marchewka gotowana - 3500 przepisów (strona:83/234)

Biały barszcz 162

marchewki - 1 pietruszka - kawałek selera (ok 30g) - 2 łyżki siekanego pora - 200-250ml śmietany 18% - 2- 3 łyżki mąki do zagęszczenia - przyprawy: 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, sól, pieprz, łyżka majeranku, 1,5 łyżeczki chrzanu ze słoika (ostrego), 3 ząbki czosnku, łyżeczka octu. Przygotowanie: Ugotować wywar z udka. Dodać zielę i liść laurowy. Do gotującego się wywaru

Kulinarne blogowanie
Bigos 163

również w kuchni codziennej pojawia się na większości domów. Im dłużej bigos się gotuje lub odgrzewa, tym jest smaczniejszy! Składniki: 1,5 kg kapusty kiszonej 1 kg kapusty białej 200 g boczku 1 kg wieprzowego mięsa 200 g kiełbasy 200 g suszonych grzybów 2 marchewki 3 cebule 4 łyżki koncentratu pomidorowego Sól, czarny pieprz Ziele angielskie, liście laurowe Kilka łyżek(...)Marchewkę obieramy i kroimy w słupki lub możemy zetrzeć na tarce. Następnie dodajemy ją do kapusty. Cebulę obieramy, kroimy na drobną kostkę i podsmażamy na oliwie, aż się zeszkli. Do cebuli dorzucamy również pokrojoną w kostkę lub talarki kiełbasę oraz pokrojony w kostkę boczek i podsmażamy na rumiano. W oddzielnym garnku musimy zagotować wodę i wrzucamy do niej mięso. Gotujemy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Zupa czosnkowa z grzankami i migdałami 230

muszkatołowa do smaku 2 łyżki masła 2 kromki chleba tostowego płatki migdałów Kresto Przygotowanie:Ziemniaki, marchewkę, cebulę, czosnek oczyścić i pokroić w kostkę.W garnku roztopić masło dodać pokrojone warzywa. Mieszać od czasu do czasu do momentu aż warzywa się zeszklą. Podlać bulionem i gotować do miękkości warzyw. Zupę zmiksować blenderem na krem, dodać pokrojony na mniejsze kawałki serek topiony

Ala piecze i gotuje
PILAF Z RYŻEM I MARCHEWKĄ 164

wodą i gotujemy pod przykryciem, aż wchłonie cały płyn (bez otwierania i mieszania). Dzięki takiej technice gotowania, ziarenka ryżu przechodzą aromatem przypraw, nie sklejają się i pozostają osobno.  Proste, zwyczajne, ale bardzo smaczne danie. Z pożywną, pełną białka ciecierzycą, plasterkami marchewki i suszonymi morelami. Można podać je jako samodzielne danie (z ulubioną sałatką) lub jako dodatek do mięs(...)czosnek i marchewkę. Doprawiamy solą, pieprzem i gałka muszkatołową. Smażymy, często mieszając, przez około 10 minut, aż warzywa zmiękną.  Dodajemy ryż oraz sok i skórkę otartą z cytryny. Wrzucamy posiekane morele i odsączoną ciecierzycę. Mieszamy i smażymy 1-2 minuty. Dolewamy gorący bulion lub wodę, zagotowujemy i przykrywamy pokrywką.  Redukujemy płomień do minimalnego i gotujemy 15 minut

cool and minty
Tuszonka z kurczaka i ziemniaków 164

zdjąć z nich skórę.W garnku ułożyć mięso , a na nim obrane ziemniaki. Pokroić marchewkę, szczypiorek, koperek i pietruszkę, posypać całość zieleniną.  Do garnka wlać  wody, tak aby zakrywała ziemniaki i kurczaka i dodać  sporą łyżkę masła, doprawić solą i pieprzem i gotować na małym ogniu przez 40 -45 minut. Po tym czasie ( płyn trochę wyparuje) wlać

Gosia gotuje
Pasztet sojowy z grzybami 173

sojowy z grzybami 200 g soi 3 marchewki (250g) 1 pietruszka 0,5 pora (100g) 0,5 selera (150g) 1 jajko kilka suszonych podgrzybków olej do smażenia i wysmarowania foremki sól pieprz Przygotowanie. 1. Soja: Soję wypłukać w zimnej wodzie, a następnie zamoczyć na 10-12 godzin, co pozwala skrócić czas późniejszego gotowania. Soja wyraźnie nabierze masy. Najlepiej zacząć przygotowywać(...)ponownie przepłukać w zimnej wodzie i gotować pod przykryciem 60 minut. Na 10 minut przed końcem gotowania osolić. 2. Warzywa smażone: Por pokroić w plasterki włącznie z zielonymi końcówkami. Są one ostrzejsze w smaku, ale wspaniale komponują się na tle reszty warzyw. Marchewkę, pietruszkę oraz seler zetrzeć na dużym oczku używając tarki ręcznej lub maszynki. Podsmażyć na oleju najpierw

Pij soki wyciskane
Zupa marchewkowa z sokiem grejpfrutowym 179

Dzisiaj przepis podpatrzony od Konrada z bloga Konrad Gotuje , czyli zupa krem z marchwi. Przymierzałam się do tej zupy dość długo, aż w końcu ją ugotowałam

