kulinaria to dwie potężne sztuki, które pięknie mogą się ze sobą przeplatać. Nie ma nic wspanialszego (przynajmniej dla mnie) niż możność delektowania się kulinarnymi dziełami, w otoczeniu muzycznych arcydzieł. Gotowanie jest muzyką, chociaż brzmi to nieprawdopodobnie. Łączenie ubitych białek z pozostałymi składnikami ciasta to jak muskanie smyczkiem o struny, siekanie cebuli przypomina mi szaleńcze, podwójne staccato na flecie poprzecznym(...)średnie marchewki 1 nieduży korzeń pietruszki 1 mała posiekana drobno cebula 2-3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 1/2 posiekanego pęczka pietruszki 80-90g posiekanych drobno orzechów włoskich (w malakserze najlepiej) 1 łyżka sosu sojowego 3-4 łyżki bułki tartej 3 łyżki oleju roślinnego pieprz świeżo mielony, szczypta: kurkumy, papryki wędzonej, chili, gałki muszkatołowej, Jajka gotuję na twardo
W kuchni Karmel-itkitabliczki gorzkiej czekolady 200 g masła 100 g mąki 300 g cukru 6 jaj 1 duża garść pokrojonych orzechów włoskich W małym garnku umieść masło i drobno pokrojoną czekoladę. Gotuj na małym ogniu do rozpuszczenia składników, często mieszaj, zestaw z ognia. Ubij białka na sztywno. Następnie dodaj żółtka, ubij krótko. Teraz dodawaj naprzemiennie cukier i mąkę i mieszaj. Rozgrzej piekarnik(...)wydaje mi się, że był to krupnik z drobną kaszą jęczmienną, dynią i marchewką, dało się wyczuć curry, ale bardzo małą ilość. Jako tłuszcz pewnie posłużyło masło ghee (które można kupić w restauracji). Na drugie danie niezły misz-masz: ziemniaki z groszkiem, kotlety z ziarnami, gotowane buraczki z goździkami (nadzwyczaj smaczne), seler w sosie pomidorowym, gulasz z dynią
Qlinarnie i Qlinarniekiełbaski śląskie - opcjonalnie 2 - 3 ziemniaki 2 - 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera i pora 2 l wody 2 listki laurowe 4 -5 kulek ziela angielskiego sól, pieprz, majeranek zielenina - opcjonalnie Wykonanie : wieczorem namoczyć ziarna cicierzycy wypłukaną ciecierzycę, w czystej wodzie ugotować do miękkości razem z kawałkiem boczku. Gotowałam około 1 godziny, aż ziarenka ciecierzycy częściowo się rozpadły w międzyczasie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pomysłu co na obiad. Domownikom smakuje, a nawet gdy długo jej nie robię to proszą o nią. Składniki: podwójna pierś z kurczaka 2 torebki (200 g) ryżu 3 średnie marchewki 1 puszka kukurydzy 3 średnie cebule 3 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka pieprzu naturalnego mielonego sól do smaku (1 łyżeczka) olej(...)części i w pióra, czosnek rozgnieść praską lub drobno posiekać. Pierś oczyścić, umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na mniejsze kawałeczki (3 x 1,5 cm). Teraz można rozpocząć gotowanie ryżu, według wskazań zawartych na opakowaniu. Ja gotuję 15 minut w lekko osolonej wodzie, ryż nie może być mocno rozgotowany. Do głębokiej patelni lub woka wlać oleju tyle
Kuchcik gotujerybę, solimy i gotujemy na małym ogniu ok 30min. Następnie odcedzamy, rybę i warzywa studzimy. Bulion zostawiamy na sos. Na maśle przesmażamy pokrojoną w kostkę dużą cebulę.Studzimy.Kajzerkę namaczamy w mleku (ew.w wodzie) - odciskamy. W maszynce do mielenia mięsa mielimy ugotowaną rybę,przesmażoną cebulkę, i ugotowane wraz z rybą warzywka: seler, pietruszkę i 2 marchewki. Trzecią marchewkę kroimy
Walijskie Pichcenieśrednie marchewki ZALEWA: 6 szklanek wody 1,5 szkl. 10% octu 1 szkl. oleju sojowego 1,5 szkl. cukru 10 ziaren pieprzu 10 ziaren ziela angielskiego 3-4 listki laurowe 4 łyżki soli 3 łyżki miodu WYKONANIE: Warzywa myjemy i kroimy, umyte pomidory kroimy na połówki, maczamy w pieprzu roztartym w moździerzu, z podanych składników gotujemy zalewę, studzimy
