masa do tortu - 6951 przepisów (strona:29/464)

Torcik kakaowo- śmietankowy z wiśniami i czekoladową koronką 177

sztywną masę.   Jak już masa jest gotowa oddzielamy od niej ¼ masy. Do reszty dodajemy odsączone wiśnie. Mieszamy. Masą z wiśniami przekładamy blaty ciasta. Wierzch i boki tortu smarujemy masą bez wiśni. Dokładnie wygładzamy. Odstawiamy do lodówki. W między czasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Z papieru do pieczenia wycinamy pasek. Pasek ten musi być wysoki i szeroki

Passion of Cooking
tort czekoladowy 178

mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Odstawiamy do przestudzenia. Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę. Do masy maślanej stopniowo dodajemy czekoladę, może być letnia. Gotowym kremem przekładamy krążki ciasta (w krem wciskamy odsączone wiśnie) i smarujemy wierzch oraz boki. Taki tort wstawiamy do lodówki aby stężał. Ja pozostawiłam na noc w lodówce. składniki na ganache – drip: 60 g czekolady

Domowy Smak Jedzenia
Tort Imieninowy po raz trzeci! 222

byłby doskonałym uzupełnieniem biszkoptu makowego. I w końcu wymyśliłam, a raczej znalazłam inspirację podczas wielu wizyt na innych stronach i blogach kulinarnych. Padło na jabłko. Delikatna masa śmietanowo-jabłkowa jest wspaniałym uzupełnieniem tortu. Jabłko(...)jest TO o co mi chodziło!!! A solenizantka była wniebowzięta rezultatem. W końcu miała swój ukochany mak w torcie, który był poniekąd niemałą niespodzianką! ;D Tort makowy z masą jabłkową biszkopt makowy: 6jajek (białka + żółtka) 150g cukru, 120g mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200g maku masa śmietanowo-jabłkowa: 700 g obranych jabłek 50 g cukru

Moje Pyszne Siódme Niebo
Tort egipski 11228

kawałki (najlepiej rękoma – nie skaleczcie się tylko), uważając, by nie rozdrobnić karmelu na proszek. Ubitą śmietanę delikatnie mieszamy z orzechami i karmelem łyżką. Złożenie: Niewielką część masy budyniowej odkładamy na boki tortu. Na paterze lub talerzu układamy jeden blat. Rozsmarowujemy na nim 1/3 część masy budyniowej. Następnie 1/3 część masy śmietanowej z karmelem i orzechami. Następnie znów układamy blat(...)masę budyniową i masę śmietanową. Tak samo postępujemy z ostatnim piętrem (mama dała tylko dwie grubsze warstwy masy budyniowej, a trzy śmietanowej). Boki smarujemy wcześniej odłożoną masą budyniową. Schładzamy w lodówce. Tort możemy ozdobić np: orzechami – całymi lub mielonymi, płatkami migdałów lub nitkami z karmelu. Przepis dostałam od mamy, ale jest to zmodyfikowana wersja tortu egipskiego z Moich Wypieków

Poezja smaku
Tort z kaszy gryczanej z pesto i kurkami 231

Tort nie musi być na słodko podawany i masami przekładany.  Tort nie musi być na specjalne okazje przygotowywany,  jako deser serwowany. Taki tort na obiad zaskoczy każdego, a jego przygotowanie to nic trudnego! Mój tort z kaszy gryczanej z serkiem kremowym z pesto o kolorze wyjątkowym, z kurkami rodzinie podałam  i jego smakiem oraz wyglądem(...)kapary, kaszę, bułkę tartą, dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i chili do smaku. Ponownie mieszamy. Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Do formy przekładamy przygotowaną masę, na wierzch dodajemy pomidorki, które delikatnie wciskamy, żeby były na równo z kaszą. Tak przygotowane „ciasto gryczane” pieczemy 200°C ok. 25 min. Rada: wierzch można przykryć papierem do pieczenia