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kolorowa sałatka z marchewką i selerem 1964

gotowałam! Oczywiście każdy przepis mnie inspiruje, czasem coś przez przypadek dodam, albo zapomnę dodać ale mimo tego i tak wydaje mi się, że wychodzi coś smacznego!Dziś przypomniałam sobie, że podczas wakacji dostałam przepis na sałatkę od Cioci. Zrobiłam ją i nie byłabym sobą, gdybym nie zrobiła zdjęcia!Zobaczcie efekt: Kolorowa sałatka z marchewką i selerem

Kuchnia moimi oczami
gulaszowa z małymi ziemniaczkami 175

pełna witamin ale też pożywna więc wystarczy za cały obiad. To jedno z niewielu dań, które gotuję na dwa dni, bo na drugi dzień jest jeszcze smaczniejsze.  Składniki: 1 kg mięsa z szynki wieprzowej 1 kg fileta z kurczaka 2 cebule 2 marchewki cukinia 3 czerwone papryki cukinia 1 kg młodych małych ziemniaczków 3 łyżki przecieru pomidorowego liście laurowe(...)pokroić w paski, cukinię w półplasterki, marchewki w plasterki. Ziemniaki obrać. W rondlu rozgrzać olej a następnie wsypać słodką i ostrą paprykę, podsmażyć chwilę. Dodać cebulę i mięso, obsmażyć szybko na dużym ogniu. Dodać ziele angielskie i liście laurowe, zalać odrobiną wody i dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. W trakcie gotowania podlać wodą.  Pod koniec gotowania dodać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Mus z gęsich żołądków - czyli gęsina nie tylko na Św. Marcina 210

coś dostaniemy, gotujmy!   Mus z gęsich żołądków, musztardą francuską, prażonym słonecznikiem i czarnuszką Do gotowania używamy szybkowaru, dzięki któremu przygotujemy twarde żołądki w dość krótkim czasie. Jeśli takowego nie posiadamy, czeka długie duszenie aż uzyskamy niemal rozpadające się gęsie żołądki. Cebulę i marchewkę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na złoty kolor na oleju rzepakowym. Po kilku minutach dorzucamy

Right Behind The Kitchen
Domowe sledzie 378

ziaren ziela angielskiego,Wykonanie;Śledzie zalewamy zimna wodą i odstawiamy na 6 godzin.  Składniki zalewy gotujemy przez 30 minut /powinno lekko bulgotać/. Studzimy. Śledzie odsączamy i kroimy na paski lub kawałki, jak kto woli. Wkładamy do słoja, przekładając cebulą, marchewką i koperkiem. Zalewamy zalewą. Zakręcamy i odstawiamy do lodówki na tydzień...smakują bosko

Anioły w kuchni
Domowe śledzie 157

ziaren ziela angielskiego, Wykonanie; Śledzie zalewamy zimna wodą i odstawiamy na 6 godzin.  Składniki zalewy gotujemy przez 30 minut /powinno lekko bulgotać/. Studzimy. Śledzie odsączamy i kroimy na paski lub kawałki, jak kto woli. Wkładamy do słoja, przekładając cebulą, marchewką i koperkiem. Zalewamy zalewą. Zakręcamy i odstawiamy do lodówki na tydzień...smakują bosko:) /źródło "Kuchnia"/ Przepis bierze udział

Anioły w kuchni
Zupa krem z kurek z koperkiem (wegańska) 261

wyobrażacie sobie nawet jak ciężko jest gotować z myślą, że w piątek już wyjeżdżam. Nie mogę zrobić porządnych zakupów, nie mogę rozplanować co będę jeść w najbliższym czasie przez ograniczenie czasowe. Nie mogę zdecydować się na to, na co mam ochotę w tym tygodniu, gdyż wiem, że teraz powinnam się wręcz objeść niektórymi z sezonowych rarytasów, ponieważ po moim powrocie(...)Wasze brzuszki i kubeczki smakowe będą zachwycone! Składniki na 3-4 porcje:   - 500 ml wody - 200-300g kurek (im więcej ich dodacie, tym bardziej będą wyczuwalne) - 2 marchewki - seler - pietruszka - cebula - 2 łyżki oleju kokosowego/rzepakowego - 4 ziarna ziela angielskiego - 2 listki laurowe - pół pęczka koperku  Cebulę kroimy w kostkę. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w grube plastry

Be Fit Be Strong
Pasztet z soczewicy czerwonej z pieczarkami 184

pieczarek; 50 g pora; 1 cebula czerwona; 30 g marchewki; 1 jajko; papryka mielona słodka, pieprz czarny, gałka muszkatołowa, sól; 2 ząbki czosnku. Dodatkowo: 1 łyżka oliwy z oliwek; otręby pszenne; ząbek czosnku. Zaczynamy !                  Na samym początku gotuję soczewicę w  dwóch  szklankach wody, oczywiście uprzednio ją  płucząc

Życie na widelcu
1512.Salceson z golonki 310

Warzywa oczyścić i umyć , pokroić i dodać do mięsa.Dodać przyprawy i gotować a małym ogniu do miękkości mięsa [ usunąć szumowiny]. Ugotowane mięso wyjąć, lekko przestudzić, oddzielić od kości i pokroić na małe kawałki.Wywar przecedzić przez sitko, lekko przestudzić, marchewkę pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić pieprzem, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Do gorącego wywaru dodać żelatynę. Dokładnie wymieszać

Moje domowe kucharzenie