bukietów! Tutaj przydadzą nam się np. klej cukrowy, obrotowa patera, wałek nieprzywierający czy packi cukiernicze. Zaczynamy od lukru plastycznego, inaczej znanego jako masa cukrowa czy fondant! Dowiemy się o barwieniu lukru plastycznego, o powlekaniu okrągłego i kwadratowego tortu lukrem plastycznym, o powlekaniu podkładki pod tort, o tym jak podpierać piętra tortu wspornikami, o technikach dekorowania lukru plastycznego - poprzez inkrustracje, karbowanie(...)lukru, radełko, pisaki z jadalnym tuszem czy biału tłuszcz roślinny. Poznajemy przygotowanie i formowanie masy Sugar Dough, jak formować podstawowe kształty - węża, kotka, pieska, świnkę, owieczkę, krówkę, liska, myszkę, królika czy wiewiórkę - wszystko ładnie opisane krok po kroku! Możemy nauczyć się robić bajkowy tort Dziki Zachód - z kowbojem i krówką, aby sprawnie przejść do rzeźbionych tortów (przy użyciu szablonów
Plate of Joypuszce to rozwiązanie idealne dla cateringu, cukierników i szefów kuchni. Jest to gotowy produkt z bakaliami i miodem do szybkiego przyrządzania makowców, mazurków, tortów makowych, strucli, czy innych deserów. Masa makowa HELIO ma odpowiednio gęstą konsystencję i charakteryzuje się tradycyjnym smakiem oraz naturalnym aromatem. Produkt zapewni dużą oszczędność czasu - nie wymaga dodatkowej obróbki termicznej ani mielenia maku – stanowi
Sama słodycz i szczypta chiliczasu do czasu popełniam tort. Tym razem czekoladowy z dodatkiem suszonych śliwek moczonych w spirytusie. Krem czekoladowy i mój wypróbowany i niezawodny biszkopt. Ogólnie mówiąc jak dla nas palce lizać. A kto chce się przekonać musi upiec. :) Składniki:Biszkopt 6 jajek 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 2 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku(...)bokach tortu. Schłodzić.Polewa:Masło rozpuścić w garnuszku, dodać cukier, kakao i na końcu jogurt. Podgrzewać chwilkę do rozpuszczenia się wszystkich składników i połączenia w kremową masę. Lekko przestudzić i rozprowadzić na górze tortu. Ponownie odłożyć tort do schłodzenia. Przed podaniem udekorować bezami, startą czekoladą i suszonymi śliwkami
Ala piecze i gotujewiśnie. Tort możemy też przygotować na jasnym biszkopcie. Przepis znajdziecie tutaj . Składniki na biszkopt czekoladowy do tortu: 4 jajka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 8 łyżek cukru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Składniki na masę kokosową: ok. 350 ml śmietany kokosowej ( domowej lub twardej części z puszki mleka kokosowego) 2 łyżki cukru(...)dłużej niż zwykła śmietana. Jeśli jednak ubijanie śmietanki nam nie wyjdzie możemy ratować się dodając do niej agar agar i podgrzewając. Po wystudzeniu, gdy masa kokosowa zacznie tężeć będzie gotowa do użycia. Boki i wierzch tortu smarujemy równomiernie śmietaną kokosową. Całość ozdabiamy wiórkami kokosowymi. Na wierzch możemy też zetrzeć też czekoladę kokosową. Gotowe
Dieta bez mlekasprawiły, że zniknął w oka mgnieniu. Pyyyycha! Po mimo niewielkich wymiarów biszkoptu wyszło mi pokaźne ciacho - a to za sprawą dużej ilość masy i obłożenia ciasta biszkopcikami. Wykonanie całości zajęło mniej niż 1,5 godziny. Teraz mój tort dedykuję Akademii Kulinarnej Whirpool i ich głównym gospodarzom, czyli dla Marco Ghia i Emiliano Castagna. Mam nadzieję, że w moje urodzinowe marzenia(...)około 10-15 minut; czasami tą opcję pomijam.) Każdą część biszkoptu równomiernie nasączyć i posmarować kremem. Wierzch i boki dokładnie wysmarować odłożoną częścią masy. Dodatkowo wierzch obsypać mikro kroplą truskawkową, a boki obłożyć ciastkami. Tort udekorować wg uznania i schłodzić w lodówce. www.akademiakulinarnawhirlpool.pl www.marcoghia.pl
Di gotujepowoli ubijając, dodaję do masy jajecznej. Wylewam ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 40 minut w 180 stopniach. Ja rozlewam masę do dwóch tortownic, bo biszkopt bardzo rośnie. Z podanych składników wychodzi 6 blatów. Do tortu użyłam 4 oraz jeden do ozdoby. Każdy blat trzeba nasączyć syropem z szklanki wrzątku, łyżki cukru oraz soku wyciśniętego z połowy cytryny(...)przetartymi malinami. Każdy nasączony biszkopt przekładam przygotowanym kremem. Boki i wierz przykrywam cienką warstwą kremu. Posypałam drobnymi, kolorowymi cukiereczkami. Ułożyłam gotowe ozdoby z masy cukrowej. Z odłożonego biszkopta wycięłam kwiatuszki. Obłożyłam nimi bok tortu. Całość przewiązałam wstążką. Kilka zdjęć z przygotowań do urodzinowej imprezy
Magiczne Życie MartySzukasz sprawdzonego przepisu na tort urodzinowy dla dziecka? Świetnie się składa! Poznaj pyszny i prosty tort na wilgotnym biszkopcie z lekką masą malinową i owocową galaretką, który zrobiłam dla córki. Rozpływa się w ustach i zachwyca gości swym barwnym wyglądem. Jest lekki, owocowy i zapewne każdy z chęcią poprosi o dokładkę. Z racji, że tort jest warstwowy, w przepisie podaję
