marchewka gotowana - 3500 przepisów (strona:90/234)

FIT sałatka jarzynowa w lżejszej wersji :) 300

łyżki majonezu (użyłam Biona - Eko Hurtownia) 2 łyżeczki musztardy  sól i pieprz do smaku  Przygotowanie: Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaku dość dobrze umyj, ale nie obieraj! Przełóż do garnka, zalej wodą do zakrycia warzyw. Gotuj od momentu zagotowania 30 minut. Muszą być półtwarde, nie mogą być rozgotowane.  Jajka ugotuj na twardo.  Ugotowane i ostudzone warzywa obierz

Zdrowie na języku :P
Pomidory ze śmietaną i cebulą 316

ciekawa czy u Was, tak samo jak u mnie, ten dodatek króluje od zawsze na stole? Zobacz też: Surówka z marchewką i jabłkiem Sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu Przepis na pomidory ze śmietaną Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 10 minut Składniki 2 pomidory mała cebulka 2 łyżki śmietany sól oraz pieprz Przepis 1 Pomidory myjemy, pozbywamy się zielonych

Kuchnia Bazylii
Pasztet z mięsa z rosołu 240

Składniki: 650 g mięsa z kurczaka, pozostałego z gotowania rosołu (waga samego ugotowanego mięsa, po oczyszczeniu z kości i skór); 100 g włoszczyzny ugotowanej w rosole (np. marchewka, seler, por, pietruszka, grzyby suszone); 1/2 szklanki rosołu drobiowego; 1/4 szklanki bułki tartej; 2 duże surowe jaja + 4 jaja ugotowane na twardo; 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego pieprzu; 1/2 płaskiej łyżeczki  mielonego

Gospodyni Miejska
Udka kurczaka w sosie własnym 182

garnka. Na maśle pozostałym po obsmażaniu mięsa podsmażyć na rumiano posiekaną cebulę (można również dodać startą na grubych oczkach marchewkę). Przełożyć wszystko do mięsa, dodać ziele i listki laurowe i zalać bulionem lub wodą tak, aby przykrył mięso. Gotować na średnim ogniu do miękkości, przed końcem gotowania w razie konieczności przyprawić solą i pieprzem. Zagęścić sos mąką rozrobioną w wodzię

talerz przyjemności
Zupa - krem z kasztanów 215

skorupek. 2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy cebulę i czosnek i podsmażamy kilka minut. W garnku umieszczamy kasztany, marchewkę, korzeń pietruszki, seler, imbir i podsmażoną cebulkę z czosnkiem. Całość zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 15 minut. 3. Przy pomocy blendera miksujemy zupę na gładki krem. Zabielamy mlekiem kokosowym, doprawiamy solą, pieprzem, kardamonem i ostrą papryką

My Culinary Art
Kasza bulgur z pieczoną marchewką 236

pokrojoną marchewkę. 3. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.   Blachę wyłóż papierem do pieczenia, na to połóż kawałki marchewki. 4. Piecz ok. 10 minut, w międzyczasie mieszając żeby nic się nie przypaliło. 5. Kaszę zalej wrzącą wodą, gotuj bez przykrycia ok. 7 minut. Nie mieszaj. Następnie przykryj i odstaw na kilka minut aż spęcznieje.   Ewentualny nadmiar wody możesz odlać

Powiedz dietom nie
Wołowina w czerwonym winie z ziemniakami 246

potem tylko przełóżmy na drugą. Usmażone mięso wkładamy do szybkowara. Na patelni podsmażamy cebulę, a następnie dodajemy marchewkę. Smażymy przez parę minut i również wkładamy do szybkowara. Dodajemy seler, pieprzymy i wlewamy wino. Szybkowar zamykamy i gotujemy około 30 minut, od momentu kiedy szybkowar zacznie syczeć.Po tym czasie z szybkowara wypuszczamy parę, odkręcamy. Do mięsa

Kulinarne przygody Gatity
SMAK LASU CZYLI GRZYBOWA Z PULPETAMI Z INDYKA 232

pieprzem, majerankiem, kaszą manną. Wyrabiamy na gładką masę. Bulion (ja korzystam z wcześniej zamrożonego) wlewamy do garnka, dokładamy obraną pietruszkę, marchewkę, seler, liść laurowy, ziele angielskie i doprowadzamy do wrzenia. Na wrzący bulion wrzucamy uformowane z masy mięsnej pulpety. Gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw i ugotowania się pulpetów. W międzyczasie na rozgrzanej patelni i łyżce masła sklarowanego podsmażamy

Walijskie Pichcenie
Warsztaty kulinarne z Grzegorzem Łapanowskim. Krótka recenzja. 225

początku wprowadzenie. Czyli krótkie przemówienie Grzegorza co, jak i z czym ;) Z serii "warzywo przewodnie" czyli mikrofon z marchewki  i przedstawienie się wszystkich biorących udział.   Nasze menu, jakie mieliśmy okazję przygotować, a następnie delektować się...  Pora na gotowanie i przepyszną zabawę!     No i ostatnie zdjęcie, gdzie załapał się również mój osobisty tester i szofer

