marchewka gotowana - 3500 przepisów (strona:105/234)

Zupa z botwinki z jajkiem 198

sztmarchewka - 1 sztbulion - 2 litrykoperek  pokrojony   -2 łyżkiśmietana - 1,5 łyżkimąka - 1 łyżeczkaziemniaki -3 sztPRZYGOTOWANIEZiemniaki, marchewkę i pietruszkę obrać, opłukać, pokroić w kostkę.Botwinkę opłukać, liście i łodyżki pokroić w słupki, buraczki w kosteczkę.Buraczki zalać w misce 1 szkl gotowaną wodą, odstawić na 5 minut.Po tym czasie przecedzić buraczki i dodać z innymi warzywami do bulionu, gotować

Kuchnia Danusi
Sajgonki z kurczakiem 384

mieć córki ! Czasami to one szkolą mnie kulinarnie. Tym razem ja robiłam za pomoc kuchenną :-), a gotowała Starsza. Sajgonki smażyłyśmy na patelni, jednak następnym razem w ruch pójdzie frytownica. Sajgonki z kurczakiem Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 spora cebula 1 marchewka 1 garść namoczonych wcześniej grzybów Mun 1/2 szklanki pędów bambusa 1/2 szklanki kiełków sojowych2 szklanki pokrojonego makaronu

Kulinarne przygody Gatity
Rosół z kluskami lanymi 361

całości nad płomieniem kuchenki gazowej 1 por [biała część] sól, wegeta liście laurowe ziele angielskie koperek Marchewkę obrać, cebulę opalić ,kurczaka umyć.Wszystkie składniki umieścić w dużym garnku i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień do minimum .W trakcie gotowania zbierać "szumowiny".Doprawić w razie potrzeby. Odstawić z ognia. 4 łyżki mąki 2 jajka sól lubczyk Jajka wbić

Moje domowe kucharzenie
Kapuśniaczek z kuskusem 161

Pyszna zupka.. porcja rosołowa  kasza kuskus Kupiec kawałek młodej kapusty  marchewka  ziemniaki sól,pieprz listek , ziele koperek Porcję rosołową umyć, zalać wodą, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew i poszatkowaną kapustę.Dodać listek, ziele, sól.Gotować do miękkości, pod koniec dodać kaszkę kuskus.Dodać koperek, w razie potrzeby doprawić

Moje domowe kucharzenie
Gulasz z dyni i ciecierzycy 171

Dzień dobry!Patrzę za okno i wydaje mi się, że właśnie się zakończyła zima i mamy pierwsze wiosenne promyki słońca... a tu proszę, jest jesień, a

Pora coś zjeść
BARSZCZ UKRAIŃSKI 174

Rozgrzewająca zupa z dużą ilością warzyw: pieczonymi buraczkami, marchewką, ziemniakami, fasolą i białą kapustą. Lekko zabielona słodką śmietanką. Podana z ugotowanym na twardo jajkiem oraz świeżymi kiełkami. Ma głęboki kolor. Jest bardzo esencjonalna i pożywna. Możecie ugotować ją na wywarze z jarzyn lub na rosołku  kurczaka. W ekspresowej wersji polecam użycie fasoli z puszki (białej lub czerwonej), którą dodajemy(...)gotujemy fasolę, a w kolejnym dniu przygotowujemy zupę. SKŁADNIKI / 6 porcji ok. 2 litry wody 1 puszka fasoli w zalewie lub ok. ¹⁄₂- ²⁄₃ szklanki suchej fasoli piękny Jaś 3-4 buraki 2 suszone prawdziwki namoczone w małej ilości wody 2 ziemniaki pokrojone w kostkę 1-2 ząbki czosnku starte na tarce 1 cebula opalona nad ogniem 1 marchewka pokrojona w drobną

