marchewka gotowana - 3500 przepisów (strona:122/234)

Pasztet gryczany z pieczarkami 130

talerzu...  ❗ Składniki: 250g kaszy gryczanej 200g pieczarek 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 cebule 1 ząbek czosnku 3 duże łyżki mąki gryczanej papryka ostra sól pieprz oregano 4 łyżki oleju lub oliwy plus dodatkowy tłuszcz do podsmażenia pieczarek Przygotowanie:      Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Marchew, pietruszkę, seler obieramy, myjemy i gotujemy na parze

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Pietruszkowa do sześcianu 185

sól pieprz czosnek niedźwiedzi Najpierw ugotujcie bulion, ja przygotowałam na warzywach (z 4 marchewek, dużej pietruszki, pora, selera, cebuli, ząbka czosnku) i niedużej porcji rosołowej, doprawiłam jedynie zielem angielskim, liściem laurowym, solą i pieprzem. Pietruszki i ziemniaki na zupę obrałam i pokroiłam w nieduże cząstki i gotowałam w uprzednio przecedzonym bulionie. Oczywiście możecie wszystko ugotować od początku razem i potem

Pichceniomania
Puree z marchewki 126

marchewki, 600 g ziemniaków, kawałek kory cynamonu, 1 torebka kardamonu, sól, 100 g masła Warzywa umyć, obrać, pokroić na mniej więcej równej wielkości kawałki, zalać gorącą wodą. Dodać cynamon, rozgnieciony kardamon i sól. Gotować pod przykryciem do miękkości. Odlać wodę i odparować. Wyjąć cynamon i kardamon. Dodać połowę masła i ubić tłuczkiem na ziemniaków a następnie przetrzeć przez sito. Całość

królestwo garów
Kacze curry z wolnowaru 205

warzywa zmiękły. Posolić i popieprzyć. Dodać czosnek, chili, imbir, chwilę podsmażać, dodać marchewki, wymieszać, podsmażać kolejne 5 minut. Dorzucić pozostałe przyprawy i pastę pomidorową, wymieszać  dodać pomidory z puszki i bulion. Zagotować. Do misy wolnowaru przelać zawartość patelni, włożyć piersi, zakryć je sosem. Przykryć i gotować w ustawieniu low 8 godzin. Po tym czasie piersi wyjąć, usunąć skórę, podzielić

Stare Gary
Zupa porowo-koperkowa 466

listek laurowy ziele angielskie Porcję rosołową umyć, zalać wodą , dodać przyprawy i zagotować .Marchewkę , pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce, pora pokroić.Wszystko razem zeszklić na oleju, dodać do garnka z porcją rosołową.Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.Gotować do miękkości ziemniaków, pod koniec gotowania dodać kaszę manną, posiekany koper, śmietanę i zagęścić zasmażką.Doprawić do smaku

Moje domowe kucharzenie
złote udka 144

udkom nie tylko piękny kolor ale także wyrazisty smak, który podczas gotowania wypełniał cały dom. Do duszenia udek dodaję nać selera, co jeszcze bardziej wzbogaca ich smak i aromat.  Składniki: 2 udka z kurczaka 1 łyżka Przyprawy do złocistego kurczaka Knorr 2 cebule 1 marchewka 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 3 gałązki selera Łyżkę oleju wymieszać z przyprawą

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Potrawka z kurczaka z brukselką i mini marchewkami 189

Dokładamy do kurczaka. Brukselki kroimy na pół, wycinamy zdrewniałą część. Brukselkę oraz mini marchewki dodajemy do mięsa. Całość podlewamy bulionem. Doprawiamy solą, pieprzem, lubczykiem i ostrą papryką. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Pod koniec potrawkę zaciągamy mąką z odrobiną wody (sos będzie gęstszy). Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Podajemy z potrawką. Dekorujemy pomidorkami i posiekaną natką

