masa do tortu - 6951 przepisów (strona:21/464)

TORT CAPPUCCINO Z BEZĄ I LIKIEREM Z KUKUŁEK 146

biszkoptach nasączonych nie tylko moją ukochaną kawą, ale także z nutą kukułkowego likieru. W środku między masami jest warstwa bezowa, która, niestety, jak to beza, niezbyt dobrze kroi się przy porcjowaniu. Potrzebny jest z pewnością długi i ostry nóż. Jednak to wizualna część tortu, najważniejsza jest ta smakowa. Likier z kukułek można zastąpić innym smakiem, swoim ulubionym lub użyć kajmaku(...)masę kremową, ciasno ułożyć beziki, przestrzenie między nimi pokryć pokruszonymi bezami, ponownie wyłożyć krem i delikatnie rozsmarować, przykryć drugim krążkiem biszkoptowym od spodu posmarowanym likierem. Boki i wierzch tortu smarujemy cienko masą cappuccino. Dekorowanie tortu zostawiam Waszej wyobraźni – ja użyłam zmielonych i całych migdałów, płatków kokosowych, bezy posypanej lekko cynamonem, cukrowych perełek oraz gałązek eukaliptusa, główek goździków. Artykuł TORT CAPPUCCINO

Raj dla Podniebienia
Tort "Doniczka" 156

500ml cukier puder, 4 łyżki Dodatkowo biszkopt kakaowy z 2 jajek serek mascarpone, 250g cukier puder, 2 łyżki masa cukrowa brązowa, 200g masa cukrowa różowa, fioletowa, zielona, po 100g masa cukrowa żółta, 50g   Przygotowanie Składniki na ciasto dzielimy na 2 części. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno. W międzyczasie dosypujemy po łyżce cukru i cukier waniliowy. Później dodajemy(...)boki tortu i wierzch, tworząc delikatną górkę. Masę cukrową brązową rozwałkowujemy cienko, wykrawamy pasek na wysokość tortu i tworzymy z niego doniczkę. Rozkruszony biszkopt kakaowy sypiemy na wierch tortu. Z masy różowej, fioletowej i żółtej tworzymy kwiatki. Z zielonej listeczki. Układamy na torcie. Tort chłodzimy przez godzinę

Gotowanie moimi oczami
tort kakaowo - jagodowy 231

przepyszny tort z kremem jagodowym. Tort zrobiłam z okazji urodzin mojego brata :-) Jest przepyszny, zrobiony jest na mięciutkim biszkopcie kakaowym nasączonym ponczem z soku z cytryny, alkoholu. Oczywiście podstawą tortu jest rewelacyjny krem jagodowy :-) Ale dość wstępu -zaczynamy :) SKŁADNIKI przepis na małą tortownicę 20-22cm BISZKOPT -5 jajek -5 łyżek cukru -5 łyżek mąki -1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)margarynę lub masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce jagodowego budyniu i już mamy gotowy krem :-) składniki na poncz mieszamy ze sobą. Blaty biszkopta ponczujemy i przekładamy kremem. Tort smarujemy masą, ozdabiamy według własnej inwencji , tort wstawiamy na co najmniej 12 godzin do lodówki. I gotowe. Tort pięknie się prezentuje z tą swoją fioletową masa, super smakuje :-) Polecam serdecznie

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Masa cukrowa jednokolorowa (gdy nie mamy barwnika spożywczego) 184

Nasz mały smyk skończył właśnie rok. Już od dłuższego czasu zastanawiałam się nad tortem na tę szczególna uroczystość. Biszkopt, czy masa to nie był większy problem, bo po tylu próbach człowiek nabiera doświadczenia i wie jakie smaki można ze sobą łączyć by współgrały ze sobą i cudownie pieściły podniebienie, by rozpływając się w ustach pozostawiały niedosyt i wrażenie, że jeszcze(...)jeden kawałek wcale nam nie zaszkodzi i nie pójdzie w bioderka... Tak, tak jestem ciastoholiczką i głośno się do tego przyznaję:-)      Jadłam ostatnio u znajomej tort pokryty masą cukrową, który zamówiła w cukierni. Pięknie się prezentował, ale ze smakiem to już trochę gorzej. Masa taka ostatnimi czasy jest bardzo modna, więc i ja postanowiłam spróbować stworzyć własną

Rozpustne gotowanie
Króliczy tort z malinami 200

kolejny postanowiłam się zmierzyć z masą plastyczną;)) Dlatego na urodziny naszej ulubienicy i zarazem miłośniczki królików przygotowałam tort - Króliki w ogródku:)) Wyszło nie najgorzej, jednak widać brak moich zdolności plastycznych:) Biszkopt:  1 szklanka mąki pszennej,  5 jajek,  1/3 szklanki mąki ziemniaczanej,  3/4 szklanki cukru,  czubata łyżeczka proszku.  Białka oddzielić od żółtek i ubić(...)Następnie stale mieszając, stopniowo dosypywać cukier puder. Masę przełożyć na stolnicę i stale dosypując cukier puder zagniatać, aż masa stanie się gładka i elastyczna jak plastelina. Białą rozwałkowaną masą pokryć cały tort. Z reszty masy formować potrzebne elementy, zabarwione na odpowiednie kolory. *Ja dodatkowo użyłam kruchych, ciemnych ciastek imitujących ziemię;) Inspiracja: Torty artystyczne

