Sos pomidorowy do makaronu 312oliwek 1 łyżeczka soli Wykonanie: Pomidory kroimy w ćwiartki wycinając gniazdka, dodajemy pokrojoną marchewkę, cebulę i seler naciowy; następnie oliwę i sól. Garnek stawiamy na małym ogniu, gotując powoli, aż pomidory puszczą sok. Wtedy możemy trochę podnieść temperaturę, uważając, aby sos się nie przypalił. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Potem gdy warzywa lekko przestygną, przecieramy
Kulinarne przygody Gatity
Tradycyjne flaczki wołowe 207wodą, spory garnek ok 4-5 l. Gotujemy, zbieramy szum, wrzucamy warzywa i gotujemy na małym ogniu. Flaczki zalewamy wodą po zagotowaniu, odlewamy wodę kilka razy do momentu ,aż zniknie nieprzyjemny zapach. Ugotowane do miękkości flaki dodamy do rosołu, z którego wyjmujemy warzywa , mięso. Marchewkę kroimy w plastry /kostkę dodajemy do rosołu. Doprawiamy przyprawą solą, pieprzem.na koniec wsypujemy
W kuchennym oknie Ewy
Pieczarkowa z makaronem i majerankiem 228ugotowanego w osolonym wrzątku makaronu nitki 4 średnie marchewki 1 duży korzeń pietruszki 350 g pieczarek 5 łyżeczek suszonego majeranku sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Umyte i obrane jarzyny kroimy w kostkę razem z oczyszczonymi pieczarkami, zalewamy wodą i gotujemy, aż będą miękkie, dodajemy majeranek i doprawiamy do smaku, podajemy z makaronem
Moja smaczna kuchnia
Pikantna zupa z ciecierzycą, pomidorami i kiełbasą 192Możecie zabielić ją śmietaną, ale ja czasami wolę treściwe jedzenie w odrobinę lżejszej wersji. Polecam! mięso na wywar 1 puszka ciecierzycy 3-4 ziemniaki 2 pomidory 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1-2 łyżeczki suszonej natki pietruszki (może być świeża) 1 łyżeczka papryki ostrej (*) 1/2 łyżeczki(...)dodać pokrojone ziemniaki, marchew, pietruszkę oraz selera. Cebulę posiekać, pomidory bez skórki (**) pokroić w kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę i razem przesmażyć na łyżce oleju. Całość przełożyć do gotującej się zupy. Pod koniec gotowania na reszcie oleju podsmażyć pokrojoną w półplasterki kiełbasę, którą następnie należy przełożyć do garnka - razem z cieciorką uprzednio odcedzoną z zalewy. Gotową zupę doprawić
Di gotuje
Wegański kapuśniak 183Marchewkę i pietruszkę kroimy w plastry, ziemniaki i cebulę w kostkę, a czosnek siekamy. 2. Jeśli kapusta jest mocno kwaśna płuczemy ją pod zimną wodą i szatkujemy. 3. Teraz w jednym garnku rozgrzewamy oliwę i dodajemy cebulę, marchew, pietruszkę, czosnek, liście laurowe oraz ziemniaki. Całość lekko podsmażamy i zalewamy łyżką sosu sojowego oraz 1 litrem wody. Gotujemy przez
Bananowe Pole
Bulion rybny 366mieć wpływ również na jego kolor – nie trudno zgadnąć, że wrzucenie ryby z bardzo ciemną skórą może skutkować ciemniejszą barwą wywaru. Taki sam efekt będzie miało ewentualne zwiększenie proporcji marchewki czy dodanie cebuli z łupinką (ostrożnie, musimy się wtedy upewnić, że cebula jest zdrowa w środku). Dobrze jeśli wśród kawałków ryby będą także głowy, ale w tym wypadku koniecznie pamiętajmy(...)ryby byśmy nie użyli, należy ją dokładnie wypłukać i odmoczyć – kilkukrotnie, zwykle łączny czas nie krótszy niż godzinę, aż stwierdzimy, że woda jest względnie czysta. Bulion w tej wersji gotujemy długo (ok. 3 godziny) i bardzo powoli. Na początku odszumowujemy go analogicznie jak np. rosół , a na koniec pozostawiamy do odstania przez co najmniej kilka godzin. Dopiero potem odcedzamy. Wszystko
Kulinarna Pokusa
Minestrone - zupa z mieszanych warzyw 266zastąpić krojonymi pomidorami z puszki. Makaron gotowałam osobno, bałam się, że ugotowany w zupie będzie zbyt rozmoczony - zwłaszcza na drugi dzień. A porcja zupy wychodzi solidna, więc na 2 dni dla 3 - 4 osób wystarczy. Koniecznie posypcie zupę serem! Inspiracją był przepis z tej strony składniki1 duża marchewka, pokrojona w kostkę4 łodygi selera naciowego, obrane(...)cukinię, mieszać i smażyć jeszcze 1 minutęWymieszać z bulionem, pastą pomidorową, ciecierzycą, pomidorami, pietruszką, bazylią, oregano i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień; przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. W międzyczasie ugotować makaron według wskazówek na opakowaniu; odcedzić.Zupę doprowadzić ponownie do wrzenia. Podawać z dodatkiem makaronu, posypaną serem. Można polać oliwą. Smacznego
