jest bardzo miękki. Są też specjalne żyłki z 2 rączkami, ale jeśli pieczemy sporadycznie poradzimy sobie inaczej. Ja natomiast swój kroiłam długim ząbkowanym nożem ;) Jaki robiłam tort? Masa nie do końca wyszła, więc nie będzie przepisu, ale brzoskwiniowy ;) Taki troche sernik na zimno
W kuchni bez szafekCiasto robi się naprawdę szybko, składników jest niewiele, wyrasta wysokie i jest pyszne ;) Można je przełożyć np. warstwą dżemu lub jeśli chcemy uzyskać tort – masą grysikową. Składniki: 2 szkl. cukru 1 kostka masła lub margaryny 2 duże łyżki dżemu (np. truskawkowego, ja najbardziej polecam z czarnej porzeczki) 2 jajka 4 szkl. mąki 2 szkl. mleka 1,5 łyżki kakao
kuchcikowniaCiasto robi się naprawdę szybko, składników jest niewiele, wyrasta wysokie i jest pyszne ;) Można je przełożyć np. warstwą dżemu lub jeśli chcemy uzyskać tort – masą grysikową.Składniki:2 szkl. cukru1 kostka masła lub margaryny2 duże łyżki dżemu (np. truskawkowego, ja najbardziej polecam z czarnej porzeczki)2 jajka4 szkl. mąki2 szkl. mleka1,5 łyżki kakao1 łyżeczka cynamonuprzyprawa do piernika2 łyżeczki
kuchcikowniaróżowo" - taki dziewczęcy, z kwiatuszkami i ciasteczkami. " Z okazji Chrztu" - duży tort, masa czekoladowo-śmietankowo-porzeczkowa
kolorowotorcikowourodzinowe mojej mamy, bo śliwek mamy bardzo dużo, a ciasto ze śliwkami wszyscy zawsze lubią. No i kruszonka. Zawsze wolałam takie ciastka na urodziny niż te ciężkie i pełne masy torty. Upieczone przez siostrę - domowego cukiernika, ale ja też dołożyłam swoją cegiełkę. Kwaśne i pyszne. ["Życie na gorąco", nr 34/2012, s. 24] Składniki:Ciasto: 300 g mąki 1/4 proszku
Pasja Smakuktóre zyskuje coraz większą popularność na świecie. Tą uroczą postacią postanowiłam ozdobić tort dla mojej córci Ozdoby zrobiłam z masy cukrowej , ale równie dobrze można przygotować je z masy marcepanowej . Tort przełożyłam czekoladowym ganache z serkiem mascarpone i świeżymi malinami… Rewelacyjne połączenie. Polecam Składniki: Biszkopt: 7 jajek 1 szklanka cukru 1 i 1/4 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki mąki(...)resztę malin. Przykryć ostatnim blatem biszkoptu i ponownie lekko docisnąć. Pozostałym kremem obsmarować cały tort. Boki tortu obsypać odłożonym pokruszonym biszkoptem, lekko dociskając. Schłodzić w lodówce. Schłodzony tort udekorować figurkami z masy cukrowej. Smacznego
Oryginalny smakkremu odpowiednio zabarwić i wyciskać rozetki szprycą z końcówką w kształcie gwiazdki.Do dekoracji przygotować masę cukrową, przepis TutajZ masy zrobić płatki i motylki. Najlepiej dekoracje przygotować wcześniej.Tort dekorować masą niedługo przed podaniem, gdyż śmietana niestety powoli rozpuszcza masę plastyczną.Jeżeli tort ma być dekorowany wcześniej, najlepszy będzie krem maślany, czekoladowy, ewentualnie inny na bazie masła lub margaryny
Mix smakutort brzoskwiniowy bez dodatku mleka czy śmietany. Efekt jest świetny. Słodki krem maślany doskonale komponuje się z kwaskowatym ponczem, którym nasączony jest biszkopt. W środku tort wypełnia kremowa masa brzoskwiniowa. Tort można podać osobom z alergią na białka mleka krowiego. Na moim blogu znajdziecie także inne przepisy na torty dla alergika: Tort kokosowo-czekoladowy z wiśniami Tort dla dziecka(...)maślany, tylko zamiast zwykłego masła używam masła klarowanego*. Masło klarowane wrzucamy do miski wraz z cukrem pudrem. Ubijamy razem mikserem do uzyskania gładkiej masy. Pod koniec ubijania dodajemy łyżkę octu winnego i łyżeczkę oleju waniliowego. Składanie tortu: Sok z cytryny mieszamy pół na pół z wodą. Dolną część przekrojonego biszkoptu nasączamy połową soku z cytryny. Na biszkopt wykładamy równomiernie masę
Dieta bez mlekaStopniowo dodawaj mleko w proszku, wciąż podgrzewając intensywnie mieszaj rózgą kuchenną do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Gładką masę zdejmij z palnika i przestudź przez chwilę. Wafle przekładaj smarując ciepłą masą dokładnie po całej powierzchni dojeżdżając do samiuśkich brzegów, układaj jeden na drugim tworząc tort waflowy. Ciepła masa mleczna sprawia, że wafle szybciej nabierają miękkości i łatwiej się kroją. Andrut(...)u00f3zg\u0105 kuchenn\u0105 do uzyskania jednolitej masy bez grudek. G\u0142adk\u0105 mas\u0119 zdejmij z palnika i przestud\u017a przez chwil\u0119.","text":"Stopniowo dodawaj mleko w proszku, wci\u0105\u017c podgrzewaj\u0105c intensywnie mieszaj r\u00f3zg\u0105 kuchenn\u0105 do uzyskania jednolitej masy bez grudek. G\u0142adk\u0105 mas\u0119 zdejmij z palnika i przestud\u017a przez
