marchewka gotowana - 3500 przepisów (strona:100/234)

Zupa krem z kurek 458

cebula będzie szklista dorzucamy kurki. Podsmażamy razem przez ok. 2 minuty i dodajemy pozostałe warzywa: seler, marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Mieszamy. Wlewamy ok. 4,5 szklanki wody. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, dodajemy sporą szczyptę soli i zagotowujemy. Gotujemy ok. 20 minut. Po tym czasie wyławiamy ziele oraz liście laurowe i blendujemy ręcznym blenderem. Dolewamy śmietankę i blendujemy ponownie

Poezja smaku
Lekka zupa cebulowa 179

łyżki masła • szczypiorek do posypania Wykonanie : • Cebulę pokroić w kostkę, pora w paski. • Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce. • Podsmażyć na maśle cebulę, dodać pozostałe warzywa. • Zalać ok. 1,5 litra wody gorącej, dodać przyprawy i gotować do miękkości warzyw. • Pod koniec gotowania dodać pokrojone serki pleśniowe, gotować aż się rozpuszczą

To co kocham
Gęsina babci 228

smakowych do mięsa. Gęsina sama w sobie jest bardzo smaczna. Szkoda zabijać jej naturalny smak. A wiec, gotujemy! Składniki: -dwie gęsie piersi ze skórą -smalec (  1/2 łyżki ) -dwa ząbki czosnku -sól do smaku -1/2 kg kiszonej kapusty -1-2 marchewki W gęsiarce lub w głębokim rondlu z grubym dnem rozgrzewamy dobrze smalec. Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem piersi

Kulinarne przemyslenia
ENGİNAR DOLMASI, czyli faszerowane karczochy 191

cytryny. Obrać i umyć marchewkę, ziemniak i cebulę. Pokroić w kostkę. Rozgrzać oliwę i wrzucić cebulę i marchewkę. Zeszklić i dodać groszek. Mieszać chwilę i włożyć karczochy i ziemniaka. Dodać sól, mąkę i cukier. Wlać wrzącą wodę. Przykryć, 5 min. gotować i potem zmniejszyć ogień. Gotować do miękkości warzyw. Wyłączyć ogień. Przykryć folią aluminiową. Odstawić na bok i odczekać pół

Tureckie Przepisy
Penne z sosem włoskim 234

jednak najbardziej smakuje penne. Składniki 300 g makaronu penne (lub innego) 3 łyżki oliwy z oliwek 2 marchewki 1/2 pora (biała część) cebula pietruszka 4 pomidory 3 ząbki czosnku sól ,pieprz chilli w płatkach (może być w proszku) Przygotowanie   Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu (al dente). Marchew ,cebulę i pietruszkę kroimy w drobną kostkę ,por w piórka. Warzywa

R'n'G Kitchen
Botwinka 169

umyte i obrane ze skóry podudzie z kurczaka. W między czasie obieramy warzywa i kroimy w kostkę – najpierw marchewkę z pietruszką i wrzucamy do garnka, potem ziemniaki. Na końcu kroimy buraki w kostkę, łodygi w słupki i liście na drobno i gotujemy z resztą warzyw do miękkości. Podczas gotowania doprawiamy zupę solą, pieprzem i cukrem. Gdy zupa jest już gotowa

Kuchenne Wariacje
Zupa grzybowa na gęsinie 175

pieprz ziarnisty, ziele angielskie, listek laurowy, sól, 3-4 ziemniaki, Mięso opłukać, włożyć do garnka, dodać obraną włoszczyznę ( marchewkę, pietruszkę, kawałek selera, cebulę – nie dodaję pora), kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, listek laurowy, sól. Zalać zimną wodą i na wolnym ogniu gotować aż mięso będzie miękkie. Ugotowaną zupę przecedzić – z mięsa można zrobić pierogi lub gołąbki. Grzyby zostawić do zupy

królestwo garów
Zupa z botwinką i kaszą pęczak 260

świeża bazylia Na samym początku warzywa umyć, marchewkę i pietruszkę obrać. Marchewkę pokroić w półplasterki. Do garnka wsypać marchewkę, pietruszkę, por, seler oraz pokrojone na mniejsze kawałki pierś z kurczaka. Całość zalać wodą (około 2,5 l). Przyprawić solą oraz pieprzem. Gotować pod przykryciem na małym ogniu.  W międzyczasie liście botwinki drobno posiekać, a buraczki obrać i pokroić

Ugotować
Paprykarz z tuńczyka 220

koniec dodać marchewkę i wlać 1 szklankę wody. Całość dusić na małym ogniu pod przykryciem. Gdy marchewka będzie miękka to do garnka dodać odsączone 2 puszki tuńczyka, mały słoik koncentratu pomidorowego i całość ewentualnie doprawić solą oraz pieprzem. Chwilę gotować. Na sam koniec dodać ugotowany ryż i całość przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Paprykarz jeszcze chwilę gotować. Następnie przełożyć

