masa do tortu - 6951 przepisów (strona:46/464)

Tort Wielkanocny Zajączek 347

Proponuję Wam więc dziś bardzo smaczny i sympatyczny, trochę z przymrużeniem oka,  kokosowy tort z cytrynową nutą ;) Mimo długiego opisu, wcale nie jest trudno go wykonać, wystarczy trochę cierpliwości :) Składniki: Ciasto na największą część ciała zajączka (CIASTO I) : 4 jajka +3 białka z masy 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy łyżeczka proszku(...)masy , tak aby ciasto zagniotło i skleiło nam się w ładną kulkę. Za pomocą masy przytw i erdzamy stópki i ogonek.  Cał y tort z zewnątrz smarujemy białą masą, następnie na stópki przyklejamy dodatki z masy cukrowej. Wszystko posypujemy wiórkami kokosowymi. Zieloną galaretkę kroimy d robno i obkładamy dół zajączka dookoła.     SMACZNEGO! :) Przepis na masę cukrową pochodzi

Czerwona Porzeczka
Domowa Masa Makowa do ciast i wypieków 169

kilka godzin na to, aby wszystkie składniki ‘przegryzły’ się ze sobą. Jest wtedy o wiele smaczniejsza!   Smacznego!!! Masa makowa Artykuł Domowa Masa Makowa do ciast i wypieków pochodzi z serwisu Domowe Torty

Domowe Torty
Tort Świąteczna Skarpetka p. Aurelii – danie konkursowe 185

Gratulujemy wprawnej rączki do dekorowania. Naprawdę jesteśmy pod wrażeniem! Goście Pani Aurelii na pewno też byli. Tort Świąteczna Skarpetka p. Aurelii – danie konkursowe Drukuj przepis Składniki8 jajek8 czubatych łyżek mąki pszennej1 szkl cukru1 budyń czekoladowy1,5 szkl mleka1 budyń waniliowy2 łyżki kakao100g orzechów laskowych4 łyżki cukru pudru1 łyżka syropu karmelowego1 łyżka syropu orzechowego250ml śmietany 36%0,5 szkl oleju100g(...)10.Masło ubij z 2 łyżkami cukru pudru i dokładnie wyrównaj nim brzegi i wierzch ciasta. Udekoruj dowolnie wykorzystując masę cukrową. Rada: Zamiast kształtować przełożone ciasto, możesz z krążków powycinać odpowiednie kształty- tak by utworzyły po przełożeniu pożądany kształt tortu 3D - i przekładać tak jak podano w przepisie

CoolinarniePL
Ganache – wszystko co musisz wiedzieć. 124

staje się on twardy i bardzo stabilnie spaja nasz tort. W temperaturze pokojowej utrzymuje zwartą konsystencję, przez co jest często stosowany do tworzenia czekoladowych ozdób na torcie. Ważna rada: Aby dodać smaku do masy ganache, wystarczy kilka kropel aromatu lub przypraw dodać do śmietanki i wymieszać je razem z czekoladą. Czarny tynk robimy z czekolady o ciemnej barwie i dodajemy(...)rozpuszczonej czekolady dodajemy wodę i mieszamy, aż do połączenia składników. Do płynnej masy dodajemy dowolny barwnik spożywczy. Ganache chłodzimy do ok. 35*C. Z tak ostudzoną masą możemy rozpocząć dekorowanie tortu. Przydatność do użycia kremu czekoladowego (ganache). Ganache może być pozostawiony w temperaturze pokojowej na nie więcej niż 48h (absolutnie nie na słońcu). W lodówce może być przechowywany przez

SmartBake.pl
Tort tęczowy z masą twarożkową 169

twarożku. Całość dzielimy na 2/3, do których dodajemy brzoskwinie i 1/3, którą odstawiamy na bok. Przechodzimy do składania tortu i dekoracji: Pierwszy blat układamy na paterze/blaszce, nakłuwamy go lekko widelcem i nasączamy 1/3 ponczu. Na górę wykładamy połowę masy(...)twarożkowej z brzoskwiniami i układamy kolejny blat.   Nakłuwamy widelcem, ponczujemy i wykładamy masę z brzoskwiniami. Następnie wykładamy ostatni blat, nakłuwamy, nasączamy i całość zakrywamy pozostałą masą twarożkową - górę i boki. Tak przygotowany tort wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Następnie przygotowujemy masę śmietankową, którą dekorujemy ciasto. :)   Masa śmietankowa: 500 g serka mascarpone 330 ml śmietany kremówki

