Zupa krem z dyni / Cream of pumpkin soup 215Składniki / Ingredients: 1,5 kg dyni / 1,5 kg pumpkin1 marchewka / 1 carrot 1 cebula / 1 onion3 szklanki bulionu drobowego / 3 cups chicken broth2 łyżeczki czosnku / 2 teaspoons of garlic2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil2 łyżki cukru brązowego / 2 tablespoons brown sugarimbir / gingerczarny pieprz / black peppersól / saltkawałek masła / piece of butterjogurt naturalny (gęsty) / natural yoghurt (dense(...)prażone pestki z dyni / roasted pumpkin seeds Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 20 min, gotowanie: 30 min, ilość porcji: 6 Zanim zaczniemy gotować zupę, przygotujmy warzywa. Trzeba je umyć i obrać. Dynię, marchew i cebulę kroimy na kawałki. Następnie przekładamy je do garnka z grubym dnem, dodajemy oliwę i podsmażamy wszystko przez 5 minut cały czas mieszając. Potem
Projekty ze smakiem
Kasza jaglana w warzywach julienne 232odlać pół szklanki wywaru, resztę wlać do garnka i zagotować.Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem, wsypać do gotującego się bulionu i gotować około 15 minut (kiedy już kasza wchłonie cały płyn, wyłączyć palnik, a kaszę zostawić pod przykrywką).Paprykę, marchewkę, cukinię oraz cebulę pokroić w słupki.Na rozgrzanej patelni podsmażyć cebulę, jak już będzie szklista dodać pokrojony w plastry czosnek
Kraina Miodem Płynąca
Makaron warzywny 201Jest od niego dużo bardziej dekoracyjny i znacznie mniej znany.Można nim zaskoczyć gości lub rodzinę :) Składniki: marchewka sól pieprz Marchewkę obieramy ze skórki, następnie skrawamy obieraczką podłużne paski. Wrzucamy do lekko osolonej i doprawionej pieprzem wody i gotujemy 2 minuty.W ten sam sposób można zrobić makaron z innych warzyw.Smacznego
chwile dla mnie
Zupy polskie, czyli zalewajka 310litra zakwasu na żurek 1 łyżka śmietany 1 mała cebulaodrobina smalcu do smażenia sól pieprz Wykonanie: Ziemniaki i marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Zalewamy gorącym bulionem, lekko solimy, dodajemy listek i ziele angielskie i gotujemy do miękkości warzyw. Wrzucamy rozgnieciony czosnek, dolewamy zamieszany zakwas, chwilę gotujemy mieszając, aby mąka z zakwasu nie przywarła do dna garnka
Kulinarne przygody Gatity
Pikantne leczo 201skórka ładnie się oderwała. Cebulę szatkujemy i podsmażamy w dużym garnku na rozgrzanej oliwie. Dorzucamy do niej pokrojoną cukinię, papryki, marchewki i kalarepę. Mieszamy całość i dolewamy wody do połowy objętości warzyw. Przykrywamy garnek i pozwalamy warzywom się gotować, od czasu do czasu je mieszając. Po ok. 15 minutach dodajemy do warzyw pokrojonego pomidora wraz z wodą, która wydzieliła się
Weganizm infantylny
Czysty barszcz czerwony 227kupionego w sklepie. Składniki : * pół kurczaka w wersji wigilijnej wybieramy sam bulion warzywny * cebula * kawałek selera plus natka * 2 marchewki * por * pietruszka * liść laurowy , ziele angielskie , pieprz ziarnisty * 2 ugotowane buraki pokrojone w plasterki plus woda z gotowania * sól i cukier do smaku Przygotowanie : Zagotować mięso wraz z przyprawami. Dodać całą włoszczyzną wraz z przypaloną
Magiczne Życie Marty
WARZYWNY PASZTET Z SOCZEWICY. 275soczewicę wraz z cebulą i czosnkiem, z dodatkiem soli. Po 20-25 minutach wrzucam obrane i pokrojone w plastry marchewki oraz pietruszki, a także podzielony na mniejsze części brokuł. Dolewam tyle wody, aby warzywa były przykryte. Całość gotuję do chwili, aż soczewica będzie miękka i warzywa będą się rozpadać. Pod koniec gotowania wrzucam na około 2-3 minuty 200g
W kuchni Karmel-itki
Pasztet z cukinii i soczewicy 243jest niezbędna :) Składniki: 3 średniej wielkości cukinie 250 g czerwonej soczewicy 3 jajka ½ szklanki bułki tartej 1 marchewka 1 cebula (może być razem ze szczypiorkiem) 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól i pieprz Soczewicę zalać 2 szklankami wody, posolić i gotować w garnku z grubym dnem na średnim ogniu do momentu, kiedy woda się wchłonie, a soczewica rozpadnie. Jeśli(...)łupką na tarce o dużych oczkach, posolić i po kilku minutach dobrze odcisnąć. Cebulę drobno posiekać. Marchew pokroić w cienkie słupki długości 2- 3 cm . Soczewicę, cukinię, cebulę i marchewkę przełożyć do jednej miski, dodać jajka, bułkę tartą, pieprz oraz sól i wyrobić na jednolitą masę. Warto spróbować czy masa jest odpowiednio przyprawiona i ewentualnie doprawić ją jeśli jest „mało
Trzeci talerz
