marchewka gotowana - 3500 przepisów (strona:103/234)

Rosół z kaczki ,Honoraty 249

dnem włóż kaczuszkę .Dolej wody. Dodaj łyżkę estragonu Skworcu. Nastęnie opal cebulę nad ogniem i wraz z marchewką, selerem i czosnkiem dodaj do garnka. Następnie dodaj pół łyżki pieprzu ziołowego Skworcu. Na koniec dodaj zieloną natkę selera, posól. Zamknij garnek i gotuj kilka godzin na bardzo małym ogniu. Międzyczasie ugotuj makaron typu krajanka. Rozłóż makaron na talerze. Rozlej rosół

Z Kuchni Do Kuchni
Krupnik 302

 Kochani , dzisiaj proponuje krupnik. Przepyszna i pożywna zupa, na jesienne i zimowe dni. Jako zupa jest nieziemska :) ale pamiętam że jako dziecko nie lubiłam jej

Smaki Edyty
Zapiekanka z mięsem pod pierzynką z purée 319

pieprzem. Smażymy, aż mięso będzie gotowe (ok 5 minut). Solimy do smaku. Dodajemy wodę gazowaną i marchewkę, zwiększamy ogień i smażymy cały czas mieszając, aż woda odparuje. Przekładamy do żaroodpornego naczynia. Na wierzchu układamy plasterki sera. 2. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, dodajemy mleko, masło, gałkę muszkatołową i ugniatamy. Przeciskamy przez praskę bezpośrednio nad żaroodpornym

My Culinary Art
Prawdziwie domowa zupa pomidorowa 195

domu wyniosłam wiedzę, że najlepsza pomidorowa gotowana jest na golonce. Jest to jedna z moich ulubionych zup, a wbrew pozorom, wielokrotnie spotkałam się z pytaniami, jak przyrządzić to danie, by nie było po prostu tłustą wodą z pomidorami... ...Toteż czem prędzej idę z odsieczą. ;) 1 golonka wieprzowa 4 pomidory 1 duża cebula 4 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego ok. 10 ziarenek(...)lubczyku pieprz, sól łyżka oleju do smażenia pół małego selera 2 marchewki Mięso płuczemy (jeśli tego wymaga - opalamy nad gazem) i zalewamy w dużym garnku zimną, posoloną wodą z zielem i liściem laurowym. Po zagotowaniu wody zdejmujemy z powierzchni brunatną szumowinę, dorzucamy lubczyk i warzywa w całości. Gotujemy do miękkości mięsa (od godziny, do półtorej), po czym wszystko przecedzamy. Cebulę

Kuchenna Kontrrewolucya
Oryginalny włoski sos pomidorowy. 255

minutach dodajemy posiekany czosnek, pokrojone w drobną kostkę selera i marchewkę, dolewamy 0,5 szklanki wywaru, przykrywamy pokrywką i dusimy około 5 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone pomidory (obrane), 1 szklankę wywaru i dusimy kolejne 20 minut. Teraz dodajemy pół łyżeczki soli, pieprz, gałkę muszkatołową, wino, bazylię i gotujemy bez przykrycia, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeśli sos jest

Rozpustne gotowanie
Antica Pasta i sos Bolognese 286

tagliatelle lub używa do klusek, polenty lub ziemniaków. Sekretem dobrego sosu jest długie gotowanie, ale my pokażemy wam, że nie trzeba na pyszny sos czekać 5h. Potrzebujemy: makaron – my użyliśmy nieortodoksyjnych Gramigna 53, cudownych, poskręcanych rurek mieloną wołowinę – ok. 1 kg (gotowy sos można zamrozić) dużą marchewkę ½ selera korzeniowego lub 4 gałązki naciowego 1 sporą pietruszkę 4 ząbki czosnku(...)rozgrzaną patelnię wlewamy olej, na to dajemy posiekane drobno wszystkie warzywa i lekko rumienimy. Dokładamy mięso i smażymy do momentu zbrązowienia. Dokładamy passatę, koncentrat i skórkę z parmezanu. Gotujemy na wolnym ogniu jakieś 30 min. Dodajemy sól, pieprz, cukier, cynamon, goździki. I znowu gotujemy 10 min. Dodajemy świeże oregano i bazylię (można zastąpić suszonymi). Makaron gotujemy, dodajemy do sosu

ladykitchen
Kapuśniaczki 226

Kapustę kiszoną wyłożyłam na sito i przepłukałam kilkukrotnie w zimnej wodzie. Włożyłam do garnka, dodałam marchewkę startą na tarce o grubych oczkach, zalałam zimną wodą tak aby tylko przykryła kapustę, dorzuciłam liście laurowe i ziele angielskie i postawiłam na nie duży ogień. Kapustę gotuję do miękkości. W połowie czasu gotowania dolewam wodę po namoczeniu suszonych grzybach. Grzyby mrożone rozmroziłam wcześniej

Blondynka Gotuje
ZUPA FASOLOWA, FASOLÓWKA 302

zupę w szybkowarze ale można również w zwykłym garnku, wówczas gotujemy do miękkości fasoli.Pamiętajmy by fasolę namoczyć minimum 12h przed gotowaniem.Warto przygotować zupy więcej, tak by wystarczyła również na drugi dzień, smakuje wtedy jeszcze lepiej. Mniam pyszności... :-)Składniki:- 0,5kg ziaren suchej fasoli, u mnie jaś karłowy- 3 marchewki- 1 korzeń pietruszki- 2 łodygi selera naciowego- por- kawałek

