makaronu soba lub ryżowych wstążek 200 ml marynaty teriyaki (najlepiej z przepisu niżej) pęczek dymki (białe i zielone części) 1 por 1 żółta papryka 1 czerwona papryka 1 marchewka opcjonalnie: świeże chili do posypania (u mnie kiełki chili) olej do smażenia sól morska świeżo mielony pieprz 1/4 szklanki sosu sojowego 1/4 szklanki octu ryżowego 1/4 szklanki sake 1/4 szklanki mirinu(...)mirin. Dodajemy wyciśniete ząbki czosnku, starty na tarce o drobnych oczkach imbir i cukier. Zagotowujemy i gotujemy przez ok. 10 minut. Ja nie odcedzam marynaty z kawałków imbiru i czosnku. Przygotowujemy warzywa: obranego pora i dymki kroimy w plasterki, z obranej marchewki robimy paski za pomocą obieraczki, a papryki kroimy w cienkie paseczki. Makrele płuczemy pod bieżącą wodą i filetujemy
Poezja smakusoku i sosu ostrygowego bardzo odpowiadał, więc na tym pozostało. Składniki: 1 kg antrykotu 1 duża cebula, 3-4 cm świeżego imbiru 1 gwiazdka anyżu 3 goździki 3 marchewki 1 nieduży seler 1 pietruszka 1 gałązka lubczyku 2 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki sosu ostrygowego jasnego sól i pieprz do smaku(...)cebulę. Zalać zimną wodą, dodać obrany imbir, gożdziki, anyż , sól i pieprz. Gotować na pykającym ogniu, przez minimum 90 minut, Na koniec dodać sos ostrygowy i sok z cytryny. Ugotować makaron i ułożyć na dnie miseczki. Na nim położyć rozdrobnioną wołowinę i kawałeczki marchewki. Udekorować lubczykiem i podawać...Smacznego
Gosia gotuje500 g makaronu (muszelki) 450 g boczniaka 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka 2 łyżki koncentratu pomidorowego szczypta oregano 1 łyżka sosu sojowego szczypta majeranku sól
Gotowanie jest łatweSurówka z topinambura z dodatkiem marchewki i jabłka to bardzo smaczny dodatek do obiadu i super zdrowy, bo topinambur to kopalnia makro- i mikroelementów. Koniecznie spróbuj
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!skrapiamy niewielką ilością oliwy z oliwek. Każde podudzie zawijamy w plasterki wędzonego boczku. Kurczaka układamy na marchewce, skrapiamy go oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) na 45-50 minut.Seler i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy. Odcedzamy. Następnie dodajemy około 60 g masła, chwilę podgrzewamy na małym ogniu, doprawiamy mielonym białym pieprzem
Smakowity Blog KulinarnyIndyk doprawiony cynamonem smakuje naprawdę wybornie, choć początkowo połączenie to może wydawać się dziwaczne. Potrawki z indyka nie trzeba długo gotować - mięso będzie gotowe krócej niż w pół godziny. Składniki: 800 g mięsa indyka (użyłem sznycli) 3 średniej wielkości marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 1 ostra papryczka 1 łyżka masła klarowanego 1 łyżka zielonej czubrycy(...)przykryciem na małym ogniu 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać pokrojoną w talarki marchew, pomidory, rozgniecioną bokiem noża ostrą papryczkę, jeden goździk i gotować 5 minut. Doprawić solą i pieprzem, dodać cynamon i gotować jeszcze 5 minut. Podawać z ziemniakami, ryżem, kaszą lub jako osobne danie
W SMAKsmażeniaRybę kroimy na mniejsze cząstki i gotujemy w osolonej wodzie. Ziemniaki i marchew obieramy i gotujemy w osolonym wrzątku. Por kroimy w plasterki i podsmażamy na oleju. Doprawiamy solą i pieprzem. Dolewamy odrobinę wody i chwilę dusimy aż woda odparuje. Połowę ziemniaków blendujemy z marchewką i z łyżką masła. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. W osobnej miseczce blendujemy pozostałe
Bon Appetit Małgorzatycebulę 1 ząbek czosnku 4 średnie marchewki (lub 2 duże) 1/2 puszki kukurydzy konserwowej kawałek ulubionego sera żółtego (opcjonalnie) przyprawy: sól (u mnie himalajska), pieprz ziołowy, kurkuma, imbir, słodka papryka, majeranek, bazylia, lubczyk Oczywiście nie musicie dodawać wszystkich przypraw. Ja po prostu bardzo lubię taką mieszankę Wykonanie krok po kroku: 1. Kaszę jaglaną gotujemy w proporcji(...)gotującą się, osoloną wodę i gotuję na bardzo małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Kaszy podczas gotowania nie należy mieszać. Po tym czasie, odstawiam kaszę na kolejne 15 minut, aby doszła, również pod przykryciem. 2. W międzyczasie przygotowujemy warzywa – obieramy marchewki, pomidory i cebulę. Opcjonalnie możemy też obrać paprykę. 3. Cebulę i czosnek siekamy (możemy go też przecisnąć przez
