Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C Składniki na spód: • 220 g herbatników czekoladowych lub owsianych •65 g masla • 1łyżeczka kawy cappuccino w proszku WYKONANIE(...)biscotti al cioccolato o di farina d'avena • 65 g di burro • 1 cucchiaino di cappuccino in polvere ATTUAZIONE biscotti al burro fuso e mescolare per ottenere una massa con la consistenza della sabbia bagnata . Carta Lamina foderato copertura del terreno sabbioso. Pat nel fondo dello stampo , e cuocere 10 minuti
w mojej kuchnicukru 200g mąki pszennej 50g orzechów włoskich 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem kawowy: 2 torebki budyniu waniliowego 750ml mleka 200g masła 100g cukru pudru pół szklanki kawy cappuccino 50ml wody Ciasto: Białka ubić na sztywną pianę, nie przerywając dodać cukier i żółtka. Orzechy zmielić na proszek, wymieszać z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Stale ubijając dodawać(...)proszek budyniowy rozpuścić w 250ml mleka, ugotować budyń i ostudzić. Kawę zalać 50ml wrzącej wody, dokładnie wymieszać. Masło utrzeć z cukrem na puch, nie przerywając ucierania powoli dodawać przestudzone Cappuccino i budyń. Gotowy krem wyłożyć na blaty ciasta, wysmarować wierzch i boki, udekorować orzechami włoskimi. Smacznego
Zapiski Młodej ŻonyCZEKOLADOWE CAPPUCCINO NA MLEKU SOJOWYM Dzisiejsza propozycja jest dla tych którzy nie tolerują mleka krowiego. Mleko sojowe to dość dobry i smaczny zamiennik. Osobiście rzadko kupuję mleko sojowe, a jeżeli już to tylko te smakowe. Sama mam dość specyficzne podejście do mleka krowiego, bo jako małe dziecko nie tolerowałam go, i rodzice mieli olbrzymie problemy aby nakarmić dziecko. Sprowadzali(...)sobie żadnych bakterii ani ich form przetrwalnikowych dość dobrze toleruje i głównie takie spożywam. Czasami wybieram mleka sojowe lub ryżowe, sama przygotowuje kokosowe lub migdałowe. Dzisiaj na stole cappuccino czekoladowe! SKŁADNIKI: - espresso (około 60 ml) - spienione mleko sojowe o smaku czekolady około 120ml Do espresso wlej spienione mleko, tak aby powstało dużo puszystej pianki! Smacznego! Buziaki
SMYKWKUCHNIDzisiaj coś dla amatorów kawy, wspaniały torcik cappuccino.Przepis wzięłam z tej strony. W oryginale był pod nazwą kostka cappuccino, ja zrobiłam z tego torcik ;-) Składniki na ciasto: 125 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g drobnego cukru do wypieków ( dałam zwykły) 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej (proszku) 5 dużych jajek 125 g gorzkiej czekolady, roztopionej(...)nasączyć ponczem osobno. Składniki na krem capupucino do przełożenia: 250 g serka macarpone 250 g śmietany kremówki 3 płaskie łyżeczki żelatyny 3 - 4 łyżki cukru pudru 60 g kawy cappuccino w proszku Kremówkę ubić na sztywno, wymieszać dokładnie z cappucino. Dodać serek mascarpone i ponownie wszystko dokładnie wymieszać, dodać cukier puder. Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki wrzącej wody i lekko
Na słodko lub wytrawnietylko dzieci (oczywiście dla dzieci wersja ze słodkim kakao). I najważniejsze, że robi się go w 5 minut. Składniki: 4 banany (dojrzałe) 400 ml. jogurtu naturalnego 22 g cappuccino milka (małe opakowanie) lub 2 łyżki kakao (np. nesquik) 2 łyżki cukru trzcinowego lub białego jak ktoś lubi słodsze napoje Wykonanie: Banany kroimy na kawałki i wrzucamy do blendera(...)Dodajemy cappuccino i jogurt. Miksujemy na gładką masę. Napój można schłodzić 30 min. w lodówce, ale w temperaturze pokojowej też jest smaczny. Smacznego
IMPRESJA SMAKUherbaty :) Idealne jeśli nie zjemy ich od razu, ząb czasu się ich nie ima :) Ciasteczka kakaowe Składniki: 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 łyżka kakao 1 łyżka cappuccino czekoladowego 1 żółtko 125 g margaryny Przygotowanie: Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkiem na jednolitą, puszystą masę. Dodać przesianą mąkę, kakao i cappuccino. Powstanie nam sypka mieszanka :) Trzeba
