masa do tortu - 6951 przepisów (strona:38/464)

Tort bananowy dla wszystkich 202

być bezglutenowy używam mąki kukurydzianej. Kiedy ciasto ostygnie (najlepiej na następny dzień) kroję biszkopt szerokim nożem na dwa lub trzy blaty. Mój tort nie był nasączony ale zawsze torty dla dorosłych nasączam sokiem owocowym zmieszanym z kilkoma łyżkami alkoholu lub dobrą nalewką. Można więc nasączyć każdy blat przed nałożeniem nadzienia lub zostawić suchy biszkopt.Na pierwszy blat nakładam dżem i dokładnie(...)doprowadzić do wrzenia). Do ciepłej masy dodajemy 6 łyżek masła lub margaryny bezmlecznej. Zamiast masła możemy dodać masło migdałowe lub orzechowe w tych samych proporcjach co zwykłe. Ciepłą masą smarujemy tort. Dekorujemy według uznania

prawdziwe jedzenie
TORT "KARMELOWA GRUSZKA" 145

Tort według opinii gości wyszedł wyśmienity, nie za słodki - taki w sam raz ! Przepis może wydawać się długi ale ciasto nie jest zbyt skomplikowane.  Bazą jest mój sprawdzony biszkopt (który zawsze się udaje i nie opada !) a zwieńczeniem jest genialny krem kajmakowy, na który przepis znalazłam na blogu Mała cukierenka  :)  Nie ma co się rozpisywać , po prostu(...)sztywno, dodajemy cukier puder. 6. Do ubitej śmietany powoli wlewamy przestudzoną masę kajmakową i żelatynę (żelatynę warto wymieszać z łyżką kajmaku, lub śmietany i dopiero wlać do masy). SKŁADANIE TORTU

Marcepanowa kuchnia
Bożonarodzeniowy Tort Korzenny 173

ilości soku z pomarańczy, posmarować resztą konfitury wiśniowej i wyłożyć 1/3 masy z cynamonem. Przykryć ostatnim, górnym krązkiem, skropić do resztą soku. Wierzch i boki pokryć ostatnią częścią masy. Boki tortu obłożyć dłonią tartą czekoladą. wierzch posypać cynamonem. Ułożyć kilka wiśni z konfitury. Wstawić do lodówki do czasu podania. Można od razu podawać po przełożeniu lub po 2-3 godzinach

Blondynka Gotuje
Jasny biszkopt 196

Biszkopt jest chyba jednym z najbardziej uniwersalnych ciast. Na jego podstawie można wyczarować cudowne torty, ciasta z owocami, czy z masą. Jego ogromną zaletą jest także to że jest bardzo prosty w wykonaniu i zawsze wychodzi. Szczerze powiedziawszy, przeglądając wiele przepisów na biszkoptowe ciasto czasami zastanawiam się dlaczego ludzie komplikują taki prosty przepis:) Główną zasada przy pieczeniu biszkopta jest taka(...)termoobiegiem do tzw. suchego patyczka. Biszkopt z 4 jajek powinien być gotowy po około 15 minutach, ale wszystko zależy od mocy piekarnika. Możemy go użyć do tortu lub posmarować masą ułożyć owoce i zaleć galaretką. Jest prosty i pyszny. A co zrobić, żeby nasz biszkopt nie opadł po upieczeniu? Proste, wystarczy zaraz po upieczeniu, kiedy jest jeszcze gorący, rzucić

PatiGotuje
Tort w stylu angielskim 222

Szesnaste urodziny mojej córki zmobilizowały mnie w końcu do wykonania tortu, który już jakiś czas temu chciałam wypróbować. Przepis znalazłam  u Ani z bloga: Butcher, baker, sandwich maker.  i strasznie mi się spodobał. Pominęłam tylko alkohol, gdyż nie uznaję ciast z trunkami dla dzieci, a nie tylko jubilatka konsumowała ciasto, oraz lukier plastyczny, gdyż(...)bardzo pyszne. Składniki: 4 jajka 1/2 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki kakao 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 4 żółtka 300 ml mleka 3 łyżki cukru 6 łyżek kakao 2 kostki margaryny 2 czekolady gorzkie 1 łyżka mąki pszennej 1 filiżanka mocnej kawy 1 puszka frużeliny wiśniowej Bita śmietana

