marchewka gotowana - 3500 przepisów (strona:116/234)

Zupa z czerwoną kapustą i burakami z octem jabłkowym z dymnym posmakiem 176

lubczyk, natka i koperek Warzywa obieramy, kapustę szatkujemy, buraki i seler tniemy w paseczki, marchewkę w pół talarki a ziemniaki i cebulę w kostkę. Do garnka wlewamy wodę. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i kilka gałązek lubczyku - zagotowujemy. Kiedy zacznie wrzeć dodajemy ziemniaki, sól. Gotujemy. W tym samym czasie rozgrzewamy patelnię z olejem i szklimy cebulę z czosnkiem. Następnie dodajemy

AZgotuj!
Wieprzowina po Grecku 145

17.01.2019 Świetne danie obiadowe rodem z Grecji. Bardzo aromatyczne o ciekawym smaku. Doskonale smakuje z ziemniakami puree. Chociaż można popróbować innych przystawek również. Składniki 1 kg

gotuj ze mną
BOTWINKA Z ZIEMNIAKAMI I KOPERKIEM 158

buraczki. Liście posiekać na desce, razem z gałązkami, buraczki pokrój na cienkie plasterki, odstaw. Marchewkę, pietruszkę i seler obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Do garnka wlej wodę, dodaj mięso jeśli używasz i wrzuć wszystkie warzywa oprócz buraczków. Jak mięso zacznie się gotować, dopraw bulion solą. Po ok. 20 minut dodaj buraczki wraz z liśćmi i gałązkami. Gotuj

Calzonella.com
Wspaniała sałatka rosyjska 212

ugotowanych na twardo Sok z cytryny Sól Pieprz 3 – 4 ząbki czosnku Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie, podobnie marchew oraz groszek. Lecz każde z nich w oddzielnych naczyniach. Rada: aby groszek zachował piękny kolor, warto ugotować go w mikrofalówce. Wystudzone marchewki i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Pierś z kurczaka i szynkę również kroimy

Smaki Ewy
Serowa zupa krem z dyni z kurkami/ Cheesy and creamy pumpkin soup with chanterelles 210

soli i smaż do zeszklenia, przez około 3 lub 4 minuty. Dodaj dynię i marchewkę, wymieszaj i smaż przez kolejne kilka minut. Następnie włóż paprykę, soczewicę, dopraw kminem i wędzoną papryką i smaż przez minutę, po czym dodaj bulion. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj przez 20 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną. W międzyczasie podsmaż na oliwie kurki z odrobiną

karmelowy
Makaron tagliatelle z sosem bolońskim (Tagliatelle con ragù alla bolognese) 220

pancettę, chwilę przesmażyć. Zmniejszyć ogień/moc (na trochę mniej niż średni stopień), dorzucić szynkę, marchewkę, seler i cebulę. Całość podsmażać przez 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając. Warzywa powinny być miękkie i lekko przyrumienione (nie brązowe!). Zmniejszyć ogień prawie do minimum i gotować kolejne 10 minut. Tak powstanie soffritto, czyli baza smakowa do dania. Dodać mięso. Podsmażyć

Pełny talerz
Karkówka duszona z młodą kapustą 199

stron. Do oddzielnego naczynia wlewamy pół szklanki wody. Wrzucamy podsmażone mięso.  Marchewkę obieramy i kroimy w plastry, cebulę kroimy również w plastry   dodajemy do mięsa. Posypujemy zsiekanym koprem i selerem. Kapustę kroimy w grubsze kawałki i dodajemy do mięsa. Nakrywamy i gotujemy na wolnym ogniu Od czasu do czasu mieszamy. Danie jest gotowe , kiedy karkówka będzie miękka. Trwa

W kuchennym oknie Ewy
Zupa krem z czerwonej soczewicy. 181

łyżeczka posiekanego koperku Wykonanie: Cebulę  i czosnek posiekać drobno i podsmażyć na maśle. Marchewkę, pietruszkę,seler i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Chwilę smażyć, a następnie zalać wrzącym bulionem. Dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz opłukaną na sicie soczewicę. Gotować do miękkości warzyw po czym wlać pomidory z puszki i gotować około 5 minut. Zupę

O kuchni z uczuciem
Surówka z marchewki i jabłka 138

Nie wyobrażam sobie obiadu bez solidnej porcji pysznej surówki. Ziemniaki w małej ilości i kawałek jakiegoś mięsa przy takim dodatku smakują wybornie. Ponadto to zawsze porcja

Gosia gotuje
Zupa cebulowa z grzankami z pampuchów 151

dwie części i część zieloną zostawiamy w całości, a białą kroimy w kostkę. Marchewkę, czosnek i selera również drobno kroimy. Wrzucamy warzywa do garnka, zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy dwie kostki bulionu, majeranek, pieprz, ostrą paprykę i sos sojowy do smaku. Gotujemy warzywa, aż zmiękną i wtedy lekko blendujemy zupę, aby rozdrobnić warzywa. Wyciągamy z zupy jedynie zieloną

vegetanie
Zupa samo zdrowie, z jarmużu i kaszy jaglanej 170

Oliwę rozgrzać w garnku, dodać pokrojoną cebulę,następnie pokrojony czosnek czosnek, marchewkę w kostkę i seler naciowy.w plasterki Wszystko razem podsmażyć około 4-5 min. Następnie dodać szklankę soku pomidorowego, kasze jaglaną i jarmuż. Zalać zagotowaną wodą do wysokości warzyw i gotować około 20 minut, aby wszystkie składniki się połączyły, a sok z pomidorów lekko odparował. Dodać białą fasolę

w mojej kuchni
Spaghetti z kurkami 153

oliweknatka pietruszkipomidorki koktajlowebazyliasól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę z czosnkiem. Dorzucamy startą marchewkę i posiekanego pora. Dodajemy świeże i dobrze umyte kurki. Wszystko dusimy pod przykryciem. Dodajemy jogurt lub śmietanę. Doprawiamy przyprawami : bazylią, solą i pieprzem. W między czasie wstawiamy makaron do gotowania (aldente do 8 min.) Do ugotowanego i odcedzonego makaronu dodajemy usmażone kurki. Posypujemy świeżo posiekana natką

kulinarnyJa
Zupa z czerwoną soczewicą 168

sosu sojowego1 liść laurowysól i pieprz do smakuoliwa do podsmażenia warzywpietruszka do posypaniaSposób przygotowania:Marchewkę i cebulę kroimy w kostkę. Pora siekamy w plasterki. Pokrojone warzywa podsmażamy w garnku przez 5 minut. Dolewamy bulion, pomidory z puszki, soczewicę, zmiażdżony praską czosnek, liść laurowy i gotujemy 20-30 minut na małym ogniu, pod przykryciem. Czerwona soczewica gotuje się szybko. Kwaśne

W kuchni wieczorem
Wspólne gotowanie. I pieczenie. Chleb z cukinią 194

Nie dziwię się przepisom na ciasta z warzyw. Sama mam już na blogu całkiem sporo takich: z marchewką, z dynią, z ziemniakami czy nawet burakami. Pomysłów

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kasza gryczana z sosem drobiowym 377

pozostały żadne grudki.Na rozgrzany na patelni olej (1 łyżka) wrzucić starte marchewki, pietruszkę i seler i podsmażać, aż staną się miękkie.Ćwiartki z kurczaka dokładnie umyć, włożyć do garnka i zalać 1,5 litra zimnej wody. Dodać 1 łyżkę vegety i gotować na małym ogniu, aż mięso będzie ugotowane. Gdy ćwiartki będą ugotowane, wyjąć je z rosołu, obrać

Gospodyni Miejska