marchewka gotowana - 3500 przepisów (strona:121/234)

Wyśmienity krem z groszku z miętą i jabłkiem wg Magdy Gessler + Domowy bulion warzywny 278

Przygotowanie: Do dużego rondla dodać 100 g masła (resztę zostawić do smażenia jabłek), gdy się rozpuści wsypać groszek. Wymieszać. Wlać litr gorącego bulionu warzywnego. Zagotować, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości (około 15 minut). Zdjąć z ognia. 200 ml * śmietany przełożyć do kubka, wlać chochlę gorącej zupy, wymieszać i całość przelać do zupy (hartujemy śmietanę, aby uniknąć ewentualnego zważenia(...)czarny   Przygotowanie domowego bulionu warzywnego: Warzywa (seler, pietruszkę, marchewkę, cebulę, pory i czosnek) obrać, umyć i pokroić w większe, dowolne kawałki (czosnek można zostawić w ząbkach). Wrzucić do dużego garnka. Dodać przyprawy (oprócz soli morskiej i świeżo mielonego pieprzu). Wlać gorącą wodę. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na małym ogniu do miękkości warzyw (około 1 godziny

Moja Delicja
Rosół drobiowo-wołowo-grzybowy 209

można dowolnie modyfikować przyprawami i ziołami, zatem ilość możliwości smakowych jest ogromna niczym paleta barw. Składniki: 500 g rozbefu wołowego 2 udka kurze 5 niedużych kapeluszy suszonych prawdziwków 2 marchewki 1  pietruszka 1/2 średniego selera 1 podpieczona cebula  2-3 ząbki czosnku  1 liść kapusty  1 listek laurowy  2-3 ziela angielskie 3 łyżki mrożonego(...)wolnym ogniu. Zdjąć łyżką szumowiny, dorzucić obrane warzywa korzeniowe, liść kapusty, czosnek,  podpieczoną na ogniu cebulę, listek laurowy i ziele angielskie. Dorzucić suszone prawdziwki,doprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu przez 2 godziny...rosół ma tylko pyrkać. Podawać z makaronem lub lanymi kluskami, surowym pokrojonym porem i lubczykiem...     Smacznego

Gosia gotuje
Kotlety z brokuła 236

Robiłam już kotlety z kalafiora  i bardzo nam smakowały więc postanowiłam zrobić też z brokuła. Takie kotleciki są bardzo smaczne i razem z dodatkami

Monia miesza i gotuje
Warzywna zupa z soczewicą 258

przyswajalne biało oraz dużo witamin (B1, B2, B6, kwas foliowy) i składników mineralnych (fosfor, magnez, żelazo, cynk). Jest również niskokaloryczna (szklanka ugotowanej soczewicy ma 230kcal). Składniki: 3 ziemniaki 2 marchewki cebula soczewica, ok 8 łyżek bulion lub bulionetka papryka liść laurowy, ziele angielskie, przyprawy (sól, pieprz, maggi) opcjonalnie 1/4 szklanki mleka do zabielenia Wykonanie:Warzywa obieramy, kroimy - ziemniaki w kostkę(...)można go zastąpić bulionetką lub kostką rosołową, którą wkładamy do garnka. Wsypujemy warzywa, soczewicę oraz liść i ziele angielskie. Wszystko zalewamy wodą ok 3 - 5 cm ponad poziom warzyw. Gotujemy na wolnym ogniu. Paprykę parzymy we wrzątku, obieramy ze skóry kroimy w drobne paski i dodajemy do pozostałych składników. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką ostrą bądź słodką. Opcjonalnie

Taste Of My Day
Ciasto marchewkowe z czekoladą - przysmak wszystkich dzieciaków 266

Ciasto marchewkowo-czekoladowe Wszyscy kochają ciasto marchewkowe - jest pachnące, wilgotne, świetnie pasuje do codziennej kawy oraz jako świąteczny wypiek. Wystarczy przygotować śmietankowy krem i ciasto marchewkowe

Korniszonki
Sałatka z makaronem ryżowym 259

Składniki: na 4 porcje 1 op rukoli 1 marchewka 1 brokuł 0,5 kubka sera typu parmezan 0,5 kubka orzeszków ziemnych 2 łyżki brązowego cukru

Luźna Kuchnia
Dyniowo - marchewkowe fusilli z indykiem 189

kostkę i szklimy na patelni z dodatkiem 1 łyżeczki ksylitolu. Gdy będzie już pięknie zezłocona, dodajemy pokrojonego w kostkę indyka. Dusimy na małym ogniu 15 minut. W międzyczasie obieramy marchewkę, pietruszkę, imbir, czosnek i szatkujemy je razem za pomocą malaksera. Dzięki temu, uda nam się wycisnąć wszystkie smaki z czosnku i imbiru, po którym nie pozostaną nieprzyjemne nitki. Dynię pieczemy(...)odpowiednio miękkie. Kilka minut przed końcem gotowania dodajemy łyżeczkę przyprawy garam masala, która świetnie pasuje do dyni i podkreśla jej smak. Co nieco o tej niezwykle aromatycznej przyprawie możecie przeczytać  tutaj , gdzie została ona wykorzystana do przygotowania pikantnego kurczaka.  Sos jest dość gęsty, ale wyśmienity! Smakując, czujemy wszystkie smaki - od słodkiej marchewki, przez aromatyczne curry, ostry imbir