Moniki Smakołyki
TORT Z ORZECHAMI I CZEKOLADOWYMI SŁODKOŚCIAMI 190

było dziecinnie i kolorowo...Wszak to już 13 lat! Tort nie może być dziecinny ;) Długo zastanawiałam się co by tu zrobić żeby było inaczej ( staram się żeby każdy urodzinowy tort był inny niż poprzednie ) .Jako że syn jest wielkim łasuchem czekolady, w tym roku padło na taki wręcz ociekający czekoladowymi słodkościami. Na nim znajdzie wszystko co lubi ;) - później jak już(...)ukru i soku z cytryny. Wykładamy 4 duże łyżki masy śmietanowej, przykrywamy kolejnym plackiem, nasączamy, znów wykładamy masę. Powtarzamy tak, ąż wykorzystamy wszystkie spod biszkoptowe. Wierzch i boki tortu również smarujemy masą śmietanową, wygładzamy. Dekoracja: Boki tortu obsypujemy krokantem czekoladowym, dekorujemy ołówkami czekoladowymi pod skosem na każdym boku. Na wierzchu, z jednej strony tortu wykładamy wydruk cyfrowy. Z drugiej strony

Z Majeczką w kuchni
Bezglutenowy tort z masą z mascarpone i galaretką jabłkową 217

śmietanę z cukrem pudrem. Dodawać partiami mascarpone i ubijać do połączenia śmietany i sera. Można z mienić proporcje - doda ć więcej śmietan y a mniej sera. Wtedy masa będzie rzad sza . Do tortu lepsza jest gęsta. A rzad szą wersję można wykorzystać do innego ciasta lub deseru. Poncz do biszkoptu: 0,5 l przegotowanej zimnej wody sok z 1 dużej(...)były w formie zabezpieczają cej brzegi ciasta. Następnie położyłam ostatnią część biszkopta - tak, aby wewnętrzna jej część była na wierzchu i nasączyłam ponczem, również omijając brze gi. Całość tortu należy posmarować masą z mascarpone, wyrównując jego brzegi i wierzch. Wierzch ciasta posypałam tartą, gorzką czekoladą i ułożyłam przekrojone na pół winogrona bezpestkowe. Tort wyszedł bardzo duży. W sumie było

Ze smakiem bez glutenu
Tort z galaretką na Dzień Mamy 82

wierzch tortu (uwa\u017caj\u0105c na dekoracje z owoc\u00f3w).\r","Wstawi\u0107 do lod\u00f3wki do zastygni\u0119cia."],"keywords":"biszkopt,deser,d\u017cem,galaretka,masa \u015bmietanowa,masa \u015bmietanowo-mascarpone,mascarpone,owoce,tort"} Drukuj Tort z galaretką Składniki: BISZKOPT: 5 jajek, 1 szklanka mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki wody, sól, MASA ŚMIETANOWA: 500ml śmietanki(...)cukru i miksować na niskich obrotach. Piec 40min w 175st. MASA ŚMIETANOWA: Ubić śmietankę. W razie potrzeby dodać śmietan-fix. Na koniec dodać serek mascarpone delikatnie wymieszać. Nałożyć warstwami dżem malinowy i połowę masy śmietanowej na spód biszkoptowy. Przykryć drugą warstwą biszkoptu. Nałożyć dżem wiśniowu, na to resztę masy śmietanowej. Ułożyć pokrojone owoce. GALARETKA: Przygotować galaretkę zgodnie z opisem

Bardzo Gruby Smok
MASA MARCEPANOWA 244

Robicie sami masę marcepanową? Ja dostałam świetny przepis na wykonanie tej masy do zdobienia tortów. Przy okazji wypróbowałam świetny zestaw wykrawaczek z tłoczkiem ze sklepu mykitchen.pl  do wycinania kwiatów m.in z masy marcepanowej. Zobaczcie sami   Składniki: 250 g migdałów 250g cukru pudru 30ml Amaretto łyżeczka olejku migdałowego Sposób przygotowania: Wykonanie: Migdały włożyć do miski , zalać wrzątkiem(...)tłoczkiem ze sklepu mykitchen.pl Swietny gadżet dla osób lubiących dekorować swoje słodkośći. W zestawie znajdziemy 3 wykrawaczki o różnych wielkościach, dzięki którym bez trudu wytniemy z masy kwiatuszki które albo ułożymy pojedyńczo na torcie czy cieście lub ułożymy je w trójwymiarowy kwiat.Bezpośredni link do zakupu: http://mykitchen.pl/wykrawacze-do-lukru-z-tloczkiem-kwiatki-Delicia-Tescoma-3szt.html Polecam i zapraszam do odwiedzin sklepu. Tam napewno każdy znajdzie coś

Z Majeczką w kuchni
Tort beczka piwa 476

Mój pierwszy taki tort z ukrytym piętrem. Dla szwagra na okrągłą czterdziestkę ;) Boki pokryte ganache, etykieta to wydruk na papierze cukrowym.

Maślane ciasteczko
Tort na Chrzest św. 224

Pierwszy raz robiłam tort na tak ważną uroczystość :) Oto efekt.

