysłu na pyszny tort dla mających orzechy włoskie dla tych, które torty zazwyczaj "zamulają" Składniki na ciasto ciemne: 7 jajek 1 szklanka cukru 5 łyżek mąki 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie ciasta ciemnego : Ubić białka na sztywną pianę, dodać do niego żółtka, cukier, kakao oraz proszek do pieczenia zmieszany z przesianą(...)alkohol. Gotowy tort oblać polewą kakaową/czekoladową lub roztopioną gorzką czekoladą (potrzeba 200g). Tort można też wykonać na blaszce prostokątnej (standardowej) - będzie wtedy bardziej płaskie. Przełożenie tortu: placek kakaowy masa placek orzechowy masa placek kakaowy polewa czekoladowa Przepis pochodzi z książki "103 ciasta siostry Anastazji
Mania Wypiekaniaznałam tego ciasta wcześniej mimo iż na blogu byłam nie raz. Może ciasto jest nieco pracochłonne i potrzebuje czasu ale efekt końcowy jest tego wart w 100%. Tort czekoladowo makowy z bezami (opium) Biszkopt; 7 jajek 7 łyżek cukru kryształu 6 łyżek mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 4 łyżki ciemnego kakao Przygotowanie; Białka oddzielamy od żółtek(...)część), blat bezowy, krem kawowo makowy (2 część), blat biszkoptu, poncz, powidło, krem kawowo makowy (3 część), blat bezowy, krem makowo kawowy (4częsc), blat biszkoptu, poncz. Odłożoną masą smarujemy tort, nast ępnie posypujemy startą gorzką czekoladą. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Wyjąć z lodówki na około pół godziny przed podaniem , aby krem zmiękł i tort lepiej się kroił
Radość kipiąca uśmiechem.Tort dla wielbicieli czekoladowych smaków. Nie chciałam żeby był za słodki więc krem zrobiłam pół na pół z deserowej i gorzkiej czekolady a czekoladowy smak przełamałam powidłami śliwkowymi. *tortownica 26 cm Składniki: na biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki 1/3 szklanki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru na przełożenie: 600 ml śmietanki 36% 2 tabliczki dobrej(...)posmarować powidłami. Drugą warstwę przygotować tak samo jak pierwszą, rozprowadzić na biszkopcie i przykryć ostatnim blatem ciasta. Odstawić całość do schłodzenia. Następnie wierzch i boki tortu obsmarować masą maślaną i dowolnie udekorować masą cukrową
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadokładnie mieszamy. Gotową masę przekładamy na blaszkę i szybko formujemy gozinaki w dowolny kształt (w naszej pierwszej opcji był to okrąg z którego później wycięliśmy kawałki jak w torcie) aby masa nie stężała bo wtedy zostanie nam dziwnego kształtu bryła :) Aby lepiej i równomiernie uformować naszą masę pomagamy sobie – najlepiej – małym drewnianym wałeczkiem (choć i duży może być
Kuchenne Wariacje