Ciasteczkowy Potwór
Tort makowy z masa kawową 239

masa stanie się jasna i puszysta. Dodać kolejno żółtka, likier i ostudzoną zaparzona kawę ciągle ucierając.  Do tortownicy przełożyć pierwszy blat biszkoptu i posmarować  połową masy, Gdy tort będzie już złożony posypać go po wierzchu  startą czekoladą. Biszkopty namoczyćw ostudzonej kawie i poukładać dookoła ciasta. Tort zakryć delikatnie folią i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę

Gosia gotuje
Tort migdałowo- jagodowy 146

kostka masła 82% 1 jajko ½ szklanki cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: ½ szklanki borówek lub jagód leśnych do kremu 4 łyżki konfitury z czerwonej porzeczki Masa marcepanowa do dekoracji tortu Sposób przygotowania: Dno blaszki do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Do piany dodajemy stopniowo(...)zakwaszamy sokiem z cytryny, dokładnie mieszamy i „tynkujemy” tort począwszy od wierzchu tortu a na boku skończywszy. Ponownie schładzamy ok 2 godziny w lodówce. Po tym czasie tort dekorujemy cienko rozwałkowaną masą marcepanową i ozdobami

Kuchnia w czekoladzie
czekoladowe ciasto z masą chałwową 378

składnik na ciasto czekoladowe: 170 g mąki 175g cukru 100 g masła 150 ml mlek 2 jajka 30 ml rumu 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 50 g

Domowy Smak Jedzenia
Tort z wiśniami i serkiem mascarpone 137

Jakiś czas temu dziecko moje kończyło 2 latka i z racji tej postanowiłam przygotować mu tort w kształcie autka. Porsche raczej mi nie wyszło, miało być też czerwone, a nie różowe, ale... smak zrekompensował wszystkie te niedociągnięcia, a Maluch, kiedy zobaczył torcik, wesoło krzyknął "Brum Brum" ;-) Autko zostało rozpoznane - zapraszam więc do dzieła ;-) Przygotowuję dwa biszkopty, jasny oraz ciemny: - Biszkopt(...)ciemny. Ostrym nożem wykrawam kształt autka. Na ciemny biszkopt wykładam wystudzone wiśnie z kisielem, na to białą masę, następnie jasny biszkopt, wiśnie, białą masę, ciemny biszkopt, różową masę, którą smaruję cały tort. Na końcu białą masą robię zarys kół i innych elementów autka. Gotowe ;-) SMACZNEGO

Wielopokoleniowo
Mazurek czekoladowy z masą krówkową 210

czekoladowy: 100 g czekolady deserowej 70 g śmietanki 30%  Dodatkowo: 2-3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki około 150 g masy krówkowej z puszki Przygotowanie mazurka czekoladowego z masą krówkową: 1. Obie mąki wymieszać z cukrem. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło oraz żółtka. Składniki zmiksować malakserem lub szybko posiekać nożem i zagnieść ciasto. Ciasto uformować w kulę, owinąć(...)się rozpuści. 3.   Na kruchym spodzie rozsmarować dżem z czarnej porzeczki. Następnie na dżem wylać ganach czekoladowy. Przy pomocy rękawa cukierniczego z tylką lub szprycy do dekorowania tortów, wycisnąć masę krówkową dookoła mazurka. Mazurek dowolnie udekorować. Smacznego

kolorowotorcikowo
Torcik bezowy 173

Nareszcie trochę spokoju:) W domu dzieciaków nie ma, mała na razie śpi i już po przyjęciu komunijnym, do którego strasznie, ale to strasznie się przygotowywałam. Teraz