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Sobota w kuchni 218

masę. Wykładamy po dwie łyżki masy na placek – dość gruby i na patelni smażymy z obu stron z lub bez tłuszczu. Poniżej podaję też przepis na placki z marchewką; zawsze to odmiana tradycyjnych placków i pomysł na ciekawe urozmaicenie posiłku. Jogurt wiśniowy. Kolejna jogurtowa wariacja. Tym razem wykorzystałam wiśnie z mrożonki, które zostały niewykorzystane do ciasta. Jogurt przełożyłam wiśniami(...)kalafior i przyprawiamy do smaku solą i lubczykiem. Gotujemy aż warzywa będą miękkie i całość miksujemy. Na rozgrzanej patelni prażymy migdały, aż się zrumienią. Jeśli używamy cebuli, to kroimy ją w pół-plastry i prażymy na patelni z dodatkiem małej ilości tłuszczu, aż cebulka się zrumieni. Placki z cukinii i marchewki Danie Danie główne Kuchnia Bez glutenu Porcje 4 porcje

Kucharzyca
Zupa grzybowa 210

cebula 1/2 kg grzybów leśnych kila grzybów suszonych (opcjonalnie) 150 ml śmietany kwaśnej 18% 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz do smaku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Wykonanie: Marchewkę, selera i pietruszkę zetrzeć na tarce. Pora posiekać. W garnku rozgrzać olej i 1 łyżkę masła, dodać warzywa i podsmażyć 10 minut. Dodać ziele, pieprz w ziarnach i liście laurowe(...)rozgrzać masło, dodać cebulę i chwilę podsmażyć, dodać grzyby, smażyć ok 10- 15 minut, aż będą rumiane, posolić obficie i popieprzyć podczas smażenia, przełożyć do garnka z warzywami. Całość gotować 20 minut, odlać trochę wody z gotowania, wymieszać ze śmietaną, dodać do zupy. Doprawić solą i pieprzem, dodać sok z cytryny, na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki

Smaczny zeszyt
Zupa-krem marchewkowo pomarańczowa z migdałami. 237

Cóż można wyczarować pysznego z marchewki i pomarańczy ?  Otóż przepyszną zupe - krem! Zachęcam do jej skosztowania. Składniki ( 6 porcji ): marchew - 1kg pomarańcza - 1 duża szt papryczka chili - 1/2szt bulion na włoszczyznie - 1,7l cebula - 1 duża szt olej imbir - 4cm limonka - 1/2szt sól , pieprz cytrynowy , kminek gęste mleczko kokosowe płatki migdałowe Sposób przygotowania : Marchew obieramy , myjemy i kroimy(...)gotujemy do miękkości . Cebulę obieramy i kroimy w kostkę . Podsmażamy na oleju do zeszklenia. Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Pomarańczę dokładnie szorujemy i sparzamy wrzątkiem. Na drobnych oczkach tarki ścieramy z całej pomarańczy skórkę . Następnie wyciskamy sok z pomarańczy. Papryczkę Chili myjemy ,  pozbawiamy nasion i drobno kroimy. Z połowy limonki wyciskamy sok. Do ugotowanej marchewki dodajemy

Bazylia kontra Rozmaryn
Kiszony barszcz czerwony (zakwas buraczany) 316

ząbki czosnku4 liście laurowe1 łyżka soli1 łyżka cukru1 łyżka majerankukilka ziarenek jałowcakilka ziarenek pieprzu2 litry przegotowanej letniej wodypiętka chleba na zakwasie (lub 7 łyżek wody z kiszonych ogórków)Buraki, marchewkę, pietuszkę i selera obrać i pokroić na plasterki. Ząbki czosnku obrać, jeśli są duże pokroić. Wszystkie warzywa przełożyć do dużego słoja (lub jeśli mamy do kamiennego garnka). Dodać majeranek, listki(...)picia. Resztę należy przelać do słoika lub butelki i przechowywać w lodówce ok 2 tygodni (ale u mnie tyle nawet nie dotrwał). Możemy go również dodać do barszczyku czerwonego gotowanego na buraczkach aby wzmocnić jego smak, po jego dodaniu nie należy barszczu już gotować. Czyli gotujemy np. czysty barszczyk lub barszcz czerwony zabielany, zestawiamy z ognia nastęnie

Monia miesza i gotuje
Zupa krem z pieczonych warzyw 329

Moja dzisiejsza zupa powstała spontanicznie, kiedy się okazało, że po weekendzie niewiele zostało w lodówce. A z tego co zostało postanowiłam ugotować zupę. Pieczenie warzyw wydobywa

Smakowity Blog Kulinarny
Spaghetti Bolognese 313

się znaleźć zestaw warzyw: koniecznie marchewka, pietruszka i seler. Również najczęściej jest on duszony na czerwonym winie, aczkolwiek wedle uznania możecie pominąć wino tak jak ja, ale też nic nie stoi na przeszkodzie, by zwykłą wodę podmienić na wino (lub np. bulion mięsny bądź warzywny). Najważniejszym jednak sekretem udanego sosu jest jego długie gotowanie. Włosi czasami duszą sos nawet(...)właśnie sos boloński. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Spaghetti Bolognese – Składniki Spaghetti Bolognese – Składniki na sos: 2 średnie cebule – ok. 240 g 3-4 ząbki czosnku 2 średnie marchewki – ok. 180 g 1 średnia pietruszka – ok. 50 g 2 łodygi selera naciowego – ok. 80 g 500 ml passaty pomidorowej 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 czubate

Kulinarne Przeboje
Pasztet gryczany z pieczarkami 161

talerzu...  ❗ Składniki: 250g kaszy gryczanej 200g pieczarek 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 cebule 1 ząbek czosnku 3 duże łyżki mąki gryczanej papryka ostra sól pieprz oregano 4 łyżki oleju lub oliwy plus dodatkowy tłuszcz do podsmażenia pieczarek Przygotowanie:      Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Marchew, pietruszkę, seler obieramy, myjemy i gotujemy na parze

Dieta Rozdzielna i Zdrowie