Z miłości do słodkości
Tort śmietankowy 186

jest ważne czy masz trzy, trzynaście, czy też trzydzieści trzy lata, ale ważna jest pamięć o Tobie i ten maleńki symbol miłości-kawałeczek tortu. Córuś- wszystkiego najlepszego!!!! Składniki: biszkopt biały z 6 jaj Masa: 3 opakowania budyniu śmietankowego 3 szklanki mleka  szklanka cukru 2 śmietany kremówki 30% o pojemności 330 gram 4 śmietan-fix 2 kostki margaryny 2 łyżeczki(...)niego zimny budyń i sok wyciśnięty z połówki cytryny. Obie kremówki ubijam na sztywno i ok połowę bitej śmietany dodaję do masy budyniowej. Schładzam w lodówce. Zimną masą przekładam krążki tworząc tort, smaruję boki ciasta. 2/3 bitej śmietany smaruję na wierzchu, a do reszty dodaję kakao i przekładam do rękawa cukierniczego z końcówka do nadziewania. Wyciskam spiralny pasek zaczynając

Ciasteczkowy Potwór
KREM MAŚLANY DO DEKORACJI TORTÓW I BABECZEK 376

Idealny krem maślany do dekorowania tortów i babeczek. Doskonale nadaje się również do posmarowania wierzchu tortu przed położeniem masy cukrowej. Do uzyskania odpowiedniego koloru lub smaku jak najbardziej można dodać kakao, barwniki spożywcze, soki owocowe, ekstrakt waniliowy lub olejki smakowe.  Po przygotowaniu kremu i nadaniu mu odpowiedniej konsystencji można doskonale wyciskać wzory zarówno dużymi jak i małymi końcówkami szprycy(...)krem maślany jeszcze około 3 minut. Ilość cukru pudru jaką należy wsypać pozostawiam Wam. Kiedy przygotowuję krem do dekorowania dodaję go więcej, a kiedy ma posłużyć do posmarowania tortu pod masę cukrową dodaję go mniej, ponieważ masa cukrowa jest bardzo słodka. Ostatni etap to rozrzedzanie kremu poprzez dodanie mleka (jeśli chcemy pozostawić krem w wersji podstawowej), lub dodanie barwnika spożywczego

Zrób to smacznie
Prosty i szybki tort okazjonalny 126

dwóch o pojemności 330 ml) 500 gram serka mascarpone pół szklanki cukru pudru słoik ulubionego dżemu ( u mnie truskawkowy o pojemności 410 gram) owoce lub ulubione dodatki do dekoracji tortu ( ja użyłam żelków i owoców z syropu z puszki) szklanka dobrze zaparzonej herbaty owocowej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: biszkopt pieczemy wg przepisu, zaparzamy herbatę i odstawiamy do ostygnięcia, do miski(...)wykładamy 1/3 masy i przykrywamy drugim blatem biszkoptu, powtarzamy dalsze czynności z nasączaniem, dżemem, masą i układamy 3 część biszkoptu, lekko nasączamy, wykładamy dżem i masę, obsmarowujemy brzegi tortu pozostałą masą, dekorujemy wg uznania, (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia

Blog kulinarny S9.PL
Dekoracja tortu 609

rzucany  przełożony masą z serka mascarpone z dodatkiem białej czekolady— przepis na masę Torcik obłożony został ubitą śmietanką 36% i polany po wierzchu rozpuszczoną czekoladą ( 100g czekolady gorzkiej, 100g czekolady mlecznej i 5 łyżek mleka)   Artykuł Dekoracja tortu pochodzi z serwisu Rusty fork

Rusty Fork
Tort bezowy pyszny i prosty w zrobieniu, przepis 267

podjęłam to wyzwanie ;) Wyzwanie upieczenia takich blatów, w gazowym piekarniku wychodziło to różnie raz bezy były w pełni wysuszone i kruche, raz były masą ciągnącą się. Spróbowałam i wiem, że będzie jeszcze kilka kolejnych tortów ;)  Tort bezowy  6 białek  30 dkg cukru  1 łyżeczka mąki ziemniaczanej  1 łyżeczka octu winnego  szczypta soli  Masa(...)ubijamy, dodajemy mascarpone i cukier, dokładnie raz jeszcze mieszamy.  Wystudzony blat delikatnie ściągamy z papieru do pieczenia, układamy na podstawie na której będzie stał nasz tort docelowo. Na bezie delikatnie rozsmarowujemy masę ze śmietany układamy maliny, kładziemy następny blat i znowu śmietanę i maliny i tak też postępujemy z ostatnim blatem. Ostatni blat smarujemy masą i dekorujemy malinami

