masa do tortu - 6951 przepisów (strona:68/464)

kolorowy torcik z lentilkami 214

wystudzeniu przekroić na trzy blaty.  Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem a następnie połączyć z mascarpone. Żelatynę rozmieszać w odrobinie wrzątku i wmiksować do masy śmietanowej. Przełożyć nią tort, obsmarować również boki i wierzch. Biszkopty dociąć na wysokość tortu, zostawiając od góry około 2 cm marginesu. Przykleić do tortu i zawiązać wstążeczką. Na wierzchu rozłożyć cukierki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Adwokat Diabła- czyli tort sernikowy z adwokatem 301

pisałam jestem fanem gorzkiej czekolady. Sernik czekoladowy to jeden z moich ulubionych, więc tak w ramach prezentu urodzinowego postawiłam na ten wariant ciasta. Nie przepadam za klasycznymi tortami z litrami mdłej masy śmietanowej lub jeszcze gorzej maślanej, chodź nie mówię że są w 100 % złe. Sernik ponownie pieczony w kąpieli wodnej z relatywnie małą ilością cukru w stosunku do ilości

vaniliowoczekoladowa
Tort chałwowy 158

będę tutaj się rozpisywać kto jest autorem całego zamieszania. Myślałam aby zrobić coś na próbę i troszkę tu ryzykowałam czy śmietana nie padnie jak dodam chałwę ale tort wyszedł pyszny a masa delikatna. Do dekoracji użyłam produktów od http://www.cukieteria.pl/ . Mają świetne różności więc możecie się zaopatrzyć choć niektóre ceny przyznam, że trochę przerażają swoją wysokością. Ale czasami warto zaszaleć

Ewa w kuchni
Wykwintny tort z malinami 201

Śmietana powinna być gęsta i sztywna. Na koniec dodajemy żelatynę i miksujemy na najniższych obrotach. Dodajemy maliny i mieszamy łyżką, aż częściowo się rozpadną. 3 . Tak sporządzoną masę przekładamy między blaty tortu. Składniki na błyszczącą polewę: - 200ml śmietanki 30% - 100g kakao - 250g cukru - 225ml wody - 25g żelatyny Przygotowanie: 1. Cukier, wodę, śmietankę i kakao zagotowujemy. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, dodajemy

Coś z niczego
Tort mleczno-czekoladowy 382

Nowy Rok rozpoczynam słodkim, czekoladowym tortem. Jest pyszny, z masą mleczną, uwieńczony czekoladową polewą i naturalnymi czekoladowymi posypkami Delecty . Idealny wypiek do popołudniowej świątecznej lub noworocznej kawy. Biszkopt kakaowy: 4 jajka 1/2 szkl cukru 1 łyżka cukru waniliowego Delecta 1 łyżka oleju 1/3 szkl mąki pszennej 1/3 szkl mąki ziemniaczanej płaska łyżeczka proszku do pieczenia Delecta 2 łyżki kakao Masa

Smakołyki Asi
Tort Orzechowo czekoladowy z masą maślaną białą oraz czekoladową 200

Dawno tutaj nie pisałam... Piekłam gotowałam robiłam zdjęcia i teraz trzeba to wykorzystać. Biszkopt Składniki: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 i 1/2 łyżki octu 1

Pychotkaaa
Pavlova z wiśniami i serkiem mascarpone 164

Pavlova – deser australijski, rodzaj torcika bezowego udekorowanego bitą śmietaną i świeżymi owocami.  Nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej tancerki baletowej Anny Pawłowej. Składniki: Beza 7 białek

Pychotkaaa
Puszysty biszkopt cytrynowy 169

Sekretem udanego tortu jest biszkopt (obok masy oczywiście). Ja lubię te puszyste, niezbyt suche, ale rozpływające się w ustach. Ten biszkopt taki właśnie jest z nutką  smakową i aromatem cytryny stanowi idealny podkład pod masę. Z tortownicy o średnicy 24 i 26 cm bez trudu wychodzi wysoki tak, aby można go było przeciąć na trzy blaty. Ważne! Jajka powinny

ChilliJemy
Jabłecznik z masą orzechową 412

Coś w sam raz na święta ;) Pyszny jabłecznik z warstwą orzechowego kremu i niewielką, ale wyczuwalną ilością %. Kruche ciasto: 60 dkg mąki 8 dkg cukru pudru

kuchcikownia
Biszkopt „rzucany” 539

razem szybki przepis na biszkopt. Nie raz musimy się uporać z jego pieczeniem przy okazji robienia tortu lub ciasta z masami. Ten przepis jest niezawodny – zaczerpnięty z moich ukochanych Moich wypieków – które chyba zna każdy, kto lubi piec. Jeszcze nigdy mnie ten przepis nie zawiódł. Równie często robię biszkopt z przepisu na „metrowca”. Ten z Moich

kuchcikownia
Torcik czekoladowo-miodowo-gruszkowy. 167

odsączyć. Kakao wymieszać z niewielką ilością mleka. Resztę mleka zagotować,dodać przygotowane kakao i miód. Mieszając wsypać do mleka mąkę pszenną i gotować około 2 minut. Masę nałożyć na spód tortu i wyrównać. Połówki gruszek ułożyć natychmiast na jeszcze ciepłej polewie i odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem ubić śmietanę i posmarować nią nasz torcik i posypać migdałami. Płatki migdałowe możemy

Przepisy i porady kulinarne
614. Na szybko.. kasza. 176

cukrem trzcinowym i kremówkąJak zwykle wzięłam za małą miseczkę >.<Tak żółto na tym zdjęciu xdProsto, pysznie, na szybko, znów szkoła.. masa pracy i dwa torty do upieczenia

More food, love and dreams
Marchewki z marcepanu 194

Koń nawet nie przypominał konia, żadne inne zwierze czy człowieczek nie było do siebie podobne. Cóż, talentu plastycznego nie posiadam i już. Dlatego też omijam szeroko temat tortów z dodatkami z masy cukrowej czy innej. Nie umiem i nie mam cierpliwości się uczyć. Ale przychodzi taki dzień w życiu każdej Pyzy, że trzeba jednak zrobić coś czego się nie umie

Smaczna Pyza
Tort malinowy z paloną białą czekoladą 405

wyjmujemy śmietanę z mascarpone. Dodajemy 2-3 łyżki do czekolady i mieszamy. Teraz możemy wlać całość do ubitej śmietany. Mieszamy do połączenia. Masa zrobi się rzadsza, dlatego warto ją schować na ok. 15 minut do lodówki. Tort malinowy z paloną białą czekoladą: Zimny biszkopt kroimy na cztery równe blaty. Układamy pierwszy blat(...)podstawce i równomiernie nasączamy kilkoma łyżkami herbaty i smarujemy warstwą kremu z palonej czekolady. Wbijamy część malin i przyciskamy kolejnym biszkoptem. Znowu nasączamy, kładziemy masę, maliny i tak do wykończenia. Wierzch i boki tortu wykańczamy kremem z palonej czekolady, jak i różowym kremem malinowym (u mnie malinowy dół i czekoladowa góra). Chłodzimy. Przed podaniem ozdabiamy malinami lub świeżymi kwiatami

Poezja smaku