Kuchnia Beatykawałek pora 2 marchewki 1 pietruszka lub pasternak 2 ziemniaki 1 cebula 2 kawałki łososia a`200 g sól, pieprz 1 łyżka koncentratu pomidorowego suszone grzyby - opcjonalnie krem fraiche sok z cytryny natka pietruszki Wykonanie: cebulę obrać, pokroić w kostkę i przesmażyć. Warzywa obrać, pokroić w kostkę. Dodać do cebuli, przesmażyć razem. Wlać bulion i gotować około 20 minut filet
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!papryką słodką. Paprykę czerwoną i żółtą pokroić w paseczki, marchewkę obrać i pokroić w "zapałki". Kiedy kurczak będzie już usmażony dodać warzywa na patelnię. Smażyć przez około 5 min, dodać łyżkę sosu sojowego i dusić pod przykryciem przez około 10 min. W tym czasie można przygotować makaron. Należy go gotować jedynie przez 3-4 minuty z dodatkiem soli
Zgrabne Gotowaniegotowanych zimą, jest kapuśniak z kiszonej kapusty. Gęsty, rozgrzewający, wypełniający cały dom swoim specyficznym zapachem. Mam taki dziwny zwyczaj, nawet nie umiem powiedzieć od kiedy – jak kapuśniak, to pajda świeżego pełnoziarnistego chleba, najlepiej upieczonego w domu i posmarowanego dobrym wiejskim masłem. Składniki: 2 l woda 0,5 kg kapusta kiszona 30 dkg żeberka wieprzowe 2 marchewki 1 pietruszka(...)skórki pokrojony w kostkę 3 ziemniaki pokrojone w kostkę 1 łyżka oleju Kapustę pokrajać, zalać częścią wody. Dodać grzyby pokrojone w paski razem z wywarem, kminek i gotować. W drugim garnku - żeberka pokrajać w paski, zalać pozostałą wodą, posolić, dodać ziele angielskie, liść laurowy i gotować. W połowie gotowania dodać warzywa. Ugotowane żeberka, wyjąć z wywaru, oddzielić mięso
Kulinarny karnet Christopheraprzygotowywany jest na bazie warzyw, które są gotowane wraz z grzybami, następnie zmiksowane, dzięki czemu nie potrzebny jest zagęszczacz w postaci mąki- więc jest nie tylko smaczny, ale i wartościowy.Zamiast wywaru warzywnego można użyć rosołu czy kostki grzybowej.Fantastycznie pasuje do makaronów, klusek, placków ziemniaczanych czy pieczonego mięsa!* grzyby suszone- 30 g* marchewka- 1 mała* pietruszka- 1 mała* seler- mały(...)około 30 minut.W tym czasie obrać warzywa oraz posiekać cebulę i zeszklić ją na oleju.Garnek z grzybami wstawić na palnik, dodać warzywa, podsmażoną cebulę, oraz listek laurowy i ziele- gotować na małym ogniu, aż do miękkości warzyw.2 minuty przed końcem gotowania dodać suszone śliwki.'Wyłowić' ziele oraz listek, a całość zmiksować na gładki krem.Doprawić, zabielić śmietaną.Smacznego
Kraina Miodem Płynącaosobno chrzan i musztardę. Podjadamy kawałki gotowanego mięsa smarując je musztardą lub chrzanem , kawałki warzyw , a wszystko to popijamy wybierając łyżką bulion. Nie wszyscy lubią świeże listki zieleniny - ja tak . Posypuję więc danie drobnymi listkami lubczyku. Czas: 1,5 godziny Składniki: 1 duże udo kurczaka ( ok.40 dag) lub 2 mniejsze 3 średnie marchewki 1 duża pietruszka 1/4 średniego selera ( wielkości(...)szklanki wody świeży lubczyk Umyć i rozdzielić na 2 kawałki udko ( udka). Ma być pałeczka i górne udko. Nie odcinam tłuszczyków ( tylko kuperek jeśli jest) bo rosół jest gotowany tylko na kurczaku i był by za chudy gdybym go odtłuściła na wstępie .Zdejmę skórki i tłuszcze już po ugotowaniu. Warzywa umyć i obrać. Podzielić na mniejsze części tzn. takie
Buniabaje w kuchnigrubym dnem rozgrzać olej, cebulę i marchewkę obrać i pokroić w drobną kosteczkę, lekko poddusić. Figi pokroić również w kostkę, dorzucić do cebuli, dodać cukier, sól, pieprz, gałkę, goździki i cynamon. Garnek przykryć i dusić chutney na średnim ogniu przez 1 godzinę od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania dodać sok z cytryny i otartą skórkę. Ostudzić