Okiem Blondynki by McBlondiFrancuzi mają zresztą duszenie mięs świetnie opanowane. A to kurczak, a to wołowina, a to cięlęcina, trochę marchewki i cebuli, zalać winem, bulionem, dodać zioła. Voila! Sam czas duszenia wymaga trochę cierpliwości, ale ilość naszej pracy w całym gotowaniu jest i tak nieduża. Poza tym, sprowadza się do krojenia, obierania, podsmażania i wrzucania do jednego garnka. Nic trudnego(...)boczek i dodajemy do garnka z wołowiną.Czas na warzywa. Podsmażamy pieczarki w całości, większe sztuki można przekroić na pół lub ćwiartki. Dorzucamy do garnka. Cebulę kroimy w ósemki, marchewkę w grubsze plasterki. Warzywa podsmażamy na patelni aż cebula lekko zmięknie. Solimy w międzyczasie, żeby się nie przypaliła. Przekładamy do garnka.Zalewamy patelnię winem i redukujemy o połowę. Przelewamy do garnka.Do
W kuchni wieczoremskrzydełka ugotowałam..ziemniaki obrałam..i już chwilę gotowały się w garnku...ale postanowiłam zrobić danie jednogarnkowe..a raczej blaszkowe...lekko ugotowane ziemniaki przełożyłam na blaszkę , dodałam ugotowane skrzydełka..trochę zieleniny, warzywka i do piekarnika..a rosołek był też...i był pyszny..z resztkami makaronów..chyba ze trzy rodzaje.. skrzydełka 2 marchewki 1 cebula (opalona w całości nad płomieniem(...)gazowej 1 por [biała część] Sol, wegeta liście laurowe ziele angielskie koperek, natka pietruszki ziemniaki makarony Marchewkę obrać, cebulę opalić ,skrzydełka umyć.Wszystkie składniki umieścić w dużym garnku i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień do minimum .W trakcie gotowania zbierać "szumowiny".Doprawić w razie potrzeby. Ziemniaki obrać, pokroić i chwilę pogotować.Odcedzić i przełożyć na blaszkę
Moje domowe kucharzenieczasu na ugotowanie obiadu! Składniki: 150 g fasoli "redkinley" (Targroch) 150 g fasoli kolorowej "orzeł" (Targroch) 150 g fasoli czarnej 2 cebule 4 średnie marchewki 1/2 małego selera 2 duże ząbki czosnku 1 łyżka oleju rzepakowego 80 g koncentratu pomidorowego (malutki słoiczek) 500 g przecieru pomidorowego 4 kabanoski z piersi kurczaka (Konspol Natura(...)pokrojone drobno, w talarki kabanosy i smaż jeszcze chwilę i zdejmij z kuchenki. Marchewkę z selerem obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Kiedy fasola będzie już ugotowana przełóż do usmażonej cebuli, dodaj starte warzywa i wszystkie pozostałe składniki. Doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez 40 minut. Część możesz zapasteryzować - przekładając do suchych i oczyszczony
Zdrowie na języku :Pkuchni i wymyślam, w co by tu ręce wsadzić. Mój mężczyzna wyjechał, a ja postanowiłam podczas jego nieobecności spędzić czas jak najbardziej kreatywnie. Zazwyczaj nie chce mi się gotować dla jednej osoby, ale stwierdziłam, że warto wykorzystać ten czas na przygotowywanie dań, których mój ukochany nie jada. I tak właśnie powstał krem z buraczków. Bardzo dawno nie jadłam zup, postanowiłam(...)czosnkowe Przygotowanie: Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na łyżce oleju. Dodać obrane i pokrojone w kostkę marchewkę i ziemniak oraz buraczki i zalać wodą tak, żeby ledwo przykrywała warzywa. Dodać ziele angielskie, liść laurowy i szczyptę soli. Gotować do miękkości ziemniaków. Doprawić do smaku, przestudzić i zmiksować blenderem na gładką masę. Na suchej patelni położyć plasterki szynki
W poszukiwaniu inspiracjiśredniej wielkości ziemniaków, opakowanie mozzarelli, 10 dag tartego sera żółtego, opakowanie warzyw na patelnię po polsku (450 g - ziemniaki, pieczarki, marchewka, fasolka szparagowa), sól, susz z liści pietruszki Cykoria, czosnek staropolski, curry, słodka papryka. Przygotowanie: Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, kroję w plastry. Warzywa podsmażam na oleju (pod przykryciem przez 10 minut, co jakiś czas mieszam) z dodatkiem przypraw - natki
JejKuchniaposiekanej świeżej papryczki chili w ilości zależnej od tego, jaką ostrość chcemy uzyskać makaronu ryżowego szczypiorku oleju kokosowego oleju sezamowego Marchewkę, pietruszkę, białą część pora kroimy średnio drobno. Z tak przygotowanych warzyw oraz zielonych liści pora gotujemy bulion. Po około 10 minutach od zagotowania dodajemy pokrojone łodygi selera. Gdy warzywa będą ugotowane na patelni podgrzewamy łyżkę oleju kokosowego i podsmażamy
Pichceniomaniadrobną kostkę i podsmażamy na oliwie. Pietruszkę i marchewkę trzemy na grubych oczkach. Czosnek drobno siekamy, wrzucamy do cebuli razem z marchewką i pietruszką i podsmażamy ok. 5 minut. Zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy około 15 minut do miękkości warzyw. Dodajemy pomidory i przecier pomidorowy, gotujemy ok. 10 minut. Wyciągamy liść laurowy i ziele angielskie. Całość
Kulinarne życie