Smaczne Zdrowe
Nóżki wieprzowe w galarecie 259

Kuchni, czyli "zimne nóżki". Jedni je uwielbiają inni nienawidzą. Ja uważam, że trzeba do nich dorosnąć.  Składniki: 4 nóżki wieprzowe 3 ćwiartki kurczaka bez kości 3 marchewki 2 pietruszki  1 seler 1 por 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 3 ziarna jałowca 3 ząbki czosnku  sól, pieprz do smaku do dekoracji możemy(...)czasie dodajemy oczyszczone warzywa i gotujemy jeszcze ok 1h następnie delikatnie doprawiamy solą i pieprzem - mięso musi być mięciutkie i łatwo odchodzić od kości.  Ugotowane mięso wyjmujemy i oddzielamy od kości. Dzielimy na małe kawałeczki i wykładamy po równo do 8 miseczek. Z wywaru wyciągamy marchewkę i kroimy na małe kawałeczki, dorzucając do miseczek z mięsem

Niezły Młynek
Żurek wielkanocny 226

Żurek może się różnić sposobem przygotowania w zależności od regionu, mimo to w większości domów jest to danie serwowane właśnie we Wielkanoc. Ja sama lubię eksperymentować z żurkiem i gotuje nieidentyczną wersję za każdym razem Zachęcam do przygotowania własnego domowego zakwasu do tej zupy, wówczas zyskuje jeszcze większy wymiar smaku i niepowtarzalność. Taki aromatyczny, kwaśny z wędzoną nutą żurek można(...)wędzonego 500 g kiełbasy białej surowej 200 g selera 140 g marchewki 70 g korzenia pietruszki 130 g ziemniaków 170 g cebuli 3 ząbki czosnku 1 litr domowego zakwasu na żurek 2 łyżki majeranku 4 liście laurowe 3 litry wody pieprz sól śmietanka 30% łyżka masła jajka gotowane Przygotowanie: Białą kiełbasę zalewamy wodą, dokładamy liście laurowe i gotujemy na wolnym

Kierunekuchnia
Fasola pieczona w sosie pomidorowym po grecku - Gigandes plaki 260

wielkie nasiona ma fasola użyta do przygotowania Gigandes plaki. Przy niej moje fasolki wyglądają jak mikrusy. Drugi człon nazwy naszego dzisiejszego dania - plaki odnosi się do metody gotowania polegającej na pieczeniu w sosie składającym się z pomidorów, cebuli, czosnku i natki pietruszki. Dania przygotowywane w podobny sposób w Turcji zwane są pilaki.Choć na przygotowanie(...)zbierając pojawiającą się pianę, po czym zmniejsz go do małego i gotuj jeszcze przez 50 minut (lub aż będzie miękka). Odcedź fasolę na durszlaku. Rozgrzej oliwę na dużej patelni, wrzuć na nią cebulę i smaż przez 5 minut, następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze 2-3 minuty. Dorzuć marchewki, świeże pomidory, przecier pomidorowy, liście laurowe, natkę pietruszki i pomidory

Chilli Czosnek i Oliwa
Tradycyjna marchewka z groszkiem 184

Tradycyjna Polska ciepła przystawka do obiadu.Szybka, łatwa i bardzo smaczna.Wybornie smakuje z mięsem, rybą czy jajkiem.Ja ją podałam z pysznym kotletem  schabowym   marynowanym w

Gosia gotuje
Kurczak z czosnkiem, miodem i warzywami z wolnowaru 227

więcej lub mniej - ile lubicie. Wolnowar jak zwykle ułatwia pracę. Zwłaszcza, że przepis nie wymaga obsmażania mięsa czy specjalnego szykowania warzyw. Po prostu wszystko do gara i już. Gotowałam w ustawieniu high. Wstawiłam  o 11, a już o 15 obiad był gotowy. Podpiekłam kurczaka pod grillem w piecyku, ale można ten krok pominąć. Ja chciałam mieć chrupiącą skórkę. Miałam(...)się rozmraża. W misie wolnowaru ułożyć kurczaka, polać 1/2 sosu. Dołożyć marchewki, posypać ziemniakami, polać resztą sosu. Jeżeli robicie większą porcję, to 1 lub 2 dodatkowe nogi   należy położyć na warzywach i dopiero wtedy polać resztą marynaty. Można trochę posypać solą i pieprzem.  Przykryć i gotować w ustawieniu high 3 - 4 godziny lub w ustawieniu

Stare Gary
Gulasz wołowy na piwie 315

gulasz (np. udziec)1 kg ziemniaków4 marchewki (ok. 400 g)2 kalarepy (ok. 400 g)2 średnie cebule1 mały seler (ok. 300 g)ok. 900 ml ciemnego piwa typu stout (np. Guinness)*ok. 900 ml bulionu wołowego4 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego4 małe liście laurowe3 łyżki masła2 łyżki olejusól morska, świeżo mielony pieprz Danie gotujemy dzień przed podaniem – gulasz musi

Poezja smaku
Galareta wieprzowa 211

Można także dodawać różne warzywa (zgodnie z własnym gustem).  Poniżej podam przykładowe proporcje, które sama osobiście zastosowałam.  (8-10 małych salaterek)   4 nóżki wieprzowe (średnie) 2 marchewki (duże) 1 pietruszka  kawałek selera  3-4 ząbki czosnku (wg gustu)   2 liście laurowe  4 ziarna ziela angielskiego pieprz, sól (do smaku)   Nóżki oczyścić umyć(...)Mięso zalać zimną wodą i zagotować.  Wodę zlać, nalać świeżej i ponownie włożyć do niej opłukane nóżki.  Dodać sól (wodę lekko osolić), listki laurowe, ziele angielskie i gotować do miękkości. 20-30 minut przed końcem gotowania - wrzucić (w całości) warzywa i obrany czosnek. Po ostygnięciu wywar przecedzić, mięso oddzielić od kości (i rozdrobnić), warzywa pokroić, a czosnek posiekać

Di gotuje