Malinowe Pocałunki
Kurczak smażony z boczniakiem 231

smażymy kurczaka (na rumiano), dopiero potem dokładamy i "szklimy" cebulę Pokrojone, umyte grzyby dokładamy do całości i przykrywamy patelnię pokrywką, gotujemy do zupełnej miękkości wszystkich składników Potrawę solimy, dodajemy pieprz oraz szczyptę kminku. Ja podałam danie z surówką z marchewki i jabłkiem:) Danie naprawdę szybkie do zrobienia, a przy tym bardzo smaczne

Proste Potrawy
Galareta wieprzowa 327

układamy w wolnowarze. Obraną z łupin cebulę opalamy nad ogniem, dorzucamy do nóżek. Marchewki, seler i pietruszkę obieramy, myjemy i również układamy w wolnowarze. Dodajemy przyprawy, płaską łyżeczkę soli, łyżeczkę ziarnistego pieprzu, kilka ziaren ziela angielskiego i z 2 liście laurowe. Zalewamy całość 1 litrem wody. Gotujemy mięso z warzywami w wolnowarze przez całą noc. Nie musimy się martwić(...)zimne nóżki robimy w normalnym garnku to gotujemy ok 3 godzin na małym ogniu, aż do odparowania ponad połowy płynu. Następnego dnia wyjmujemy ugotowane nóżki i warzywa, a wytworzony bulion przecedzamy przez sito. Bulion powinien się zredukować o ok. połowę. Obieramy mięso z nóżek i kroimy w kostkę. Z warzyw wykorzystuję jedynie marchewki, które kroimy w pół plasterki. Można też

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
łosoś zapiekany z ziemniakami, marchewką i cebulą 323

Ziemniaki w mundurkach wkładamy do garnka, zalewamy wodą i  gotujemy (na pół miękko). Przestudzone ziemniaki obieramy z łupin i kroimy w dość grube talarki. Cebulę kroimy w cząstki, marchew obieramy i kroimy w zapałki.  Żaroodporne naczynie smarujemy  łyżką masła,  układamy na jego dnie połowę marchewki i cebuli,   następnie  kładziemy pokrojone ziemniaki, a na wierzch

Miód i pieprz
PIKANTNA ZUPA Z ZIELONEJ SOCZEWICY 215

więc ... do dzieła! Składniki: 2 udka z kurczaka 200g zielonej soczewicy 2 marchewki kawałek selera 1 pietruszka liść laurowy ziele angielskie 2 puszki pomidorów w sosie własnym bez skóry 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku słodka papryka ostra papryka sól Wykonanie: Z udek, warzyw i czosnku gotujemy wywar. Udka wyjmujemy i obieramy z mięsa, które wrzucamy z powrotem

Walijskie Pichcenie
Marokańska zupa z bobu 196

diaspory, rozproszonej po północnej Afryce i półwyspie Iberyjskim. W tamtej części świata bób jest warzywem wiosennym, dlatego bobowa zupa wchodziła w skład dań przyrządzanych na Paschę. W wersji oryginalnej gotowana jest z dużą ilością mięsa. W wersji wegetariańskiej jest nie mniej sycąca. Mówiąc wprost, to zupa drwala, bo daje potężny zastrzyk energii. I sytości. Sezon na bób już za progiem(...)Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej 2 łyżki oliwy w rondlu. Wsyp cebulę i pora. Smaż 5 minut, mieszając. Dodaj marchewki, selera, ziemniaka, rzepę i smaż kolejne 5 minut. Wsyp do warzyw bób, zalej wodą lub bulionem, wrzuć bouquet garni, przykryj i gotuj na wolnym ogniu 30 minut. Krok 2 Wyciągnij bouquet garni, przypraw białym pieprzem i kurkumą. Zmiksuj blenderem na gładki

Niedzielny kucharz
Ziemniaczana zapiekanka z kalarepą 238

jeść dokładnie to co my na obiad, nie ma już gotowania drugiego obiadu, który często był makaronem ze szpinakiem albo ryżem z jabłkami, po wielkim bólu Miśka je, a to danie określiła cyt. „nawet przyjemne”. Składniki na 4 porcje: 800 g ziemniaków 3 kalarepki 2-3 marchewki 500 ml mleka sojowego 40 g mąki ziemniaczanej 100 g wegańskiego

greenscarf
Bigos z cukinii 266

obrać, pokroić w pióra.Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w kostkę.Marchewki, pietruszki i seler umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju (1 łyżka) na złocisty kolor.W garnku, w którym będzie gotowany bigos, rozgrzać olej (około 3 łyżek). Na rozgrzany olej wrzucić plastry pieczarek, pióra

