marchewka gotowana - 3500 przepisów (strona:91/234)

Rozgrzewająca grochówka z imbirem 160

kość schabowa pasek wędzonego boczku łyżka masła 3 średnie ziemniaki 2 marchewki łodyga selera naciowego 1 cebula 2 listki laurowe 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka startego świeżego imbiru sól pieprz świeżo zmielony natka pietruszki Wykonanie: Groch opłukać włożyć do garnka z kością  boczkiem i listkiem laurowym gotujemy około 30 minut Warzywa obrać pokroić w kostkę na patelni rozpuścić

kgwjanczewo
Zupa krem z czerwonej kapusty 170

zasługuje na częstsze wizyty na naszych talerzach właśnie ze względu na unikalne właściwości prozdrowotne.Jest tania i łatwodostępna ,także tanim kosztem możemy oczyścić organizm z toksyn i poprawić jego metabolizm.Do gotowanej czerwonej kapusty (przepis  tutaj i  tutaj ) oraz surówki z czerwonej kapusty (przepis tutaj ) dorzucam następny przepis,a mianowicie zupę krem.Jest to moje największe odkrycie kulinarne,potrawa ta absolutnie(...)nasienne,rozdrobnić i podsmażyć razem z cebulą poszatkowaną kapustę przesmażyć razem z cebulą i jabłkiem .Zalać wodą obrać marchewkę,pietruszkę,selera,pokroic w plasterki,pora w krążki i dodać do garnka dodać goździki,obrany,pokrojony imbir,sól,pieprz,cukier i gotować do miękkości 40 minut gdy kapusta jest miękka zupę zblendować.Na koniec delikatnie zakwasić octem by zbalansować całość smakowo

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Nietypowa sałatka z szynka i groszkiem 187

jajka 4 plasterki szynki lub innej wędliny 3 łyżki groszku z puszki 2 garście miksu sałat z marchewką 2 pełne łyżeczki koncentratu pomidorowego czarnomorskiego 2 łyżki majonezu posiekany szczypiorek do podania pieprz i sól do smaku (niewielkie ilości) Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Do miski z jajkami dodajemy groszek, pokrojoną w kostkę lub paseczki szynkę

Słodkie okruszki
Wiejska potrawka z kiełbasą 200

bardzo smaczna potrawa z wieprzową szynką i kiełbasą, wyśmienicie smakuje z gotowanym na sypko ryżem lub kaszą, potrawą ze względu na dostępność składników można delektować się cały rok. Polecam! Składniki: 1 kg szynki wieprzowej 30 dag   kiełbasy ze wsi Buczkowice Hańderek 1 marchewka 1 pietruszka ½ papryki 1 duża cebula 2 łyżeczki musztardy Dijon 2 łyżki ramy do smażenia(...)kostkę , marchewkę i pietruszkę w krążki, kiełbasę w plasterki. W szerokim garnku rozgrzewam ramę lub olej, wrzucam mięso, podsmażam pod przykryciem, od czasu do czasu mieszam, dodaję warzywa, bez kiełbasy, wlewam około 300 ml wody, doprawiam jarzynką lub solą do smaku i duszę pod przykryciem do momentu aż mięso będzie miękkie, na 10 minut przed końcem gotowania dodaję kiełbasę

Wanilia i Kardamon
PIERŚ Z INDYKA PIECZONA Z WINOGRONAMI I CZOSNKIEM, PODAWANA Z KARMELIZOWANYMI WARZYWAMI. 193

Indyk - produkt przeznaczony do wariacji. Zaskakujące, ile różnych dań można z niego wyczarować. Aż się chce poddawać go eksperymentom! Staramy się jeść lekkostrawnie i choć kochamy gotować, to uwielbiamy też, gdy potrawy praktycznie robią się same, dlatego najczęściej stawiamy na pieczenie 'ptaka' w naczyniu żaroodpornym. Nie możemy jednak być monotematyczne, więc... eksperymentujemy. I tak powstało to cudo - indyk pieczony(...)przyprawy: pieprz ziołowy, pieprz czarny, bazylia,- odrobina oleju,- winogrona (3-4 małe kiście),- 3 plasterki żółtego sera,- trochę leniwych pierogów ('wczorajsze' się świetnie nadają),SKŁADNIKI NA WARZYWA KARMELIZOWANE:- 2 marchewki,- papryki (żółte, zielone, ostre-czerwone),- 3 łyżki masła,- 3 łyżki cukru trzcinowego,- sok z brzoskwiń,- 2 duże cebule,- przyprawy: pieprz czarny, papryka ostra.Działamy szybko - wyciśnięty przez praskę czosnek mieszamy

Wypisz Wymaluj
LETNI KAPUŚNIAK NA PIERSI Z KURCZAKA 170

Kapuśniak w środku lata???😉  Niestety nic na to nie poradzę, że strasznie zachciało mi się takiej pysznej, kwaśnej zupki. Zazwyczaj kapuśniak gotuję na wędzonym żeberku, z dodatkiem boczku i kiełbasy. Tym razem wyszła wersja "light", gdyż zupę ugotowałam na piersi z kurczaka. Wyszło lekko i pysznie. Zwłaszcza, że kilka lat temu odkryłam kapustę kiszoną Sandomierską, i do dziś jestem(...)surówki lub ... właśnie do kapuśniaku 😊 Składniki: 1/2 piersi z kurczaka 1/2 kg kapusty kiszonej 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 2 ziemniaki 1/2 szkl. kaszy pęczak ziele angielskie liść laurowy sól pieprz majeranek Wykonanie : Pierś zalewamy wodą. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, solimy i gotujemy około 15 minut. Po tym czasie do mięsa dodajemy pęczak oraz pokrojone w kostkę warzywa

