marchewka gotowana - 3500 przepisów (strona:107/234)

Golonka pieczona z warzywami 219

zestawie warzyw. Jednogarnkowe, łatwe do przyrządzenia danie nawet dla tych miłośników golonki, którym brakuje czasu na gotowanie. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 niezbyt duże golonki (po ok. 500g) 2 średnie cebule (po ok. 150g) 2 średnie / 1,5 dużej marchewki (300g) 500g średnich pomidorów 500g średnich ziemniaków 2-3 gałązki natki pietruszki 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka

Kulinarna Pokusa
Rosół z perliczki 139

perliczka lub elementy perliczki, 1 pietruszka, 2 marchewki, kawałek selera, cebula, listek laurowy, mała gałązka rozmarynu, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, 2 grzyby suszone, Mięso zalać wodą, dodać obrane warzywa, przypaloną cebulę, przyprawy, grzyby. Gotować na niewielkim ogniu aż mięso będzie miękkie. Można dodać 2 jagody jałowca. Rosół przecedzić, można klarować ale nie trzeba. Podawać z kluskami lub pierogami z mięsa

królestwo garów
Zupa ziemniaczana z parówkami 600

listków laurowych, 5 ziarenek ziela angielskiego, sól, pieprz, majeranek, papryka ostra, chilli Przygotowanie: 1. Warzywa myjemy, marchewki, pietruszkę, selera, por , a następnie obieramy. 2. Do 2 litrów wody dodajemy wyżej wymienioną włoszczyznę . Dodajemy kilka liści laurowych oraz kilka ziaren ziela angiel skiego. Gotujemy wywar. 3.  Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Dodajemy do przygotowanego wywaru. 4. Czosnek obieramy, rozgrzewamy

Kuchnia Pełna Pasji
Zupa z Brukwi 209

oliwę, wrzucić pokrojona cebule i przyprawy. Podsmażyć na małym ogniu.Następnie dodać pokrojona w plastry marchewkę i w kostkę brukiew, wymieszać.Dodać mięso lub kości .  Wrzucić seler,pietruszke i czosnek. Przyprawić solą, pieprzem i kminkiem i kolendrą. Wszystko zalać woda i  gotować na małym ogniu 30 -40 min.Ugotować. Wyjąć mięso lub kości. Zupę zmiksować.Podawać z kulkami

w mojej kuchni
Kremowy pęczak słodko-ostry 253

Następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę cukinię, doprawiamy lekko świeżo mielonym pieprzem.  2. Do warzyw dorzucamy marchewkę i pietruszkę starte na tarce o grubych oczkach. Chwilę smażymy, po czym odstawiamy.  3. W garnku prażymy wcześniej opłukany pęczak. Zalewamy go wodą, doprawiamy solą. Gotujemy około 15 minut tak, żeby był al dente. W między czasie, gdy wody będzie ubywać podlewamy

Sajkofanka smaku
R... Ryba po grecku! 417

niej skórkę.W garnku na maśle szklimy drobno pokrojoną cebulę. Dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę, pokrojonego w plasterki pora i dusimy.Gdy papryka będzie gotowa, ściągamy z niej skórkę, kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałych warzyw. Dodajemy szklankę wody. Wszystko gotujemy na średnim ogniu, często mieszając, aż warzywa będą miękkie. (ok. 20 minut)Rybę wysuszamy ręcznikiem, solimy, pieprzymy

Kitchens Alphabet
Pieczone bataty 175

Bataty czyli słodkie ziemniaki wywodzą się z Ameryki Południowej. Można je piec, gotować, używać do sałatek, zapiekanek, zup. Są bogate w witaminę A, C, B6, są też doskonałym źródłem potasu i kwasu foliowego. W smaku i wyglądzie przypominają marchewkę. To doskonały dodatek do mięs z grilla. Składniki:3 bataty1/3 szklanki oliwy z oliweksól, pieprzsuszone zioła prowansalskiePrzygotowanie:Bataty obieramy, myjemy

Smakowity Blog Kulinarny
Brukselka w zupie 221

Popołudnie, w okolicach godziny siedemnastej trzydzieści. Dziś. Siedzę sobie na kanapie z nosem przyciśniętym niemal do ekranu laptopa i wpatrując się w jedne piękniejsze od

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mój sposób na Fasolkę Po Bretońsku 157

dodanie majeranku.- 600 g fasoli Jaś- 300 g boczku wędzonego- 300 g karkówki- 2 średnie cebule, marchewka, mały kawałek selera, pietruszka- sos pomidorowy 1 l- rosół (tyle aby zalać fasolę w garnku)- majeranek , pieprzWieczorem zalewamy fasolę wodą. Rano wodę odlewamy i gotujemy namoczoną fasolę w rosole.Można też w wodzie, trzeba wtedy doprawić solą. Gotujemy do miękkości na wolnym ogniu