Kuchnia na wzgórzu
Torcik śmietanowo - malinowy z rafaello i czekoladkami 184

śmietany. Do ubitej śmietany i serka dodajemy zimny mus malinowy, delikatnie mieszamy. Zimny biszkopt przecinamy na trzy równe części, masę dzielimy również na 3 części z tym że 3 ma być trochę więcej musi starczyć również na posmarowanie boków tortu i do dekoracji. Jeśli chcecie aby wszystko było równe nałóżcie obręcz do tortów. Na paterę układamy ozdobną podkładkę pod torty(...)wykładamy blat spodni i nasączamy go sokiem z malin, następnie wykładamy masę  i przykrywamy drugim blatem również nasączamy go sokiem, następnie przykrywamy blatem górnym i cały tort smarujemy większą częścią masy z której odkładamy około szklankę do dekoracji, wszystko ładnie wygładzamy. Górę i boki tortu obsypujemy wiórkami kokosowymi. Masę którą odłożyliście do szklani przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną

Sama słodycz i szczypta chili
Tort truskawkowy 176

nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 30 minut. W między czasie przygotowujemy sobie galaretkę żeby w momencie kiedy tort będzie gotowy można było ją wylać na wierzch. Gdy biszkopt mamy upieczony pozostawiamy go do wystygnięcia i zaczynamy robić masę truskawkową. Najpierw ubijamy śmietanę a później dodajemy cukier i serek mascarpone(...)całość miksujemy na gładką masę. Na końcu dodajemy drobno pokrojone truskawki i jeszcze chwilę miksujemy. Wystudzony biszkopt kroimy na 2 równe części i przekładamy masą. Część masy pozostawiamy aby pokryć wierzch tortu cienką warstwą. Na warstwę tortu układamy pokrojone w plasterki truskawki i wylewamy lekko stężałą galaretkę. Tym razem do tortu użyłam obręcz aby był równy i żeby galaretka

Kuchenne Wariacje
TORT BEZOWY DACQUOISE NA CUKRZE TRZCINOWYM 219

bardzo dawna. Na blogu jest już przepis na Dacquoise od Sowy (najlepszy i najbardziej znany tort bezowy w kraju). Ja od kilku lat poczyniłam w nim małe zmiany, m.in. nie dodaję daktyli (nie każdemu u nas odpowiadały, było wybieranie ich z masy...), cukier biały zamieniłam na nierafinowany trzcinowy (minimalnie  zdrowszy niż rafinowany... ;-) Zwykle piekę go także(...)taka beza jest smaczniejsza) Składniki na 2 blaty bezowe: - 6 białek od dużych jaj ("L") - 300g cukru trzcinowego (najlepiej drobnego) - 1 łyżeczka octu winnego (daję jabłkowy) - szczypta soli Masa do tortu: - 200g kremówki - 200g mascarpone - 120g masy krówkowej (kajmak) - 80g orzechów włoskich (lub pekan) Dodatkowo: - puder i kakao do oprószenia tortu Białka dokładnie oddzielić od żółtek. Umieścić w misie miksera

Smaczne Zdrowe
Kawosz z galaretką i wkładką orzechową 144

Narodzenie, ale większość ciast świetnie sprawdzi się również na Wielkanoc, jak np. Ciasto czeskie z gotowanym sernikiem i orzechami Wiśniowa kora dębu Orzechowiec z masą budyniową i kajmakiem Migdałowiec z masą budyniową Pijany bakaliowiec Tort makowy z wiśniami i orzechami Tort orzechowo-makowo-kawowy z masą z palonej białej czekolady Seromakowiec z brzoskwiniami i bezą kokosową Składniki: Biszkopt: 3 jajka(...)skrapiamy zaparzoną kawą. Na biszkopcie rozsmarowujemy połowę masy kawowej i przykrywamy bezą orzechową. Na bezie rozsmarowujemy drugą połowę masy kawowej i na wierzch wylewamy tężejącą galaretkę. Posypujemy posypką czekoladową. Wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Inne ciasta przekładane z Ebooka: Orzechowiec z masą budyniową i kajmakiem Pyszotka z makiem i wiśniami Tort makowy z wiśniami i orzechami Pijany bakaliowiec

Kuchnia MagdaLeny
Tort chałwowy 218

postanowiłam przygotować tort. Wybór dość szybko padł na tort chałowy, gdyż niedawno przygotowywałam ciasto z chałwą i masa była szybka i prosta w wykonaniu i właśnie taką samą masę wykorzystałam do tortu. Dla ułatwienia można przygotować jeden biszkopt jasny lub ciemny z 6 jaj i przekroić go na 3 blaty. Ja tak dla odmiany przygotowałam 2 blaty jasne(...)jeden ciemny, dlatego mój tort wyszedł dość wysoki. Masa z chałwy nie jest zbyt słodka, jej smak przełamują kwaśne wiśnie. Dekoracja tortu dowolna, ja ostatnio w sklepie natknęłam się na śliczne zielone czereśnie koktajlowe, które bardzo ożywiły dekorację. Polecam!          Tort chałwowy   Składniki na tortownicę 24cm:   Na jasny biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru

Smak mojej kuchni