Cooking Monster
Tort komunijny II 230

niego nie tylko dzieci. Dorośli również nie odmawiają sobie tego słodkiego, kremowego przysmaku. Dlatego warto zadbać o ten uroczy wypiek. Tym razem przygotowałam skromny, delikatny i subtelny tort komunijny. Ozdobiony masą cukrową pod którą kryje się delikatny biszkopt, przełożony pysznym kremem z białej czekolady i frużeliną truskawkową. Drukuj Czas przygotowania 2 hr Czas gotowania 40 min Czas przygotowania(...)delikatnie obciążamy. Można do tego użyć np. okrągłej pokrywki. Tort wstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia zdejmujemy obręcz. Wierzch i boki tortu tynkujemy kremem maślanym i dobrze chłodzimy. Teraz pozostaje nam zabawa z masą cukrową. Powodzenia. Notes Waga: 3,250 kg By Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl

Wędrówki po kuchni
Tort truskawkowy (bez glutenu, low carb, dieta optymalna, keto) 301

ksylitol, cały czas miksując, aż do uzyskania puszystej masy. Następnie stopniowo dodaję pokrojone lub zblendowane truskawki. Blaty tortu obficie nasączam wodą z sokiem z cytryny. Przekładam masą truskawkową. Dekoruję truskawkami. Smacznego!   Tort można podzielić na ok. 10 porcji. Makro w jednym kawałku ok. 115g: tłuszcze: ok. 33,1g białka: ok. 6,2g węglowodany: ok. 9,6g kcal

Saganek
TORT KURCZAK – tort Pina Colada 155

Tort Kurczak to idealny tort Wielkanocny. Tort z jasnym biszkoptem, kremem kokosowym i musem ananasowym w kształcie jajka. Taki słodki kurczak na pewno umili Wam święta :). Dekoracje z masy cukrowej(...)można wykonać z kremu maślanego lub z lukru królewskiego. Polecam również tort Wielkanocny. P.S. Pracę nad tortem najlepiej rozłożyć sobie na kilka dni. Kilka dni przed zrobieniem tortu robimy dekoracje z masy cukrowej, aby zdążyły wyschnąć. 1 dzień: Pieczemy biszkopt. 2 dzień: Robimy kokosowy krem, mus ananasowy i składamy tort (przekładamy biszkopt kremami). 3 dzień: Tynkujemy i dekorujemy tort kremem

Słodki Pomysł
Bananowy deser z masą krówkową o smaku advocata Helio 182

bananami. Udekoruj dowolnie, smacznego Do przepisu wykorzystałam masę krówkową o smaku advocata HELIO z serii Helio masy do ciast Słowem producenta: Z pomocą masy krówkowej HELIO o smaku advocata w parę chwil wyczarujesz pyszne desery, torty, ciasta i ciasteczka. Niepowtarzalny smak advocata zachęca do kulinarnych eksperymentów i poszukiwania nowych połączeń smakowych. Masą advocatową możemy zastąpić klasyczny kajmak w mazurkach, dodać(...)każdego ciasta, ale z powodzeniem można nałożyć ją także do rękawa cukierniczego i stworzyć efektowne wzory. W połączeniu z miękkim masłem sprawdzi się także jako krem do tortów, a ze zmrożonej masy można stworzyć pyszne wiórki do deserów i lodów. Polecam wypróbowaną masę krówkową o smaku advocata Helio , osłodzi i udekoruje każdy słodki wyczyn w kuchni! Przepis pochodzi z książki

