obiadu, albo gotując bigos odlewam sobie sok, a następnego dnia przyrządzam z niego zupę. Wywar z sokiem gotujemy ok 10 minut, po czym zaciągamy zupkę łyżką mąki, dodajemy sporo roztartego w dłoniach majeranku i obowiązkowo śmietanę wcześniej zahartowaną zupą. Marchewkę wcześniej wyjętą kroimy w drobną kostkę, mięso obieramy i tez drobno kroimy i wszystko wrzucamy z powrotem do zupy.I wersja
Walijskie Pichcenieoliwy do smażenia Wykonanie;Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Dodajemy marchewkę oraz przyprawy. Przez chwilę podsmażamy i dodajemy soczewicę.Dodajemy starty imbir, wyciśnięty czosnek i zalewamy wodą...tyle żeby pokryć masę.Solimy. Gotujemy tak długo ,aż powstanie gęsta masa. Studzimy. Dodajemy jajka. Dobrze mieszamy. Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni i pieczemy
Anioły w kuchniczas na próbowanie pysznych, rybnych dań. Dzisiaj przyszła pora na rybę po grecku. Podstawowy przepis pożyczony od Ewa-Gotuje, ja dokonałam lekkiej modyfikacji. Składniki: 600 g filetów z miruny (ale może być też inna ryba) sok z połowy cytryny 6 marchewek 2 pietruszki pół selera 5 cebul mały por 50 g koncentratu pomidorowego sól, pieprz, cukier, czosnek granulowany olej rzepakowy
Kulinarny PamiętnikPo wakacyjnej dwutygodniowej przerwie czas wrocic do gotowania :)Zapraszam na rybe w sosie smietanowo -serowo- koperkowym z warzywami. Na poczatek podgotowalam 2-3 min kalafior.Starlam na
Smaki Edytydrobiowej, 3 cebule, 1 jajko, 1 łyżka majeranku, 1,5 łyżeczki musztardy Dijon, 5 łyżek oleju rzepakowego, 2 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, por, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól. Mięso myjemy i zalewamy wodą, dodajemy wszystkie warzywa i przyprawy. Gotujemy do miękkości na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny. Wątróbkę dokładnie czyścimy, zalewamy wodą, solimy i gotujemy na wolnym
Delicious Titbitswoda i mięso leciutko się zarumieni. Przełożyć na sitko aby odsączyć nadmiar oleju. Marchew, jabłko i kalarepkę obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zostawić kawałek marchewki do dekoracji! Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić warzywa z jabłkiem i dusić aż zmiękną. Przełożyć mięso i warzywa do garnka, dolać 2-3 szklanki wody, sól, cukier, majeranek(...)kukurydziana) rozmieszać z 2-3 łyżkami zimnej wody, wlać do sosu. Mieszając gotować około 2 minuty aby sos zgęstniał. Ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu. Ułożyć na talerzu nadając mu kształt gniazdka. Polać sosem. Udekorować ptaszkami z kulek mozarelli: - dzioby wycinamy z plasterka marchewki: - oczka możemy zrobić z ziaren czarnego sezamu lub ewentualnie kawałka czarnej oliwki. Można
głodny alergikbardziej wyrazisty smak od tradycyjnych. Dzisiaj proponuję sezonową ponieważ w ogródku nadal rosną młode cukinie. Pyszna zupa krem z cukinii z serkiem topionym z dodatkiem groszku ptysiowego. Składniki: 1 marchewka mniejsza 1 pietruszka 1 cebula średnia 3 ząbki czosnku 2 ziemniaki 1 cukinia mniejsza 1 łyżka masła 1 l bulionu warzywnego 80 g serka topionego kremowego sól pieprz kurkuma Przygotowanie(...)roztopić masło dodać pokrojone warzywa i podsmażać około 5-10 minut na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. Uważając by masło się nie przypaliło. Warzywa zalać bulionem i gotować do momentu aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania dodać pokrojony w mniejszą kosteczkę serek topiony. Zdjąć z ognia przestudzić i zmiksować blenderem na krem. Doprawić do smaku solą, pieprzem
Ala piecze i gotujerosołu wraz z marchewką ( rozbudowany opis farszu i jego wykonania znajdziesz w przepisie na rosół z kołdunami – https://okawrosole.pl/2018/01/06/rosol-z-koldunami/ ) Przygotowanie: ciasto zagnieć – przepis jak to zrobić znajdziesz TUTAJ nastaw duży gar z osoloną woda z odrobiną oleju rozwałkuj, wycinaj szklanką kółka, nałóż na kółko farsz ok łyżeczki i zlep brzegi pieroga wrzucaj na gotującą się wodę
Oka w rosole czyli KaFka gotujeTatowi bardzo posmakował. 1 golonka z indyka 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula 0,5 selera sól pieprz czarny szczypta lubczyku 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Golonkę umyć, włożyć do zimnej wody, dodać obrane warzywa. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć powstałe "szumy", zmniejszyć ogień i gotować ok 3-4 godzin na wolnym ogniu. Dodać ziele