Gospodyni Miejska
Pasztet roślinny 218

przez nas pasztetu, nikogo nie będzie :) Chyba, że ci wszyscy, którzy obok będą - zjedzą razem z nami :D Niemniej, naprawdę polecam! Składniki: 1 szklanka soczewicy czerwonej 2 cebule 2 marchewki 3 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 3 łyżki natki pietruszki (ja nie miałam) 1/2 szklanki słonecznika 1/2 szklanki płatków owsianych górskich 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 1 łyżka majeranku(...)wierzchu (ja nie miałam, więc nie posypałam) Soczewicę zalewamy wrzątkiem z dodatkiem listka laurowego i soli - gotujemy pod przykryciem 20 minut nie mieszając! Woda zostanie wchłonięta przez soczewicę i rozgotuje się Nasiona słonecznika zalewamy wrzątkiem i po 10 minutach odlewamy wodę Cebulę siekamy, marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, seler naciowy siekamy Cebulę podsmażamy na oleju rzepakowym, dodajemy marchewkę

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Gołąbki z marchewką i pieczarkami 235

Gołąbki z marchewką i pieczarkami są doskonałą alternatywą dla jaroszy . Danie proste ale jednocześnie wykwintne , podane z ziemniakami urozmaici trochę obiad . składniki na 4 porcje główka białej kapusty 15 dag ryżu 15 dag marchwi 100 ml mleka 20 dag pieczarek 3 łyżki masła 500 ml bulionu 3 dag koncentratu pomidorowego sól i pieprz do smaku przepis Kapustę oczyszczamy, wycinamy głąb(...)wrzącą, osoloną wodą, gotujemy,odcedzamy i odsączamy. Marchew myjemy obieramy, zalewamy wrzącą osoloną wodą z dodatkiem mleka, gotujemy. Gdy przestygnie ścieramy na tarce o dużych otworach. Pieczarki oczyszczamy a następnie kroimy w kostkę i smażymy na maśle. Usmażone pieczarki łączymy z ryżem, marchewką, doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Na przygotowanych liściach kapusty układamy nadzienie, zakładamy brzegi kapusty do środka

Smakowite Dania
Solanka czyli Solianka (солянка) 287

wywaru. Na patelni rozgrzewamy resztę oleju i podsmażamy posiekaną cebulę, następnie dodajemy marchewkę, cukier i pomidory. Dusimy wszystko razem, aż płyn z pomidorów zredukuje się. Zawartość patelni przekładamy do wywaru razem z ogórkami i sokiem z ogórków. Na koniec dodajemy oliwki i kapary. Gotujemy jeszcze 2 minuty. Soliankę podajemy z plasterkami cytryny i posiekaną natką pietruszki

Smakowity Blog Kulinarny
Piwne risotto z wieprzowiną 276

Musze przyznać, że to danie mnie zaskoczyło. Bardzo pozytywnie zaskoczyło. Przygotowanie risotta na bazie piwnego wywaru, który powstał  w trakcie gotowania golonki wraz 

Kulinarne przygody Gatity
Zupa kalafiorowa z koperkiem 185

kalafior 4 średnie ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera   2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 1 pęczek koperku (w zależności od wielkości i upodobań) 50-100 ml śmietany sól, pieprz Ugotować wywar mięsny z dodatkiem soli, listków laurowych i ziela angielskiego. Do garna wrzucić pokrojone warzywa (ziemniaki,marchew, pietruszkę, selera). Całość gotować do miękkości. Około

Di gotuje
Makaron z Sosem Bolońskim (Spaghetti Bolognese) 312

gotowanie - minimum 2 godziny. Sos Boloński jest jednym z bardziej popularnych sosów podawanych z makaronem. Warzywny sos z przewagą pomidorowego sosu i dużą ilością mięsa sprawia, że jest to syte i pożywne danie. Makaron z Sosem Bolońskim (Spaghetti Bolognese) - Składniki: 500 g mięsa mielonego ok. 150 g boczku duża cebula 3 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 2 średnie marchewki(...)złoto. Następnie dodajemy marchewkę, seler i dalej podsmażamy. Na osobnej patelni zrumieniamy drobno pokrojony boczek, a następnie dodajemy go do warzyw. Na tej samej patelni co prażyliśmy boczek rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso mielone i obsmażamy do zbrązowienia (mięso "rozgniatamy" widelcem na jak najmniejsze kawałki). Następnie dodajemy mięso do podsmażonych warzyw, wlewamy wino i wszystko gotujemy przez ok. 8 minut. Następnie

Słodka Strona
Grochówka na kurczaku 203

połówka kurczaka 1 pętko kiełbasy wędzonej lub 100 g boczku 1,5 szkl grochu por marchewka pietruszka 3 ziemniaki cebula sól pieprz pieprz ziołowy bazylia oregano

Gotowanie jest łatwe