Zupa krem z dyni i papryki 206smażenia Sól i pieprz do smaku Na oliwie podsmażamy cebulę i czosnek. Gdy się zeszkli dodajemy pokrojoną marchewkę i chwilę dusimy. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę. Warzywa zalewamy niewielką ilością bulionu warzywnego lub wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy ok. 10 min. pod przykryciem. Następnie dodajemy dynię - obraną, oczyszczoną z pestek i pokrojoną w kostkę. Wszystko zalewamy resztą
Korniszonki
Pieczarki w sosie śmietanowym 307pszennej i dokładnie wymieszać. Dodać śmietanę i ponownie wymieszać. Powstałą mieszankę wlać do pieczarek.Całość gotować jeszcze przez około 5 minut, stale mieszając.Na koniec przyprawić pieprzem i solą.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Śmietanę można zastąpić jogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym.Z dodatku marchewki można zrezygnować.Masło można zastąpić masłem roślinnym lub margaryną, a pieczarki kurkami czy boczniakami.Pieczarki wyśmienicie smakują
Gospodyni Miejska
20 przepisów na obiad jesienią! 245Przygotowuje ją z pieczonej dyni obficie polanej oliwą z oliwek. Zamiast grzanek czy makaronu podałam ją z białą fasolką gotowaną na parze. Podsmażaną razem z szynką wędzoną na surowo. Całość smakuje rewelacyjnie. Polecam na niejeden jesienny obiad! WIĘCEJ 13. PIECZONE MARCHEWKI Z KOMOSĄ RYŻOWĄ! Pewnego wieczora coś mnie tchnęło i postanowiłam upiec sobie marchewki, zazwyczaj robię to wiosną, kiedy młode(...)marcheweczki pieczone z piekarnika to dosłownie rarytas. Chciałam uzyskać marchewki o smaku korzennym, lekko słodkie, mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Połączenie ich z komosą ryżową i prażonymi migdałami okazało się strzałem w dziesiątkę. WIĘCEJ 14. FRYTKI Z BATATÓW! DIETETYCZNE FRYTKI Z PIEKARNIKA! Zdrowe, smaczne, aromatyczne i znikające w okamgnieniu... WIĘCEJ 15. NOWY POMYSŁ NA LECZO! Zapowiadany
SMYKWKUCHNI
Zupa krem z czosnku 371afrodyzjaku. Pobudza on męskie i żeńskie hormony płciowe, a także stymuluje przysadkę mózgową, co z kolei wpływa na inne gruczoły biorące udział w metabolizmie tłuszczów i węglowodanów. W trakcie gotowania i smażenia potraw, czosnek traci swój przykry zapach, natomiast jego specyficzny smak wzbogaca potrawę. Tak, więc nie bójmy się czosnku, nawet na romantycznej kolacji zamiast odpychać, może zbliżyć do siebie(...)czosnku, gdyż zupa będzie gorzka.2. Przekładamy usmażone warzywa do garnka, dodajemy obranego i pokrojonego na mniejsze kawałki ziemniaka, marchewkę i pietruszkę, liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Zalewamy wodą, na około 2-3 cm nad poziom warzyw. Lekko solimy.3. Gotujemy zupę do czasu, aż warzywa będą miękkie. Zdejmujemy garnek z ognia, wyciągamy listki laurowe i ziarenka ziela angielskiego
W kuchni Katie
Harira czyli Zupowy Wtorek odc. 85 244kolendry, czyli około 1/2 szklanki zgrzebnie pociętych liści i łodyżek kolendry kilka gałązek pietruszki olej do smażenia sól oraz do podania: kilka ćwiartek limonki/cytryny i daktyle Cebulę i marchewkę obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy olej, dodajemy pokrojone warzywa, mieszamy i wsypujemy wszystkie przyprawy. Podsmażamy przez ok. 5 minut na niewielkim ogniu. Dolewamy pomidory razem z przecierem(...)przykrywamy, gotujemy zupę ok. 20 – 30 minut od momentu zagotowania się wody. Dodajemy ciecierzycę i gotujemy kolejne 2 -3 minuty. Na koniec doprawiamy do smaku solą. Zupę podajemy bardzo gorącą, skropiona cytryna lub limonką i z daktylami do pogrzyzania. Cebulę i marchewkę obrać, a następnie pokroić w kostkę. Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, dodać
Dzieje kuchennej Wiewióry
CHUTNEY z Polskim akcentem 270należy z odrobiną wody karmelizować, następnie wrzucić pocięte w kosteczki jabłko, dolać ocet i sos sojowy. Marchewkę obieramy i tniemy w wąskie paseczki, blanszujemy. Po czym dorzucamy do jabłek. Pomidora tniemy w kosteczkę i na sam koniec dodajemy do sosu. Gotujemy jeszcze około 5 minut. Smacznego
Luźna Kuchnia
Sałatka jarzynowa z pieczarkami i brukselką 320Polski klasyk,stały element świąt i wszelakich imprez. A co jakby go lekko złamać, jak to zwykł mówić Okrasa? Wyszło smacznie, zatem polecam. Składniki : 2 średnie ziemniaki 1 marchewka 1/2 średniego selera 1 pietruszka 200 g surowych pieczarek 350 g świeżej brukselki 1/2 małej cebuli 3 jajka 150 g majonezu 1 łyżka kwaśnej gęstej(...)musztarda do smaku 2 łyżki oleju 1 łyżeczka octu 1 łyżeczka musztardy francuskiej szczypta cukru kilka listków sałaty i tymianku Sposób przygotowania: Ziemniaki, marchew, selera i pietruszkę gotujemy w mundurkach do miękkości i odstawiamy do ostygnięcia.Obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Ja używam do krojenia takiego okrągłego sitka. Jajka gotujemy na twardo, studzimy obieramy i również przepuszczamy
Gosia gotuje