pracy. Pozytywnej energii!!! ;-)) Włosi zajadają przepyszne cornetto na śniadanie najczęściej popijając do tego aromatyczne espresso, Francuzi zajadają się croissants do cappuccino, ja proponuję Wam podanie pysznego rogalika z kubkiem pełnym kakao z dużą dawką czekolady. czego potrzebujemy: opakowanie ciasta francuskiego ( do kupienia w każdym sklepie) 2 szkl mleka 4 łyżki kakao cukier/słodzik czekolada mleczna świeże maliny Z arkusza ciasta
SMYKWKUCHNIPrzepis na to ciasto znalazłam przeglądając zbiory przepisów mojej Mamy. Od razu wiedziałam, że prędzej czy później je upiekę, bo bardzo spodobała mi się receptura na krem. Okazało się, że przepis ten bez problemu można znaleźć w internecie ( zresztą jakżeby inaczej, przecież w sieci jest wszystko ;) ), na swojej stronie ma go m.in. Ewa Wachowicz. Ale oczywiście nie byłabym sobą gdybym(...)znalezionym przepisie jak i w internecie widnieje on bowiem pod nazwą po prostu "Cappuccino". Ja uznałam, że miano "Mleczne cappuccino" będzie bardziej na miejscu, gdyż znaczącym składnikiem kremu jest mleko w proszku; ono nadaje mu właściwy smak. Poza kremem, ciasto składa się z puszystego biszkoptu i podłużnych biszkoptów nasączonych w kawie. I co do tego nasączenia właśnie - polecam chwilę dłużej
Opowieści z piekarnikaBezy piekłam kiedyś bardzo często, bo bardzo je lubimy. Ostatnio jednak bezy w naszym domu pojawiają się najczęściej wtedy, kiedy piekę ciasto kruche. Ono własnie zabiera żółtka a białka nie mogą się zmarnować :)) Tym razem w wersji cappuccino. Czytaj więcej
bistro mamamalinami z nalewki (także tylko dla dorosłych). Czego potrzebujemy: Ciasto: 1 szklanka cukru pudru 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 mąki ziemniaczanej 6 jajek 4 łyżki oleju 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kawowa: 2 szklanki mleka 2 budynie 1/2 szklanki kawy cappuccino czekoladowe 250 g masła 1/2 szklanki cukru słoiczek wiśni i malin(...)masę: Ugotować budyń na dwóch szklankach mleka, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem i kawą cappuccino, dodawać ostudzony budyń, ucierać. Biszkopt przekroić na trzy,każdą część smarujemy masą i układamy wiśnie, i maliny ( oczywiście mogą być same wiśnie). Trochę masy i wiśni zostawiamy na wierzch ciasta. Można posypać kakao lub startą czekoladą. SMACZNEGO
W kuchennym oknie Ewyszklanki cukru kryształu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub cappuccino 2 łyżki kakao 1 czekolada biała starta na tarce 1/2 szklanki jogurtu greckiego 2 1/2 szklanki mąki basia szczypta soli przygotowanie ciasta : składniki wymieszać drewnianą łyżką a potem mikserem .pieczemy 40 min w temp 170 st pieczemy w podłużnej foremce lub tortownicy
Moje WyrobyNiebo w buzi :) W cieście przeważają mocne smaki kawy, czekolady i słodkich pierniczków. Doskonały pomysł na pyszne i niecodzienne ciasto :) Polecam! Składniki na biszkopt: 6 jajkek 1 szklanka cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kawy cappuccino Krem: 800 ml mleka 1 duży budyń śmietankowy Delecta 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 4 łyżeczki cukru(...)waniliowego 300 g miękkiego masła 3 łyżki kawy cappuccino 2 łyżki wódki + około 25 pierniczków katarzynek Polewa czekoladowa: 150 g czekolady deserowej kilka łyżek śmietany 30% kamyczki czekoladowe Delecta Decorada Białka oddzielić od żółtek i zmiksować na sztywną pianę. Pod koniec miksowania stopniowo dodawać cukier i miksować kolejne kilka minut. Dodawać po kolei żółtka, cały czas miksując. Do masy jajecznej
Domowa cukiernia Ewygratką dla miłośników kawy i słodkości Puszysty biszkopt kakaowy i masy z bitej śmietany w dwóch smakach, a całość wieńczy galaretka kawowa. Czy takie ciasto może nie smakować wybornie? Ciasto Zmierzch podane z filiżanką gorącej kawy da porządnego ,,kopa" nawet w najbardziej pochmurny poranek lub popołudnie. Gorąco polecam Przepis na blaszkę 24*24 cm. SKŁADNIKI: Biszkopt: 3 jajka(...)następnie dodać do pozostałej ubitej śmietany i wymieszać. Masę cappucino wyłożyć na zastygniętej masie straciatella, wyrównać lu zrobić karbowany wzór i włożyć do lodówki aby masa zastygła. Galaretka - kawę zalać gorącą wodą, dodać cukier i dokładnie wymieszać. W gorącej kawie rozpuścić żelatynę, schłodzić. Lekko tężejącą galaretkę delikatnie wylać na ciasto Zmierzch. Źródło Z cukrem pudrem Artykuł Ciasto Zmierzch pochodzi
WSZYSTKO SMACZNEChciałam zaproponować bardzo smaczną a zarazem łatwą w wykonaniu babkę cappuccino..