Ciasteczkowy Potwór
Piernikowo-serowy torcik bez pieczenia i "Mój Egipt" 232

Wczoraj blog "Weekendy w domu i ogrodzie" obchodził swoje pierwsze urodziny. Planowałam zamieścić tu odpowiedni wpis z przepisem na jakiś tort, ale rzeczywistość ma gdzieś moje plany ostatnio :( To tak jak z powiedzeniem "Chcesz rozśmieszyć Pana Boga, powiedz Mu o swoich planach". Udało mi się jednak przyrządzić okolicznościowe ciacho. Może niezbyt ono okazałe, ale dla mnie w obecnej sytuacji(...)następnie przełożyć na paterę lub talerz, odwracając przykrytą salaterkę do góry dnem. Torcik podawać polany dowolnym syropem lub mieszanką miodu z sokiem z cytryny. ----- Podobne: Ptysie z masą piernikową Tort makowo-kawowy Chata bartnika w wersji zimowej Pomysł na torcik narodził się oczywiście po obejrzeniu zawartości lodówki, ale skusił mnie nań p. Jarosław Kret opisami słodkości, a szczególnie deseru

Weekendy w domu i ogrodzie
Tort z kremami mascarpone i maślanym ozdobiony storczykami z plastycznej masy cukrowej 217

tort w środku przełożony jest kremem z bitej śmietany połączonej z serem mascarpone i pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami. Boki i wierzch zostały pokryte kremem maślanym . Tort zdobią storczyki z masy cukrowej , którą możemy przygotować domowym sposobem. Kwiaty zachowują nadany im kształt i jednocześnie są na tyle miękkie, że tort wygodnie się kroi - nie musimy do krojenia ściągać storczyków. Czytaj więcej

Przepisy Kulinarne
Tort gruszkowy z kremem toffi 238

czasu.. Tortów nie piekę często, zazwyczaj robię to na jakąś okazję. Tu akurat były urodziny. Głowiłam się jaki tort upiec w końcu doszłam do wniosku, że będzie to tort gruszkowy. Pomimo ze ma w sobie krem toffi to wcale nie jest słodki, lekka kremówka o smaku gruszek i ich kawałki powodują, że słodycz równomiernie się komponuje. Delikatny, puszysty(...)Biszkopt przeciąć na 3 płaty.  Pierwszy blat biszkoptu posmarować masą toffi, następnie kolejny krążek ciasta, nałożyć na niego warstwę gruszkową, przykryć ostatnim krążkiem ciasta. Najlepiej równomiernie rozłożyć masy by tort nie był krzywy. Brzegi wyrównać. Pozostałą część ubitej śmietanki obłożyć cały wierzch torta wraz z brzegami.  Udekorować gruszkami, i pozostawionym kremem toffi. Brzegi posypać startą czekoladą

Garnkowe fanaberie
Tort brzoskwiniowo-śmietanowy z nutą agrestu i kiwi wg Di 175

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Przepis autorski (mój). Tort, który zrobił furorę na urodzinach mojej mamy. To była c zysta improwizacja zakończona sukcesem. W smaku - rewelacyjny! Doskonałe połączenie składników i  zharmonizowany smak. (Średnica 26 cm) Biszkopt rzucany: 7 dużych jajek 1 szklanka mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru Krem: 800 ml śmietanki 30-36% 3 łyżki(...)tortownicy ułożyć pierwszy spód biszkoptowy (nasączyć) i kolejno posmarować dżemem, warstwą kremu, położyć kolejny spód (nasączyć), dżem, krem, spód j (nasączyć). Wierzch i boki dokładnie wysmarować odłożoną częścią masy. Boki tortu obsypać pokruszonymi wafelkami (rozdrobniłam malakserem). Wierzch udekorować plasterkami kiwi, brzoskwiniami i innymi ozdobami wedle uznania

Di gotuje