Gosia gotujebigosik , długo nie myśląc po zakupach zabrałam się za gotowanie , smak wyszedł super , połączenie słodkiej kapusty i kiszonej smakuje mi i mojej rodzinie najbardziej , do tego kiełbaska cebulka , mniam , zapraszam może i tobie zasmakuje . Składniki 1 mała główka kapusty słodkiej 200 dag kapusty kiszonej 1 marchewka 2 średnie cebulki 2 laki kiełbasy zwyczajnej(...)kiełbasą nam się przesmażą , przekładam wszystko z patelni do naszej kapusty i zalewam wodą do momentu aż zakryję nam kapustę , dokładam wszystkie nasze przyprawy , kostki rosołowe i gotujemy na małym ogniu do momentu aż kapusty będą miękkie . Jak nasz bigos jest już ugotowany , na sam koniec dodaję koncentrat pomidorowy , doprawiam do smaku solą lub pieprzem i gotowe do podania
Mój Smakszczypta, pieprz szczypta opakowanie marchewki z groszkiem ( u mnie mrożone ) 2 łyżki masła 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 1 szklanka ugotowanego ryżu do podania ew. listki zielonej pietruszki do dekoracji Obieramy warzywa i wkładamy do garnka wraz z kurczakiem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu tak jak rosół(...)garnku rozgrzewamy masło z olejem, dodajemy powoli mąkę cały czas mieszając, po chwili dodajemy nasz rosół powoli, chochelką a drugą ręką mieszamy za pomocą widelca / trzepaczki, dodajemy marchewkę z rosołu w małych kawałeczkach ( możemy też dodać pietruszkę i selera – ale nie każdy je lubi ) sok z cytryny, sól, pieprz – po prostu doprawiamy do smaku. Do sosu wkładamy naszego
Kuchnia na wzgórzułyżka oleju sól, pieprz 0,5 łyżeczki cukru 1/4 łyżeczki cayenne (można więcej:)) julienki z marchewki i paseczki szczypiorku Na głębokiej patelni rozgrzać olej, dodać posiekany drobno czosnek, oregano. jak czosnek wypuści aromat, wlać pomidory z puszki i wywar, przyprawić solą, pieprzem, cukrem, cayenne, gotować na małym ogniu ok 10 minut. Całość zblendować. Do kremu włożyć pulpeciki, lekko podgrzać. Podawać
Mój pomysł napożywnie. Więc dzielimy się z Wami przepisem. Składniki: 2 główki boćwiny 4 ziemniaki 2 marchewki 200 g białej fasoli 3 pomidory 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1,5 litra bulionu z kaczki ksylitol sól, pieprz Przygotowanie: Fasolę moczymy w zimnej wodzie przez całą noc, gotujemy w tej samej wodzie, w której się moczyła. Ziemniaki kroimy w kostkę. Marchew w słupki
R'n'G Kitchenodłożyłam do ostudzenia. Jak ostygło przemieliłam w maszynce o średnich oczkach razem z marchewką. Cebulkę pokroiłam w drobną kostkę i zarumieniłam na stopionej słonince. Dodałam do mięsa razem ze skwarkami i tłuszczem. Posoliłam, dodałam świeżo zmielonego pieprzu, podlałam 1/4 szklanki wywaru z gotowania i wyrobiłam farsz. Na ciasto: * ziemniaki ok. 1,5 kg * 1 jajko
Pieprzyć z Fantazjągazetki Przepisy czytelników 6/2016. Polecam. Składniki: 1 pęczek szczawiu 1,5 litra rosołu 1 marchewka 1 pietruszka 6 ziemniaków 2 łyżki śmietany 1 łyżka mąki jajka 1/2 laski kiełbasy sól pieprz Warzywa obrać i razem z kiełbasą pokroić w kostkę. Warzywa wrzucić do gotującego się rosołu i gotować na małym ogniu do miękkości warzyw. Szczaw umyć i posiekać w cienkie
Ewusiowe Smakiświeże, nie mrożone 1 opakowanie mrożonej mieszanki warzywnej bukiet jarzyn - w mrożonce były: kalafior, brukselka, marchewka, fasolka szparagowa, groszek zielony 50g żółtego sera - do posypania zapiekanki po wierzchu; będą to raptem 2-3 łyżki po starciu masło - do wysmarowania formy sól i Vegeta - do gotowania makaronu i warzyw SOS BESZAMELOWY: 1/4 kostki masła [50g] 3 łyżki mąki pszennej - czubate
Grunt to przepis!obkroić z nich mięso. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę drobno posiekaną, dodać marchewkę pokrojoną w półplasterki lub plasterki, seler, pietruszkę i ziemniaki pokrojone w kostkę. Podsmażyć chwilę na patelni i dodać do wywaru wraz z liściem laurowym , zielem angielskim i solą. Gotować do miękkości warzyw. Na koniec dodać sos sojowy, pieprz i majeranek oraz mięso obrane z kości
