wtorkowe popołudnie zapraszam na pyszny tort będący połączeniem sernika, bezy, masy serowo- śmietanowej oraz owoców. Tort jest bardzo kremowy i rozpływa się w ustach. Warto go przygotować. SKŁADNIKI: Sernik: 3 jajka, 3/4 szklanki cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, ½ opakowania budyniu waniliowego, 700 g twarogu sernikowego z Mascarpone President, Beza : 3 białka, ½ szklanki cukru pudru, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej(...)fixem. Dodaję twaróg i wszystko razem ubijam. 4. Połowę przygotowanej masy wykładam na upieczony sernik. Na masie układam owoce. Przykrywam bezą. Boki obsypuję kolorowymi wiórkami kokosowymi. Pozostałą masą dekoruję wierzch ciasta. Tort dodatkowo dekoruję ulubionymi owocami
Tradycyjna kuchnia Kasiminimalną ilością zimnej wody i mieszamy, aż napęcznieje. Rozpuszczamy w mikrofalówce i studzimy. Wlewamy powoli do masy i mieszamy trzepaczką. Żelatyna nie może być zbyt ciepła - wówczas wlana do zimnej masy spowoduje powstanie grudek. Masę dzielimy na dwie równe części, do jednej dosypujemy zmielony wierzch biszkopta i mieszamy. Składanie ciasta: Spód biszkoptowy wkładamy(...)która bardzo dobrze wpasowała smakowo w całą kompozycję. Wykładamy masę z okruszkami, wyrównujemy. Teraz, miejsce w miejsce wykładamy podłużne biszkopty, wcześniej moczone w pozostałym ponczu z wody i cytryny. Na biszkopty wykładamy drugą połowę masy orzechowej, wyrównujemy. Wierzch posypałam po prostu startą białą czekoladą. Tort powinien chłodzić się całą noc, by smaki się przegryzły
Kronika Piekarnikalimonki i włączamy urządzenie dosłownie na 10 sekund, prędkość 4. Przełożenie: Biszkopt- odrobina kremu śmietankowego- połowa kremu owocowego- biszkopt- odrobina kremu śmietankowego- reszta kremu owocowego- biszkopt. Chłodzimy. Tort wykańczamy resztą masy śmietankowej, polewą z rozpuszczonej ze śmietanką czekolady (w kąpieli wodnej), perełkami, kwiatami i owocami. Sposób przygotowania tradycyjny: Biszkopt- Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli. Do sztywnej piany(...)hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Tort wykańczamy resztą masy śmietankowej, polewą z rozpuszczonej ze śmietanką czekolady (w kąpieli wodnej), perełkami, kwiatami i owocami
Kuchnia w czekoladzieśliwkowy 😉 Nie zawiera mleka ani kremu w środku, za to ma soczyste, śliwkowe nadzienie. Hasło „tort bezmleczny” niestety wielu kojarzy się negatywnie: no bo to pewnie tort bez masy, bez bitej śmietany, … Artykuł Bezmleczny tort marchewkowo-śliwkowy pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówkapieczenia pół szklanki cukru 3 jajka 3 łyżeczki kakao Poncz: szklanka zaparzonej mocnej herbaty z cytryną Do przełożenia: dowolna masa, np. karpatkowa lub masa kajmakowa z puszki, albo masa do tortów Dodatkowo: ok. 3 50 g masy cukrowej, kolory dowolne Przygotowanie: Biszkopt: Na początku zabieramy się do upieczenia biszkoptu, przepis tutaj . Po ostudzeniu można wycinać kółka. Część wycięłam okrągłą wykrawaczką
Domowa Cookierenka Agidodatkiem lemon curd i orzechów włoskich to propozycja szczególnie dla tych, którzy nie lubią bardzo słodkich tortów. Czyli w sam raz dla mnie i dla Siostry, która mam nadzieję kiedyś go upiecze. Cytryna jest w każdej warstwie – cieście, lemon curd oraz masie śmietankowej i wcale nie jest jej za dużo, my dodatkowo ozdobiliśmy torcik startą skórką z cytryny. Składniki
