masa do tortu - 6951 przepisów (strona:59/464)

TORT NALEŚNIKOWY Z MASKARPONE 168

Lubię jeść torty, natomiast nigdy ich nie robiłam bo czuję że ich nie umiem robić, że są trudne itd  Dziś postanowiłam zrobić pierwszy raz Tort Naleśnikowy :) Kakaowe i Mleczne Naleśniki , przekładane dwoma masami : masa maskarpone i masa śmietanowo- wiśniowa .  Polecam każdemj początkującej osobie i nie tylko.  Mój mąż być zachwycony :) Polecam  Zapraszam również do odwiedzenia(...)łyżki powideł lub dżemu z całymi wiśniami. Miksuję. Na paterę przekładam raz biały naleśnik smaruję białą masą, a następnie kakaowy naleśnik i smaruję wiśniową masą. Tak do wykorzystania naleśników. Kolejno smaruję i dekorujemy tort według uznania. Pozostawiamy w lodówce ok 2 godziny przed podaniem. Smacznego

Gotowanie Patki
Tort truskawkowy bez pieczenia 367

lodówce do 3 dni. Moje rady: Możesz dać do ok 1/3 więcej śmietanki i truskawek, np. 600 ml i 600 g, aby uzyskać lżejsze pianki. Tort będzie wtedy też nieco wyższy, bo mas będzie więcej. Twardsze ciasto jednak również świetnie smakują i kroi się je bardzo łatwo. Jeśli galaretka z tak małej ilości wody zaczęła zbyt szybko tężeć lub już(...)słodyczą z biszkoptów. Nie wylewaj na górę całkiem płynnej galaretki lub zrób to powoli, np. łyżką. Mocny strumień może uszkodzić masę, która nie jest jeszcze całkiem stężała i galaretka dostanie się do środka. Widać to u mnie na środku tortu na zdjęciu wyżej. Ucz się na błędach innych

Anioszek w kuchni
Tort z Musem z Czarnej Porzeczki 214

czasie musiałam upiec drugi o takim samym smaku, gdyż wszystkim tak smakował, że domagali się jeszcze :) Miłe. Tort jest łatwy, biszkopt jak do Wuzetki, a krem to masa budyniowa, przysłowiową wisienką na torcie jest mus z czarnej porzeczki.  Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm:BISZKOPT: 6 jajek 150 g cukru drobnego do wypieków 115 g mąki pszennej(...)trzymam tej zasady :) Białka ubijamy na sztywno, dodajemy połowę cukru. Żółtka miksujemy z druga połową cukru. Do białek dodajemy żółtka i mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Do masy jajecznej przesiewamy mąkę i kakao, musimy wymieszac składniki szpatułką, a na koniec wlewamy roztopione i wystudzone masło. Wszystko mieszamy delikatnie i dokładnie. Masę wykładamy do tortownicy o średnicy 23 cm. Wstawiamy

Blondynka Gotuje
Tort Kinder z kremem śmietanowym białą czekoladą i kwaśnymi malinami 810

ulubiony tort. Torty albo są ładne albo smaczne, zazwyczaj jedno z drugim nie idzie  w parze, często te ładne są ciężkie, tłuste, przesłodzone albo z niesmacznej masy cukrowej ble... Z Tortem Kinder jest zupełnie inaczej ... jest lekki nie za słodki, nie tłusty i naprawdę zatęsknicie za jego smakiem !!       Dużym plusem tego tortu jest oczywiście dekoracja, która(...)masła 11. 200 gr czekolada 12. gorzka herbata do nasączenia biszkoptu. 13. ozdoby do dekoracji  14. fix do śmietany (  jeżeli  będziesz tort transportować) Gdy już zakupy zostały zrobione zabieramy się do tworzenia :) I Etap - Biszkopt Zacznijmy od Biszkoptu przepis na   biszkopt idealny . II Etap - krem  Schłodzoną śmietanę miksujemy aż do uzyskania gęstej śmietany (konsystencja

Wylizany Rondel
Krem maślany z mlekiem skondensowanym 488

Ten krem aż się prosił, aby go zrobić. Na mojej grupie krążył już od dawna i pojawiało się coraz więcej pytań z

Słodki Pomysł
Mus truskawkowy do tortu 531

Lekki, słodki i bardzo truskawkowy mus do ciast i tortów. Można go również podawać jako słodki deser, który z chęcią spałaszują

Słodki Pomysł
Tort śmietankowy z wiśniami 143

Mojemu synowi marzył się pyszny tort, po którym pojedzie pociąg. W takim przypadku od razu odrzuciłam masy cukrowe, bo chciałam aby tort nie był za słodki i żeby można go było zjeść w całości. Aby samej chemii było jak najmniej, to w środku krem jest koloru naturalnego, zaś aby tort wyglądał ładnie, to dodałam barwnika do kremu na jego wierzch(...)wódki Krem śmietankowy: 1 l śmietany 36% 250 g serka mascarpone 1 opakowania cukru waniliowego 1 łyżka cukru pudru 1 galaretka wiśniowa + 170 ml wody 2 łyżeczki żelatyny Dekoracja tortu: barwniki w proszku: zielony i niebieski marcepan 100 g gorzkiej czekolady czekoladowe literki liście i kwiaty z opłatka zielona czekoladowa posypka dowolny mały pociąg z wagonikiem (np. Tomek z przyczepką