ProstePesto.plTaki tort zrobiłam ostatnio na rocznicę ślubu. Pierwszy raz robiłam sama masę cukrową z pianek do powlekania tortu. Byłam pełna obaw, ale jak na pierwszy raz wyszło nawet całkiem nieźle. Tort składał się z trzech warstw biszkopta orzechowego, czekoladowego kremu ganache i dla przełamania słodyczy warstwy lekkiego kremu śmietanowego z dodatkiem lemon curdu. Najtrudniejsze w tym wszystkim było stopienie(...)się udało. Teraz kiedy umiem już sama zrobić masę plastyczną to na pewno częściej będą pojawiały się torty w stylu angielskim. Chociaż nie jestem ich zwolenniczką, do smaku tortu ta masa cukrowa nie wnosi nic poza zbędną słodyczą. Ale wizualnie pięknie wygląda taki tort, jeśli jest dobrze zrobiony, czego mam nadzieję się nauczyć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawarstwą dżemu. Wyłożyć część kremu. Przykryć drugim blatem ciasta. Również nasączyć do herbatą, posmarować dżemem i kremem. Przykryć ostatnim blatem ciasta, nasączyć herbatą. Wierzch oraz boki tortu posmarować cienką, równą warstwą kremu. Masa plastyczna: 750-800g cukru pudru, 100g glukozy, 4 łyżeczki żelatyny, 70ml wody, kilka kropel aromatu waniliowego. Do wody dodać żelatynę, odstawić(...)dosypywać cukier puder. Masę przełożyć na stolnicę i stale dosypując cukier puder zagniatać, aż masa stanie się gładka i elastyczna jak plastelina. Białą masę rozwałkować i pokryć nią tort. Resztę masy zabarwić odpowiednimi barwnikami i zrobić Samolot. Ułożyć go na środku tortu przyklejając na odrobinę kremu
Z miłości do słodkościjajek ugotowanych na twardo * majonez * szczypiorek * sól, pieprz Jajka posiekałam bardzo drobno, dodałam posiekany szczypiorek, majonez i przyprawiłam do smaku. Taką pastą posmarowałam następny blat. Ostatnia masa tego tortu była z krewetek. * 20 dkg krewetek * majonez 1-2 łyżki * kilka kropel cytryny Ściągnęłam ogonki z krewetek i bardzo drobno krewetki posiekałam. Skropiłam sokiem z cytryny(...)użyć pasztetu na wagę a nie ze słoika. Ten ze słoika jest za rzadki. * każdą warstwę masy przykrywałam 6 kromkami pieczywa tostowego i smarowałam następną masą * zanim zacznie się kroić taki tort należy go schłodzić. * myślę, że fajny tort wyjdzie nawet z 4 warstw pieczywa (24 kromki) masa z pasztetu i korniszonów Artykuł Tort kanapkowy pochodzi z serwisu
Pieprzyć z FantazjąOczywiście moje zdolności są ograniczone, ale jestem z tego ciasta wyjątkowo dumna - to najładniejsze ciasto z masą cukrową, jakie do tej pory przygotowałam. Żałuję tylko, że nie mam zdjęcia środka - efekt był bowiem naprawdę świetny.Przepis na ciasto pożyczyłam od Doroty z jej tortu tęczowego. Ten, swoją drogą, też będę musiała kiedyś zrobić, wygląda bowiem wspaniale.Różowy tort z nutą(...)minut. Po tym czasie rozsmarować na wierzchu i bokach drugą warstwę kremu. Wsatwić do lodówki na 2-3 godziny, aż krem stawrnieje.Masę cukrową rozwałkować, przyryć tort. Pozostałą masę podzielić na pół, zafarbować na czerwono i zielono. Ulepić truskawki, udekorować tort.Smacznego!A teraz uciekam na drugi już dzisiaj spacer z Ptysią - pogoda jest tak piękna, żę grzechem byłoby z niej
Pożeraczka, czyli raz adobrzenastępnie odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo przestudzoną masę jajeczną, czekoladę i spirytus. złożenie ciasta: Krążki ciasta nasączamy alkoholem, przekładamy masą, trochę masy przeznaczamy na wierzch i boki. Tort dowolnie dekorujemy. Ja do dekoracji użyłam dodatkowej masy, tartej czekolady oraz świeżych kwiatów. masa do dekoracji: 125 g serka mascarpone 110 g masła (w temperaturze pokojowej
Domowy Smak Jedzeniamieszamy na małym ogniu jeszcze ok. 5 min. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Po całkowitym wystudzeniu ucieramy masło i stopniowo do masła dodajemy masę orzechową i spirytus. Masę użyjemy do 2-krotnego przełożenia tortu i do dekoracji wierzchu i boków tortu. GALARETKA: 1 czerwona galaretka - rozpuszczona w 1 szklance wody (250 ml) PONCZ: szklanka mocnej, gorzkiej herbaty + łyżka soku(...)część masy orzechowej, na masę wykładamy tężejącą galaretkę i przykrywamy biszkoptem orzechowym II. Następnie nasączamy biszkopt orzechowy II, wykładamy część masy orzechowej (część masy zostawiamy jeszcze do dekoracji tortu) i na masę orzechową układamy drugi blat biszkopta orzechowego I. Wierzch tortu nasączamy resztą ponczu i dekorujemy (ja użyłam do dekoracji masy orzechowej, orzechów i okruszków ciasta na oblepienie boków
psgotujemy