VioletoweKucharzenie
Zupa z cukinii z pesto i pomidorami 149

zupy. Cóż więcej dodać, musicie sami spróbować. Składniki: 1 spora żółta cukinia 3 marchewki 1 cebula 1 pojedyncza pierś z kurczaka 3 ziemniaki mały słoik suszonych pomidorów w oleju słoik pesto ( zielone ) 1 puszka pomidorów 2 ząbki czosnku sól pieprz biały grzanki tarty ser Wykonanie: Mięso gotujemy w osolonej wodzie, szumujemy, dodajemy pokrojone warzywa/ owoce ( jeżeli cukinia jest duża należy

Smaki Ewy
Pulao kardamonowe 192

ziela angielskiego, liść laurowy, 1 gwiazdka anyżu łyżka masła 2 łyżki suszonej marchewki i białych warzyw (pietruszki, selera, pasternaka) 1 płaska łyżeczka suszonych nasion kolendry 5-6 ziaren kardamonu sól, czarny pieprz do smaku   1. Ryż dokładnie przepłukuję kilka razy, aż do klarownej wody i  gotuję z całymi przyprawami (cynamon, anyż, liść laurowy, ziele angielskie, w "dużej wodzie

Kuchnia Prezydentowej
Pomidorowe Love! 182

smażymy kilka sekund. Następnie wrzucamy resztę pokrojonych warzyw (seler naciowy, cebula, marchewka) i smażymy około 10 minut.  Kiedy już warzywa są miękkie wrzucamy do garnka pomidory z puszki, dwa kartoniki pomidorowej passaty oraz wlewamy wodę bądź bulion. Całość doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 30 minut. Kiedy zupa jest już ugotowana doprawiamy ją solą, pieprzem i cukrem. Dodatkowo

Plate of Joy
Barszcz ukraiński 189

SKŁADNIKI: 2 buraki czerwone 1 puszka białej fasolki konserwowej 3 ziemniaki włoszczyzna ( marchewka, por, seler, cebula, pietruszka) kawałek wołowiny z kością sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, suszony czosnek, cukier, oliwa z oliwek Wołowinę zalewamy  około 2,5 litra wody (część odparuje w trakcie gotowania). Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Gotować ponad godzinę. W tym czasie warzywa

MarciochaKucharzy
Krem z kalafiora na bulionie z kości wędzonych ze smażonymi boczniakami. 216

mną ten kalafior, więc zabieram się za niego. Najpierw bulion: -wędzone kości -4 marchewki -2 pietruszki -kawałek selera -dwa ząbki czosnku -liście z kalafiora -cebula podpalona -kilka liści laurowych -kilka kulek ziela angielskiego -sól -pieprz ziarnisty czarny Kości zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy warzywa, gotujemy na wolnym ogniu około 1.5h. Dodatkowo: -kalafior -boczniaki -masło -sól, pieprz -starty

BaRepas
Pomidorówka 128

nadzwyczajnego, ale to wielbiona przeze mnie pomidorówka!  Składniki 1 pietruszka 3 marchewki 1/2 pora 2 kostki rosołowe 1 słoiczek przecieru 2 woreczki ryżu 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania Zagotować ok 1,5 litra wody, wrzucić kostki rosołowe i pokrojone warzywa. Gotować aż warzywa będą miękkie, dodać słoiczek przecieru i wymieszać. Blenderem miksuję warzywa, by zupa

pink envelope
Karczek pieczony z warzywami i jabłkami 138

Zapraszam na pyszny karczek, który podałam w towarzystwie pieczonych warzyw na Noworoczny obiad. Uwielbiam takie dania jednogarnkowe, które wzajemnie przenikają się smakami i aromatem przypraw. 

Gosia gotuje
Zielony Krem 292

Oderwać twarde końcówki szparagów, resztę pokroić na mniejsze kawałki, ok. 3 cm. Następnie marchewkę pokroić na małe krążki, resztę warzyw w kostki. Czosnek z cebulą podsmażamy przez ok. 2 minuty na oliwie. Teraz przekładamy czosnek z cebulą do garnka i dodajemy resztę warzyw. Zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy, aż warzywa zmiękną.  Następnie miksujemy zawartość garnka na gładki krem, dodajemy sól

Chocolate Stop Tempting