cool and minty
Kapusta kiszona do obiadu - kuchnia Babci 291

gotowała ją moja Babcia, moja Mama i teraz gotuję ją ja. Polecam, jest pyszna.  Nie trzeba zagęszczać mąką, robi to starty na tarce ziemniak! Kapusta smakuje jak zasmażana, może być świetnym dodatkiem do drugiego dania, lub samodzielnym daniem, ze świeżym pieczywem smakuje wyśmienicie!  1 kg kapusty kiszonej 1 marchewka 2 łyżki kminku 4 ziele angielskie 3 listki laurowe(...)dodać przyprawy, pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i utartą marchew. Osobno podsmażam na smalcu, pokrojony w kostkę boczek, dodaję go do garnka z kapustą. Podlewam wodą, na wysokość kapusty. Gotuję jakieś 30 minut, (czas zależy od twardości kapusty) Ziemniaki ścieram na tarce ( średnie oczka) i dodaje do kapusty, gotuję do miękkości

Takie tam pichcenie
Zupa ogórkowa 217

lekki wywar. Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na patelni, wrzucić do niej starte warzywa i chwilkę poddusić, aby nabrały zapachu cebuli. Następnie wrzucić do wywaru. Ziemniaki pokroić w kostkę i wrzucić do wywaru. Ogórki kiszone zetrzeć na tarce i podsmażyć na smalcu. Wrzucić do zupy i gotować całość, aż warzywa

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Zupa z czerwonej soczewicy 159

wariantach. Na samych warzywach – wersja wegetariańska  lub z dodatkiem boczku, gotowanego (czy też pieczonego, bądź usmażonego) kurczaka, a także z pieczarkami. Tym razem, dodatkiem jest podsmażony, chrupiący  boczek.Składniki:   - ok. 3 l bulionu- 400g czerwonej soczewicy- puszka (400ml) mleka kokosowego- kilka ziemniaków- 250g boczku- 1-2 marchewki- por- cebula- 5 ząbków czosnku- ok. 2 cm kawałek świeżego imbiru(...)Chwilę poddusiłam, wlałam bulion. Doprowadziłam do wrzenia. W międzyczasie opłukałam na sicie, pod bieżącą wodą – soczewicę. Ziemniaki pokroiłam w kostkę. Opłukaną soczewicę dodałam do garnka razem z ziemniakami. Całość gotowałam 15-20 minut. Do gotującej się zupy starłam na drobnej tarce imbir. Doprawiłam solą, pieprzem, chilli, curry, papryką wędzoną, czosnkiem suszonym i majerankiem. Tuż przed końcem gotowania wlałam mleko kokosowe

mojewypiekiinietylko
Kulki jaglane z puree z zielonego groszku 275

Danie można podać w wersji wegańskiej zastępując śmietanę oliwą i pomijając ser żółty. SKŁADNIKI/ 2 porcje: * 1 szklanka zielonego groszku * 0,5 szklanki kaszy jaglanej | do kupienia tu | * 2 marchewki * 1 łyżka soku z cytryny * 3 łyżeczki sezamu * 0,5 łyżeczki kurkumy * 2 liście laurowe * 1 łyżeczka natki pietruszki * Pół ząbka czosnku * 1 łyżeczka gęstej śmietany/jogurtu * 1 łyżka tartego(...)małym garnku gotujemy wodę i wrzucamy do niej zielony groszek. Gotujemy około 2 minut. Po tym czasie szybko przelewamy groszek zimną wodą. Do groszku dodajemy sok z cytryny, śmietanę lub jogurt (w wersji wegańskiej można dać 1 łyżeczkę oliwy), czosnek, sól, pieprz. Całość miksujemy blenderem do uzyskania purée. MARCHEWKA W SEZAMIE: |2 marchewki, 2 łyżki sezamu, 1 łyżeczka masła

Mohiella
Karp w galarecie 122

też nie przepadam za tą rybką, ale ze względu na innych - wspólnie z mamą razem ją przygotowujemy. Poniższy przepis jest prosty i tradycyjny. 1 cały karp Wywar: 1 marchewka  1 pietruszka kawałek pora kawałek selera 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego przyprawa warzywna (od Rafex , do smaku) cukier (odrobina, do smaku) sól, pieprz (do smaku) Dodatkowo: 3 łyżeczki(...)pietruszki (posiekana) cytryna Obrane warzywa (w całości) ugotować w wodzie z dodatkiem przypraw. Oczyszczonego karpia (łuski oskrobać pod zimną, bieżącą wodą) pokroić w dzwonki. Kawałki ryby (po kilka, partiami) gotować (10-15 minut) w wywarze (z warzywami) i od razu układać na półmisku. Gorący wywar odcedzić (powinno zostać około 600 ml), ewentualnie doprawić i rozpuścić w nim żelatynę. Karpia udekorować