Lawendowe NieboMichałkami Składniki: 250 g margaryny 250 g brązowego cukru kilka kropelek olejku waniliowego 230 g mąki 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 3 łyżki cappuccino 4 łyżki mleka 10 Michałków Przygotowanie: W dużej misce ucieramy margarynę z brązowym cukrem na puszystą masę. Dodajemy do tej masy jajka i olejek waniliowy, całość miksujemy. W drugiej misce(...)mieszamy przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cappuccino. Suche składniki wsypujemy do masy jajecznej, dolewamy też mleko i całość miksujemy na jednolitą masę. Do papilotek wkładamy do 1/3 wysokości ciasta, dajemy pół Michałka i przykrywamy ciastem. W 180 stopniach pieczemy 20 minut - do suchego patyczka. Z tej porcji wychodzi 18 muffinek i są pyszne
Lawendowe Nieboolej do smażenia Składniki na masę migdałową: - 200g mielonych migdałów - 300ml śmietany kremówki - 250g mascarpone - 2 łyżki cukru z wanilią - 3 łyżki cukru pudru - 2 łyżki kawy cappuccino - esencja migdałowa W garnku zagotować wodę, z masłem, cukrem i solą. Gdy masło się rozpuści, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Energicznie mieszać drewnianą łyżką(...)ciasta (długości ok. 8 – 10cm), odcinając kawałki nożyczkami. Smażymy do uzyskania złotego koloru. Wyjmujemy i odsączamy na ręczniku papierowym. Przygotowujemy masę migdałową. Ubijamy śmietanę wsypując oba cukry. Dodajemy cappuccino, delikatnie mieszając łyżką oraz serek mascarpone. Wsypujemy migdały, aromatyzujemy esencją migdałową. Całość mieszamy. Masę wkładamy do szprycy z długą końcówką i nadziewamy nasze churros z dwóch stron. Gotowe posypujemy cukrem
mojewypiekiinietylkoSmaku. Składniki: - ciasteczka amaretti - 4 żółtka - 4 łyżki drobnego cukru - ziarenka z ½ laski wanilii - 250g zimnego serka mascarpone - kawa (u mnie nescafe Azera) - wino Marsala (Amaretto,rum…) - kakao i cappuccino z Brendy do oprószenia (może być z rumem lub cherry) Jajka bardzo dokładnie myjemy i wyparzamy we wrzątku przez 30 sek., następnie szybko zalewamy zimną wodą. Zaparzamy mocną kawę(...)minuty. Ubite jajka dodajemy do mascarpone. Chwilę miksujemy, tylko do połączenia składników. Ciasteczka krótko zanurzamy w kawie z alkoholem, oprószamy kakao, nakładamy masę, ponownie oprószamy kakao z dodatkiem cappuccino. Przykrywamy drugim ciasteczkiem (również namoczonym w kawie). Dekorujemy wierzch pozostałością kremu. Deser podajemy schłodzony. Głębia smaków ukryta w mini tiramisu, w upalny letni dzień, to deser nie tylko do popołudniowej kawy
mojewypiekiinietylkosię nad tym przepisem choć na chwilę zatrzymać. Składniki: - biszkopt o średnicy 26cm (najlepiej upiec dzień wcześniej) Masa maślana: - 520g masła - 1,5 szklanki cukru pudru - 2 łyżki cappuccino o smaku brendy - 120ml alkoholu (do wyboru) - 300g mielonych migdałów - esencja migdałowa Dodatkowo: - sok do nasączenia biszkoptu (marakuja) - konfitura malinowa (lub z czarnej porzeczki) - kilka łyżek uprażonych wiórków kokosowych(...)temperaturze pokojowej ucieramy robotem na puszystą białą masę, stopniowo dodając przesiany cukier puder. Gdy masa jest całkowicie gładka dodajemy mielone migdały, odrobinę esencji migdałowej, alkohol oraz 2 łyżki cappuccino z brandy. Dokładnie miksujemy robotem. Biszkopt przekrajamy na 3 blaty. Blat, który będzie stanowił spód tortu nasączamy, przy użyciu pędzelka, sokiem z marakui. Następnie smarujemy go cienką warstwą konfitury malinowej (chociaż