Stare Gary
Moja rybka nie tylko świąteczna 532Rybę po grecku serwuję nie tylko na kolację wigilijną. Lubimy bardzo i często pojawia się jako piątkowy obiad. Jest to moja wersja, ryba jest smażona i
NA MOIM TALERZU
Gołąbki z włoskiej kapusty tradycyjne 319100g-2 marchewki-przyprawę do bigosu-przyprawę barbecue-warzywko-pieprz-olej Surową kapustę nacinamy u nasady liści, aby łatwiej się sparzała i aby łatwiejoddzielały się liście. Kapustę wkładamy do garnka z wrzątkiem, zmniejszamy ogień i sparzamy z obu stron.Oddzielamy liście. Kapusta włoska szybko się sparza. Nie można jej przegotować.W drugim garnku gotujemy ryż w wodzie(...)tacy posypanej przyprawą do bigosu i słodką papryką.Tym samym posypujemy po wierzchu. Układamy na patelni na rozgrzanym oleju i obsmażamy z obu stron. Marchewkę kroimy w plasterki i po podsmażeniu gołąbków, na tym samym olejupodsmażamy ją delikatnie. Gołąbki układamy w naczyniach żaroodpornych, posypujemy marchewką, przykrywamyi wstawiamy do piekarnika na 45 minut w temp
Maminek kulinarny
Wegańska lazania 285intensywnym warzywno-pomidorowym smaku. Stanowi doskonałą bazę dla wielu dań: zup, sosów czy zapiekanek. Rewelacyjnie smakuje nawet podany sam z pełnoziarnistym makaronem spaghetti. Mając pod ręką takiego sojusznika gotowanie staje się o wiele prostsze. Kiedy masz zawczasu przygotowany sos (który nota bene też nie wymaga zbytniego zachodu), zrobienia lazanii to błyskawiczna sprawa. Wyrazista marinara świetnie współgra z kremowym sosem(...)morska i czarny pieprz do smaku Cebulę, seler i marchewkę pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej bulion lub oliwę, wrzuć pokrojone warzywa i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż na dużym ogniu, aż cebula się zeszkli. Dodaj resztę składników i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, przykryj patelnię i gotuj przez 30 minut. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Lazania
Roślinna - blog wegański
Niedzielny obiad kurpiowski 206gładko i przelać po połowie do 2 talerzy. Do drugiego garnka z gotującą się wodą wlać łyżką ciasto na lane kluseczki i zamieszać. Kiedy kluseczki wypłyną, odcedzić je na durszlaku i przełożyć na talerze z zupą. Udekorować borówkami i listkami bazylii. Rejbak kurpiowski z marchewką Babka to klasyczny dodatek do wszystkiego. Do chłodnika, do mięsa i sosu, zamiast obiadu
Ugotowane pozamiatane
Risotto grzybowe 271patelnię bulion i dodaj ryż. Wszystko dokładnie wymieszaj, dopraw solą oraz pieprzem. Gotuj przez około 20 minut, co jakiś czas mieszając. Jeśli cały bulion wsiąknie dolej jedną lub dwie warząchwie. Na koniec dodaj posiekaną pietruszkę i wymieszaj. Spróbuj także: Risotto z groszkiem cukrowym i marchewką ryż groszek cukrowy marchewka Pierś z kurczaka w sosie porowo - musztardowym podana z ryżem ryż
Fit&Fast Kitchen
Zupa jarzynowa z kapustą pekińską 226Następnie dodać pokrojony w krążki por i umytą, pokrojoną kapustę, zioła, wymieszać i gotować krótko by kapusta się nie rozleciała. Jeśli dysponujemy warzywami suszonymi ( marchew, pietruszka, por, seler, cebula) to taka zupa też może się udać, choć nie będzie miała pięknego koloru od przesmażonej, świeżej marchewki. Z tej ilości składników otrzymamy spory garnek zupy dla co najmniej 4-5 osób
Proste Potrawy
Barszcz ukraiński SyS 219kulkach sok z cytryny sól pieprz pietruszka zielona - posiekana opcjonalnie śmietanka Wykonanie: Z marchewki, selera, pietruszki, suszonych grzybów, liści laurowych, ziela i pieprzu w kulkach ugotować wywar warzywny. Kiedy warzywa będą miękkie dodać mieszankę suszonych warzyw z barszczu ukraińskiego SyS oraz pokrojone w kostkę buraki. Gotować 20 minut pod przykryciem. Następnie dodać przyprawy z barszczu i gotować jeszcze
Trufelkowo
Chleb fasolowy z rozmarynem 262nadają chlebom zarówno unikalny smak, jak i specyficzną teksturę. Dodajemy też ziemniaki , zarówno gotowane jak i pieczone. Jeden z moich ulubionych dodatków - to pieczony czosnek . Można dodać ugotowane kasze - jaglaną , gryczaną lub jęczmienną, także kuskus lub ryż . Ciekawe smaki pieczywa zawdzięczamy też nietypowym dodatkom - burakom, marchewce, śliwkom i jabłkom . Krótko mówiąc - można piec chleby z różnymi, typowymi i nietypowymi dodatkami
Grahamka, weka i kajzerka