budynie wg. przepisu razem z cukrem pudrem i waniliowym. Studzimy, dodajemy masło, miksujemy na puszystą masę. Smarujemy wystudzone ciemne ciasto. Można zostawić 2 łyżki białej masy do zdobienia wierzchu tortu. Masa capuccino: 500 ml mleka 5-6 dag sypkiej kawy cappucino 5 łyżeczek żelatyny 5 łyżek ciepłej wody 2 śmietany śnieżki 7 łyżek cukru pudru 1. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej(...)żelatynę. Miksujemy wszystko razem,odstawiamy i gdy masa zaczyna lekko tężeć wylewamy ją na białą masę, tortownice odstawiamy do lodówki. 2. Gdy wierzch tortu zastygnie, ścieramy na wierzch czekoladę, zdobimy białą masą i wiśniami w syropie. To wersja opcjonalna zdobienia, każdy może to zrobić wg. swojego uznania
Apetyczna babeczkazaczęła się rozpuszczać ani płatać innych nieprzyjemnych niespodzianek, dopóki ciasto stało w lodówce. Jeśli jednak planujecie trzymać je dłużej na stole, pod masę cukrową trzeba położyć zwykły krem maślany, inaczej lukier popłynie...Przy spryskiwaniu tortu krwią trzeba trochę uważać - ja musiałam później wyszorować pół kuchni... Niemniej, efekt jest zdecydowanie wart poświęcenia. Głośne łał! z wielu ust, tych młodszych i starszych(...)torcie. Z reszty masy ulepić różyczkę położyć obok tortu.Wszystkie składniki na krew wymieszać na gładką pastę, ewentualnie dodać więcej czerwonego barwnika. Zanurzać pędzelek lub szczoteczkę do zębów w masie, spryskać tort z niewielkiej odległości. Odstawić do zastygnięcia.Smacznego!Wpis bierze udział w konkursie bloga Moje wypieki, gdzie do wygrania są książki Doroty Świątkowskiej. Nie można przecież odpuścić takiej okazji, prawda
Pożeraczka, czyli raz adobrzewysychanie. Oczywiście to są tylko moje wnioski, ale masa cukrowa z tego przepisu wychodzi bardzo dobra, więc przepis podaję:) Składniki: (do pokrywania całego tortu przygotowuję masę z podwójnej porcji. Zawsze trochę zostaję i z tego robię dekorację) 40 dkg cukru pudru 5g żelatyny 50g glukozy w proszku 35 ml zimnej wody 10 g Planty(...)zawsze dodaję, bo dzięki niej masa nie wysycha tak szybko, nie kruszy się i jest bardziej elastyczna. Jeśli robię figurki, kwiaty lub inne ozdoby na tort do podanej ilości masy dodaję łyżeczkę kleju spożywczego w proszku CMC ( kupuję na Allegro), zagniatam, owijam szczelnie do folii spożywczej i zostawiam na pół godziny. Dzięki dodatkowi
Maślane ciasteczkołyżką, aż się zrobi płynna. Przygotowaną żelatynę dodawać po łyżce do masy śmietanowej nie przerywając miksowania. Z tak powstałej bazowej masy śmietanowej odłożyć 1/3 całości i dodać do niej zmiksowane orzechy i wymieszać. Do pozostałych 2/3 masy dodać zmiksowane płatki migdałowe i dokładnie wymieszać. Przełożenie tortu: Blat biszkoptu ułożyć na dnie i nasączyć 1/3 kawowego ponczu. Następnie rozsmarować(...)masą czekoladową, przykryć drugim krążkiem biszkoptu i lekko docisnąć. Również nasączyć 1/3 ponczu i wyłożyć masę orzechową, a potem przykryć ostatnią częścią biszkoptu i lekko docisnąć. Nasączyć pozostałym ponczem i wierzch tortu oraz jego boki posmarować masą migdałową i ładnie wygładzić nadają mu kształtu. Teraz pora na dekorację, ale pozostawiam każdemu do wyboru. Kto jak chce i umie
talerz przyjemnościDzisiaj przepis na tort z masą chałwową, a na nim różowy drip z białej czekolady. Nie dość, że smakuje obłędnie to jeszcze wygląda bajecznie. Myślę że każdy miłośnik chałwy będzie zachwycony. Obejrzyj film ze sposobem wykonania tortu: Podstawą tortu jest oczywiście biszkopt. Polecam zrobić go w wersji kakaowej, ponieważ taki idealnie komponuje się z masą chałwową. Biszkopt kakaowy Składniki(...)śmietanka kremówka [g] 75 200 250 300 330 360 400 430 500 600 680 chałwa waniliowa [g] 45 120 150 180 200 220 240 260 300 360 400 Masa do otynkowania tortu Składniki: (na tort o średnicy 18 cm) 200 g miękkiego masła 200 g cukru pudru 200 g serka kremowego śmietankowego Masło utrzyj z cukrem pudrem na bardzo jasną