Di gotuje
Barszcz czerwony prosty jak.. barszcz (bez zakwasu) 220

jeszcze sprawę i barszcz gotuję tylko kilka chwil. Zupa wychodzi bardzo esencjonalna i nie ma obawy, że straci kolor. Zanim sięgniecie po torebkę z proszkiem, może wypróbujecie przepis na barszcz prosty jak... barszcz ;). Jeżeli wolicie Barszcz czerwony na zakwasie, to przepis jest tutaj- klik Składniki na ok. 4 litry: 2 kg czerwonych buraków 1 marchewka 1 pietruszka 2 kwaśne jabłka(...)sól czarny pieprz Buraki, marchewkę, pietruszkę obrać, opłukać zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w kostkę. Ząbki czosnku obrać, rozgnieść nożem. Jabłka umyć, przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Wszystko razem przełożyć do dużego garnka. Dorzucić śliwki, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i majeranek. Całość zalać 2 litrami zimnej wody, doprowadzić do wrzenia. Gotować na minimalnej mocy przez

Pełny talerz
Żołądki inaczej 201

wcześniej i wtedy jest najlepsza, później wystarczy tylko podgrzać.  Polecam ! Składniki: -1 kg żołądków drobiowych -1 ćwiartka z kurczaka lub 2 udka bez skóry -warzywa:1 marchewka, 2 pietruszki, pół selera, zielona część pora,  1 cebula -ziele angielskie -liście laurowe -4 ząbki czosnku -mieszanka ziół do flaków: majeranek, gałka muszkatołowa (szczypta), papryka słodka, pieprz, sól(...)liście laurowe. Uzupełnić gorącą wodą, tak aby przykryła składniki. Gotować godzinę na wolnym ogniu. Następnie wyciągnąć warzywa i mięso z żołądkami z wywaru. Żołądki drobno kroimy, mięso z udek lub ćwiartki oddzielamy od kości, wrzucamy do wywaru. Z warzyw dodajemy tylko startą na tarce marchewkę. Przyprawiamy przecierem pomidorowym. Na patelni podsmażamy na maśle pokrojoną drobno cebulę, dodajemy mąkę, chwilę

Kulinarne przemyslenia
Gołąbki z włoskiej kapusty z pieczarkami 201

włoską i z niej zrobię obiad. Do dzieła, bo jest trochę z tym roboty. Składniki:główka włoskiej kapusty 1/2 kg pieczarek 1 szklanki ryżu 2 marchewki 1 por (biała część) ząbek czosnku 1 pietruszka 1 cebulaodrobina papryczki chilli  sól, pieprz3 łyżki masła Składniki na sos: pół litra wody(...)ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe 2 łyżki sosu sojowego ciemnego sól, pieprzgarść świeżego koperku łyżka oleju rzepakowego Sposób przyrządzenia: Ryż gotować wg przepisu na opakowaniu, czyli na moją proporcję 2 szklanki wody ma szklankę ryżu na bardzo małym ogniu raz na jakiś czas mieszając. Kiedy będzie już miękki i woda odparuję, ja robię

pieprzny smaczek
Lasagne bolognese krok po kroku 339

czosnek posiekać w drobną kosteczkę. W garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulkę, marchewkę, chili i czosnek. Podsmażyć, aż cebula się zeszkli i smaki się połączą. Dodać pomidory z puszki. Dusić na małym ogniu przez 10 minut. Następnie dodać przecier pomidorowy, koncentrat i pokrojone drobno pomidory suszone. Gotować sos, aż się zredukuje i zgęstnieje. Pod koniec duszenia dorzucić pokrojone drobno oliwki

Mania Gotowania