mojewypiekiinietylkosię w głowie, aż jeden z nich postanowiłam wprowadzić w kulinarny wir moich przepisów. Składniki: - 250g margaryny - ½ szklanki wody - 2 niepełne szklanki cukru - 2 łyżki kakao - 2 łyżki cappuccino - 4 jajka - 2 szklanki mąki tortowej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - esencja rumowa - ekstrakt pomarańczowy - 50g ryżu preparowanego Dodatkowo: - uprażone wiórki kokosowe do posypania ciasta Do większego garnka (zrobimy(...)potem ciasto) dodajemy wszystkie składniki na polewę – margarynę, wodę, cukier, kakao, cappuccino. Podgrzewamy do chwili, aż się rozpuszczą i połączą w jedną gładką masę. Odstawiamy do wystudzenia (szybciej możemy wystudzić wstawiając do zlewu z zimną wodą i co jakiś czas mieszając). Odlewamy ½ szklanki wystudzonej polewy. Do pozostałej (w garnku) dodajemy żółtka. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Po ubiciu
mojewypiekiinietylkokako łyżka ekstraktu z wanilii albo pół olejka o aromacie waniliowym szczypta soli tarta skórka ze świeżej 1 pomarańczy garść rodzynek 10 posiekanych orzechów włoskich 1 czubata łyżka cappuccino 1 łyżeczka cynamonu (albo przyprawy do piernika) Polewa: 1 gorzka czekolada 50 ml mleka 2 łyżki miodu 4 łyżki cukru 3 łyżki masłą 50 ml rumu 1 cała pomarańcza(...)niej wszystkie mokre składniki: jajko, rozpuszczone masło i olejek waniliowy. W drugiej misce wymieszać wszystkie sypkie składniki: mąka, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, soda, orzechy, cynamon, kakao cappuccino, rodzynki, skórka otarta z pomarańczy. Następnie zawartość obu misek połączyć ze sobą - mieszając łyżką. Ciasto piec w formie do keksówki wyłożoną papierem do pieczenia w piekarniku w 180 stopniach
Bon Appetit Małgorzatyzaparzonej i wystudzonej kawy espresso 200 ml whisky 200 g podłużnych biszkopcików (języczki) 2 jajka 75 g cukru 500 g serka mascarpone 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki cappuccino w proszku 1 puszka karmelizowanych orzechów (ja mam z Lidla) Zaparzone i ostudzone espresso mieszamy z whisky. Biszkopciki zanurzamy w przygotowanym płynie i pozwalamy im nasiąknąć. Następnie(...)namoczonych biszkoptów w szklanym naczyniu. Potem oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem następnie dodajemy 2 łyżki naparu kawy z alkoholem i serek mascarpone oraz 2 łyżki cappuccino w proszku. Całość miksujemy na puszystą masę. Następnie ubijamy białka dodaj do masy z serka mascarpone. Delikatnie mieszamy. Połowę kremu rozsmarowujemy na ułożonych wcześniej biszkoptach. Później układamy kolejną warstwę
Bon Appetit MałgorzatyCappuccino Ten smak przywodzi mi na myśl zeszłoroczne wakacje spędzone w Rzymie. Piękne zakątki … wąskie uliczki … i przytulne , zatłoczone kawiarenki , z których wydobywał się smak przygotowywanej kawy … Najwspanialsze dotąd wakacje mojego życia … i spełnienie jednego z marzeń mojej mamy! Smaku tamtych kaw niestety nie mam okazji spróbować tutaj , ale słodkości o smaku cappuccino potrafią uczynić mój
Ostra na Słodkofajny pomysł dla bliskich na Święta! BABECZKI: *150 g kostki do pieczenia Kasia * 300 g mąki * 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Dr. Oetkera * szczypta soli * 6 łyżek cappuccino w proszku * 2 jajka * 120 g cukru pudru * 100 ml mleka DEKORACJA: * 1 opakowanie Lukru domowego tradycyjnego Dr Oetkera lub 2 opakowania Lukru klasycznego Dr. Oetkera * 1 Aromat waniliowy Dr. Oetkera(...)Oetkera * 1 opakowanie Pisaków cukrowych Dr. Oetkera SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BABECZKI: Jajka miksujemy z cukrem pudrem i miękką Kasią na puszystą masę. Łączymy z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia, cappuccino i solą, dodajemy mleko. Całość dokładnie mieszamy. Foremki do babeczek wykładamy papierowymi foremkami. Każdą foremkę napełniamy ciastem do 2/3 jej wysokości. Pieczemy je około 35 minut w temperaturze około 180 stopni
Ostra na Słodko