Zasmakuj Kuchni
Tort kokosowo czekoladowo truskawkowy 453

Tort upiekłam na szóste urodziny wnusi.  Kierowałam się jej smakami, lubi kokos, czekoladę i truskawki. Więc taki jest smak tego tortu, truskawkowo kokosowo czekoladowy.   Wszystkim bardzo smakował, więc podzielę się z Wami przepisem.   Może ktoś się skusi? Jeśli tak to będzie mi bardzo miło;) Jednocześnie zapraszam na trwający konkurs, do wygrania przepiękny serwis(...)drugim blatem kakaowym.  Teraz dekoruję wierzch tortu. Ubiłam do tego celu śmietankę z masą śmietankową malinową. Można ozdobić ubitą śmietaną z fixem.  Boki smaruję masą i obkładam biszkoptami. Obwiązałam wstążką. Tort trzeba schłodzić Na pół godzinki przed podaniem wyciągnąć z lodówki. Najlepiej kroić nożem moczonym w ciepłej wodzie. Smacznego!!!  Macie już prezenty na Dzień Dziecka

Takie tam pichcenie
TORCIKI TIRAMISU 243

Torciki są elegantszą i łatwiejszą do podania wersją klasycznego włoskiego tiramisu. Nie jestem amatorem surowych jajek w masach, więc poniżej przedstawiam przepis bez nich. Jeżeli chcesz upiec duży tort, zrób biszkopt, masę i poncz z podwójnej porcji. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach

Przepisy Aleksandry
Tort makowy 153

Chcę podzielić sie z Wami przepisem na ten przepyszny tort, który zachwyca smakiem nawet najbardziej wybredne podniebienie. Tort ten gościł na moim świątecznym stole przed laty, niestety przepis zaginął, ale wszyscy teskniliśmy za tym smakiem. Postanowiłam, więć go odtworzyc i był pyszny. SKŁADNIKI: na dużą tortownicę 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej(...)masło roztopic, dodać mak, jajka ubić z cukrem, dodać do maku, mieszać i gotować na małym ogniu, dodać cukier, powidła, miód, bakalie, mąkę ziemniaczaną, mieszać aż masa zgęstnieje(będzie czarna), tort podzielić na trzy części, przełożyć masą makową, polać polewą czekoladową, udekorować orzechami

Kuchnia Beaty
Tort bezowy z rabarbarowym curdem, bitą śmietaną i malinami 185

Rabarbarowy curd należy wystudzić, a następnie schłodzić (przynajmniej 2-3 godziny) w lodówce. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno (nie dodajemy już do niej cukru). Przed planowanym podaniem tortu należy przełożyć go masami: pierwszy blat kładziemy na paterze, wykładamy na niego 1/3 bitej śmietany (najwięcej na środku, a tylko trochę rozsmarowujemy na bokach), na śmietanę nakładamy kilka łyżek rabarbarowego curdu(...)świeżej mięty. Tort podajemy od razu po przełożeniu. Kroić go należy bardzo ostrym nożem, wtedy nie będzie żadnego problemu z wypływającymi po bokach masami :) Nie musicie zużyć całego curdu. Jest go sporo i jeśli blaty Waszego tortu mają mniej niż 20 cm to lepiej jednak zostawić trochę kremu i zjeść go później np. z lodami :D Smacznego

MyCookBook.pl
Zapomniany tort i pralka jak żywa 269

tort. Na urodziny Szanownej Małżonki Zamawiającego.Biszkopt - standardowo rzucany, jakżeby inaczej. Krem na bazie mascarpone, delikatnie wzmocniony żelatyną - co by się w czasie transportu nic nie rozjechało. Masa wiśniowa inspirowana tortem śliwkowym jak ze sklepu. Jak smakowało? Nie wiem, nie próbowałam. Ale z tego co mówili główni zainteresowani, efekt był jak najbardziej satysfakcjonujący.Trochę pracy przy tym było - ale taka(...)już uroda tortów. Polecam - wygląda naprawdę nieźle, no i - podobno - smakuje nawet lepiej.Tort wiśniowy z bitą śmietanąSkładniki:(na tortownicę o średnicy 26 cm)biszkopt:10 jajek400 g cukru230 g mąki pszennej90 g mąki ziemniaczanejmasa wiśniowa:550 g wiśni ze słoika (bez pestek)300 ml soku wiśniowego1 opakowanie kisielu o czerwonym kolorze (40 g)55 ml zimnej wodykrem:300 g serka

Pożeraczka, czyli raz adobrze