Maślane ciasteczko
Tort czekoladowy 202

godziny. Po upieczeniu musimy sprawdzić patyczkiem czy jest już ciasto suche. Ciasto studzimy. Gdy ciasto jest już zimne, kroimy na 3 części. W tym czasie przygotowujemy masę do tortu. 200 g czekolady łamiemy na kostkę i wrzucamy do miski. Do rondelka wlewamy śmietanę i dodajemy do tego 100 g cukru. Podgrzewamy całość, prawie do zagotowania. następnie śmietankę dodajemy do czekolady(...)masy i przykrywamy drugim blatem. Ponownie smarujemy częścią masy i przykrywamy ostatnim blatem ciasta. Całe ciasto smarujemy masą czekoladową. Możemy posmarować również boki ciasta. Masę czekoladową możemy przełożyć do rękawa cukierniczego i ozdobić górę tortu. Tort możemy również udekorować świeżymi owocami. AmpedSense.OptimizeAdSpot('BP') Artykuł Tort czekoladowy pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne, śniadania, obiady, kolacje - FoodMagazine.pl

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Tort czekoladowo-gruszkowy i wprowadzenie do kwiatów cukrowych. 260

przykrywamy kolejnym blatem. Ten nasączamy dużą ilością, smarujemy musem czekoladowym i rozkładamy pozostałą ilość owoców. Przykrywamy ostatnim kawałkiem blatu kakaowego, który lekko nasączamy.  Tort wyciągamy z rantu, a wierzch i boki pokrywamy pozostałą częścią masy czekoladowej.   Mleko ze śmietanką podgrzewamy i wsypujemy czekoladę. Całość miksujemy i rozlewamy na torcie. Wygładzamy jednym ruchem, metalową szpatułką. Tort   umieszczamy(...)jest, abyście poznali charakterystykę najłatwiej dostępnych lukrów plastycznych, aby zrozumieć dlaczego do kwiatów się nie nadają. Zapewne podane przeze mnie informacje przydadzą się Wam również do dekorowania tortów. ;) Lukier plastyczny uniwersalny i masa marcepanowa. Łatwo dostępne, nawet w większych sklepach spożywczych. Są bardzo miękkie i nadają się jedynie do obłożenia, podkładki, tortu, czy wykonania nieskomplikowanych dekoracji. Da się je rozwałkować

DominikaDolci
Tort bezowy z truskawkami 144

cały czas ubijając. • Masa ma być sztywna i nie spadać z łyżki. • Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet. • Upiekłam dwa blaty na kratce, na 2 spodach od tortownic wyłożonych papierem do pieczenia – średnica 22 cm. • Sztywne białka rozłożyć na 2 koła, jedno płaskie jako spód tortu, drugie(...)gładko. Składanie tortu • Na tortownicy ułożyć płaski spód bezowy, nałożyć połowę masy i przykryć drugim blatem delikatnie dociskając, bo beza jest krucha. • Resztę masy nałożyć na wierzch tortu. • Truskawki obrać z szypułek i podzielić na połowę. • Część powciskać w masę pomiędzy dwa blaty, resztą udekorować wierzch tortu. Białka zbieram do pudełka plastikowego

To co kocham
Tort czekoladowo-wiśniowy (również bez glutenu) 270

Rozpuszczoną czekoladę wylać na szklaną, gładką deseczkę. Cienko rozsmarować. Kiedy masa całkowicie zastygnie, nożem o szerokim ostrzu lub metalową łopatką zeskrobać różnej wielkości spiralki i płatki. Schłodzić. Wykonanie tortu:   Z masy śmietankowej odłożyć 200 g - posłuży  do dekoracji wierzchu ciasta. Jeden z blatów ciasta odwrócić do góry dnem, położyć na paterze. Skropić kilkoma łyżkami likieru wiśniowego, posmarować połową(...)drugi blat ciasta, ponownie nasączyć go likierem, posmarować pozostałym dżemem, ułożyć wiśnie. Posmarować wierzch i boki ciasta pozostałą masą śmietankową.  Odłożoną masę śmietankową przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego dużą gwiazdką (1M) i wycisnąć kwiatki wokół obrzeża tortu. Środek i boki tortu posypać czekoladowymi płatkami i rulonikami. Udekorować wierzch ciasta wisienkami koktajlowymi i czekoladowymi gwiazdkami. Schłodzić. Przechowywać w lodówce. Ciasto

maniapieczenia