Passions hobbies life
Tort tiramisu z malinami 149

posmakiem kawy i amaretto i przełamującym wszystko smakiem malin. Jeśli wolicie słodsze wypieki to pomińcie posypywanie każdej warstwy gorzkim kakao i dodajcie więcej cukru pudru do masy mascarpone, ale mniej słodkiego tortu więcej wejdzie, więc wybór należy do Was. :D Do pieczenia używam tortownicy o wymiarach 23-25 cm. Ten biszkopt zawsze się sprawdza, rośnie bardzo wysoki i płaski, więc(...)powinna być zimna. Wlewamy ją do większej miski i ubijamy, pod koniec dodając cukier puder. Następnie masy dodajemy mascarpone i mieszamy wszystko kilkoma szybkimi ruchami miksera. Mascarpone nie lubi ubijania, więc nie powinno to trwać zbyt długo.   Możemy przejść do składania tortu, będziecie potrzebować jeszcze:  gorzkie kakao do posypania 1 opakowanie podłużnych biszkoptów (ok. 180 g) wstążka

Cooking Monster
Morski tort 196

desery na niebiesko. W książce przewijają się niebieskie gofry, ciasteczka itp. Ale to właśnie w ostatniej części pojawia się niebieski, urodzinowy tort Percego na szesnaste urodziny. Nigdy wcześniej nie korzystałam z barwników i nigdy nie robiłam nic z masy cukrowej, dlatego też upiekł mi się za ciemny biszkopt :-) Za to końcowy efekt okazał się niesamowity. Tort jest nie tylko pyszny(...)boki tortu posmarować pozostałą śmietaną (na górze tortu można zrobić łyżką fale) i włożyć do lodówki najlepiej na kilka godzin lub całą noc. Z białej masy cukrowej lub marcepanu zrobić muszle i udekorować nimi tort. Zapraszam Was również na stronę akcji "Uczymy ja słodzić" www.uczymyjakslodzic.pl

Passions hobbies life
Torcik cytrynowy 210

brzoskwiniami oraz sokiem i skórką cytrynową. Wychodzi jej na tyle dużo, że śmiało można by obłożyć nią jeszcze boki tortu, lub przełożyć biszkopty większa warstwą. Ja niestety jestem kiepska w dekorowaniu, dlatego postanowiłam się za to nie zabierać, a nadwyżkę masy wykorzystać do deseru z galaretką. Synek z takiego rozwiązania był bardzo zadowolony;):) Biszkopt: 3 duże jajka 1/2 szkl. cukru

Smaki Na Talerzu
Tort śmietankowy z malinami Shimmer i Shine 125

krem maślany zrobiłam właśnie w tych kolorach. Dodatkowo boki obsypałam jadalnym brokatem, który bohaterki bajki wprost uwielbiają. Biszkopty przełożone zostały masą z serka mascarpone i śmietanki 36%, a w środek dodatkowo włożyłam maliny w galaretce. Może tort nie jest idealny pod względem wyglądu (córcia tak bardzo chciała patrzeć jak go ozdabiam, aż w niego wpadła i był niestety troszkę krzywy(...)temperaturze pokojowej zmiksować, aż masło zrobi się puszyste, następnie do masła dodać sok z cytryny i partiami cukier puder, aż uzyskamy gęstą gładka masę. 2/3 masy wykorzystać do otynkowania boków i góry tortu. Pozostały krem maślany podzielić na pół. Do jednej części dodać barwnik błękitny, a do drugiej różowy. Oba kremy przełożyć do osobnych foliowych rękawów. Różowy i niebieski krem

Krylowa Kuchnia
Tort z bitą śmietaną i owocami 218

Każdą z nich nasączam lekko herbatą malinową. Do tortu użyłam świeże  truskawki i jagody.  Biszkopty przekładam bitą śmietaną i owocami. Na ostatni biszkopt gładko rozprowadzam masę oraz  na boki tortu. Udekorowałam owocami i posypałam startą czekoladą. Smacznego

The Sweet Damsel
Stempelki do ciastek – oryginalny pomysł na dekorację. Sprawdź, jak je wykorzystać 96

pierwszej ocenie. Wybierając słodkości w kawiarniach czy cukierniach, najczęściej kierujemy się ich walorami estetycznymi. Zasada ta sprawdza się także na domowych przyjęciach, dlatego warto zadbać o atrakcyjność ciastek czy tortów. W jakim celu ozdabia się wyroby cukiernicze? To świetny sposób na to, by nawet najprostsze ciastka nabrały wyjątkowego charakteru. Czy wyobrażasz sobie słodkie, świąteczne pierniki w kształcie renifera czy mikołaja(...)się jako sposoby na proste i szybkie dekoracje innych wypieków. Najczęściej są wykorzystywane do zdobienia tortów. W połączeniu z formami cukierniczymi można stworzyć w ten sposób wyjątkowy napis czy słodką grafikę, która będzie świetnym uzupełnieniem pozostałych dekoracji na torcie. Wówczas wykorzystuje się głównie masę cukrową – składnik ten świetnie sprawdza się szczególnie w bocznych dekorach wyższych tortów. Wzorów i kształtów stempli

Moja smaczna kuchnia
Krem z truflami 329

Przepyszny krem do tortów i ciast o smaku moich ulubionych cukierków Trufle! Robiłam go kilka razy, gdyż zależało mi, aby smak

Słodki Pomysł