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieUgotować żołądki : Żołądki dokładnie umyć i oczyścić, włożyć do garnka. Dodać obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki marchewkę i pietruszkę, selera i pora. Zalać wodą (tylko tyle aby zakryła mięso i warzywa) i wraz z przyprawami (pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym) gotować pod przykryciem, na małym ogniu przez 45-60 minut lub do czasu aż żołądki będą miękkie. Żołądki
Codzienne Gotowaniezastanawiam, czy podawanie przepisu na sałatkę jarzynową w ogóle ma sens. Ciężko jest narzucać, ile wkroić marchewki, ile selera, a ile ogórków. Każda gospodyni z pewnością ma opracowaną swoją proporcję składników. Zdaję sobie też sprawę, że najczęściej wykorzystuje się warzywa pozostałe z gotowania bulionu, co oczywiście daje niemałą satysfakcję. Jeżeli jednak masz taką możliwość, spróbuj ugotować warzywa na parze(...)będącym ponad skąpymi i restrykcyjnymi daniami dyktowanymi zmieniającą się modą. Choć brak jej dostojeństwa, nie wydaje mi się, aby miała się czego wstydzić. Składniki: 4 średnie ziemniaki 5 marchewek 1 pietruszka ½ selera 2 jabłka ½ kostki tofu Szczypta soli kala namak Szczypta kurkumy 1 cebula 3 kiszone ogórki 1 łyżeczka musztardy 125 g groszku (ugotowanego lub z puszki) ¾ szklanki
Roślinna - blog wegańskirównież moich córek, których nie łatwo przekonać do nowości. Okazało się bardzo smaczne, aromatyczne, lekkie i wręcz orzeźwiające. Danie robi się wręcz ekspresowo. W czasie gdy makaron gotował się, zaczęłam podsmażać warzywa, by następnie wyszystko razem wymieszać na patelni. Oczywiście wszystkie składniki wcześniej przygotowałam i pokroiłam.Makaron linguine z miecznikiem, warzywnym ragù i mandarynkąSkładniki na 2 osoby( duże porcje(...)Filet z miecznika kroimy w kostkę. Cebulę i marchewkę obieramy. Warzywa myjemy i kroimy w małą kostkę. Mandarynki obieramy i filetujemy; ostrym nożem odcinamy białą zewnetrzną skórkę. Z madnarynek wycinamy same cząstki, bez białych błon. Odkładamy na talerzyk. Ścieramy skórkę z jednej mandarynki.Do gotujacej, osolonej wody wrzucamy makaron. Gdy makaron się gotuje ( ok 8/9 minut) przygotowujemy warzywne ragu. Na patelni
Mia Cucina Sofietanami gotowały wczoraj: Pyza , Ola , Asia , Magda no i ja! ;) Składniki: 2 kg kurczaka sól morska i świeżo zmielony pieprz 2 kg ziemniaków, obranych 1 duża cytryna, najlepiej niewoskowana 1 cała główka czosnku, podzielona na ząbki (dałam dwie - jedną obrałam, drugą pozostawiłam w łupinach) garść świeżego tymianku oliwa garść świeżego rozmarynu Dodatkowo można przy okazji upiec warzywa: marchewkę (najlepiej pokroić(...)pieprzu - odstawić na kilka godzin ale minimum ze dwie. 2. Zagotować garnek osolonej wody. Pokroić ziemniaki na kawałki, włożyć do wody z całą cytryną i ząbkami czosnku, gotować przez 10 minut. 3. Odcedzić i odparować, wyjąć cytrynę i czosnek. 4. Gorącą cytrynę nakłuć delikatnie ok. 10 razy. Kurczaka nafaszerować ząbkami czosnku, cytryną w całości i tymiankiem, umieścić
Kuchnia Prezydentowejsycąca- idealna propozycja na ciepłe dni. SKŁADNIKI NA 3 PORCJE: 4 średniej wielkości marchewki 2 średniej wielkości pietruszki mały seler 50g kaszy jaglanej natka pietruszki świeża bazylia PRZYGOTOWANIE: Wsypać do garnka kaszę, zalać dużą ilością wody- taką, aby zmieściły się jeszcze warzywa- i gotować przez około 15 minut Do gotującej się kaszy wrzucić obrane i pokrojone warzywa(wystarczy przekroić
peanutbuttermonstercytryny sól Sos winny 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 250ml (pół)wytrawnego czerwonego wina 1 płaska łyżeczka imbiru 50g suszonych śliwek ok. 10 łyżeczek cukru Instrukcje Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie (pół)talarki. Cebule obieramy i również kroimy w półtalarki, ale nieco szersze. Seler naciowy kroimy w cienkie poprzeczne paski, a śliwki na niewielkie kawałeczki. Dzwonka szczupaka(...)minutę często mieszając (uwaga, aby nie przypalić!). Dodajemy wino, imbir, cukier i śliwki. Gotujemy powoli przez 5-6 minut od czasu do czasu mieszając. Sos powinien zmniejszyć nieco objętość oraz zgęstnieć. W głębokiej patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy. Wrzucamy marchewkę, cebulę i seler i podsmażamy intensywnie przez 2-3 minuty mieszając. Dodajemy sól, pieprz kolorowy
Kulinarna Pokusa