Ugotujmy Cośpszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 3 łyżki mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek cappuccino w proszku 1/4 szklanki cukru 1/2 l mleka 200 g masła 1 łyżka Amaretto Śmietana: pół litra śmietanki 30% 3 łyżki żelatyny ew. 3 łyżki cukru Ciasto: Przygotować jak biszkopt - suche składniki połączyć, białka ubić z cukrem na sztywną pianę, kolejno dodawać żółtka
w mojej kuchniEleganckie, świetnie prezentujące się oraz przepyszne ciasto na wyjątkowe okazję. Mimo że składa się z wielu warstw jest dość szybkie w przygotowaniu :) Polecam jest naprawdę wspaniałe :) Przepis podpatrzony w Internecie. BISZKOPT: 5 jajek ,,L'' 3/4 szklanki cukru 2 budynie czekoladowe (po 40 g) 1 szklanka maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu 1 łyżka oleju KREM(...)partiach, delikatnie mieszamy szpatułką. Na końcu wlewamy olej. Ciasto przekładamy na blachę, wyrównujemy i pieczemy w 170 -180 st. C góra dół) około 20 -25 minut. Po ostudzeniu przekrawamy na pół. KREM: Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody Śmietankę ubijamy na sztywno razem z cukrem pudrem, serkiem mascarpone i kawą cappuccino. Żelatynę rozpuszczamy w mikrofali, dodajemy kilka łyżek ubitego kremu mieszamy
Pani na deserjogurt i całość krótko miksować. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i wymieszać delikatnie do połączenia składników. Na koniec dodać capuccino. Obrać jabłka i pokroić w talarki lub kostkę. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia wylać 1/3 ciasta, wysypać połowę jabłek, na to kolejną partię ciasta, pozostałe jabłka i resztę ciasta. Piec przez 1h w 180 stopniach
Prosto i Smacznie z Anetąkażdy nakładamy nadzienie Orzechowo - rodzynkowe. Zlepiamy i formujemy kulki. Kulki rozkładamy na cieście białym z dżemem: po 4 w szerokość i 6 w długość blachy Pieczemy 50 minut w temp. 175 stopni. Studzimy Składniki na krem cappuccino: 2 szklanki mleka ½ szklanki cukru cukier waniliowy 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 czubate(...)cappuccino 250 g masła Mąki miksujemy z cukrami i 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy i wlewamy masę budyniową. Gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem, pod koniec dodajemy cappuccino. Dodatkowo: ok. 26 okrągłych biszkoptów 2 torebki herbatki o smaku rumowym+ 3 łyżeczki cukru+ ¾ szklanki gorącej wody ( całość po zaparzeniu studzimy) 2 pokruszone pierniki lukier pomarańczowy: 6 łyżek cukru pudru
Domowe ciastaciasto miało pojawić się wczoraj, ale jest tak proste i szybkie, że nawet to moje spóźnienie o jeden dzień mu nie zaszkodzi bo robi się je w mig ;) Składniki na foremkę 25 x 10 cm 1 czubata szklanka mąki pszennej tortowej (szkl o poj. 200 ml) 1 jajko kl M 3 łyżki kajmaku 6 łyżek oleju 1/4 szkl(...)cukru 1/2 szkl mleka 1/2 łyżeczki sody 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia dla podbicia smaku 2 czubate łyżeczki cappuccino karmelowego 1. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą łyżką, trzepaczką lub jeśli ktoś czuje taką potrzebę mikserem tylko do połączenia się składników. Ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w 180 stop. przez
Gotowanie...to proste !waniliowy - 1 łyżka kakao - 36 szt. Herbatników Petit Beurre - brzoskwinie z syropu – 5 połówek - wiórki kokosowe do posypania ciasta Składniki na polewę: - 1/2 kostki masła - 1/2 szklanki cukru - 1,5 łyżki kakao - 1,5 łyżki wody - 2 łyżki kawy cappuccino rumowego - 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Stopniowo dodajemy twaróg, serek mascarpone(...)kakaowego wykładamy na środku jasnej masy (najwygodniej jest zrobić to dekoratorem). Brzoskwinie osuszamy, z syropu, ręcznikiem papierowym. Układamy, przecięciem do dołu, na masę kakaową (wyłożoną na środku jasnej). Boki ciasta podnosimy (korzystając z folii) formując trójkąt. Zawijamy folię i wkładamy ciasto do lodówki. Szykujemy polewę. Masło rozpuszczamy w garnku z dodatkiem cukru, wody, kakao. Gdy cukier się rozpuści dodajemy
mojewypiekiinietylko