Słodki Blogciasta, a dzisiaj na moim stole gości jeden z moich ulubionych tortów, a mianowicie tort ananasowo- kokosowy. Tort składa się z dwóch płatów biszkopta, ciasta kokosowego i masy budyniowej o smaku ananasa. Tort obłożyłam lukrem plastycznym, ale możecie go również obsypać wiórkami kokosowymi i będzie również pięknie wyglądał i pysznie smakował. Moja przygoda z lukrem plastycznym dopiero się rozpoczęła, więc(...)połową wody nasączamy biszkopt. Następnie nakładamy połowę masy z cząstkami ananasa, przykrywamy to ciastem kokosowym, następnie nakładamy drugą część masy i biszkopt, który również nasączamy. Wierzch oraz boki tortu smarujemy pozostałą masą. Najłatwiej jest to zrobić za pomocą specjalnej szpachelki, wtedy łatwiej jest rozprowadzić masę, tak aby tort był równy, niestety ja takiej nie miałam, więc na torcie było widać
kulinarne odsłony patiokazji coś wyjątkowego. Tort bezowy. Jedyny tort, za którym szaleję (inne mogą nie istnieć) i gdyby nie był taki słodki nie umiałabym się opamiętać i jadła całymi masami. Tort bezowy jest kruchy na zewnątrz i bardzo puszysty i aksamitny w środku, rozpływa się w ustach. Cytrynowa masa świetnie równoważy słodki smak bezy. Całość wieńczą owoce. Przy okazji mojego małego święta(...)dziękuję Wam drodzy czytelnicy za to, że kolejny rok byliście ze mną. Zapraszam ponownie. TORTY BEZOWY z MASĄ CYTRYNOWĄ Składniki: beza: 6 białek 300 g cukru 2 łyżeczki soku cytrynowego masa: 250 g serka mascarpone 150 g śmietany 30 % sok z 1/2 cytryny Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, powoli dodajemy cukier a na końcu
Bon appetit mon amiepewno będę nad tym pracować, gdyż mam motywację. Plusami przygotowywania tortu w domu jest takie, że wiemy co w nim jest i czy składniki są świeże. Minus to oczywiście czas, ale czego się nie robi dla pociech. Do ozdobienia wykorzystałam masę cukrową, którą pokazałam Wam w poprzednim poście. Składniki: Biszkopt, średnica 28 cm: - 8 jajek, białka i żółtka oddzielnie(...)puder. Dolny blat biszkoptu posmarować konfiturą i połową bitej śmietany. Przykryć drugim blatem i przełożyć pozostałą bitą śmietaną. Przykryć ostatnim blatem. Z racji tego, że bita śmietana roztapia masę cukrową tort dookoła wysmarowałam masą maślaną. Masa maślana: – 200 g masła, w temperaturze pokojowej, pokrojonego na małe kawałki – 3 białka – 0,5 szklanki cukru – szczypta soli
dom-agi.plwczorajsze 9 urodziny Oliwki upiekłam tort mega czekoladowy. Masa śmietankowo-nutellowa, polewa z czekolady i mnóstwo ulubionych czekoladek córki :) Dekoracja była niespodzianką i to bardzo udaną bo córka była wniebowzięta gdy zobaczyła gotowy tort :) Zaproszone koleżanki również były zachwycone taką dekoracją i oczywiście tym, że mogły bezkarnie podkraść sobie ulubione słodycze z tortu;) Biszkopt: 4 jajka 3/4 szkl cukru(...)ostudzeniu przekroić na 3 blaty. Masa nutellowa: zimną śmietankę ubić ze śmietan-fixami na puch. Nadal ucierając dodawać po łyżce mascarpone i nutelli. Blaty naponczować i przekładać masą. Cały tort posmarować masą i wstawić do lodówki do stężenia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić i polać tort. Tort dowolnie udekorować czekoladkami. * Rada: Ja tort udekorowałam niedługo przed podaniem
Smakołyki Asibyłam w kropce! A chciałam sobie udowodnić, że tort bez pieczenia zrobię! I to Frozen, bo o takim marzyły dzieci. Eksperyment się powiódł, to mój pierwszy tort, w którym użyłam masy cukrowej , barwnika itd. Większość zakupów zrobiłam w sklepie internetowym frisco.pl Cieszę się, że istnieje taka możliwość. Tort zaplanowałam wcześniej i jako, że stresował mnie fakt tych mas plastycznych(...)jasna. Dodać olejek , ciągle miksując wlać również mleko. Krem nie powinien być gęsty ale gładki. Jeśli wyjdzie zbyt gesty dodaj trochę mleka, jeśli wyjdzie zbyt rzadki- cukru pudru. Masą pokryj cały tort i włóż go do lodówki. Masę cukrową ( białą) rozwałkuj na cukrze pudrze i połóż na tort. Kolejny kawałek wymieszaj z barwnikiem niebieskim, wystarczy kilka kropel, tak by osiągnąć