Walijskie Pichcenie
KRUPNIK JAGLANY 136

tarce o dużych oczkach. Na łyżce masła i łyżce oleju przesmażam drobno posiekaną cebulę i startą na dużych oczkach marchewkę. Dodaję do zupy. Ziemniaki kroję w kostkę. Kaszę jaglaną płuczę pod zimną wodą, wsypuję do zupy razem z ziemniakami, gotuję wszystko razem do miękkości. W razie potrzeby przyprawiam do smaku. Podaję z koperkiem. SMACZNEGO

Zasmakuj Kuchni
Sałatka z pieczonej marchewki i awokado 153

Oto fantastyczna sałatka w stylu marokańskim. Dzięki korzennym przyprawom, przypieczonym ziarnom, twarożkowi i pomarańczowo-cytrynowemu dressingowi sałatka jest prawdziwym hitem! I te pieczone marchewki… boskie są

wiecejwarzyw.pl
Klopsiki w porach 164

uformować niewielkie kulki, obtoczyć w mące i usmażyć na oliwie.Zagotować bulion ,dodać obraną i startą na tarce marchewkę oraz pokrojone pory i pomidory z puszki. .Włożyć też usmażone pulpeciki.W razie potrzeby dolać wody, bulion ma zakryć klopsiki .Gotować

Moje domowe kucharzenie
Boczniakowo pieczarkowa pomidorowa z szaszłykami 200

zwijam w rulon. Kroje na kawałki i nakłuwam na patyczki do szaszłyków. Zupa: Seler obrany ścieram na tarce, marchewkę kroję w kostkę, por drobno kroję. Do garnka wlewam dwa litry wody, dodaję warzywa, liście laurowe, ziele angielskie i gotuję około 15 minut. Na patelni na oleju smażę cebulę pokrojoną, dodaję boczniaki i pieczarki pokrojone i chwilę przesmażam. Dodaję do zupy

wesoła kuchnia
Zupa koperkowa -krem 139

spora garść pestek dyni świeża bazylia oliwa z oliwek sól i pieprz do smaku Ugotuj ryż z groszkiem i marchewką tak jak zaleca SYS na opakowaniu. Dodaj trochę więcej wody, dosmacz solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Pod koniec gotowania dodaj 2 łyżeczki koperku Proeco i dosłownie rozgotuj zupę! Chyba , że chcesz ją delikatnie zblenderować. Wyłóż na talerze. Przed podaniem

Z Kuchni Do Kuchni
flaki w wołowym bulionie 175

przygotować można na kilka sposobów. Jeden z nich zakłada  użycia zasmażki, która zagęszcza całość tworząc danie gęstym i zawiesistym ( tym przepisem zajmiemy się innym razem). Kolejną metodą, jest gotowanie flaków w wołowym wywarze, do którego na końcu dodajemy sporą ilość uduszonych warzyw i aromatyczne przyprawy. I tak właśnie dziś proponuję przyrządzić nasze flaki, łącząc esencję mocnego bulionu z aromatem(...)sposób przygotowania Wołowinę na bulion myjemy i wkładamy do garnka razem z obranym selerem, cebulą, pietruszką oraz marchewką . Całość zalewamy zimną wodą ( tak by wszystkie składniki były przykryte), dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, pieprz, oraz sól, zagotowujemy i na niewielkim ogniu gotujemy wywar, przez 90 minut ( półtorej godziny to jedynie wartość przybliżona, bulion musimy gotować tak długo, aż mięso

Miód i pieprz
Flaczki sojowe z pieczarkami 204

kotletów sojowych 1 mały liść laurowy 2 ząbki czosnku 5-6 dużych pieczarek 1 łyżka mąki 2 łyżki tartej marchewki połowa niedużej cebuli olej rzepakowy majeranek Przyprawa typu Kucharek, sól, pieprz Kotlety przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, tzn. gotować kilka minut w bulionie warzywnym z dodatkiem liścia laurowego i czosnku. Odsączyć, pokroić w paseczki. Pieczarki obrać, pokroić, podsmażyć

Praktyczna pl
Dorsz z warzywami w rzymskim garnku 321

przyrządzone w tajinie lub rzymskim garnku są bardzo zdrowe, ponieważ zachowują wszystkie witaminy zawarte w składnikach, których używamy do gotowania. Kilka, niewiele, dań z tajina już publikowałam. Teraz pora na garnek rzymski :) Składniki: 450 gramów dorsza 3 ziemniaki 2 marchewki 1 duża cukinia lub 2 małe 1 i 1/2 szklanki wywaru warzywnego 1/3 kostki masła pokrojonego w kostkę sól

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Wielkanocna sałatka jarzynowa 223

przepisu , dodając od siebie jedynie seler. Sałatka wyszła bardzo smaczna i zdecydowanie bardziej polecam przygotowanie warzyw na parze niż gotowanie ich w mundurkach w wodzie. Maja bardziej wyrazisty smak, a groszek ma oprócz tego niesamowity kolor. Składniki : 4 średnie marchewki 4 średnie ziemniaki 1 mały seler 5 średnich ogórków kiszonych  4 duże jajka 1 kwaśne jabłko 20 dag zielonego

Gosia gotuje