niecodziennikparywyrównać nierówności. Teraz warto wstawić tort na 2 godziny do lodówki, żeby śmietana zesztywniała. Ułatwi to dekorowanie ciasta lukrem. Teraz dekoracja:) Ja użyłam do niej 500g białej masy cukrowej na pokrycie tortu. Buźka myszki jest zrobiona z masy czarnej, cielistej, fuksjowej, białej i jasnoróżowej. Najpierw wydrukowałam sobie dwa wizerunki Myszki Minnie (wyszukane w grafice Google). Jeden egzemplarz zostawiłam na wzór(...)drugi pocięłam na kawałki, które stanowiły szablony: uszy i czarny obwód osobno, cielista buźka osobno, osobno oczy, uśmiech itp. Przykładałam je kolejno do rozwałkowanych mas cukrowych i wycinałam ostrym nożem. Później poskładałam wszystko na torcie - i gotowe. Na koniec udekorowałam całość srebrnymi perełkami cukrowymi
Kulinarne Inspiracjebezy jest raczej niewykonalne), skorzystałam z gotowego podkładu bezowego. Mam nadzieję, że kiedyś w końcu uda mi się dopiąć swego i zrobić wersję z własnoręcznie zrobionym podkładem bezowym. Tort bezowy z masą cytrynową podkłady bezowe (300g) kilka małych bezików masa cytrynowa: 1 szklanka soku z cytryny skórka z dwóch cytryn 1 1/4 szkl cukru 6 jajek 75 g masła(...)wrzucamy paseczki z cytrynowej skórki i gotujemy na małym ogniu, aż zmiękną i delikatnie ściemnieją. Wyciągamy je i rozkładamy na płaskiej powierzchni każdą z osobna, by wystygły. Tort składamy przekładając blaty bezowe masą cytrynową. Dekorujemy skórką cytrynową i bezikami. Warto wstawić tort do lodówki (albo jeszcze lepiej zamrażalnika
Moje Pyszne Siódme Niebomasy. Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy. Pierwsze 15 minut 140 -150 stopni C, kolejne 35 minut 120 stopni C. Blaty kokosowo-bezowe wyjmujemy z pieca, całkowicie studzimy. MASA DO TORTU: - 500 ml śmietanki 36% tłuszczu (schłodzonej przez noc w lodówce) - 400 g serka mascarpone - 4 łyżki cukru pudru DIAMANT - opcjonalnie żelatyna instant (1 łyżka) - ziarenka z 1 laski wanilii(...)ananasa - 2 łyżki masła - 2 łyżki cukru DIAMANT drobny Na suchej patelni zrumień wiórki kokosowe. Przesyp na talerzyk, zużyj do posypania tortu. Na patelni rozpuść masło, dodaj ananasa przesmaż przez 2 minuty z każdej ze stron dodaj cukier. Masa zacznie się karmelizować, gdy będzie złota zakończ proces. Ananasa ostrożnie przełóż na papier do pieczenia. Gdy całkowicie ostygnie udekoruj nim tort
SMYKWKUCHNIcałości więc odetchnęłam z ulgą. Następnego dnia dostałam sms, że tort wszystkim smakował. Duma z siebie uniosła mnie pod chmury:D Tort wykonałam z biszkoptu waniliowego i masy czekoladowej. Niestety nie załączę zdjęć ukrojonego tortu z przyczyn wiadomych ale mam nadzieje, że wierzch was usatysfakcjonuje:) Mam nadzieje, że w przyszłości będę mogła się(...)niego mąkę ziemniaczaną. Ostudzony budyń dodajemy stopniowo do utartej margaryny i dalej miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Ostudzone ciasto dzielimy na 3 krążki i przekładamy je masą. Resztą masy obkładamy brzegi tortu. Dekoracja według uznania. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziepowtarzamy z drugą częścią ciasta – pamiętajcie, że górny torcik też musi mieć swoją tekturową podstawę. Tort schładzamy w lodówce do czasu ustabilizowania się kremu, około godziny. Pod masę cukrową w stylu angielskim tort należy dodatkowo obłożyć kremem na maśle. Mój ulubiony to połączenie kostki miękkiego masła Lurpak, szklanki przesianego cukru pudru, pół łyżeczki różowej soli i aromatu waniliowego razem(...)aromatem migdałowym – finalnie smakuje jak połączenie solonego karmelu z marcepanem. Masę maślaną najpierw należy rozsmarować na torcie jak najcieniej, starając się zablokować w niej na cieście wszystkie okruszki (polecam zerknąć na ten FILM ) . Po takim blokowaniu okruszków tort schładzamy, a następnie kładziemy grubszą warstwę maślanego kremu dla wyrównania całości – im gładsza powierzchnia maślanego kremu, tym lepiej i dokładniej przylgnie