Z Kuchni Do KuchniPrzepyszny tort z kremem budyniowym,masą krówkową oraz słonecznikiem Biszkopt jasny SKŁADNIKI: (tortownica 22cm) 5 jajek ¾ szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki pestek słonecznika SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka(...)miarę równych części ( do jedne z części również dodałam pestki słonecznika, według uznania ;)). Blaty biszkoptów na przemian jasny i ciemny przekładać kremem. Złożony tort posmarować kremem i wierzch tortu polać masą krówkową udekorować kleksami kremu i posypać słonecznikiem. Gotowy tort wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. PS. Przed podaniem tort stał przez dłuż czas przy kuchni dlatego masa
RAROSSAczarnej herbaty + pół łyżeczki cukru Masa czekoladowa do przełożenia: 100g czekolady mlecznej 100g czekolady gorzkiej 250g śmietanki kremówki 80g wafelków orzechowych w czekoladzie typu Princessa 120g masła Masa śmietankowa do obłożenia tortu: 250ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki gorącej wody 1 łyżeczka żelatyny szczypta soli Polewa czekoladowa: 50g czekolady gorzkiej 50g czekolady mlecznej 1/3 szklanki mleka(...)wykładamy papierem do pieczenia) i pieczemy w temperaturze 180’C przez około 40 minut – do suchego patyczka (piekłam z termoobiegiem. Po upieczeniu odkładamy do wystudzenia *** *** W międzyczasie przygotowujemy masę do przełożenia tortu: czekoladę łamiemy na kawałki, przekładamy do garnka i dodajemy śmietankę. Podgrzewamy mieszając do momentu, aż powstanie jednolita masa. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki
Blog z Apetytemkokosowym. Całość przełożona jest masą kajmakową i masą maślano-jajeczną. Przygotowanie tortu podzielmy sobie na 2 dni. Biszkopty warto upiec dzień wcześniej. Na drugi dzień rano przełożyłam tort połową masy a po kilku godzinach chłodzenia udekorowałam go pozostałą masą i kwiatami. Tort jest dosyć pracochłonny ale przy dobrej organizacji pracy uwiniesz się szybko i sprawnie. Do dekoracji użyłam wydruku(...)dekoracją. Układać poszczególne warstwy, pamiętając aby biszkopty nasączyć ponczem: biszkopt kawowy, 1/4 masy, biszkopt migdałowy, kajmak, beza kokosowa, 1/4 masy, biszkopt orzechowy. Całość udekorować pozostałą masą, nałożyć cukrowy opłatek i wbić kwiaty. Tort schłodzić
Smakołyki Asinajbardziej lubię piec torty. Torty są najbardziej kreatywnym produktem, w którym zwykły biszkopt z kremem można zmienić w prawdziwe dzieło sztuki. Moim tortom jeszcze daleko do dzieł sztuki. Nie robię ich na sprzedaż tylko na własne potrzeby. Nie używam żadnych skomplikowanych narzędzi i form, a jedynie rękaw cukierniczy i końcówka do dekorowania. Nie ozdabiam tortów masą cukrową(...)masę na małych obrotach tylko do połączenia składników. Na koniec do masy dodawałam powoli rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę i miksowałam do połączenia. Drugą porcję śmietany (tym razem do kremu capuccino), również dobrze schłodzoną przelałam do miski i zmiksowałam z cukrem waniliowym i śmietan - fixem na sztywną masę. Następnie na małych obrotach miksera zmiksowałam ubitą śmietanę z serkiem mascarpone. Gdy masa
Waniliowe ImprowizacjeTort, który przygotowałam w ostatni weekend nie wymaga długiego pieczenia tylko schładzania. Tort przygotowałam na ciasteczkach typu digestive. Masa tortu to miks serka ricotty i serka philadelphia. W smaku przypomina kremowe lody, jest delikatna, bardzo kremowa i puszysta. Tort nazwa ł am semifreddo, ponieważ najpierw(...)philadelphia. Całość miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Na koniec dodajemy białka do masy serowej i delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na ciasteczka. Tort schładzamy w lodówce przez 3-4 godziny. Po czym umieszczamy go w zamrażalniku na 1 godzinę. Przed podaniem tort dekorujemy
La grande e la piccola cuoca