Ugotować
Spaghetti z marchewką i groszkiem 191

przygotowania. Najważniejsze jest to, że szybko i tanio. Składniki : 1 opakowanie spaghetti razowe lub normalne. 1 słoik mieszanki marchewki z groszkiem (Lidl) 1 duża cebula 1 słodka śmietanka 12%, 500 ml bazylia, oregano, pieprz, ostra papryka, oliwki, Zaczynamy od makaronu, który gotujemy al dente. Następnie kroimy cebulę w kostkę i wrzucamy na patelnię z oliwą z oliwek. Chwilę przesmażamy

vegetanie
Krem cebulowo-czosnkowy 177

Całość dodać do gotującego się wywaru z warzyw razem z gałką muszkatołową, imbirem i pastą curry. Przykryć i gotować jeszcze 20 minut, doprawić solą i pieprzem, po czym zdjąć z palnika i nieco przestudzić. Zmiksować razem z ugotowaną wcześniej włoszczyzną (bez marchewki - jedynie białe warzywa: pietruszka, seler, por). Dodać śmietanę i zmiksować ponownie na gładki krem

W SMAK
Kapusta pekińska z kminkiem 184

drobno, przepłukujemy wodą Przekładamy do garnka, zalewamy wodą do wysokości 1 cm ponad kapustę Posypujemy kminkiem i mieszamy. Gotujemy na średnim ogniu, pod przykryciem ok. 10-15 minut Podajemy z pyzami drożdżowymi i gulaszem z polędwicy wieprzowej duszonym z cebulką i marchewką Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Łazanki 192

szklanki) Sposób przygotowania: 1. Kapustę pokroić. Przełożyć do garnka i zalać wodą (ok.1,5 litra). 2. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do kapusty. 3. Szczypior, pietruszkę i koper drobno pokroić i przełożyć do garnka. Gotować i co jakiś czas przemieszać. 4. Kiełbasę i boczek pokroić. Usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Przełożyć do kapusty. 5.Doda

A Ty Smakuj Mnie
ZUPA KURKOWA 164

kurek grzybów, 2 łyżki inuliny, 1 cebula, 1 łyżka masła, liście mięty; kilka łyżek gęstej śmietany, marchewka kawałek kurczaka, ...............................................................WYKONANIE ..................... .......................... Grzyby umyj, oczyść, osusz i pokrój dowolnie,a małe zostaw w calości. Wodę zagotuj w garnku,dodaj kurczaka i gotuj przez 30minut.Wrzuć pokrojone w plasterki warzywa . Obierz i pokrój ziemniaki .Gotuj. Następnie wrzuć do garnka grzyby. Obierz cebulę, pokrój

w mojej kuchni
Kapusta z grzybami i pieczarkami 193

To bezmięsne danie doskonałe dla tych , którzy unikają mięsa lub maja go dosyć po świętachSKŁADNIKI2 kg kapusty kiszonejszklanka suszonych grzybów1/2 kg pieczarek2 marchewkiliść laurowyjedna cebulasól, pieprz

W kuchennym oknie Ewy
Jak przygotować ciasto na pierogi? 338

Lepienie pierogów to dla mnie relaks, mogę siedzieć w kuchni i lepić, aż skończy się farsz lub ciasto. Przyjemne zajęcie, zwłaszcza, że do ciasta używam oliwę

Moja smaczna kuchnia
KURKOWA 276

się za dość - jak to mówią! :-)Składniki:- porcja rosołowa lub 4 skrzydełka - 0,4 kg kurek- 2 marchewki- 1 pietruszka- kawałek selera- 2 cebule średnie- ziele angielskie- liść laurowy- pieprz, sól- 3 łyżki masła- śmietana- natka pietruszki- koperek świeżyWykonanie:Gotujemy wywar z kości i włoszczyzny, aż do miękkości składników wraz z  zielem angielskim  i liśćmi

Walijskie Pichcenie
WĄTRÓBKA W SOSIE POMIDOROWYM 209

obtoczone w mące wątróbki, podsmażyć z obu stron. Po podsmażeniu wątróbki przełożyć do niej wcześniej usmażoną cebulę i marchewkę. Podlać całość wodą, dorzucić liść laurowy i ziele angielskie, dodać koncentrat pomidorowy, sól, pieprz. Próżyć, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec gotowania, dodać pokrojonego w paseczki ogórka kiszonego  oraz śmietanę, wymieszać. Przyprawić do smaku. Gdyby sos był za gęsty

Walijskie Pichcenie
ZUPA Z MŁODEJ FASOLKI SZPARAGOWEJ Z KLOPSIKAMI 229

bulionu drobiowego (ja miałam ugotowany wcześniej i zamrożony) dodajemy  umyte i pokrojone w kostkę: ziemniaki, marchewki, pietruszkę, seler. Z fasolki obcinamy końce, kroimy na kawałki i również dorzucamy do całości. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, odrobinę soli i gotujemy ok 20 minut. Po tym czasie dorzucamy uformowane z metki małe kuleczki -  klopsiki. Gotujemy kolejne 20 minut. Doprawiamy