Pasje Jolki
Ragu alla bolognese (sos boloński) 224

boloński to sos mięsny z dodatkiem warzyw, pomidorów i czerwonego wina. Ragu alla bolognese jest jednym z najbardziej popularnych i aromatycznych włoskich sosów, który przez długie i powolne gotowanie zawdzięcza swój wyborny smak. Podaje się go z makaronem typu tagliatelle.Składniki:500 g mielonej wołowiny100 g boczku2 łodygi selera naciowego1 duża marchewka1 cebula1 szklanka wytrawnego czerwonego wina1 puszka pomidorów pelati2(...)łyżki oliwy z oliwek1 łyżka masłastarty parmezansól, pieprzPrzygotowanie:Na dużej, szerokiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i masło, wrzucić drobno posiekaną cebulę, seler naciowy, boczek, startą na drobnych oczkach marchewkę i podsmażyć. Następnie dodać mieloną wołowinę i smażyć, aż mięso zmieni kolor. Dolać wino, zmiksowane pomidory, koncetrat pomidorowy i bulion. Wymieszać i dusić pod przykryciem przez około 1/2 godziny. Potem

Oryginalny smak
Łatwy sos Marinara / Easy Marinara sauce 273

masła Przygotowanie: W większym rondlu rozgrzej olej i podsmaż na średnim ogniu cebulkę do zeszklenia. Dodaj marchewkę i czosnek, po czym smaż je do miękkości, około 10 minut. Dodaj pomidory wraz z sokiem (rozgnieć je jeśli są w całości), przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez 20-30 minut, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dopraw

karmelowy
Zimne nóżki (Galat) 197

gdyż lubimy pikantne galaretki, do tego po wystudzeniu, czasami wywar wydaje się delikatny i nie doprawiony. Gotujemy warzywa będą miękkie, oraz mięso da się łatwo oddzielić od kości. Odcedzamy przez durszlak, aby został  sam wywar. Mięso kroimy w bardzo drobną kosteczkę, a marchewkę kroimy w talarki. Do galatu z zimnych nóżek nie dodajemy żelatyny, gdyż zawierają dużo kolagenu i doskonale

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa kartoflanka z "ośmiornicą" 181

Gotuję dużo zup [ już nie raz o tym pisałam] i poszukuję nowych pomysłów na zupki..no i znalazłam..w sumie nie pamiętam jaka to była zupka,ale w oko wpadły mi te klopsiki z makaronem , wyglądające jak ośmiorniczki.Super pomysł.polecam. bulion kilka  ziemniaków marchewka, pietruszka listek, ziele sól,pieprz 25 dkg mięsa mielonego  makaron spaghetti [ kilka nitek(...)warzywa.   Mięso wymieszać z jajkiem , doprawić.Makaron spaghetti połamać na 3 części.Z mięsa formować małe kulki , do mięsa wkładać pocięty makaron.Ilość makaronu czyli "nóg ośmiornicy "dowolna.Do gotującej się zupy wrzucić kulki mięsa z makaronem i gotować razem jeszcze kilka minut.Dodać koperek , doprawić w razie potrzeby

Moje domowe kucharzenie
zapiekane cannelloni z mięsem i bakłażanem 226

super! SKŁADNIKI 14-15 rurek cannelloni Farsz 500 g mięsa mielonego wieprzowego (można też użyć wieprzowo – wołowego) 1 szt. średniej cebuli 1 szt. czerwonej papryki 1 szt. średniej marchewki 1 szt. średniego jabłka (najlepiej szara reneta) 1 puszka pomidorów 1 bakłażan 3 ząbki czosnku bazylia zioła prowansalskie 10 dag sera żółtego 1 kulka mozzarelli sól pieprz 2 łyżki oleju(...)oleju, by makaron się nie sklejał. Wkładać do gotującej wody po kilka rurek, na ok. 3 min. Wyjąć, ostudzić. Farsz: Na rozgrzaną patelnię wlać 2 łyżki oleju, zeszklić drobno posiekaną cebulę. Dodać mięso, doprawić pieprzem i solą. Smażyć ok. 5 min. Paprykę pokroić w drobną kostkę i dodać do mięsa. Marchewkę i jabłko obrać i zetrzeć na tarce, na drobnych

zabawa smakiem
Ramen, czyli japońska zupa z noodlami i pastą miso 228

Gotuje się ją długo, bo prawie 3 godziny, ale naprawdę warto.  Wywaru wyjdzie trochę więcej, ale nie jest to problem. Można go następnego dnia zabielić mlekiem kokosowym i przygotować jedną z tajskich zup, np. SUP HED (tajską zupę grzybową). No to do dzieła! :)  Składniki na wywar (mi wyszło 8 porcji): 2 ćwiartki kurczaka 2 marchewki 1 por szczypior(...)łyżki oleju sezamowego 1. Marchewkę, szczypior i pora kroimy w 2cm kawałki, imbir kroimy w plasterki. W żaroodpornym naczyniu układamy kurczaka, posypujemy warzywami, doprawiamy solą i polewamy równomiernie olejem sezamowym. Pieczemy 40 minut w 230 stopniach. 2. Kurczaka z warzywami przekładamy do dużego garnka i zalewamy 2,5l wody. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez godzinę

Tajskie smaki