Karo in the Kitchenwystygnięcia i dopiero wówczas wyciągamy je z tortownicy. Sprawdzone przepisy na torty: Rumuński tort czekoladowy amandine , Tort węgierski z wiśniami , Tort orzechowy z orzechów laskowych , Tort śmietankowo-jogurtowy z truskawkami Śmietankowa masa budyniowa W czasie gdy ciasto stygnie przygotowujemy budyniowy krem śmietankowy. Jest to tradycyjny przepis na masę budyniową, w naszej rodzinie obecny od kilkudziesięciu lat. Przygotowanie masy zaczynamy(...)ucieramy. Do miksowania warto użyć spiralnych końcówek a mikser ustawić na wysokie obroty - wówczas masa budyniowa będzie bardziej puszysta i delikatna. Gdy składniki się połączą śmietankowa masa budyniowa jest gotowa. Przekładamy tort czekoladowo-śmietankowy z truskawkami Przygotowujemy poncz do nasączenia ciasta. W filiżance wrzątkiem zalewamy łyżeczkę kakao z dodatkiem kawy rozpuszczalnej, odrobiny cukru i alkoholu. Wszystko zostawiamy do wystygnięcia. Truskawki
Gotujemy i jemywystygnięcia i dopiero wówczas wyciągamy je z tortownicy. Sprawdzone przepisy na torty: Rumuński tort czekoladowy amandine , Tort węgierski z wiśniami , Tort orzechowy z orzechów laskowych , Tort śmietankowo-jogurtowy z truskawkami Śmietankowa masa budyniowa W czasie gdy ciasto stygnie przygotowujemy budyniowy krem śmietankowy. Jest to tradycyjny przepis na masę budyniową, w naszej rodzinie obecny od kilkudziesięciu lat. Przygotowanie masy zaczynamy(...)ucieramy. Do miksowania warto użyć spiralnych końcówek a mikser ustawić na wysokie obroty - wówczas masa budyniowa będzie bardziej puszysta i delikatna. Gdy składniki się połączą śmietankowa masa budyniowa jest gotowa. Przekładamy tort czekoladowo-śmietankowy z truskawkami Przygotowujemy poncz do nasączenia ciasta. W filiżance wrzątkiem zalewamy łyżeczkę kakao z dodatkiem kawy rozpuszczalnej, odrobiny cukru i alkoholu. Wszystko zostawiamy do wystygnięcia. Truskawki
Korniszonkimalowania na torcie do Agnieszki Obłozy z TortLove.pl, aby wyręczyć się opłatkiem! Było to dla mnie ogromne wyzwanie. Pierwsze malowanie po szkoleniu i ogromny stres. Na szczęście nauka nie poszła w las i Karolinka mogła cieszyć się słodki tortem z ręcznie malowaną cheerleaderką. Ten tort jest tak zrobiony, że bez problemu możecie go udekorować wydrukiem na masie(...)cukrowej, opłatkiem, dripem lub inną słodką dekoracją. P.S. Pracę nad tortem najlepiej rozłożyć sobie na kilka dni. 1 dzień: Pieczemy biszkopt i przygotowujemy żelkę malinową. 2 dzień: Robimy krem oreo, mus truskawkowy i składamy tort (przekładamy biszkopt kremami). 3 dzień: Dekorujemy tort kremem maślanym i dekorujemy wydrukiem na masie cukrowej, opłatkiem waflowym lub dripem. 4 dzień: Tort z musem truskawkowym
Słodki PomysłKiedy po raz pierwszy wykonałam krem do tego tortu, przepadłam. Słodziutki, o świetnej konsystencji, po prostu przepyszny. Ciężko było uwierzyć, że takie cudo powstało z kaszy jaglanej. Zapraszam do wykonania! SKŁADNIKI: biszkopt (link) masa: - 200 gram kaszy jaglanej - mleko (tyle, aby wystawało ok. 3 cm nad wsypaną do garnka kaszą) - ok. 200 ml syropu z brzoskwiń - 3 łyżki żelatyny - brzoskwinie(...)łączę z masą jaglano- brzoskwiniową. Biszkopt kroję na 3 blaty. Na jeden blat wykładam masę, przykrywam biszkoptem, na to masa i ostatnia warstwa biszkoptu. Na koniec obkładam cały tort pozostałą masą i wykładam pozostałe brzoskwinie. Posypuję startą czekoladą. SMACZNEGO
Wielopokoleniowo