O kuchni z uczuciemsuszoną włoszczyznę oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, dynię (jak hokkaido, to ze skórką), marchewkę i zagotować. W międzyczasie cebulę poszatkować i zeszklić na rozgrzanym oleju, po chwili dodać sprasowany czosnek i podsmażyć jeszcze około 30 sekund, a następnie dodać do warzyw i gotować całość do miękkości warzyw. Wyciągnąć listek oraz ziele, a zupę zmiksować na gładki krem. Doprawić
Kraina Miodem Płynącatakże wyjmij z patelni. Wlej do tej samej patelni resztę oleju i włóż cebulę, marchewkę, selera, liście laurowe i rozmaryn. Smaż przez 10 minut, aż warzywa zmiękną, po czym dodaj czosnek i chili i smaż przez kolejną minutę. Zwiększ ogień, wlej wino i gotuj przez dwie minuty, aż odparuje alkohol. Ponownie włóż kurczaka z boczkiem do patelni, wlej bulion
karmelowygrzyby i smażyć aż brzegi lekko się zbrązowią - 3 do 5 minut. Dodać marchewkę, cebulę, czosnek i sól i chwilę przesmażać mieszając. Do misy wolnowaru włożyć warzywa z grzybami, na nich ułożyć perliczkę. Posypać boczkiem, dodać wino, bulion i tymianek. Przykryć i gotować w ustawieniu low przez 6 do 7 godzin. Doprawić solą i pieprzem, a następnie
Stare GarySeler obieramy, myjemy i wrzucamy w całości do garnka (po ugotowaniu pozbywamy się go) Marchewkę obieramy, myjemy i obieraczką do warzyw kroimy wzdłuż na cienkie wstążki Warzywa zalewamy 1,5 litrami wody, dodajemy całą zawartość puszki czerwonej fasoli i zagotowujemy. Gdy zacznie się gotować, zmniejszamy gaz i gotujemy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną Gdy zupa się gotuje... ... obieramy ziemniaki
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comkroimy na pół Pietruszki obieramy, myjemy i zostawiamy w całości lub kroimy wzdłuż na pół Marchewki obieramy, myjemy i kroimy wzdłuż na pół. Jeśli są większe to możemy przekroić wzdłuż na cztery części Cebulę obieramy i nic więcej z nią nie robimy - będzie sie gotowała w całości Tak przygotowane składniki przekładamy do garnka z wodą Następnie dodajemy przyprawy: sól, lubczyk
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comSkładniki: 2 jajka ugotowane na twardo 1 jajko surowe 6 łyżek suchej kaszy jaglanej 1 marchewka 6 niedużych pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 cała dymka do przybrania pieprz ziołowy sól mielona czerwona papryka olej rzepakowy 1 łyżka masła 2 łyżki bułki tartej Gotujemy kaszę w osolonej wodzie, odcedzamy Gdy kasza się gotuje myjemy pieczarki i kroimy w kosteczkę
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comziele angielskie 250 ml octu ( 10 % ) sól 3 szklanki wody Sposób wykonania : Marchewkę obrać pokroić w cienkie plasterki i podgotować w osolonej wodzie aż zmięknie. Cebulę i cukinię pokroić w plastry i podgotować w osolonej wodzie,gdy cukinia zmięknie odcedzić ( nie gotujmy zbyt długo bo cukinia szybko mięknie,jak przegotujemy zrobi nam się papka! ). Z wody
Przepisy i porady kulinarneburaki. Wlewamy 4 łyżki octu białego. Gdy buraki już dodane kroimy również w kostkę marchewkę oraz dynię. Dodajemy. Na samym końcu wrzucamy ziemniaki (też pokrojone w kostkę).W międzyczasie dolewamy wody gorącej (poziom w garnku 4,5 litra). Możemy również dosolić.Łączny czas gotowania: 1 -1,5 godziny
Smaki Brazyliiminut.Dodajemy śmietanę,taką jaką lubimy ok 1/3 szklanki.Ja dodaję pół puszki mleka kokosowego i gotujemy jeszcze z 10 minut.Ostatni etap to zblendowanie lub zmiksowanie naszej krem-zupki.Ja podaję bez dodatków, ale fajnie pasuje tutaj pokrojona w kostkę lub paski ugotowana marchewka, lub dynia, uprażone pestki dyni ale i odrobina oleju z dyni.Często podawana jest z kleksem kwaśnej śmietany.100g
Pasje Jolki