Ania gotujePamiętam czasy kiedy byłam mała i każdy tort przygotowywany w domu był przełożony masą maślaną. Zatęskniłam za tym smakiem i choć za oknem słońce, w ten weekend na naszym stole wylądowało ciasto tortowe z maślanym kremem kawowym. Pycha. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 5 jajek 2 kostki
Fascynacje AniObiecałam to wrzucam etapy tworzenia tortu lepiej późno niż później :P. Niestety nie jest ukazane jak kolejno były tworzone pingwiny jednak trochę wyobraźni i pracy a na pewno się uda ;)BISZKOPT:5 jajek,3/4 szklanki miałkiego cukru3/4 mąki pszennej1/4 mąki ziemniaczanejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy partiami(...)białości i dodajemy do niego rozpuszczoną czekoladę (oba składniki muszą być w tej samej temperaturze). Następnie dodajemy do masy powoli (po jednej łyżce) masę jajeczną. Na koniec powolutku wlewamy spirytus- temp. pokojowa!. Przed przełożeniem tortu wstawiamy krem do lodówki, aby zgęstniał.TAFLA LODU (Szkło jadalne):szklanka cukru50ml wodyWodę z cukrem umieszczamy w rondelku i zagotowujemy nie mieszając. Do garnuszka
Pudełko rozmaitościTort, to samo w sobie wykwintne ciasto, zawsze dopracowane, puszyste, pięknie udekorowane, przełożone smakowitą masą , to wszystko sprawia, że stanowi iście królewski kąsek do filiżanki kawy Składniki: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 czubata szklanka mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa 1 litr śmietanki 30% 4 łyżki cukru pudru skórka z 1 cytryny 2 opakowanie(...)części. Ciasto układamy na paterze, pierwszy krążek smarujemy masą przykrywając go następnym krążkiem biszkoptowym, który smarujemy masą, przykrywamy ostatnim krążkiem ciasta, smarujemy masą. Orzechy oraz migdały drobno siekamy, posypujemy wierzch tortu. Pomarańczę obieramy dokładnie ze skórki przekrawamy na drobne cząstki, dekorujemy brzegi tortu. Tort upiekła Małgorzata Smacznego
kgwjanczewoporzeczkowym. A ponieważ Pan Ł. zachwyca się ciasteczkami Oreo to własnie te ciasteczka wykorzystałam do tortu. Składniki na biszkopt: 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 3/4 szklanki cukru 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę: 250 gram mascarpone 300 ml śmietanki kremówki 1/2 szklanki cukru pudru Dodatkowo: 1 banan 3 łyżki(...)masa osiągnie zadowalającą nas konsystencję ale nie za długo. Gotowy krem śmietanowy przechowujemy w lodówce do czasu kiedy nie przełożymy nim tortu. Blaty biszkoptu nasączamy gorzką ale nie zbyt mocną herbatą earl grey i smarujemy masą śmietanową. Na krem nakładamy pokrojonego w plastry banana. Przykrywamy następnym blatem. I znów krem i tym razem dżem z czarnej porzeczki. Na koniec cały
Życie zaczyna się w kuchniniewątpliwym atutem jest łatwość i prostota przygotowania, ale także przyjemy smak. Rewelacyjny efekt smakowy otrzymałam, dodając do ciasta galaretkę kawową, która okazała się przysłowiową wisienką na torcie. Bardzo dobrze współgra ze smakiem masy krówkowej i przełamuje jej smak. Polecam ciasto krówkowe bez pieczenia z galaretką kawową, gdyż jego smak długo zostaje w pamięci i z nostalgią wspominamy, jakie było dobre
Kuchcik gotujewspominałam o tym wcześniej, ale poza tradycyjnym pieczeniem pasjonuję się również tworzeniem tortów artystycznych w stylu angielskim. Uwielbiam zabawę masą cukrową, lepienie figurek, obkładanie masą, wymyślanie motywów przewodnich. Nie jestem mistrzem, dopiero zaczynam swoją przygodę, ale ciągle się uczę i doskonalę swoje umiejętności. Tort z Angry Birds, o których wcześniej nie wiedziałam nic, był nie lada wyzwaniem, ale po znalezieniu
Cakes By KejtJeśli urodziny to nie może zabraknąć tortu :) tak jak u nas, w każdym domu na urodziny pieczemy tort, tak i na 3 Jubileuszu Akademii Kulinarnej Whirlpool nie może go zabraknąć :D dlatego przesyłam śliczne zdjęcia, dobry przepis i najserdeczniejsze życzenia :) Całej Akademii i jej włoskim gospodarzom Marco Ghia oraz Emiliano Castagna dziękuję za wspieranie idei twórczego gotowania i przełamywania stereotypu(...)kremówki 2 łyżki cukru pudru kilka truskawek wiśnie z frużeliny pokruszony wafelek Kremówkę delikatnie ubić, dodać cukier i ubić do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wyjąć tort z lodówki i obłożyć go masą z bitej śmietany. Przyozdobić według uznania. Gotowe J Wpis bierze udział w konkursie
Kulinarna (nie)codziennośćdomyśleć, że właśnie ciasto będzie tematem dzisiejszego wpisu Z wyglądu ciasto przypomina trochę słynną W-Z, ale prócz wyglądu to nic ich nie łączy. Ciasto bez masy, może stanowić doskonałą bazę do tortów. Jest łatwe i szybkie do przygotowania. Dodatkowo nie potrzeba do niego wyszukanych składników, wiec można go zrobić w każdej chwili. Samo w sobie jest dość słodkie (przynajmniej
PatiGotuje