Walijskie Pichcenie
RISOTTO Z TUŃCZYKIEM I WARZYWAMI 282

dobrego risotto jest odpowiedni gatunek ryżu, przeznaczonego typowo do tej potrawy. Ja używam ryżu Arborio firmy Kupiec. Bardzo dobry ryż o owalnych, bardziej zaokrąglonych ziarenkach. W czasie gotowania wydziela dużo skrobi, przez co staje się kleisty, zachowując jednocześnie swoja soczystość i wilgotność.Składniki:400g ryżu Arborio 1 duża cebula2 marchewki1 pietruszka2 łodygi selera naciowego200g pieczarekpuszka tuńczyka(...)oliwekok 1l buliony (warzywnego lub drobiowego)Wykonanie:Rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę podsmażamy, aż zaczyna robić się szklista. Następnie wrzucamy starte na oczkach warzywa: marchewkę i pietruszkę i pokrojony w kostkę seler naciowy. Podsmażamy ciągle mieszając. Do podsmażonych warzyw wsypujemy ryż.Mieszamy całość i podsmażamy do momentu aż ryż zacznie robić się szklisty

Walijskie Pichcenie
PIKANTNY SOS BOLOGNESE 280

bazylii (chociaż wg oryginalnej włoskiej receptury bolognese nie zawiera ani czosnku, ani oregano ... ani bazylii).  Gotuję zazwyczaj dużą porcję, gdyż zjadamy  go jeszcze z apetytem na kolację :) Składniki: 250g mielonej wieprzowiny 250g mielonej wołowiny 50g wędzonego boczku 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 1 cebula 1 papryczka chili ząbek czosnku słodka papryka bazylia oregano sól pieprz 2 puszki

Walijskie Pichcenie
Ogórkowy duet 265

Cucumber duo Składniki. 1 ogórek wężowy 3 ogórki kiszone 3 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka liść laurowy  ziele angielski pieprz  sól 1 l wywaru mięsnego natka pietruszki 1 łyżka masła Wykonanie. Warzywa pokroić drobno i gotować w wywarze mięsnym. Ogórki kiszone i świeży zetrzeć na tarce, przesmażyć na maśle i pod koniec gotowania dodać do warzyw. Jeżeli mamy

Kulinarny karnet Christophera
Zupa marchewkowa 207

Mam nadzieję, że będzie Wam smakować...lekka, zdrowa i bardzo rozgrzewająca...pozdrawiam Składniki na 2 osoby;3 marchewki1 ziemniak1 pietruszka3 cm korzenia imbiru2 łyżki oliwy

Anioły w kuchni
Krem marchewkowy z imbirem 256

imbir kroimy w kostkę - wkładamy do garnka. Czosnek podsmażamy chwilę na patelni aż się zarumieni i dodajemy do marchewki. Do garna wkładamy też por, seler i liście laurowe, doprawiamy curry, pieprzem, solą i ostrą papryką. Całość zalewamy 400 ml wody i gotujemy 40 minut na średnim ogniu. 2. Po 40 minutach z zupy wyławiamy liście laurowe, por, seler i pietruszkę

My Culinary Art
Bigos z młodej kapusty. 225

szybki. Bigos z młodej kapusty SKŁADNIKI: 1 główka młodej kapusty pęczek koperki pęczek cebulki ze szczypiorekiem duża marchewka kostak rosołowa psata pomdorowa lub świeże pomidory ok. 4 sztuki ok pół kilograma kiełbasy podwawelskiej WYKONANIE: Kapustę szatkujemy dolewamy ok. półlitra wody. Gotujemy. Wrzucamy kostkę rosołową, startą marchewke i pokrojoną cebulkę. Wsztstko dusimy do miękkości. Kiełbasę kroimy na drobne kawałki,  podsmażamy

W kuchennym oknie Ewy
Spaghetti z sosem a'la bolognese 252

czosnkiem smażyłem aż do jego bardzo delikatnego zarumienienia się, następnie dodałem na patelnię startą na grubej tarce marchewkę. Po upływie około dwóch minut dodałem na patelnię pomidory z puszki - można użyć zarówno pomidorów całych, które i tak się w czasie gotowania rozpadną, jak i krojonych - ja, jak widać, użyłem krojonych. Całość pomieszałem, a następnie dodałem około łyżeczki suszonego tymianku

Wyprawy kulinarne
Rosół tradycyjny 690

kaczki 1 szyja z indyka 4 marchewki 2 pietruszki 0,5 średniego selera 1 mały por  kilka ziarenek czarnego pieprzu 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 1 niewielka cebula sól, świeżo mielony pieprz pęczek świeżej natka pietruszki Wykonanie: Mięso myjemy dokładnie, zalewamy 2 litrami zimnej wody. Wstawiamy do gotowania, podczas gotowania wytworzy nam się szumowina, którą zdejmujemy. Warzywa

kgwjanczewo
babeczki marchewkowe 179

Jak zawsze gdy robię sok z marchwi nie pozwalam sobie na wyrzucenie tych "resztek" bo to one są dla mnie inspiracją do kolejnych wypieków z marchewką

Gotowanie z pasją